BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ako ne objavi ponudu tužite ga. Ako imate udjele u fondovima koji imaju Belje, a oni ne iskoriste sve pravne mogućnosti onda tužite njih za nesavjesno poslovanje.

Za razliku od Magme i Dalekovoda ovdje se tuži pravna osoba, što znatno pojednostavljuje naplatu.
Sve je stvar koliko će sudovi biti brzi, ali budite realni 350% na dionici vjerovatno nećete zaraditi do kraja života!

Ovo je hrabra izjava. A šta ako se Agrokor tuži upravnom sudu i sud presudi u njihovu korist? Onda bi ti ispao glavni druker koji si ih podržavao u posjedu ( il još gore kupovini ) predmentih dionica u trenutku trajanja obveze. Dapače, ovdje na javnom forumu već djeluješ kao da dijeliš pravne savjete…

Na pitanje šta se predviđa sutra ja ću vam reći šta će vjerojatno bit. Za razliku od spomenute magme i dalekovoda ova vijest će se vrtit danas po svim vijestima i dnevnicima ( ipak se radi o firmi zvučnog imena ), narod će pametan kakav je pohrlit na ove dionice očekujući spomenutu ponudu ( budimo realni ni 20 posto ljudi koji imaju ikakve veze s ulaganjima u dionice vjerojatno ne čitaju ovaj forum il sličen gdje se mogu bolje informirat ). Naravno nijedne vijesti ni dnevnik neće reći da Agrokor može ignorirat ovu obvezu, već će servirat kao da je to gotova stvar. Dionica će skočit, al će se dobar dio ekipe iskrcat. Kad svi nakon mjesec dana ( il ranije ) skuže da neće bit ništa od davanja ponude krenut će sveopća rasprodaja. A tko dočeka konačan sud ( upravni ) će nam ispričat jel mu se isplatila tužba il ne.

never surrender

hmm, tesko je reci sta ce biti..nekako mi se najmanje vjerovatan cini scenarij koji bi nama najvise pasao..naravno mislim na one koji imaju dionice ne na ove koji sad ljubomore..
da bi frajer sad istresao tolke novce nekak mi se cini prilicno nevjerovatno a nama bi to bio takav pogodak da ga nismo mogli ni sanjat a opet jos mi se manje cini da bi mogao toda izaci..pa ulozio je tamo hrpu i belje mu je ljubimac i kaj sad s tim..
pa i nije da tu lovu baca..dobiva 100% vlasnistvo..a i nece mu vjerovatno svi ni htjeti prodati tako da mozda nebude cjela cifra u pitanju…

al to su vise ovako bajke i mastarije..vjerovatno nis dobroga za nas male kaj se ovog cirkusa tice..

@ peromadjar

Pa nekako se ovo rasplesti mora. Sto sugeriras da ce im ostati prava a da ponudu nece dati?

Po meni, neće dati ponudu, izgubit će prava, povući će svoj novac i investicije.

Dalje bi to moglo niz brdo iz razloga jer firma bez agrokora iznimno loše financijski stoji. U koracima bi to moglo bit slijedeće:
1 ) otežana likvidnost
2 ) donošenje prvih odluka o racionalizaciji poslovanja ( otpuštanja, smanjenje proizvodnje… )
3 ) ukoliko se i dalje gomilaju dugovi unatoč pokušaju racionalizacije poslovanja može se pristupit pokušaju daljnjeg ( skupljeg ) zaduživanja
4 ) ukoliko se opasno povećaju dugovi a vjerovnici zakucaju na vrata ( i agrokor je mislim vjerovnik ) prijetilo bi se bankrotom; u toj situaciji bi vrijednost dionice bila itekako niska…

Samo obzirom da agrokoru kao većinskom vlasniku ( bez upravljačkih prava ) ipak najmanje odgovara bankrot jer time gubi praktički milijardu i pol uloženih kuna, vjerojatnije je da će se plivat tamo između točke 2. i 3. Samo i u tom slučaju cijena dionice može bit niska.

Al koja god od ovih dviju verzija ispala točna malim dioničarima se nikako ne isplati trenutna situacija. Možda bi najpovoljnija i najbezbolnija varijanta za sve manjinske dioničare bila da odmah po ukidanju upravljačkih prava agrokora, ona ekipa koja bude imala najviše glasova i najveća upravljačka prava spremi plan za dokapitalizaciju kako bi se uredno nastavile isplaćivati obveze ( kojih itekako ima ) i nastavio investicijski program. Samo upitno je koliko se brzo taj plan može donijeti, da li bi bilo zainteresiranih ulagača i na koncu, efekt bi opet bio jednak – pad vrijednosti dionice.

Svima mora bit jasno da firma ima šanse napredovat tek kad uredno podmiruje obveze i ulazi u nove investicije. Obzirom da je Agrokor taj koji je do sada sve kontrolirao svojim novcem ( i obveze i investicije ), kad se makne taj čimbenik ostaje upitno šta može napraviti ostatak dioničara na čelu s državnim predstavnikom.

Dakle, Hanfa je ovim rješenjem vjerojatno dobrano sprašila nogu u dupe manjinskim dioničarima. I opet, obzirom da je reakcija Hanfe itekako zakašnjela, ostavlja se pitanje radi čega je uopće donešena ova odluka kad se manjinske dioničare nije zaštitilo na vrijeme, a svrha obveze za preuzimanjem je u načelu smišljena upravo da se zaštite manjinski dioničari. Postignut je sasvim suprotan efekt! Opet autogol Hanfe!
[/quote]

Kolegaa, pisete esej a stvari su veoma jednostavne.

1. Agrokor ne gubi vlasništvo, gubi upravljačka prava, tako da 100% neće ići protiv sebe.
2. Vlada je nedavno donijela uredbu da će pokušati prodati manjinske uvjele u svim poduzećima koja su u vlasništvu RH.
3. Izvrčete tezu da je ovo protiva malih dioničara, kako ovo može biti protiv istih kada imaju priliku da zarade 300%?
4. Jedini kojem ovo ne paše je Todorić i Agrokor, jer ovim potezom se smanjuje manevarski prostor pri kupnji Mercatora.

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

Koje bi bilo idealno rješenje po meni?

Ako bi stvarno razmišljali svi jednako i za dobrobit i malih dioničara i zaposlenika belja i kooperanata belja i države i agrokora ( rješenje koje zadovoljava sve ) bilo bi slijedeće:

1 ) Agrokor ne daje obvezu ( očito je da im se ne isplati i nemaju tih novaca, jedno su želje a drugo stvarnost )
2 ) Oduzimaju im se upravljačka prava, a Agrokor se tuži upravnom sudu
3 ) Preostali dioničari preuzimaju glavnu riječ, ali donose na glavnim skupštinama one zaključke koje su u potpunosti u viziji Agrokora ( svi neka zamisle na koji način bi se donosile takve odluke ), a Agrokor nastavlja dalje sa financiranjem obaveza i investicija
4 ) za par godina, možda se kroz sve te investicije dramatično popravi bilanca belja, pa mu i cijena dionice adekvatno poraste ( recimo na 200-300 kuna ), a možda se istodobno i Agrokoru popravi financijska situacija, pa recimo baš u to vrijeme upravni sud potvrdi odluku Hanfe i Agrokor odluči ipak iznijeti svoju ponudu po smomenutih 300-tinjak kuna.

Mislim da idealnije od ovog ne ide.

never surrender

Bolje Belje u ruci nego Mercator na grani!
🙂

“The only way to get smarter is by playing a smarter opponent.”

Kolega ivan1902, ova odluka Hanfe se bazira na događajima iz 2007! Prema tome, oštećeni su oni dioničari koji su kupovali tamo 2007 i nisu pravodobno bili obaviješteni od Hanfe da je Agrokor imao obvezu iznijet ponudu za preuzimanjem, a ne oni koji su kupovali sad! Možda su upravo ti dioničari iz 2007 prodali dionice kad su pale s 300 na 150 kuna kad su vidjeli da nema ništa od ponude.

Vi to promatrate kao isključivo nekakvu uslugu koju Hanfa daje svim budućim malim dioničarima belja ( onima koji će to bit naredni mjesec ), a za njih ( i njihovu zaštitu il njihovo dobro ) uopće u prvom redu nije ni skrojen taj zakon o preuzimanu. To je klasično izvrtanje teza tipa svi smo mi sada manjinski dioničari i svi smo mi oštećeni i svima nam se zaslužuje nešta dati. Šta će reći, vi se želite naplatit na tuđim problemima i to na način da ih tužite nakon šta sutra kupite dionice?

Ja kažem da će najvjerojatnije masa ljudi sutra samo pogubit novce, to je sve. Da je drugačije svi bi zarađivali na burzi kad bi to željeli. Al naravno, svako će odlučit za sebe šta mu je draže, neko se valjda i voli tužit po sudovima…

never surrender

Ja mislim da će Toda iskoristiti maksimalno ovu situaciju i pošteno platiti dionica po 300 kn+….
Ovo mu je najveća šansa dosada da pokaže da je pošten i nakon toga će dobiti povjerenje domaćih i stranih investitora. Platit će 100 miliona eura a s druge strane moći će dobiti 10 puta više kredita i po vrlo povoljnim uvjetima. Na taj način dobit će i zeleno svijetlo za Mercator. Dakle uložit će malo( što ionako zakonski mora) a dobit će puuuno više. Šansa koja se ne ponavlja. Možete si uknjižiti već dionice po 300 kn, vi koji namjeravate prodati. Ja Belje nedam ni po 300 kn.
Lp, počele su vijesti.

Danas prihod po dionici belja iznosi 200kn,a 2007 god. je iznosio tek polovinu te vrijednosti. Dakle belje je u 4 god. udvostručilo prihode. A dionica danas vrijedi 5 puta manje. Akvizicija Mercatora je odlična vijest za sve nas dioničare agrokora, ali smatram da Konzum ima i druge načine širenja. Jedna od ideja je bila i stvaranja novog-starog brenda poslovnica pod kapom Žitnjaka. E sad dali je belje skupo na 300kn. Pa normalno da je skupo kad Toda već ima 67% vlasništva. No dali bi bilo skupo da nema?

Kolega kanabis, ja samo komentiram, nit znam ko ima ove dionice, nit ja imam ove dionice, nit sam ih imao, nit ih planiram imat, mogu moderatoru ostavit svoje ime, prezime i jmbg pa nek provjerava po skdd-u ove činjenice ako mi ne vjeruje, pa vam javi.

Ja samo komentiram ljudsku narav, i ono šta mediji mogu ljudima servirat, pa iz toga zaključujem šta bi moglo bit. Možda me sutra tržište i demantira, ja to ne znam, samo pretpostavljam. Treba sagledat malo stvari realno a ne se ponašat ko ovca na širokoj ledini. Evo ovdje se već sprema linč i sadašnji vlasnici već razmišljaju kako postavljaju prodajne naloge na 200-300 kuna, ekipa se putem novina i medija furi kako agrokor MORA ponudit tu cifru, kao da je to sasvim normalna stvar. Sutra će bogtepita koliko ljudi ovdje uletit ko grlom u jagode a da ne znaju sve moguće posljedice. I onda sam ja druker?

Ma evo, neću više slova napisat, nek sad krene red pravih drukera, imaju sigurno i oni koji dobar savjet, pa se čujemo za koji dan da vidimo kako napreduju stvari..

never surrender

Ja mislim da će Toda iskoristiti maksimalno ovu situaciju i pošteno platiti dionica po 300 kn+….
Ovo mu je najveća šansa dosada da pokaže da je pošten i nakon toga će dobiti povjerenje domaćih i stranih investitora. Platit će 100 miliona eura a s druge strane moći će dobiti 10 puta više kredita i po vrlo povoljnim uvjetima. Na taj način dobit će i zeleno svijetlo za Mercator. Dakle uložit će malo( što ionako zakonski mora) a dobit će puuuno više. Šansa koja se ne ponavlja. Možete si uknjižiti već dionice po 300 kn, vi koji namjeravate prodati. Ja Belje nedam ni po 300 kn.
Lp, počele su vijesti.

Evo kolega lojtra me preduhitrio, nisam stigao ni prozvat prave drukere. Neka neka, siguran sam da se krediti dijele ( i to povoljnije ) kad se vidi da netko pravednički prosipa stotine milijuna, za koje se isto prethodno zadužio. Zapravo to je uvjet za novi kredit, moraš prvo znat dobro i nesuvislo potrošit ranije posuđen novac. Vau, lojtra je utemeljio novi smjer ekonomije, dijametralno suprotan od dosadašnje prakse.

Nema šta, ja se slažem,ulaganje u malog čovjeka je ulaganje za kojeg bi svi ulagatelju trebali dat neograničene količine kredita i to bezkamatnog po mogućnosti!
[lol]

never surrender

ja sam se nakrcao na 90, pa na 80, pa na 70. sad ispod nisam ništa kupovao, malo me glava zabolila od minusa u ovako kratkom roku pa nisam niti pisao nešto zadnjih tjedana, ali prosjek mi je sad dobar. rekao sam pričekat ću malo da se stabilizira sve ovo vani (ako ne ionako mi lova neće ništa značiti jer će neoliberalno društvo propasti). vidim da sad mnogi ovdje rade bashing, ali to su osnove, kada nešto kreće špekulativno kreće i bashing (najbolji primjer KSST). pero se jako trudi, neka. ja sam zaglibio ali sada ću lijepo izaći, ovdje vam sad ide KSST tip rakete. par stotina posto u tjedan dana. a da li će ponude biti ili ne, špekulativni kapital ne pita, on radi pump and dump. pa će ga raditi i ovdje. i to su osnove, i to pero zna, zato će i loviti sutr ujutro ako će biti ičega na asku uopće. ne podcjenjujte špekulativan kapital, bit će ovdje sada i stranaca na bidu, ovakve vijesti privuće će privatne fondove. držte se ekipa definitivno će biti ogromni prometi i volatilnost. ko se snađe, profitirat će.

Blue Horseshoe loves Anacott Steel (moje postove shvatite kao moje osobno razmišljanje, ne kao nagovor na kupnju ili prodaju)

Mediji uvijek senzacionalistički pišu, jer to ljudi vole čitati. No što god napisali ovaj put su i upravu, jer postoji rješenje kojg je donijelo meritorno tijelo. Dakle postoji obveza za preuzimanje. Ni u najmanju ruku ne vjerujem u vaš crni scenarij da će se toda povući iz svega i ostaviti belje da propadne. Po meni je belje jedna od najperspektivnijih firma iz Agrokorovog koncerna i baš ono bi mu u budućnosti moglo generirati najveću dobit. Uzmimo primjerice prihode leda 2007 i danas. Ledo je povećao prihode 10%, dok je belje povećalo prihode 100% I mislim da je pred beljem perspektiva samo takva. A vaš crni scenarij bi doveo do toga da je država (HDZ) pod krinkom obeštećenja radnika belja ustvari uvalila radnicima dionice po 30kn i time ih debelo oštetila ako dođe do bankrota.

Isto tako kako vi govorite o ljudskoj naravi i pohlepi, te da će ljudi koji sutra budu skidali sa aska izgubiti dionice. Ja sa svog stajališta mogu reći da će svi oni koji se sutra budu gurali na asku za burek izgubiti novce.

Imamo bezbroj primjera borbe za pravično obeštećenje dioničara na našoj zse. A jedan od većih boraca je kolega Dražen iz LRH.

New Report

Close