Belje postalo 100-postotni vlasnik Agroprerade
Belje je 24. studenoga od Agrokora kupilo 44.416 redovnih dionica Agroprerade te je postalo jedini vlasnik tog društva.
U kratkom priopćenju sa Zagrebačke burze se dodaje da ukupna nominalna vrijednost stečenih dionica iznosi 33,75 milijuna kuna. (pd)
http://www.poslovni.hr/vijesti/belje-postalo-100postotni-vlasnik-agroprerade-164758.aspx
Tu je i ključ zašto je Belje imalo gubitak u iznosu od 63 milijuna Kn jer je jako puno investiralo, tako je i bilo na ini…….. Dali će dionica rasti ili padati ovisi o špekulantima, a ne o fondovima, kao na nekim dionicama, npr. ingra ili dlkv!
Toliko od mene…….. Pozdrav
[/quote]
Opet bla, bla…akviriranje imovine ne utiče na račun dobiti i gubitka… barem ne u kratkome roku, već na bilans i kešflou.
Jedino ako su kupili, pa procenili da to toliko ne vredi i onda rezervisali ili otpisali taj višak ustvari manjak i proknjižili ga kroz račun dobiti i gubitka… al zašta bi onda kupovali?
Evo da i ja nešta priupitam kupce…
S kojom investicijskom tezom danas kupujete akcije Belja? A ovo se odnosi i na DLKV i slične potpoljene priče.
Jel očekujete da će vas sutra zateći neka povoljna vest ili mislite da će ceo market gore ili mislite da će sledeći kvartal biti mnogo bolji (iako do objave još ima dana) ili vam je dosadno ili šta?
Ili mislite da je akcija bila preterano kažnjena padom cene i da će da se vrati?
Ja ne vidim neki racionalan investicijski rezon zašta bi se sada kupovalo Belje osim ako volite da se kockate pa šta bude i kako bude… a šta se tiče preteranog pada cene, to more da bude manji bounce-back, al na prethodne najviše razine neće tako brzo… pogotovo sad kad se vidi da je lokalna priča o ulaganju para u "hranu" preko Belja, bila potpuno promašena…
No, možda ja grešim pa bi malo voleo da neko ko ima volju napiše par razloga za kupovinu sada.
Da živiš i radiš tu, znao bi jel trebaš prodati ili kupiti.
S kojom investicijskom tezom danas kupujete akcije Belja? A ovo se odnosi i na DLKV i slične potpoljene priče.
Jel očekujete da će vas sutra zateći neka povoljna vest ili mislite da će ceo market gore ili mislite da će sledeći kvartal biti mnogo bolji (iako do objave još ima dana) ili vam je dosadno ili šta?
Ili mislite da je akcija bila preterano kažnjena padom cene i da će da se vrati?
Ja ne vidim neki racionalan investicijski rezon zašta bi se sada kupovalo Belje osim ako volite da se kockate pa šta bude i kako bude… a šta se tiče preteranog pada cene, to more da bude manji bounce-back, al na prethodne najviše razine neće tako brzo… pogotovo sad kad se vidi da je lokalna priča o ulaganju para u "hranu" preko Belja, bila potpuno promašena…
No, možda ja grešim pa bi malo voleo da neko ko ima volju napiše par razloga za kupovinu sada.
Da živiš i radiš tu, znao bi jel trebaš prodati ili kupiti.
[/quote]
Gde?
U Dardi, Zagrebu… ne razumem?
Pa napiši to šta ti znaš, a mi koji ne živimo "tu" ne znamo, pa ćeš obogatit naše skromno znanje i možda pokrenut kretanje cene u positivnom pravcu.
pa s tezom kupovine buducnosti fotije..koja druga. to sta ti pricas je trejderska spika..kakav sljedeci kvartal, kakvi sljedeci dani…ovdje se kupuje buducnost. jesi ti upoznat sa svim investicijama tamo?
npr. samo neke od njih (vec 100 put ovdje spomenute) su sljedece…hr trziste stocne hrane vrijedi 2mlr kuna. belje trenutno ima kapaciteta za 40% tog trzista i sta je najolje od svega ima tolko stoke koja to sve moze pojesti..to je i bolje nego da je tu hranu prodao samo kao sirovinu..
u pogon ide farma od 400 000 komada tovnih svinja (mislim da ce biti ili je u planu slicna farma junadi..otvara energanu vrijednosti 25mil E..
uglavnom siri se na sve strane i ulaze ko lud…jel znas jos neku firmu koja tolko ulaze?
jel znas ikoju firmu koja u ovoj situaciji u hr ulaze uopce a kamoli tolko..
a gdje su jos vinarije, abc sirevi itd. itd..belje ima 1.5mlr prihoda skoro bez vecine tih svih proizvodnih kapaciteta spomenutih..
kad sam procitao tvoje pitanje prvo sam pomislio da se salis..ja bih prije mogao pitati dali postoji iko normalne poslovne inteligencije koji ne vidi ovdje buducnost?
jedini protuargument koji ja ovdje vidim da se pise su nekakve sumnje u muljaze i kao to ce toda prebacivati u druge firme dobit itd. itd..a nitko nema nikakav dokaz za to..sve njegove firme (ledo, jamnic itd) posluju kontinuirano sa povecanjem dobiti svake godine. i sad ce bas na belju prebacivati iz jedne u drugu…ako cemo sad teoretizirati, da moguce je sve je moguce. i svemirci mozda postoje..
evo i jedan clanak koji malo opisuje belje:
http://www.privredni.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=2799&Itemid=2
uhvatili ste se tog izvjesca ko pijan plota..za mene belje vrijedi puno vise i nikakva piskarala ovdje me od toga nece razuvjeriti..
Ma može živjeti i u Tunguziji, dovoljno je pogledati Povijesne podatke na ZSE, pa vidjeti da su posljednji dani bili fondovska napucavanja sa trzisno postignute cijene koja se , kao i kod VIRO-a akumulirala dva mjeseca cca …
Prema tome, sada je samo pitanje hoce li biti dovoljno interesa i povjerenja na trzistu da se jos neko vrijeme održi taj maximalni postignuti srednji tečaj , ili ce Belje ipak dozivjeti pravu korekciju – onu prema 55 do 65 kn + max 10 do 15kn = 80 kn TOP, 65 Kn bottom, good buy..
Pogledajte graf, pogledajte opet izvjesca, Kratkorocna potrazivanja su se ZNATNO POVECALA, i to je ono sto sada "tjera" velike van .. Jer oni itekako znaju da 2 milijarde Kratkorocnih obaveza ne mirisi na dobro, a posebno ne na skorasnji rast BELJE-a prema 150kn
A ako nesto ne mozemo dici sta ce nam onda papir zar ne ‘?
MOJ SAVJET – PRICEKAJTE PAR DANA, PA ONDA KUPUJTE MAKAR I PO 100 KN JER CE SE BOLJE VIDJETI OBZOR I U KOJEM SMJERU BROD PLOVI .. OVAKO MOZETE LAKO ZAVRSITI NASUKANI … a pokraj vas ce prolaziti brojni bolji i ljepši borodići i jahtice … poput npr JNAF-a (vidjeti DUGOVANJA BELJE vs. JNAF pa ce vam biti jasno zasto znalci sada akumuliraju tu dionicu a ne ovo precijenjeno BELJE)
…sve je to u redu vezano za ulaganja…ali poljoprivreda zna biti i vrlo rizična proizvodnja…suše,poplave,vremenske nepogode…svinjske,ptičje i ostale gripe…i za čas ode mast u propast…
…ali više od svega mene brine struktura dionica odnosno vlasništva na Belju…
Za današnje novce od Belja kupio Vupik…110 milja dobit, pogledajte si malo temu Vupika i izvješće. Predlažem i ostalima da se čim prije presele iz Belja u Vupik….. [thumbsup]
Da Belje je stvarno gigant, a iz prve ruke znam da je posebni zaljubljenik u vina(tipično za buržuje), cifru koju je uložio u samo dio opreme što se tiče vinarstva bolje da ne spominjem.
…sve je to u redu vezano za ulaganja…ali poljoprivreda zna biti i vrlo rizična proizvodnja…suše,poplave,vremenske nepogode…svinjske,ptičje i ostale gripe…i za čas ode mast u
kolko ja znam on je tamo dosta toga navodnio…tako da mislim da nije pod takvim rizikom..
a sve vecina toga mu nije poljoprivreda nego stocarstvo…tako da nije ona klasicna tvornica pod vedrinm nebom naseg seljaka..
pa s tezom kupovine buducnosti fotije..koja druga. to sta ti pricas je trejderska spika..kakav sljedeci kvartal, kakvi sljedeci dani…ovdje se kupuje buducnost. jesi ti upoznat sa svim investicijama tamo?
npr. samo neke od njih (vec 100 put ovdje spomenute) su sljedece…hr trziste stocne hrane vrijedi 2mlr kuna. belje trenutno ima kapaciteta za 40% tog trzista i sta je najolje od svega ima tolko stoke koja to sve moze pojesti..to je i bolje nego da je tu hranu prodao samo kao sirovinu..
u pogon ide farma od 400 000 komada tovnih svinja (mislim da ce biti ili je u planu slicna farma junadi..otvara energanu vrijednosti 25mil E..
uglavnom siri se na sve strane i ulaze ko lud…jel znas jos neku firmu koja tolko ulaze?
jel znas ikoju firmu koja u ovoj situaciji u hr ulaze uopce a kamoli tolko..
a gdje su jos vinarije, abc sirevi itd. itd..belje ima 1.5mlr prihoda skoro bez vecine tih svih proizvodnih kapaciteta spomenutih..
kad sam procitao tvoje pitanje prvo sam pomislio da se salis..ja bih prije mogao pitati dali postoji iko normalne poslovne inteligencije koji ne vidi ovdje buducnost?
jedini protuargument koji ja ovdje vidim da se pise su nekakve sumnje u muljaze i kao to ce toda prebacivati u druge firme dobit itd. itd..a nitko nema nikakav dokaz za to..sve njegove firme (ledo, jamnic itd) posluju kontinuirano sa povecanjem dobiti svake godine. i sad ce bas na belju prebacivati iz jedne u drugu…ako cemo sad teoretizirati, da moguce je sve je moguce. i svemirci mozda postoje..
evo i jedan clanak koji malo opisuje belje:
http://www.privredni.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=2799&Itemid=2
uhvatili ste se tog izvjesca ko pijan plota..za mene belje vrijedi puno vise i nikakva piskarala ovdje me od toga nece razuvjeriti..
[/quote]
Pa ti jesi u pravu ovako pojednostavljeno gledajući, a ono šta je tebi nebitno, meni je bitno.
Činjenica je da je Belje jedan od većih proizvodjaca ratarskih kultura i verovatno uljarica, pa kako to da se sva trgovina ovim commoditijem koliko je meni poznato odvija preko Agrokora i povezanih trgovačkih društava. Ono šta želim reći, Belje proizvede pšenicu i proda je Agrokor trgovini po nekoj ceni od 1,2 dinara za kg, u medjuvremenu cena naraste na 1.5 dinara po kg, al ta razlika u ceni ne ide Belju (osim preko zaliha u samome Belju). S druge strane i Agorkor trgovina je na sebe preuzela rizik od mogućeg pada cene u tom poslu… Da ne duljim, pitanje je ko i šta ulaže u Belje. Belje nema finansijske snage za tolike investicije, a niti povrat kojem bi oni iste investicije vratili, znači vraćat će ih neko drugi, ili će i investirat neko drugi.
Vi sve šta se radi u Belju i oko Belja vežete uz samu kompaniju, a iza nje stoji Agrokor koji je uglavnom investitor u sve te projekte i to direktno, a dio indirektno preko Belja. Agorkor ne more i neće da pokloni Belju pare nego će to nekako od njih naplatiti, da li putem nove emisije akcija, dali konvertovanjem duga u equity, da li preko kredita odnosno kamata ja to ne znam… Od toga će naravno koristi imati ponajviše Belje, no ne more se svaka investicija pripisati Belju jer je više kompanija isprepleteno dužnićko-verovničkim odnosima, a dugove neko na kraju ipak mora da plati.
Da ne nastavim s time, kolika je profitna marža na vinima, koliko na abc siru, kakve su državne potpore, šta kad se one ukinu itd… Sve bi to trebao biti predmet ozbiljne analize, a ne ovako samo puno se ulaže i to će biti super. Bit će, samo ne znamo još tačno za koga, a bome ni kada?
…sve je to u redu vezano za ulaganja…ali poljoprivreda zna biti i vrlo rizična proizvodnja…suše,poplave,vremenske nepogode…svinjske,ptičje i ostale gripe…i za čas ode mast u propast…
sto se tice tih rizika malo bih reagirao, jer za razliku od malih seljaka,
kod belja je sve to osigurano,pa mozda ponekad i pozele da ode sve k vragu, jer dobiju dobru odstetu,
primjer prije cca 2 god na plantazi paprike na topoliku pored darde (tamo pored one najmodernije govedarske farme gdje krave opsluzuju roboti).
na spomenutoj plantazi je obavljeno par berbi i onda je udario mraz , pa je spomenuta plantaza dala prinosa i od paprike i od osiguranja…….to je samo mali primjer
s tim da sto se tice tih osiguranja koliko sam upoznat odredjeni dio premija se sufinancira seljacima ovdje, pa nebih se iznenadio da i belje vuce odredjeno sufinanciranje polj.povrsina