BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Prije nego sam počeo kupovati ovu dionicu pogledao sam malo izvješća i napravio procijenu kakva bi naredna trebala biti…

Ono što je vidljivo je da su jedan od najvećih utega na dobit Belja Financijski rashodi (pod ovim mislim na Fin. rashodi – Fin. prihodi). Gledajući unazad par godina Belje u zadnjem kvartalu nije povećavalo dugovanja, a ovi Fin. rashodi uvijek su iznosili određeni postotak ukupnog duga…
Taj postotak za ovu godinu je već nadmašen tako da ne očekujem minus u ovom dijelu narednog izvješća…

Nadalje, Belje je uvijek svoje rashode smanjivalo velikim promjenama u zalihama gotove i nedovršene proizvodnje. Ove godine taj plus je zasad daleko ispod prošlogodišnjeg tako da i tu očekujem veliki uteg za povećanje buduće dobiti…

I na kraju Materijalni troškovi, najveći uteg u rashodu, se značajno smanjuju..To je uvelike racionaliziralo proizvodnju. Istovremeno prisutan je porast prihoda. Tako da i ovom dijelu možemo očekivati dobru vijest….

To su razlozi zbog kojih sam govorio da Belje može prikazati veliku dobit za ovu godinu, no naravno uvijek postoji i način da se to ibjegne..pogotovo ako to nekome paše…

I još nešto nakon brodarskog buma (rasta BDI-a), građevinskog, došao je red i na ovaj sektor…

http://www.seebiz.net/poslovanje/evropa-i-svijet/vrtoglavi-rast-globalnih-cijena-hrane

Gledam malo taj poslednji bilans i jasno je da je sve to dosta nepregnuto, no kako je ovo tek jedna sastavnica koncerna, očito je bilans posledica medjusobnih odnosa matice/drugih zavisnih društava i ćerke. Medjtim, ono što bode u oko je visok kratkoročan dug, za koji ne znamo je li prema finansijskim institucijama ili matici. Logično bi bilo da je prema matici zbog velikih investicija i medjusobno zavisne proizvodnje i prodaje poslednjih godina. Ono gde ja vidim potensijalni problem je da se taj dug konvertuje u equity. Ne očekujem to, ali je moguće. Predradnja za to bilo bi kupovina HFP-ovog paketa nakon čega bi matica držala više od 75 odsto akcija potrebnih za donošenje takve odluke… dakle to je rizik, s druge strane imamo i rast prihoda i fizičke proizvodnje šta je prednost, no profit nikako da se otključa ovde i bojim se da ni neće još neko vreme. Zato oprez pri pazaru i svedite očekivanja na realnu meru… no dok je god cena ispod 100 dinara, nema ekonomske opravdanosti za gore opisane operasije. Lep pozdrav.

Tira tara i pastira u frulicu kad zasvira...

…nema puno obveza prema matici u kratkoročnim obvezama….najviše je prema dobavljačima i prema bankama..

poslovni.hr/vijesti/todoric-se-baca-na-energetiku-168538.aspx

Dva bioplinska postrojenja, nove klaonice i vinarija u Belju, dogradnja nove hale u PiK-u Vrbovec, pet Superkonzuma, završetak distributivnog centra u Dugopolju te gradnja samouslužnih benzinskih crpki uz Konzumove trgovine novi su projekti u koje će koncern Agrokor 2011. uložiti najveći dio od 1,1 milijarde kuna koliko će investirati u Hrvatsku.

Prije nego potrošim i 1 lipu pogledam da li je proizvod hrvatski ili uvozni, i kupim hrvatski!

izgleda da prva korekcija kuca na vrata..

izgleda da prva korekcija kuca na vrata..

nece ovo ispod 80, sad je i kupovina pojacala, a uostalom, i flyer je rekao da ulazi skroz ako dodje do 80, pa nemamo brige.. 🙂

“The only way to get smarter is by playing a smarter opponent.”

SZIF je neki dan prodao 500 JNAF-a…dobro znamo da kupuje Belje..Dao bi se kladit da je opet danas on uvalio ovu tisućicu…

danas bi se na skdd vec trebale vidjeti dobre promjene u top 10..vec je dosta dana proslo od onih velikih prometa

Meni se danas čini da smo na belju dobili market markere.To nam garantira likvidnost.

jel to danas bio neuspješni pokušaj smanjivanja cijene?

To je bilo više nego očigledno,drago mi je da si i ti to primjetio.

New Report

Close