Nisam ništa rekao niti bih to mogao znati, a moram priznati da to ne bi bilo loše.
Nagrađujem smo tvoj pozitivan pomak u razmišljanju.
Nisam ništa rekao niti bih to mogao znati, a moram priznati da to ne bi bilo loše.
Nagrađujem smo tvoj pozitivan pomak u razmišljanju.
pozitivni pomak? okej… [huh]
Eto vjerujem da ima dosta malih dionicara poput mene koji vec dugo citaju forum ali ne sudjeluju u raspravama cisto iz razloga sto imaju ogranicno znanje o dionicama itd… pa im to sto procitaju igra veliku ulogu pri konacnoj odluci.
Ugl ja cu se pridruziti kolegi Esekeru i necu prodati po toj cijeni.
LP
Šuškalo se da je u igri i Dunapack, al nista konkretno se nije vidjelo ni culo.S druge strane Durpack ovdje planira investirati hrpu love kako bi modernizirao proizvodnju i time očuvao radna mjesta.Pretpostavka je da će se vremenom neke cjeline maknuti iz tzv core biznisa al to će vrijeme tek pokazati.
Ko i svako ko radi u Belišću volio bi vidjeti cijenu od 925 kn al bojim se da su to pusti snovi.
Ali moram bit sasvim realan pa reći da mi je od same cijene više stalo da firma preživi i ova teška vremena i nastavi tradiciju dgu 125 godina.
Autor teksta poskeduje dionice Belišća.
Šuškalo se da je u igri i Dunapack, al nista konkretno se nije vidjelo ni culo.S druge strane Durpack ovdje planira investirati hrpu love kako bi modernizirao proizvodnju i time očuvao radna mjesta.Pretpostavka je da će se vremenom neke cjeline maknuti iz tzv core biznisa al to će vrijeme tek pokazati.
Ko i svako ko radi u Belišću volio bi vidjeti cijenu od 925 kn al bojim se da su to pusti snovi.
Ali moram bit sasvim realan pa reći da mi je od same cijene više stalo da firma preživi i ova teška vremena i nastavi tradiciju dgu 125 godina.
Autor teksta poskeduje dionice Belišća.
ustvari
goldman sachs, najpoznatija svjetska filantropska organizacija na svijetu kupuje belisce cisto zbog altruistickih razloga, a ne zato da proda za 4 godine za 2.5x vecu cijenu [lol]
Ja bih isto htio da mi daju 600 kuna za Adris, ali sumnjam da će to itko učiniti tako skoro.
Ja se ne bih iznenadio da Adris uskoro postane meta preuzimanja od strane velikih duhanskih kompanija i da cijena ode na 600 kuna. Baš sam danas pratio izvještaj Altrie (Philip Moris). Oni imaju fantastičan cash flow, nevjerojatnih 6,61% dividende (US je prinos na desetogodišnje državne obveznice 3,62%), buy back stock program. Dakle big tobaco ima novaca da kupuje manje konkurente.
U situaciji kada su državni proračuni prazni i kada svi dižu trošarine na cigarete i kada margine zarade padaju, konsolidacija industrije i sinegija se nameće kao opcija povećanja dobiti. To bi bio jedan način da dođe na 600 kuna.
Drugi je sporiji. A taj put ide kroz pametnu diverzifikaciju i postepeno smanjenje duhanskog udjela. Evo Altria recimo ulaže u vinarsku industriju, ADRS u turizam. Oboje ima smisla.
U principu BLSC i ADRS, odnosno proizvodnja kartonske ambalaže i proizvodnja duhana su totalno neusporedive industrije. Industrija kartona ima uvijek veći upside, a duhanska industrija ima manji downside. U razlicitim fazama ekonomskog ciklusa, razliciti su i potencijali ovih dijelatnosti.
Duhanska industrija je defanzivna industrija dok je industrija kartona izuzetno ovisna o ciklusu ekonomije. Slabija ekonomija, nedostatak kredita, vodi u drastično smanjenje zaliha trgovačke robe i drastično smanjenje potražnje za kartonom. Obrnuto, rast ekonomije znači i punjenje trgovačkih zaliha i veću potražnju za kartonom. S druge strane, cigarete se konzumiraju iz navike, iz ovisnosti, i relativno mali broj konzumenata prestaje pušiti zbog krize. Pojednostavljeno, prije će pušač odustati od kupnje novog TV-a nego će baciti duhan.
Duhanskom industrijom dominira vrlo mali broj velikih igrača. Mislim da 4 velike kompanije drže 2/3 svjetskog tržišta. Takve geografski diverzificirane multinacionalne kompanije ne stradaju u krizi i vrlo malo kapaciteta sa skida sa tržišta tokom krize. S druge strane u industriji kartona je puno malih kompanija koje se zatvaraju u krizi i veliki dio proizvodnog kapaciteta se skida sa tržišta. U ovom trenutku operativnost industrije je 94% i raste (izvor http://www.foex.fi). Recimo PAN-papir koji bio najveći domaći konkurent Belišća je u stečaju, Altria (Philip Moris) najveći ADRIS-ov konkurent je u programu otkupa vlastitih dionica. Vrlo različite stvari.
Potencijal kompanija koje se bave reciklažom, ekologijom i zbrinjavanjem otpada u zapadnom svijetu je nevjerovatan. Ekologija i zaštita kvalitate okoliša je među najvišim prioritetima EU. BLSC ima organiziranu mrežu prikupljanja otpada u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, zemljama koje će skoro postati dio EU. Za ilustraciju potencijala ekologije u zapadnom svjetu samo jedan primjer iz US. MorningStar je za managera godine izabrao Mike Millera, Stericycle. Čovjeka koji vodi kompaniju koja se bavi zbrinjavanjem otpada. Ja ne vidim granu ekonomije koja će izvući veću koristi od ulaska u EU nego što je to ekologija.
Nema problema da mi BLSC prodamo po 500 kuna. Samo je dobro da znamo šta prodajemo i da znamo procijeniti vrijednost onoga što prodajemo. To će nam trebati i u budućnosti jer ovo nije zadnje preuzimanje na ZSE.
Stoga, još jednom želim izraziti zadovoljstvo činjenicom što mi u Hrvatskoj imamo HANFA-u, ljude izuzetno širokog spektra znanja. Zahvaljujući njihovoj sposobnosti da razumiju i analiziraju ekonomske, političke i socijalne procese (Bilokalnik, 350/4 = 87,5 kn, dvije transakcije) svjetla budućnost hrvatskog tržišta kapitala je zajamčena. Ja sam uvjeren da bi svaki od tih ljudi koji su određivali minimalnu cijenu BLKL u slučaju da prodaju komad svog starog namještaja postupio drugačije. Pogledao bi u oglasniku barem 5 sličnih ponuda i onda odredio minimalnu fer cijenu. Ovdje se čitava firma sa 200 zaposlenih, nekretninama, 166 milijuna kapitala i rezervi, procijenjuje na bazi 350 kuna prometa i 2 transakcije.
@twixer
Naravno da je Adris drugačija dionica, jer je iz druge branše, pa vrijede i druga pravila. Htio sam reći da ne možeš danas neku dionicu vrednovati kao da se kriza nije dogodila. Tako da sumnjam da će i Adris na 600 tako skoro. A ako bude preuzimanja, vjerujem da će se preuzimati TDR, a ne cijeli Adris. Ali sad smo već of topic…
Što se tiče Bilokalnika, slažem se da je HANFA loše napravila posao. Mislim da cijena preuzmanja nipošto ne bi trebala biti manja od BV, jer je to u slušaju niske likvidnosti ipak nekakav konkretan podatak na kojem se bazira procjena.
Ljudi,
moze li netko da ovo objasni?
http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Burza/Vlada-na-dionicama-iz-Crobexa-moze-zaraditi-1-1-milijardu-kuna?homesrclink=preporuke
je li to znak da bi Vlada mogla prodati svoji udio ili je ovo obicna medijska spekulacija?
Vlada je donijela odluku da privatizira sve udjele u poduzećima u kojima ima manje od 25 posto. Navodno bi prodaja trebala ići preko burze. Riječ je o stotinama tvrtki, ali većina njih su neatraktivne i nitko ih neće. Ali ima tu i zanimljivih stvari, poput HT-a, Ericssona, Kraša, Dalekovoda, Vijadukta, PBZ-a i slično. Doduše, država tamo ima male udjele. Belišće je vjerojatno jedan od većih paketa, pa bi im to bio slastan zalogaj. E sad, koliko je taj plan ozbiljan, druga je stvar. No s obzirom da treba nahraniti proračun koji je vječno prazan, vjerojatno će se prodati. Kad Šuker namiriše pare, pitat će se zašto se toga nije ranije sjetio. Špekulira se i o nekim IPO-ima do kraja godine [proud]
Stiglo mi kuci postom da je 19.4 krenio otkup i da ce trajat 28 dana i 14 dana nakon isteka ce biti isplata novca.
Realno gledajuci imajuci u vidu da smo svi skoro znali da ce dionica ici gore i da smo gledajuci po postovima unazad godinu dana velika vecina nas "malih" kupila realno gledajuci po 333kn koliko sam i ja platio, dobijem profit 50% (u grubo)
u bankama dobijes kamatu 5 ili 6 % godisnje ako je extra ponuda pa mislim da bi trebalo se gledati i na ovu cjenu dosta realno tj. nemozemo okrenit 100, 200 ili 300% u godinu dana treba biti nekad i skroman pokupit pare i u nove r(j)adne pobjede.