BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@peromadjar, gledaš iz krive pozicije, ne vjerujem da ovo Samodol radi na svoju ruku a i ovime RH sa 661.757kom., na bazi cca150kn može ukeširati oko 100 milja kn.

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

@ peromadjar

Pa nekako se ovo rasplesti mora. Sto sugeriras da ce im ostati prava a da ponudu nece dati?

Isprika za upad umjesto Pere Mađara.
Nemoguća solucija:
1. Agrokor daje ponudu po zakonskom minimunu

Solucije od najvjerojatnije do manje vjerovatne:
1. Ostaju prava, ponuda se ne daje (politika, pritisak na Hanfu itd.). Najbolja odluka za društvo i državu
2. Agrokor se povlači iz belja – Belje bankrot (ne znam tko su vjerovnici Belja, ali ako je to Agrokor, Toda drži sve za jajca)
3. Agrokor se povlači iz belja – Nova ponuda za 1kn od strane treće strane 🙂

Možda pišem gluposti, nek me ispravi pametniji…

Chávez grew up in a small house composed of large palm leaves.

Ne branim ja todu ni najmanje, pa vidi se iz priloženog kako su lijepo dobili hrpu dionica od države za 1 kunu, baš krasno, tko bi normalan tome pljeskao. To šta im je država prepustila je i moj novac kao i vaš. Puno toga nije ranije štimalo i bespredmetno je da se tek sad o tome raspravlja.

Samo nakon svega izrečenog i viđenog, glupo je da netko misli da bi sad te preostale dionice toda platio suhim zlatom. Kad on tu nema baš nikakve financijske računice.

Treba bit realan u ovoj situaciji i svako bi trebao razmislit šta bi sam napravio da je u situaciji tode il agrokora. Sad nije pitanje šta se događalo prije, već šta će bit poslije, koje su moguće posljedice svega ovog. Ja mislim da ako ostane sve na ovom na čemu hanfa inzistira da će belje trpit itekakve posljedice. Taman su natovarili todi i agrokoru na leđa križ težak par tona i to u najosjetljivijem trenutku, kad belje kreće u pravi investicijski ciklus + pokušaj agrokorove kupovine mercatora.

Nije to ništa slučajno, vjerujem da ima tu dosta revanšizma i politikanstva kad je upravo sad pokrenuta ova priča…Zato i kažem, od posljedica ovog najviše bi mogla patit ova firma ako se zavrne investicijska pipa s agrokorove strane.

never surrender

mozda je nekome ponestalo sponzora za kampanju pa ovako reketari.

Nije bolest sve što boli

Lijepo je za vidjeti da je regulator odlučio nastaviti niz…

Nadam se da neće ovdje stati obzirom da je vrlo izgledno da ima još kandidata koji čekaju na red…

Šteta da je tako prokleto spor u donošenju odluka…

'ko zadnji, magarac...[img]http://www.pic4ever.com/images/www_MyEmoticons_com__fishing.gif[/img]

Baš me zanima kako će dionica sutra "odigrati" na otvaranju. Imate li kakvih ideja?

“The only way to get smarter is by playing a smarter opponent.”

..kako bilo da bilo sljedeći tjedan nema belja ispod 100kn…

Ako ne objavi ponudu tužite ga. Ako imate udjele u fondovima koji imaju Belje, a oni ne iskoriste sve pravne mogućnosti onda tužite njih za nesavjesno poslovanje.

Za razliku od Magme i Dalekovoda ovdje se tuži pravna osoba, što znatno pojednostavljuje naplatu.
Sve je stvar koliko će sudovi biti brzi, ali budite realni 350% na dionici vjerovatno nećete zaraditi do kraja života!

@ peromadjar

Pa nekako se ovo rasplesti mora. Sto sugeriras da ce im ostati prava a da ponudu nece dati?

Po meni, neće dati ponudu, izgubit će prava, povući će svoj novac i investicije.

Dalje bi to moglo niz brdo iz razloga jer firma bez agrokora iznimno loše financijski stoji. U koracima bi to moglo bit slijedeće:
1 ) otežana likvidnost
2 ) donošenje prvih odluka o racionalizaciji poslovanja ( otpuštanja, smanjenje proizvodnje… )
3 ) ukoliko se i dalje gomilaju dugovi unatoč pokušaju racionalizacije poslovanja može se pristupit pokušaju daljnjeg ( skupljeg ) zaduživanja
4 ) ukoliko se opasno povećaju dugovi a vjerovnici zakucaju na vrata ( i agrokor je mislim vjerovnik ) prijetilo bi se bankrotom; u toj situaciji bi vrijednost dionice bila itekako niska…

Samo obzirom da agrokoru kao većinskom vlasniku ( bez upravljačkih prava ) ipak najmanje odgovara bankrot jer time gubi praktički milijardu i pol uloženih kuna, vjerojatnije je da će se plivat tamo između točke 2. i 3. Samo i u tom slučaju cijena dionice može bit niska.

Al koja god od ovih dviju verzija ispala točna malim dioničarima se nikako ne isplati trenutna situacija. Možda bi najpovoljnija i najbezbolnija varijanta za sve manjinske dioničare bila da odmah po ukidanju upravljačkih prava agrokora, ona ekipa koja bude imala najviše glasova i najveća upravljačka prava spremi plan za dokapitalizaciju kako bi se uredno nastavile isplaćivati obveze ( kojih itekako ima ) i nastavio investicijski program. Samo upitno je koliko se brzo taj plan može donijeti, da li bi bilo zainteresiranih ulagača i na koncu, efekt bi opet bio jednak – pad vrijednosti dionice.

Svima mora bit jasno da firma ima šanse napredovat tek kad uredno podmiruje obveze i ulazi u nove investicije. Obzirom da je Agrokor taj koji je do sada sve kontrolirao svojim novcem ( i obveze i investicije ), kad se makne taj čimbenik ostaje upitno šta može napraviti ostatak dioničara na čelu s državnim predstavnikom.

Dakle, Hanfa je ovim rješenjem vjerojatno dobrano sprašila nogu u dupe manjinskim dioničarima. I opet, obzirom da je reakcija Hanfe itekako zakašnjela, ostavlja se pitanje radi čega je uopće donešena ova odluka kad se manjinske dioničare nije zaštitilo na vrijeme, a svrha obveze za preuzimanjem je u načelu smišljena upravo da se zaštite manjinski dioničari. Postignut je sasvim suprotan efekt! Opet autogol Hanfe!

never surrender

Pero jel to najcrnja varijanta iz tvojih snova? Kako glasi neka prosječna varijanta, kad optimistična vjerojatno ne postoji?

Po meni, neće dati ponudu, izgubit će prava, povući će svoj novac i investicije.

Povukli novac i investicije ili ne, ništa neće promjeniti…

Obveza im ostaje…

Ovom odlukom, kao i svakom drugom takve vrste, omogučuje se malim dioničarima da to prestanu biti po "pravičnoj" cijeni…

To je smisao ovog rješenja i Zakona…

Zašto misliš da mali dioničari gube na ovaj način…?

Njih nakon ove odluke cijena na tržištu u stvari i ne zanima i niti ih treba zanimati jer će prestati biti dioničari po 300+ kuna za svoju dionicu…

Što će nakon ponude biti sa Beljem to je stvar Agrokora, a ne iskoristiti ponudu i ostati unutra kao mali dioničar mislim da je vrlo riskantno tim više što cijena od 300+ kuna nije loša u sadašnjoj situaciji…

Isplati li se to Agrokoru…?
Vjerujem da ne, ali zato Zakon i postoji…

'ko zadnji, magarac...[img]http://www.pic4ever.com/images/www_MyEmoticons_com__fishing.gif[/img]

…vidim da ovdje gosn Pero jedini trezveno razmišlja…

…Pero živio…[thumbsup] pa ne treba zbog jednog šnicla ubiti kravu…,

…pa makar taj šnicl trebao biti i moj… [rolleyes]

New Report

Close