Uz 95% dionica u stalnom vlasništu prvih 10 dioničara, i niti 5% u relativno slobodnom optjecaju.
Tih 5% (400000) je podijeljeno na 4660 ostalih dioničara.
Po svemu sudeći je najveći broj dioničara koji imaju portfelj u veličini jedne do dvije mjesečne plaće (10000 kn)
a tu se na žalost može očekivati svašta.
Zapravo, treba ih nekako srediti, tako da se broj dioničara smanji barem na prošlogodišnju razinu (ispod 3500).
Jer ne bi bio problem što se povećao broj dioničara, da to nije na račun usitnjavanja već usitnjenih malih portfelja, a veliki ne prodaju skoro ništa.
Jer ovako će ovo postati neozbiljna igra, umjesto donošenja ozbiljnih poslovnih odluka.
Velikog li dioničara sa 5 dionica (1000 kn) Belja.
Pokupovat cemo mi od njih, nema beda, za stolom cemo sjedit mi i toda
Pokupovat cemo mi od njih, nema beda, za stolom cemo sjedit mi i toda
[thumbsup]
Molim nekoga strucnijeg da malo objasni ,
kako je nesto obrtni kapital , iz Fi se vidi da su kratkorocne obaveze (obaveze koje se moraju podmirti u roku godinu dana) vece od kratkotrajne imovine .
Sta ako se te obaveze ne podmire ?
Malo mi je cudno jer taj problem se pojavio u 1Q .
Pokazatelji likvidnosti i dalje dosta losi , dok pokazatelj investiranja imaju neznatan pomak na bolje .
[undecid]
kako je nesto obrtni kapital , iz Fi se vidi da su kratkorocne obaveze (obaveze koje se moraju podmirti u roku godinu dana) vece od kratkotrajne imovine .
Pokazatelji likvidnosti i dalje dosta losi , dok pokazatelj investiranja imaju neznatan pomak na bolje .
[undecid]
Ako se kratkotrajne obveze ne pokrivaju sa kratkotrajnom imovinom znači da tvrtka ima problema sa likvidnošću i isto tako ne koristi pravilan način finanaciranja, što može ukazivati na to da je tvrtka prezadužena,tj. da korsiti malo više kredita od poželjnog, što kod Todorićevih tvrtki i je slučaj. Ali pozbnato je i da Todorić ne plaća na vrijeme pa mogu te kratkotrajne malo biti i neplaćene,a da to ne bude problem. Ovaj faktor realno ukazuje na nelikvidnost, ali kažem,ne mora značiti jer ne utječe samo on na likvidnost….
PS. Nemam ostale formule izračuna likvidnosti pri ruci…..[huh]
[undecid]
Ili društvo kratkoročne obaveze financira iz dugoročne imovine ili će kratkoročne obaveze namiriti kasnije kako će kroz godinu doći na naplatu kroz neki aranžman s bankom. Ima više načina i nije rijetkost kod nas da je obrtni kapital negativan. Kako iza Belja stoji Agrokor koji uvjek može kratkotrajno uskočiti ako dođe do kratkoročne potrebe za kapitalom, ili neko drugo društvo (Tisak mi tu prvi pada na pamet-otkako ga je preuzeo Agrokor porasle su mu znatno obaveze prema dobavljačima) mislim da to ovdje nije problem. Osim toga visina radnog kapitala ovisi i o aranžmanu s bankom no mislim da je ovdje riječ o onom prvom, a tako je i jeftinije.
evo konačno fi za prvi kvartal 2008…..imate cijeli produženi vikend za razmišljane…[thumbsup]
http://www.mojedionice.com/fund/DionicaOsn.aspx?idSim=105
prihodi +123%…dobit +19
ovo je u svakom slučaju dobro izvješće, s obzirom da se očekuje sljedeći tjedan u optimističnom tonu, za ovu dionicu ne bi trebalo biti nikakvih problema.
kristian:
”
evo konačno fi za prvi kvartal 2008…..imate cijeli produženi vikend za razmišljane…[thumbsup]
http://www.mojedionice.com/fund/DionicaOsn.aspx?idSim=105
prihodi +123%…dobit +19
”
ovo je u svakom slučaju dobro izvješće, s obzirom da se očekuje sljedeći tjedan u optimističnom tonu, za ovu dionicu ne bi trebalo biti nikakvih problema.
a jojj , po cemu ti je dobro izvjesce , nista nisam naso bas nesto znacajno dobro .
bolje je ali radi se o nijansama , a nisam bas siguran da fundamenti opravdavaju PPS .
Izviješće je impresivno, takav rast prihoda u godini dana, svaka čast!!!
Rast dobiti je u skladu sa očekivanim ako ne i bolji, jer riječ je o poljoprivredi, primarna djelatnost, ljudi pa nije ovo Tisak d.d., Belje je imalo ogromne investicije u svim segmentima, svim skepticima preporučam kupiti i držati, barem godinu dana i sigurno će im se isplatiti, cijena će biti min, 350 kn a kome 40% u 9-10 mjeseci nije dovoljno (ziheraških) onda ovo definitivno nije mjesto za njih. Belje, samo po sebi radi odlično, još k tome ovo divljanje cijena žitarica nabildat će rezultate i iznat Todinih očekivanja koja su uvijek ultra visoka.[cool]
jel netko ima podatak ili može dati link što točno sve belje ima u posjedu (znači farme, površine zasijane tim i tim itd.) hvala na info-u unaprijed
http://www.revizija.hr/izvjesca/2007/revizije-pretvorbe-i-privatizacije/063-belje-darda.pdf
Bajdvej Agrokor završava pregovora za preuzimanje nekakvog trgovačkog lanca u Moskvi … Sedmi kontinenta ili element ili tako nekako… Nekad i nije loše putovat prvom klasom svašta čuješ [cool]