Klasicna pogreska kao kod vecine vas: hvatate se nekretnina ko pijan plota. Firma koja ima svoj proizvod, brand, rijesen plasman, stalni posao itd. da ne nabrajam vrijedi x puta vise nego nekretnine (u ovom slucaju zemlja) koja je u vlasnistvu ili najmu. Banalan primjer cu vam dati: nek zemljiste vrijedi recimo milijun kuna, a nek Belje radi posao godisnje 100 milijuna kuna. Sto mislite, radi cega bi potencijalni kupac Belja kupovao firmu? Radi 1 milje jednokratno ili radi ovih 100 godisnje?
…..kad bi bila u pitanju zemlja na Jadranu……tada bi se firma kupovala svakako zbog zemlje a proizvodnja bi se gasila da se na zemlji može sagradit nešto vezano uz turizam…….nije za zamjerit investitorima, jer je inače turizam naš najjači brend, tako to ide….
O čemu vi pričate? Prospekt u kojem sve piše je izdan 2003. godine.
3.3. Rizik neuređenih vlasničkih odnosa nad zemljom
Poljoprivedno zemljište je temeljni resurs za poljoprivrednu proizvodnju i
proizvodnje koje se na nju nastavljaju. Da bi se smanjili rizici poljoprivredne
proizvodnje (točka 3.1.), potrebno je dugoročno investirati u uređenje zemljišta
(okrupnjavanje parcela, drenaža – vodoprivredni radovi, navodnjavanje i dr.). Za ovu
vrstu (visokih) investicija nužno je jasno uređenje vlasništva nad poljoprivrednim
zemljištem, što do sada u Republici Hrvatskoj nije zadovoljavajuće riješeno.
Izdavatelj nije vlasnik poljoprivrednog zemljišta kojeg koristi u poljoprivrednoj
proizvodnji, već je to država koja mu ga je samo ustupila na korištenje.
A bilanci lijepo piše da je vrijednost zamljišta i šuma 60m kn. E sada da li 60m kn vrijede koncesije, ulaganja ili imaju i nešto zemlje i šuma u svom vlasništvu to ne znam.
O čemu vi pričate? Prospekt u kojem sve piše je izdan 2003. godine. 3.3. Rizik neuređenih vlasničkih odnosa nad zemljom Poljoprivedno zemljište je temeljni resurs za poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnje koje se na nju nastavljaju. Da bi se smanjili rizici poljoprivredne proizvodnje (točka 3.1.), potrebno je dugoročno investirati u uređenje zemljišta (okrupnjavanje parcela, drenaža – vodoprivredni radovi, navodnjavanje i dr.). Za ovu vrstu (visokih) investicija nužno je jasno uređenje vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem, što do sada u Republici Hrvatskoj nije zadovoljavajuće riješeno. Izdavatelj nije vlasnik poljoprivrednog zemljišta kojeg koristi u poljoprivrednoj proizvodnji, već je to država koja mu ga je samo ustupila na korištenje. A bilanci lijepo piše da je vrijednost zamljišta i šuma 60m kn. E sada da li 60m kn vrijede koncesije, ulaganja ili imaju i nešto zemlje i šuma u svom vlasništvu to ne znam.
Ima li ovaj upis neki smisao ili ga nisi dovršio?!?!?
Ja sam samo htio skrenuti pozornost nekima koji ne znaju, kao što nisam niti ja znao, da nije sva zemlja u Baranji u vlasništvu Belja, već da je dosta toga u najmu.
Da li je to dobro ili je to loše, sami procijenite (drukajte).
Hm, turizam je vrlo opasna stvar jer:
1. ovisi o vremenskim prilikama
2. ovisi o modi i trendu (ove godine jesi u modi, slijedece je netko drugi)
3. trazi ogromne investicije s dugorocnim povratom
Nadalje, sav prihod od turizma u cijeloj godini u cijeloj Hrvatskoj Zagreb nastanca u 3 mjeseca pa zakljucite koliki je utjecaj turizma. Ne kazem da nije vazna grana i moralo bi to biti puno vise i bolje nego imamo sada, no nacin kako se on kod nas odradjuje je smijesan. Covjek samo treba otici malo van pa da shvati kolika je razlika u svemu kod turistickih zemalja kao npr. Grcka Turska ili Tajland i nas. Ako su spomenute zemlje odrasli ljudi u turizmu, mi smo jos u inkubatoru.
Uostalom, ne mora se ici tako daleko. Odite u Bohinj u Sloveniju i potom na Plitvice i uocit cete drasticne razlike (oboje su nacionalni parkovi)
Mislim da nema mijesta na obali i na otoku di Konzum nema trgovinu,nema slađeg plasmana robe nego kroz turizam kolega.To su znali i oni iz bivšeg sistema pa će valjda i ovi novokomporirani shvatit.[smiley7]
Hm, hektar zemlje sada vrijedi 10.000 €, a ulaskom u EU će vrijediti recimo 30.000 €. I to je vama svejedno!?!?
Ima li ovaj upis neki smisao ili ga nisi dovršio?!?!?
Ja sam samo htio skrenuti pozornost nekima koji ne znaju, kao što nisam niti ja znao, da nije sva zemlja u Baranji u vlasništvu Belja, već da je dosta toga u najmu.
Da li je to dobro ili je to loše, sami procijenite (drukajte).
Ima li tvoj opis neki smisao? Ja nisam kalkulirao cijenu zemljišta koje je državno u cijenu dionice…
[smiley2] Uostalom po meni je najpodcijenjenija dionica na tržištu…
Hm, hektar zemlje sada vrijedi 10.000 €, a ulaskom u EU će vrijediti recimo 30.000 €. I to je vama svejedno!?!?
Meni osobno je svejedno,ima ko misli o tome kada će ga kupit i zaokružit priču do kraja.[smiley7]
Koliko ce sto vrijediti kad udjemo u EU (a jos se ne zna kad cemo) je futur neodredjeni. Ono sto investiras u strojeve i sto firma godisnje privredi je prezent ili futur odredjeni posto BLJE ima rijesen plasman. To je ogromna razlika.
fazan: ” Hm, hektar zemlje sada vrijedi 10.000 €, a ulaskom u EU će vrijediti recimo 30.000 €. I to je vama svejedno!?!? ” Koliko ce sto vrijediti kad udjemo u EU (a jos se ne zna kad cemo) je futur neodredjeni. Ono sto investiras u strojeve i sto firma godisnje privredi je prezent ili futur odredjeni posto BLJE ima rijesen plasman. To je ogromna razlika.
A budući prihodi su koji futur?
[smiley2][smiley2][smiley2][smiley2][smiley2][smiley2]