Prije nego sam počeo kupovati ovu dionicu pogledao sam malo izvješća i napravio procijenu kakva bi naredna trebala biti…
Ono što je vidljivo je da su jedan od najvećih utega na dobit Belja Financijski rashodi (pod ovim mislim na Fin. rashodi – Fin. prihodi). Gledajući unazad par godina Belje u zadnjem kvartalu nije povećavalo dugovanja, a ovi Fin. rashodi uvijek su iznosili određeni postotak ukupnog duga…
Taj postotak za ovu godinu je već nadmašen tako da ne očekujem minus u ovom dijelu narednog izvješća…
Nadalje, Belje je uvijek svoje rashode smanjivalo velikim promjenama u zalihama gotove i nedovršene proizvodnje. Ove godine taj plus je zasad daleko ispod prošlogodišnjeg tako da i tu očekujem veliki uteg za povećanje buduće dobiti…
I na kraju Materijalni troškovi, najveći uteg u rashodu, se značajno smanjuju..To je uvelike racionaliziralo proizvodnju. Istovremeno prisutan je porast prihoda. Tako da i ovom dijelu možemo očekivati dobru vijest….
To su razlozi zbog kojih sam govorio da Belje može prikazati veliku dobit za ovu godinu, no naravno uvijek postoji i način da se to ibjegne..pogotovo ako to nekome paše…
I još nešto nakon brodarskog buma (rasta BDI-a), građevinskog, došao je red i na ovaj sektor…
http://www.seebiz.net/poslovanje/evropa-i-svijet/vrtoglavi-rast-globalnih-cijena-hrane
Gledam malo taj poslednji bilans i jasno je da je sve to dosta nepregnuto, no kako je ovo tek jedna sastavnica koncerna, očito je bilans posledica medjusobnih odnosa matice/drugih zavisnih društava i ćerke. Medjtim, ono što bode u oko je visok kratkoročan dug, za koji ne znamo je li prema finansijskim institucijama ili matici. Logično bi bilo da je prema matici zbog velikih investicija i medjusobno zavisne proizvodnje i prodaje poslednjih godina. Ono gde ja vidim potensijalni problem je da se taj dug konvertuje u equity. Ne očekujem to, ali je moguće. Predradnja za to bilo bi kupovina HFP-ovog paketa nakon čega bi matica držala više od 75 odsto akcija potrebnih za donošenje takve odluke… dakle to je rizik, s druge strane imamo i rast prihoda i fizičke proizvodnje šta je prednost, no profit nikako da se otključa ovde i bojim se da ni neće još neko vreme. Zato oprez pri pazaru i svedite očekivanja na realnu meru… no dok je god cena ispod 100 dinara, nema ekonomske opravdanosti za gore opisane operasije. Lep pozdrav.
…nema puno obveza prema matici u kratkoročnim obvezama….najviše je prema dobavljačima i prema bankama..
poslovni.hr/vijesti/todoric-se-baca-na-energetiku-168538.aspx
Dva bioplinska postrojenja, nove klaonice i vinarija u Belju, dogradnja nove hale u PiK-u Vrbovec, pet Superkonzuma, završetak distributivnog centra u Dugopolju te gradnja samouslužnih benzinskih crpki uz Konzumove trgovine novi su projekti u koje će koncern Agrokor 2011. uložiti najveći dio od 1,1 milijarde kuna koliko će investirati u Hrvatsku.
izgleda da prva korekcija kuca na vrata..
nece ovo ispod 80, sad je i kupovina pojacala, a uostalom, i flyer je rekao da ulazi skroz ako dodje do 80, pa nemamo brige.. 🙂
SZIF je neki dan prodao 500 JNAF-a…dobro znamo da kupuje Belje..Dao bi se kladit da je opet danas on uvalio ovu tisućicu…
danas bi se na skdd vec trebale vidjeti dobre promjene u top 10..vec je dosta dana proslo od onih velikih prometa