a cuj..nije ni to mala stavka..sa 8mw mozes proizvesti struje za 70mil kuna godisnje…
ili grijati 1600 stanova godisnje (ako mu je prosjecan gubitak oko 5kW)…
tu su sad i troskovi proizvodnje..ali neka na to ustedi i 20mil kn godisnje (sta vjerovatno hoce) i povratio je investiciju od 25me za 7 godina..
pa nije lose..a onda dalje samo zaradujue..zaposlit ce ljudi na tome, zaradit ce dobavljaci i mi dionicari…i svi zadovoljni…
Nisi uračunao niti gnojivo…….. nusproizvod bioplina, ta se investicija vraća kroz 4 godine ili čak i kraće jer cijena gnojiva je visoka!
[/quote]
Kolega nemojte nas zamajavati, molim vas. Ne znamo ni parametre ovih dviju energana, niti kakav će da bude povrat na tu investiciju, niti tačno o kakavoj se bio-energani radi. Znamo da se pominje gas kao energent, a vi već znate koliki je povrat na djubrivu i u kojoj godini se investicija vraća?!
Za ratarske kulture ne more da koristiš svako djubrivo i možda tako dobiveno djubrivo, ako će ga uopšte i biti. Ne znam je li to djubrivo alternativa ili surogat NPK djubrivima, tako da ne bi donosio pogrešne zaključke na pogrešnim, ustvari zasad još nepostojećim premisama.
Na kraju, ako je energana u vlasništvu Agrokor energije koja je ulagač, a ako je vlasnik Agrokor energije Agrokor koncern, gde vi vidite da Belju pripada gnojivo, osim ako ga plate malopre pomenutoj kompaniji. Ako i Belje sudeluje kao investitor u projekat, onda je to njihov medjusobni arranzman o kojem opet ne znamo ništa, barem ne zvanično.
Tako da računanje koristi od projekta za Belje, ostaju na razini maste i spekulacija. Ono gde ja vidim korist je da za proizvodnju bio-gasa, bio-etanola i sl. moze se koristit sirovinska baza Belja ili da će energana omogućit ekolosko zbrinjavanje biomase i otpada iz Belja… No, ni o tome ništa ne znamo, pa nemojmo brzati sa zakljucima.
Osim ako vasa kafanska solja vidi i sitno pisana slova na ugovoru…
Pogriješio sam jer sam rekao da izmišljaš, hvala ti na linku………
Ali ovdje su u krivu gdje pišeš da će imati Agrokor Energija najveću korist, ne već Belje!
Stajsko gnojivo pripada Belju gdje će se i instalirati uređaji, dakle na području Belja tako je vani uređeno kod drvne industrije u Austriji, sve što treba poduzeću gdje instalirana jedinica isporučuje se poduzeću, višak se prodaje na tržištu, a još gnojivo će pripadati Belju jer je od belja otpad……….
Organski otpad za najbolju proizvodnju povrća i voća…..
A o poljoprivredi znam jer cijeli život radim s poljoprivredom granom!! Dakle i proizvodnjom posebno ratarstvom……
Treba prvo probit 90-91 (jutros smo dosli do 89,80). Ako to probije 100tka nije problem.
Sad smo tu negdje na razinama predradnicke histerije.
Danas su i ove 4 tisucice pomogle pogurati prema dolje.
Smatram da će se akumulirati dobit još par dana, i da će cijena oscilirati od 78-87 Kn možda više a možda manje, ne znam točno, a onda bi mogla cijena rasti preko 100 Kn.
ovaj cjenovni raspon vrijedi samo ako je tržište likvidno! Za sada je!
……….
Smatram da će se akumulirati dobit još par dana, i da će cijena oscilirati od 78-87 Kn možda više a možda manje, ali ovaj cijenovni raspon vrijedi samo ako je tržište likvidno! Za sada je!
To je idealno za daytradere………..
Ne znam, ovi danas koji su prodavali su bili sve sa malim nalozima (osim onih par sa 1000 kom), nekak mislim da, odnosno prizeljukujem da je to bilo to od korekcije..iako ni prodaja ne popusta..ma, kako god bilo, bit ce dobro za sve.
Korekcija gotova. Sad trka natrag u kupnju i idemo na najvišu cijenu danas! [thumbsup]
Ovo sam napisao dok je cijena bila 82 kn. Ni lipu nisam fulao….
Koji lik… kako raste tako se "OVAJ" sa dvije tisuće pomiče gore.. (budi frajer i ostavi da te popapaju gladni a ne da plašiš i rušiš cijenu kako bi TI kupio).. hehehe [tongue]
Udaraju jedni i drugi,dugo nisam vidio ovakvu kupnju ali i prodaju,biti će na belju jako zanimljivo sutra,burza nam se probudila i moramo biti zadovoljni…,strpljen spašen!