Tema za razmišljanje. Mislim da se Toda rijetko šali kad su poslovi u pitanju. [smiley2][smiley8]
18.10.2007.
Belje na duge staze – završetak klaonice (najveća u regiji), 1mil tovljenika u regiji (uključijući vojvodinu)
Primarna priuzvodnja za PIK Vrbovec – 30 000 tona proizvoda … Poskupljenje sirovine …. po mom skromnom mišljenju dugoročno jako dobro ulaganje …
Toda:
• U čemu vi kao uspješan poduzetnik vidite hrvatsku šansu?
Užasavam se kad na televiziji gledam odgovore na novinarska pitanja o tome kamo bi trebala ići Hrvatska. Od običnih ljudi do stručnjaka – svi počnu nešto izmišljati. Nisam vidio nikoga tko će ponuditi jasan i nedvosmisleni odgovor. A može se reći da je Agrokor ponudio neke jednostavne odgovore. Danas u Hrvatskoj trebamo meso, samo 1 posto hrvatske proizvodnje svinja je konkurentno.
Moramo uložiti u nove farme, stvoriti jeftin proizvod. Isto vrijedi za proizvodnju junadi, mlijeka, u ratarstvu, povrtlarstvu, voćarstvu… Hrvatska u primarnu proizvodnju može uložiti silan novac. Ušao sam u PIK Vrbovec u kojem je sve otišlo k vragu. Otiđite danas u PIK Vrbovec i pogledajte kako izgleda – kao jedna od najmodernijih europskih tvornica. Isto vrijedi za Belje, koje je također propadalo.
Dino_Besen:
”
Alien:
”
Pitajte Agrokorove dobavljace sto o misle da li bi zeljeli vise Todorica. Nekako koliko ih slusam cesce ga nazivaju tumorom ove zemlje.
”
to vjerojatno zbog toga sto covjek ne zeli raditi sa manje od 60dana odgode placanja [smiley2]
”
Kao prvo s Agrokorom nema rasprave o rokovima ispod 90 dana, kao drugo ni to se ne postuje a kao trece cesto to zavrsi sa kompenzacijom. Dakle, razvijaju se na tudjim ledjima ili kako poslovica kaze mlate tudjim kur.. po ogradi. To meni nije pojam uzorne firme.
Pa zbog toga je Konzum uvijek bio krunski dragulj. Index obrta 12. Odgoda 120 dana, izlaz s kompenzacijom, obrt tuđih sredstava 4 puta. Ubrizgavanje “svježe love” u proizvodnju. Dobar posao. [smiley2]
Tako se to radi. Ali ne zaboravimo gospodo, to je najjednostavniji način za pokretanje giganata kao šta su PIK i BLJE. I nije Toda jedini koji je tako radio.
[smiley11]
Naravno quest, čovjek zna svoj posao, a još je po struci agronom.
gdje je god Toda uletio , to je procvjetalo.
kapa dolje.
Usput, ja se ne bi prerano veselio oko natjecaja za turski lanac jer je u igri koliko sam cuo i Wal-Mart.
pa što ako je Wal-Mart u igri? jesu veliki , ali ne toliko veliki da ih se treba bojati.
ako se bude gledalo pravilo tko ponudi više novaca za kompaniju , Toda ima veliku šansu.naravno, ako se budu gledali neki drugi faktori koji nemaju veze s tim , onda ispada iz igre.
i to je to.
Alien: ” Pitajte Agrokorove dobavljace sto o misle da li bi zeljeli vise Todorica. Nekako koliko ih slusam cesce ga nazivaju tumorom ove zemlje. “[smiley2]
Pa ima neke logike….raširio se po cijelom balkanu…mjerka i Grčku…a cijene im stišće dolje za popizdit. Da vi proizvodite mlijeko…a on ga prodaje po 3 kn za litru…da li bi bili veseli?!?
Oko toga se ne bih uznemiravao…kupci bi uvijek niže cijene a dobavljači više…i to će uvijek biti tako[smiley11]
Agrokorove šanse za preuzimanje Migros Turka prema informacijama iz JP Morgana su prilično izgledne, a u cijeloj transakciji značajnu ulogu bi trebala imati EBRD koja je i suvlasnik Agrokora 8,33 % (investicija vrijedna cca 2,7 milijardi USD-a).
Činjenica je da je Todorić pretekao regionalnu konkurenciju (Delta holding & Mercator), a sam iskorak na milijunska tržišta istoka svrstala bi ga rame uz rame s najvećim igračima u Europi.
Sve te činjenice a i perspektiva samog sektora je garancija da neće proći još dugo vremena kad ćemo Belje gledati na puno višoj cijeni.
LP
[smiley2]
Ova firma jako napreduje iz dana u dan a Toda otvara nova tržišta tj. širi distribuciju,ovo je dionica za miran san!!!
Belje gledam više kao špekulativnu dionicu nego kao dobru investiciju. Nakon dokap. pokazatelji su među najlošijima u preh. sektoru (Okvirno: p/E cca 200+; p/B cca 2,3+ ; p/S cca 4,00+). Možda za koju godinu stvari krenu na bolje kada se počnu vidjeti efekti restrukturiranja.
ja sam je prodao upravo radi fundamenata, siguran sam da vrijedi ali bio sam jako razocaran kada sam bio na papku sa ekipom u baranji narucimo hladnu platu donesu svega dobrog a izmedu i kulen koji je u banani a oni se hvale sa novim nekim forama. samo da se zna da kulen uvjek imam u hladnjaku i da sam veliki stovatelj tog kulta te tako nevolim gluposti, da firma valja to sigurno, da ima perspektivu isto ali ja ga mislim kupovati po 280kn ako opet padne za sada mi je malo skup[smiley11]
U nedjelju je bio rođendan kod prijatelja kad ono Belje graševina od 3 litre u kartonskom pakovanju,ja bio “pristojan” pa pitao pošto u dućanu,kažu 50-ak kuna.
Ekipa se bila “okomila” na vino al me je malo začudilo kako je tako jeftino.
Glava nije bolila!
Ne dere Toda neku maržu na Belje vinima,trebo bi se malo ugledati na gospodina Moralića!
… ako opet padne za sada mi je malo skup[smiley11]
nekima je Ledo bio skup na 4.000, pa 6.000, pa 11.000, a sada ga kupuju na 18.000 [smiley1]… da firma nema perspektivu ne bi je Agrokor ni uzeo pod svoje.