Smart na burzi postoje različiti ulagači. Neki čekaju i idu do kraja na pojedinim dionicama, a drugi se zadovoljavaju sa 20,30,50% i traže druge prilike. Što je bolje od toga ne znam ni sam. Mogu reći da sam puno puta propustio kapitalizirati lijepu dobit, a sa druge strane jednom mi se čekanje i isplatilo.
Istina kanabis, neće se ni ovdje ništa dogoditi preko noći, ali tvojoj usporedbi nije mjesto ovdje! Tržište jepotpuno anemično, pa je lijepo vidjeti da se ovako nešto događa. Ako si ti zadovoljan sa 20 ili 30%, nemoj to drugima preporučavati, nije mi jasno čemu briga za drugoga, uz veliku dozu sarkazma!?
Steve Jobs: Vrijeme vam je ograničeno, ne tratite ga na tuđi život! [thumbsup]
hahaha bravo Smart. Pa forum mi je samo usputan gdje iznosim neka svoja mišljenja, predviđanja i to očekujem od drugih. Za razliku od ovog foruma na drugom se neka polemika ni ne može voditi. Ja sam za onu smart- da se pošteno isplatie sve dioničare belja, ksst,mgme,lrh,jdkm,indg.. jer će nam tako svima biti bolje
Istina kanabis, neće se ni ovdje ništa dogoditi preko noći, ali tvojoj usporedbi nije mjesto ovdje! Tržište jepotpuno anemično, pa je lijepo vidjeti da se ovako nešto događa. Ako si ti zadovoljan sa 20 ili 30%, nemoj to drugima preporučavati, nije mi jasno čemu briga za drugoga, uz veliku dozu sarkazma!?
Steve Jobs: Vrijeme vam je ograničeno, ne tratite ga na tuđi život! [thumbsup]
100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% [thumbsup] [thumbsup]
…… … Pbz vam još uvijek ovo rasprodaje, a kad se mali uplaše ide belje dolje i za prodaju će biti kasno. ……..
Ovo nije točno!
PBZ d.d. je na dan 27.09.2011. imao 11.309 dionica ili 0,14% Belja i bio je na 10. mjestu u TOP 10.
Dana 04.10.2011. ga više nije bilo u TOP 10 dioničara, a 10. mjesto je zauzela Partner banka d.d. sa samo 8.562 dionice ili 0,10%, dakle PBZ d.d. je imao manje.
Analizirajući navedene raspoložive podatke iz TOP 10 može se zaključiti da je PBZ d.d. gotovo sve svoje dionice prodao do današnjeg dana (kakav peh) i zbog toga je dionica tonula zadnjih dana. Ako su imali sreće, za danas su ostavili tisuću-dvije dionica.
Erste d.d. i Centar banka d.d. su kupovali zadnjih deset dana, s tim da je Erste d.d. dio prodao, ali je prodao manje dionica nego ih je u istom razdoblju kupio.
TOP 10 u vlasništvu ima 6.508.209 dionica ili 79,22% Belja, a u TOP 10 je samo jedna fizička osoba.
Broj izdanih dionica Belja d.d. je 8.215.487.
Budući da ne znam koliko je dionica u čvrstim rukama ispod TOP 10, recimo da je svih preostalih 1.707.278 dionica slobodno (ako netko ima podatke o broju dionica i dioničara koji čvrsto drže, odnosno ne mjenjaju broj svojih dionica Belja, a nalaze se u TOP 20, molim neka mi javi na PM)
Danas je protrgovano 62.409 dionica ili 3,65% od svih slobodnih dionica, što nije zanemariv postotak, a taj je postotak zapravo veći, jer ne znam koliko dionica ima u TOP 20-30. Današnja trgovina mi ne sugerira kako su na kupnji bili isključivo špekulanti jer se marljivo skupljalo oko 87-88 kn, dakle postoji mogućnsot da ćemo možda vidjeti promjene u TOP 10 za T+3.
Uglavnom, čini mi se da je sve manje slobodnih dionica.
Zaista što se događa sa tim pbz-om. Prodaje sve perspektivne dionice, osim mgme. Teško da će tolike količine ikad više kupiti po ovim cijenama
Sve mi se čini da talijanski vlasnik PBZ-a (Intesa Sanpaolo) pikuplja kapital za svoje potrebe obzirom da mu se smanjuje rejting, a usput nam usisava ovo malo likvidnosti što je preostalo na ZSE i da je to glavni razlog što smo zabetonirani dok cijeli svijet raste. Ne pada mi na pamet niti jedno drugo logično objašnjenje.
Pa dobro, kolege!
Mojedionice su super sajt, ali vi bi kao investitori trebali znati da postoji http://www.skdd.hr i tamo se bolje informirati, tj. potpunije:
BELJE D.D./REDOVNA BLJE-R-A
Vlasnik/nositelj računa Stanje [%] Vrsta računa Mjesto
1.
AGROKOR D.D.
5.579.663 67,92 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
2.
REPUBLIKA HRVATSKA
661.757 8,05 Zast. račun ZAGREB, HRVATSKA
3.
GAŠPAR ANTE
123.783 1,51 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
4.
HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./SZIF D.D.
46.534 0,57 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
5.
ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D.
25.840 0,31 Skrb. račun RIJEKA, HRVATSKA
6.
CENTAR BANKA D.D.
18.030 0,22 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
7.
HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE OBVEZNI MIROVINSKI FOND
17.662 0,21 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
8.
ZAGREBAČKA BANKA D.D.
14.156 0,17 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
9.
HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D.
12.222 0,15 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
10.
PARTNER BANKA D.D.
8.562 0,10 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
Ukupno: 79,22
Kao što vidite, ne radi se ni o kakvim računima pbza, erste ili centar banke već o SKRBNIČKIM računima u pbzu, s.r. u erste i s.r. u centar banci. a to je velika razlika. To može biti, a često i je, neka fizička ili pravna osoba koja ne želi da joj se ime vidi u top10, ili pak "skup investitora" u brokeraju određene banke (kao nekad na pbz investoru dok su svi bili na "pbz skrbničkom".
dakle, tvrditi da pbz prodaje ili centar banka kupuje može, ali uopće i ne mora biti točno i može dovesti nekog u zabludu.
Jubito, sa druge strane, na kupnji, bi trebali naši veliki to skupljati! No, očito je prijepor između njih i palice Hanfe postao prevelik, pa su ostavili tržište na milost i nemilost nama malima, koji to možemo samo gledati i danima zbrajati gubitke. Nije ni čudo da je ovakva burza, kad je ona ogledalo države!
@ shefsale
Hvala na lektorskoj opasci, ali mislim da je nebitno da li sam napisao kako dionicu prodaje PBZ ili prodaje "skrbnički račun otvoren u PBZ d.d." jer je bit posta:
– taj famozni PBZ više nema BLJE-R-A,
– nepoznat je broj/postotak slobodnih dionica BLJE-R-A, ali je za pretpostaviti da je taj postotak mali
– moguće da je danas netko od kupaca bio iz TOP 10, ili će za tri radna dana ući novi kupac u TOP 10 što bi bila bitna stavka
@ smart
[sad]
Jubito, sa druge strane, na kupnji, bi trebali naši veliki to skupljati! No, očito je prijepor između njih i palice Hanfe postao prevelik, pa su ostavili tržište na milost i nemilost nama malima, koji to možemo samo gledati i danima zbrajati gubitke. Nije ni čudo da je ovakva burza, kad je ona ogledalo države!
Preko 2.000 zaposlenih.
Aktiva 3,5 mlrd.
Zaduženost 2,5 mlrd kuna -od toga 2 mlrd kuna povezane osobe ,dobavljaći nešto ispod 400 mil kn.Belje bankama ne duguje ništa direktno,ali indirektno preko agrokora tih 2 mlrd kuna.
Postavlja se pitanje:Da li se isplati kupiti ispod žita još 5 do 6% dionica po prosječnoj cijeni od
150 kn i zadržati upravljačka prava.Smatram da će 8% koje drži AUDIO biti na strani Tode i ovih
2000 zaposlenika.
Tih 5 do 6% dionica/maksimalno 500.000 kom/ da se kupi po prosječnoj cijeni od 150 je
75 mil kn.
Da li se isplati potrošiti 75 mil kn za zadržati upravljačka prava u vjerovatno najpotentnijoj
firmi u Jugoistočnoj Europi u ovoj branši .Tek kada to riješi Toda ima prostora za prolongiranja,odgode ročišta,pravne smicalice itd.
Ali do tada ,a to može potrajati i nekoliko godina ne smije izgubiti upravljačka prava.
A ako krv nanjuši neki strani fond može se dogoditi i INA.
U ovom trenu država drži 8% dionica/25% glasačkih prava//,treći dioničar Gašpar Ante oko 5% ,SLPF oko 1,7% glasa
zadnjih šest među prvih deset oko 4% glasačkih prava/svaka dionica vrijedi više od tri glasa/
Možda netko zna koliko još drže radnici i da li će se početi torbariti sa njihovim dionicama.
Svaka dionica donosi 3,11 glasova.
I zato će BELJE na 200 u slijedeći mjesec dana.Što kupnja bude čvršča cijena će žešće rasti.
Nadam se da će fondovi maknuti guzicu i ovdje skinuti skorup jer BELJE je fondovska dionica.
A tko zna ,možda mirovinci dobiju nalog od države,da kupuju kao što su dobili nalog i za INU.Ne treba zaboraviti da Agrokor namjerava kupiti Mercator i da će Toda djelovati jako brzo u zaštiti
svojih interesa.A do sada mu je država bila saveznik,a trebala bi to i biti u ovom trenutku,
jer su Belje i Agrokor kompanije od nacionalnog interesa,ništa manje važna od INE s obzirom
na broj zaposlenih.
Čestitke vlasnicima!
U BELJUće teći med i mlijeko ko voda u Amazoni.