Joj ne, sad će i Belje u stagnaciji, zašto si ušao?
Onako bezveze, neznam gdje da potrosim 10K.
sportri: ” evo na htv teletexu piše da se iz poudzanih izvora doznaje da je agrokor ostao jedini pravi streteški ulagač u utrci za migros i da će se preuzimanje obaviti do kraja ovog mjeseca [thumbsup] ” Ali i piše da nema istiskivanja malih dioničara što više odgovara equity fondovima.
bas suprotno!![wink]
bas suprotno!![wink]
E pa nije. Gdje je Todorić vlasnik u HR samo 51%? Čak je i u Belju povećao udio.
MiG29: ” bas suprotno!![wink] ” E pa nije. Gdje je Todorić vlasnik u HR samo 51%? Čak je i u Belju povećao udio.
u ZVZD!
[thumbsup]
a sad provjerite kako rade ekviti fondovi prije nego opet pocnete iznositi gluposti![bye]¨
ulazite u znanje..a jos vise u oprez!
s postovanjem D.Bujas[wink]
evo jos malo..ima toga i na hrvatskom, ako netko ne posjeduje literaturu na engleskom:
“..Tim više što turski zakon ne dozvoljava da kupci većinskog udjela u nekoj kompaniji istisnu male dioničare, što otežava potpunu privatizaciju tvrtke čemu obično teže private equity kompanije. ”
[thumbsup]
Top 10 investitora za vr. papir – “BLJE-R-A”
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. AGROKOR D.D. 5.579.663 67,92 Osnovni račun
2. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 1.975.219 24,04 Osnovni račun
3. ŠKOJO FRANJO 30.300 0,37 Osnovni račun
4. PBZ D.D./ILIRIKA JUGOISTOČNA EUROPA 30.226 0,37 Skrb. račun
5. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 13.478 0,16 Skrb. račun
6. CENTAR BANKA D.D. 12.517 0,15 Skrb. račun
7. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. 12.264 0,15 Osnovni račun
8. PBZ D.D. 11.450 0,14 Skrb. račun
9. HPB D.D. 9.793 0,12 Skrb. račun
10. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./HI-GROWTH OTVORENI INVESTICIJSKI FOND 9.525 0,12 Skrb. račun
Ukupno: 93,54
povukla se prodaja..hm.hm..
ma dje mi je Tenkista, jel to on ovo polupao sve??[lol] [lol]
bas me zanima kako je prosao onaj trejd sa prodajom prekjucer na 379kn.[smiley]
Maknuo danas nalog sa kupnje po 361 i čekam…Svaka dionica nakon 3- dnevnog porasta od 30-tak % padne a Belje zasad nije. Bumo vidli. Možda padne baš kad bude sve drugo raslo, ne bude mu prvi put.
MiG29: ” povukla se prodaja..hm.hm.. ma dje mi je Tenkista, jel to on ovo polupao sve??[lol] [lol] bas me zanima kako je prosao onaj trejd sa prodajom prekjucer na 379kn.[smiley] ” Maknuo danas nalog sa kupnje po 361 i čekam…Svaka dionica nakon 3- dnevnog porasta od 30-tak % padne a Belje zasad nije. Bumo vidli. Možda padne baš kad bude sve drugo raslo, ne bude mu prvi put.
Istina ali koliko dugo je blje stagniralo, a todo ulagao i ulagao.
MiG29: ” povukla se prodaja..hm.hm.. ma dje mi je Tenkista, jel to on ovo polupao sve??[lol] [lol] bas me zanima kako je prosao onaj trejd sa prodajom prekjucer na 379kn.[smiley] ” Maknuo danas nalog sa kupnje po 361 i čekam…Svaka dionica nakon 3- dnevnog porasta od 30-tak % padne a Belje zasad nije. Bumo vidli. Možda padne baš kad bude sve drugo raslo, ne bude mu prvi put.
Mogao si ga ostaviti,lijepo bi zaradio danas.Preko 20kn po dionici i nije malo.
17. 01. 2008. | 18:04
AKVIZICIJE
Agrokor i Blackstone u utrci za Migros: Odluka u petak?
Autor Snježana Mlinarević
Ovih se dana množe računice o tome kada će i kome turski Koc holding prodati svoj maloprodajni trgovački lanac Migros. Kako nema pravih informacija, sve strane obvezale su se poslovnom tajnom, agencija Reuters prenosi neimenovane izvore da su u posljednjem odlučujućem krugu uz hrvatski Agrokor ostala još dva ponuđača – private equity tvrtke BC Partners i turska Turkven podnijele su zajedničku ponudu, te private equity tvrtka Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR).
3 mlrd. dolara
Agrokor je podnio zajedničku ponudu s private equity fondom Blackstone, a za tu akviziciju osnovana je nova zajednička tvrtka u Turskoj. Blackstone je u njoj manjinski dioničar, što znači da Agrokor većinom financira akviziciju vredniju od tri milijarde dolara. U financijskim krugovima nagađa se da američki globalni fond sudjeluje s trećinom sredstava za kupnju Migrosa.
Ostali dio na sebe preuzima Agrokor koji u tome prati talijanska banka UniCredit.
Neki dobro upućeni izvori tvrde da Koc holding nema pred sobom bolju ponudu od Agrokorove u svim elementima.
A ponuda je znatno kompleksnija od samo financijske. Primjerice, čak 11 timova bavilo se cjelovitim dubinskim pregledom poslovanja. Koc holding nema roka kada se treba izjasniti o izboru kupca, no neki izvori blizu savjetnika tvrde da je to sada samo pitanje dana. Čak se precizira da bi odluka mogla biti objelodanjena danas ili najdalje u ponedjeljak.
Prednost Agrokora
U Turskoj pak prodaja Migrosa ima odjeka na burzi u Istanbulu, gdje su dionice pale nakon nagađanja da nijedna ponuda nije u visini tržišne vrijednosti kompanije na burzi. Dionica je danas izgubila na vrijednosti, ali je tijekom dana to nadoknadila pošto je Koc holding izvijestio burzu da ni jedna ponuda nije manja od sadašnje tržišne vrijednosti, a to je više od tri milijarde dolara.
Migros je najveći maloprodajni lanac u Turskoj, ima više od tisuću supermarketa i diskontnih trgovina, uglavnom u Turskoj, ali i u Azerbajdžanu, Kazahstanu, Makedoniji i Kirgistanu te u Rusiji.
No lanac zahtijeva temeljito restrukturiranje. Agrokor u tom dijelu stoji odlično, a u cijeloj priči sudjeluje i UniCredit koji s Koc holdingom posjeduje banku u Turskoj te američki fond. Sve tri strane imaju svoju težinu, a presudna je Agrokorova kao strateškoga kupca koji zna razvijati trgovinu.
Čini mi se da si zakasnio na vlakić kolega.
tenkista:
”
”
Mogao si ga ostaviti,lijepo bi zaradio danas.Preko 20kn po dionici i nije malo.
Sad i ja znam da sam ga trebao ostaviti. ima vlakić i rikverc , tek toliko da mene pokupi. Vraćali su se i Konzum i Ledo i Tisak i sve, čak i blizu 50 % se vraćalo( Tisak) pa zašto se nebi Belje bar 10-15 %.
Više ne kupujem skupo jer sam sa polovicom portfelja u minusu oko 40%. Sreća da mi druga polovica pokriva minus + što sam “digao” prošle godine.