BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vidim da svi baratate cifrom od cca 800 milja za dionice koje nisu u todinom vlasništvu. Zašto nebismo razmišljali ovako, ako toda da ponudu recimo 320 kuna cijena dionice na burzi odmah će skočiti na 300 kuna i ja vjerujem da barem 50% dionica neće biti ponuđene na prodaju jer će očekivati u budučnosti daljnji rast (kad uđemo u EU) pa i eventualno jednog dana kakvu dividendu. Znači da bi mu trebalo cca 400 milja a ja mislim da bi to moglo biti i manje………….

to je SF…belje iako za mene vrijedi i vise trenutno se na burzi trzi po puno manjim cjenama i to je trenutno realnost. kad netko ponudi 4 puta vecu cjenu to se prodaje odmah i to stvarno moras biti operiran na burzu da to ne napravis jer dan nakon isteka obvezujuce ponude cjena jako pada a u narednih tjedan dva dodje opet do razine na kojoj je i bila jer je takvo trenutno stanje na trzistu…tako je bilo i sa INA-om kod prve ponude..ponudjeno 2800 dok je bila na trzistu ispod 2000. nakon isteka ponude polagano je pala do 1100kn..tako je i sa svim drugim dionicama..

ono sta je po meni puno realnije a to je da njemu zbilja nebi trebalo niti blizo 800mil kn iz nekih drugih razloga. prvo oko 8%drzi drzava…s njom se barem lako dogovori da se oni ne jave na ponudu..
to je vec oko 250mil manje.
drugo velik dio drze radnice…po meni tesko da su oni prodali puno paketa..dugo vec nema kolege Beljca koji nam je to iz prve ruke znao govoriti..a oni trenutno jos uvjek rade tamo i sigurno ce velik dio njih razmisljati na nacin da im je glupo riskirati otkaz (pogovoto stoga sta je bio najavljen i neki drugi val otpustanja) zbog cetvero godisnje place..nekima ce se to i uciniti mozda privlacno…
plus kad se pribroje i oni koji razmisljaju kao krespo po meni mu je tu 400mil plafon plafona koje bi trebao izdvojit.

Očito je da je Todoriču glavni cilj kupiti Mercator i onda zaokružiti priču proizvodnja-distribucija i prodati sve to nekom globalnom europskom igraču za xx milijardi eura

Točno je da mu je glavni cilj zauzeti liderstvo u regiji što postiže kupnjom Merkatora, međutim, naredni cilj mu nije prodati Agrokor, nego ući u strateško partnerstvo sa jednim iz top 5 svj. trg.lanaca i time još povečati proizvodnju i distribuciju proizvoda Agrokorovih tvrtki.

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Nemam vremena čitati sve postove ali nešto mi je palo na pamet.
Što ako Toda obajvi ponudu a ljudi mu neće htjeti prodati ni po 300 kn. Bez obzira manji ili veći dio.
Tada mu zakon više ne može ništa.
Npr. na ponudu se javi četvrina od tih 32 % i treba mu samo 200 milja. Ako se javi polovina treba mu 400 milja. Hanfa ga ne može ganjati što nije otkupio od onih koji mu neće prodati, zar ne?

Poštovani,
Je li netko možda prolistao zadnji broj Forbesa?
Tamo je u 4 nevezana članka spomenuto Belje kao firma sa nevjerovatnom stvarnom vrijednosću i još večim potencijalom u budučnosti.
Sada je samo pitanje da li će za dvije godine trenutna cijena dionice izgledati smiješno ili abnormalno smiješno.
Tko god govori suprotno je ili zlonamjeran ili nema pojma.
Očito je da je Todoriču glavni cilj kupiti Mercator i onda zaokružiti priču proizvodnja-distribucija i prodati sve to nekom globalnom europskom igraču za xx milijardi eura

Ako je tako zašto ne raste cijena nego samo špekulativno, da belje vrijedi toliko nebi mu cijena niti padala nego rasla ali to je ono, ja znam da vrijedi 500 kuna ali samo da poraste na 100 brzo bi prodao ili mi je najbolje ono ja kupujem budučmost i samo nadokupljujete dok mi ostali svaki puta po par kuna ulovimo na vašim pričama to će rasti,to vrijedi, a prosijek vam je sve veći (to su vam priče za malu dijecu ,dok vi mirno spavate mi zarađujemo to vam je stvarnost)

Kad je Agrokor preuzeo Belje od hfp-a obavezao se u roku od pet godina uložiti 425 milijuna kuna a uložio je 1,5 MILIJARDI KUNA….prihodi su s 416 milijuna kuna skočili na 1,5 MILIJARDI kuna u 2010…

Agrokor danas u regiji ima 55 otvorenih gradilišta. Od toga su deset maloprodajni objekti u Srbiji,osam u BiH,a u Makedoniji je otvorio najveću otkupnu stanicu vrijednu deset miljuna €. Završavaju tri nove farme u baranji,utovarnu -istovarnu rampu na dunavu u Vukovaru. U idućih šest mjeseci otvorit će tri nova Superkonzuma,u Popovači,Požegi i Delnicama te siranu Istri.
Završava se ulaganje u Vrbovcu vrijedno 30 milijuna €,kod Vrbovca rade i prvo bioplinsko postrojenje. U Gradecu će u idućih pet godina podići još deset takvih postrojenja…….Imam dionice Belja i ovo nije nagovor na prodaju [thumbsup]

Laži izmišljaju ljubomorni i nesposobni šire ih budale a vjeruju idioti!!!

vi uopće niste upoznati za zakonima a tu si dajete za pravo da komentirate. agrokor, ako misli da ti ponudu, mora osigurati jamstvo banke za cijeli iznos ponude. već sada mu banke prave probleme oko mercatora jer smatraju da je cijena koju nudi previsoka. kako li će onda tek dobiti još jedno jamstvo za dionice belja? to se trebate pitati, a prije svega morali biste malo čitati zakone jer ovdje ima svega, ali ničeg konkretnog. ako uspije dobiti jamstvo, onda može dati i ponudu, no koja će mu banka to dati obzirom da imaju visok dug i pad kreditnog rejtinga? jedno je sigurno, samodol im ga je fino stavio….nemam dionice belja, ne planiram ih kupiti jer pušem na hladno, nemam nikakvih interesa nego samo volim argumentiranu raspravu potkrijepljenu pravim argumentima.

...povijest se ponavlja...

Što ako Toda obajvi ponudu a ljudi mu neće htjeti prodati ni po 300 kn. Bez obzira manji ili veći dio.
Npr. na ponudu se javi četvrina od tih 32 % i treba mu samo 200 milja. Ako se javi polovina treba mu 400 milja. Hanfa ga ne može ganjati što nije otkupio od onih koji mu neće prodati, zar ne?

Kolega Saladin ti je već odgovorio na ono šta ti je "sada"palo na pamet.
Zakon ne možeš tumačiti kako tebi odgovara….ili po principu, šta bi bilo, kad bi bilo.
Ako se odluči na javnu ponudu, tada treba osigurati novac za svih 32,08% preostalih dionica. Tek po završetku javne ponude možemo raspravljati o uspješnosti iste, odnosno koliko je dioničara prodalo, a koliko je još ostalo.

Ljudi lakše prebole ako im oduzmete novac nego iluzije.

Pa mislim da je svima tu nama bitno da on tu ponudu objavi, a ne da ga moramo po sudovima ganjati da nam isplati. Jer to su jedine dvije opcije. Nije mi jasno zašto ljudi govore o ponudi kao nečem o čem si on može misliti kao da je neobvezatna.

BTW ono što nije zanemarivo jest da ako u ovoj ponudi skupi iznad 75% (a fali mu još 7.1%) tada praktički može raditi što hoće, te daljnjim dokapitalizacijama ili kupnjom dionica ne mora dati novu ponudu. Barem koliko sam ja iščitao zakon.

Pa mislim da je svima tu nama bitno da on tu ponudu objavi, a ne da ga moramo po sudovima ganjati da nam isplati. Jer to su jedine dvije opcije. Nije mi jasno zašto ljudi govore o ponudi kao nečem o čem si on može misliti kao da je neobvezatna.

BTW ono što nije zanemarivo jest da ako u ovoj ponudi skupi iznad 75% (a fali mu još 7.1%) tada praktički može raditi što hoće, te daljnjim dokapitalizacijama ili kupnjom dionica ne mora dati novu ponudu. Barem koliko sam ja iščitao zakon.
[/quote]
Da, dobro si iščitao ZTD. Sa 75%+1 dionicom je apsolutni vlasnik.
Neznam samo zašto svi pišete da u slučaju neobjavljivanja ponude, da ćete ga tužiti zbog toga?
Ja bih ga tužio zbog protuzakonite dokapitalizacije u 2007. godini, te shodno tome, vraćanje na stanje iz 2005. godine. Kolika bi mu tada bila "pušikana"?

Ništa se na ovom svijetu ne događa slučajno pa ni to da baš sada Todorić angažira agenciju za procjenu Belja. Što se time želi postići neznamo ali da je slučajno-nije.
Ako Belje stvarno puno vrijedi a ova procjena bi mogla poslužiti za revalorizaciju imovine onda teoretski nema zapreka da agencija ustanovi cijenu …recimo 430 kuna za dionicu.
Odmah nakon toga Toda da ponudu po 300 kuna i ispoštuje zakon. Ali ako vrijedi 430 a još je u razvoju koliko će tek vrijediti nakon par godina (neće Belje pojesti amortizacija jer na zemljište nema amortizacije)!?
Kolko bi vas prodalo po 300 ako vrijedi 430 i na burzi skoči na 380kn [proud] Na taj način Todorić bi ostao Gospodin,revalorizirao bi imovinu što rijetki rade makar su to obvezni svakih 10 godina a nebi potrošio puno love jer mu večina nebi prodala po 300. Ali bi vjerojatno skupio nekoliko posto i prešao 75% [proud]
Nakon toga ima slobodne ruke,može polako preuzimati Belje jer više neće trebati davati ponude bez obzira koliko kupovao na burzi. Vuk sit i ovce na broju [thumbsup]

Laži izmišljaju ljubomorni i nesposobni šire ih budale a vjeruju idioti!!!

@Alabama
Zar nisi niti pročitao rješenje Hanfe?

U provedenom postupku nadzora, uvidom u dokumentaciju koju je na traženje Agencije dostavio Trgovački sud u Osijeku, utvrđeno je slijedeće:
– dana 06. kolovoza 2010. Trgovačkom sudu u Osijeku podnesena je tužba radi utvrđenja ništetnosti odluka glavne skupštine Ciljnog društva održane dana 16. srpnja 2007. pod točkama 10, 11, 12. i 14. i to: Odluke o povećanju temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica, Odluke o potpunom isključenju prava prvenstva ostalih dioničara pri upisu novihdionica, Odluke o prihvaćanju izvješća uprave o razlozima isključenja prava prvenstva ostalih dioničara pri upisu novih dionica, Odluke o izmjenama i dopunama Statuta;

– presudom Trgovačkog suda u Osijeku od 22. prosinca 2010, posl. br. P-953/10, tužbeni zahtjev tužitelja je odbijen
– tužitelj je protiv presude Trgovačkog suda u Osijeku podnio žalbu Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske;
– presudom Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, posl. br. Pž-1178/11, od 19. svibnja 2011. žalba tužitelja odbijena je kao neosnovana i potvrđena je presuda Trgovačkog suda u Osijeku.

Kako je odredbom članka 49. Trenutno važećeg ZPDD-a propisano da, ukoliko ponuditelj ne objavi ponudu za preuzimanje pod uvjetima i na način iz Trenutno važećeg ZPDD-a, svaki dioničar ciljnog društva može putem mjesno nadležnog trgovačkog suda zahtijevati obvezno sklapanje ugovora o prodaji dionica, pod uvjetima pod kojima je morala biti objavljena ponuda za preuzimanje, to je Agencija, na temelju odredbe članka 48. stavak 4. Trenutno važećeg ZPDD-a naložila Ciljnom društvu da u roku od 15 dana ovo rješenje dostavi svim dioničarima.

Vaš link

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

@Barbosa
Tko je bio tužitelj? Hanfa ili dioničari belja?

New Report

Close