od kuda ti taj podatak o 8Mw?
nisam to nigdje procitao…
Izmišlja, ako se ulaže oko 500 milijuna u bioplin, ne može se doći do energije od 8MW, već minimalno
50-75MW……
..e sad ako dotaknemo 80, pri tome ne mislim na danas, ja ću all in…
ja se vec namjestio na 80… 🙂
izmislja..
e ako je 75MW to je vec ozbiljnija brojka i sigurno ekonomski itekako isplativa..ako uzmemo da je struja oko 1kn za 1kwh onda je to 75000kn zarada po satu..godisnje 657milijona kuna bruto prinos u idealnom slucaju..ovako cca….to bi bile vec jako ljepe brojkice
Izmišlja, ako se ulaže oko 500 milijuna u bioplin, ne može se doći do energije od 8MW, već minimalno
50-75MW……
ako nije stamparska greska treba podjeliti onda one moje brojke sa 10 :)…
ali i ulaganje nije veliko…25ME..
50-75MW……
[/quote]
Ja ne izmišljam kolega već vi to radite, to već mesecima i ovde i na temi Ingre… Ja ne znam kakvi su planovi Agrokor energije, no za sledeću godinu dva mala kapaciteta za PIK Vrbovec i Belje i to za sopstvene potrebe.
Pare ulaze Agrokor energije pod kapom Agrokor koncerna, a ne njihove kompanije… pa se već otuda vidi ko će da ima najveće koristi od projekta.
ako nije stamparska greska treba podjeliti onda one moje brojke sa 10 :)…
ali i ulaganje nije veliko…25ME,
[/quote]
Preskupo je 25 milijuna Eura za 9 MW energije, dalekovod je uložio oko 17 milijuna Eura u vjetroelektrenjače za 9,2 MW.. ali što je je imati će dodatni proizvod vrhunsko gnojivo……..
no za sledeću godinu dva mala kapaciteta za PIK Vrbovec i Belje i to za sopstvene potrebe.
a cuj..nije ni to mala stavka..sa 8mw mozes proizvesti struje za 70mil kuna godisnje…
ili grijati 1600 stanova godisnje (ako mu je prosjecan gubitak oko 5kW)…
tu su sad i troskovi proizvodnje..ali neka na to ustedi i 20mil kn godisnje (sta vjerovatno hoce) i povratio je investiciju od 25me za 7 godina..
pa nije lose..a onda dalje samo zaradujue..zaposlit ce ljudi na tome, zaradit ce dobavljaci i mi dionicari…i svi zadovoljni…
a cuj..nije ni to mala stavka..sa 8mw mozes proizvesti struje za 70mil kuna godisnje…
tu su sad i troskovi proizvodnje..ali neka na to ustedi i 20mil kn godisnje (sta vjerovatno hoce) i povratio je investiciju od 25me za 7 godina..
pa nije lose..a onda dalje samo zaradujue..zaposlit ce ljudi na tome, zaradit ce dobavljaci i mi dionicari…i svi zadovoljni…
[/quote]
Nisam davao opaske je li to dobro ili loše, dobro je za kompaniju koja će dugoročno imati uštede na energiji. Iako, ukoliko samo Belje nije također deo tog projekta, pritom mislim vlasnički, nema razloga da dobiva jeftiniju energiju od komersijalne jer bi se to moglo svatiti kao damping i došlo bi na sto nadležnoj agensiji za energiju ili nekom drugom domaćem regulatornom telu ili telu EU. Ne znam zaista kakav je tačno aranžman, no već se nazire gde će završavati pare od te energije i eventualno profit.
Dobro je za Agrokor u celini, a sad kome opanci, a kome obojci…
Nisi uračunao niti gnojivo…….. nusproizvod bioplina, ta se investicija vraća kroz 4 godine ili čak i kraće jer cijena gnojiva je visoka!
Nisam davao opaske je li to dobro ili loše, dobro je za kompaniju koja će dugoročno imati uštede na energiji.
jbg, ja sam ovo
Šta more da učiniš sa 8Mw energije, osim da pokriješ područje fabrike i Darde možda..
shvatio kao opasku da fuckas tih 8mw…tih 8mw (ako tu jos ubrojimo i to gnojivo..to sad ne znam kolko se toga moze iscupati..nije bas moje podrucje) moze unjeti tolke ustede u poslovanju da samo razlika na dobiti koju ce donesti ce biti veca od cjelokupne dobiti 90% firmi u hr…