danas će se i “Gazda” Ante opariti na BLJE, VUPIK, PIK Vk
http://www.apprrr.hr/u-ponedjeljak-pocinje-isplata-922-milijuna-kuna-poljoprivrednicima-2505.aspx
@ watson1234
Pa i to već imamo! 🙂
Najbogatiji Mađar Sándor Csányi iskazuje interes za kupnju Belja
Tajni sastanak u Agrokoru: Najbogatiji Mađar želi kupiti Belje?
Doduše, nebude postao" vlasnik" zemlje jer je ona u koncesiji, ali mi je njegov poslovni interes više nego jasan.
Na susjednom forumu kažu da je upravi ponudio 4€ po dionici (30 kn)
Bumo vidjeli.
taj scenarij mozemo zaboraviti. Najvise zbog toga sam i ja uletio na 20kn kod dolaska krize. Mislio sam da ce belje u prodaju i da se konacno otrgne od kandzi todorica.
Ocito se ide u smjeru cjelovitog rjesenja. A i tko bi kupio firmu iz takvog koncerna toliko opterecenu jamstvima i kompliciranim pravnim odnosima?
Koda kupujes kucu od vlasnika gdje jos ima x suvlasnika, x raznih zabiljezbi.
[/quote]
sve što treba napraviti je poslati upit na upravu Agrokora – Ramljaka , na ZSE, i na Hanfu – da objave detalje tajnog sastanka sa mađarskim investitorom u kolovozu mjesecu 2017- nakon objave detalja razgovora u javnosti ,svi ćemo biti pametniji , i vidjeti što se dogovaralo i kakvi su planovi sa prodajom Belja..
očito je Belje prvo na spisku za prodaju , interes postoji , malo mi je čudno da novinari već nisu saznali i objavili detalje pregovora
Tko kaze da ga buduci vlasnici nece prodat?
Ako ga preuzmu na razini agrokora onda ti je svejedno oce li ga prodati ili nece jer tada ce ti cijena na burzi biti daleko veca od ove a vjerovatno i visa od tih ponudjenih 4e od madjara (ako je ta cijena tocna).
Ovdje postoji realan strah od razvodnjavanja a ako te prvo razvodne pa prodaju opet nikakva korist ni za tebe ni za mene.
Tako jednostavno a?
Stvarno smjesno. Prvo tesko da bi dobio nekakav odgovor od uprave na temu nekih neformalnih razgovora koji su se odrzali pred vise od 4mj. Taman i da dobijes kolku cijenu je nudio taj madjar sta bi mogao s tim?
Ante Ramljak tako i tako ne donosi nikakve kljucne odluke tamo nego vijece vjerovnika. Odluka o prodaji je vezana za nagodbu koju prihvaca vijece vjerovnika. Ante Ramljak je tu samo moderator koji ce nesto predloziti. Niti on sada nezna sta ce biti prihvaceno a kamoli ce neki kupac tu biti neka kljucna stavka i sta je on nudio.
Ako ga preuzmu na razini agrokora onda ti je svejedno oce li ga prodati ili nece jer tada ce ti cijena na burzi biti daleko veca od ove a vjerovatno i visa od tih ponudjenih 4e od madjara (ako je ta cijena tocna).
Ovdje postoji realan strah od razvodnjavanja a ako te prvo razvodne pa prodaju opet nikakva korist ni za tebe ni za mene.
[/quote]
U tome je sva nauka oko cjele grupe
Oko preuzimanja Agrokora se svi slažu, preuzet ce ga vjerovnici.
Ako se postigne nagodba na razini Agrokora, imovina (aktiva) je cca 42 milijarde, dug 56 (umanjeno za osporavane, zakašnjele, međusobne unutar grupe, i djelomično otpisane) će nagodbom vjerojatno biti na razini ispod 40 milijardi kuna. Prema najavama lako moguce i ispod 30 milijardi.
Dalje su kompanije u stanju servisirati dug u visini cca 6 EBITD-a. Takav dug za Belje bi bio manji nego sadašnjih 1,9 milijardi. Daljnje razvodnjavanje nije opravdano s ekonomskog gledišta, u suprotnom bi bilo nasilno izbacivanje postojecih dionicara ili neprijateljsko preuzimanje.
Gledano ocima politike, pokrast domace male dionicate i vlasništvo predat strancu, mislim da isto nije bas realno.
zaboli upravu belja na nas male dioničare
@jmz
Dokapitalizacije tvrtki-kceri su vrlo realne i gotovo izvjesne.
Agrokor je sada “prazna ljustura” i dionice koje ima Agrokor u tvrtkama-kcerima su apsoluno nedostatne za namiru vjerovnika.Nista banke nece dijeliti s malim dionicarima.Uzet ce sve sto je moguce,a to mogu ,prije svega,dokapitalizacijama.Vrlo vjerovatno,ni to nece biti dovoljno pa ce dio duga opstati.
Vi stalno polazite od pretpostavke da su banke i fondovi vjerovnici “humanitarne ustanove”,a one to nisu.
Svi dionicari ce dijeliti istu sudbinu,od Gazde do najmanjih.
Gledano ocima politike, pokrast domace male dionicate i vlasništvo predat strancu, mislim da isto nije bas realno.
vlasnistvo je predano strancu upisivanjem u vlasnistvo agrokora. S obzirom da su najveci vjerovnici sberbank i strvinarski fondovi, vjerovatno ce vecina u agrokoru pripasti njima. Tako da ne razumijem cemu bi se to politika protivila kad je to priroda stvari i jedino moguce rjesenje vec najavljeno na koje se niko ne buni.
A oce li malih dionicara biti 20 ili 2% u belju, mislis li stvarno da ce politiku bit briga za to?
Na tapeti su radna mjesta i ocuvanje gospodarstva. Male dionicare moze jedino spasit prekompliciran postupak dokapitalizacije tvrtki kceri ili nesto tako slicno. Nikakva politika nama pomoc ne moze.
vlasnistvo je predano strancu upisivanjem u vlasnistvo agrokora. S obzirom da su najveci vjerovnici sberbank i strvinarski fondovi, vjerovatno ce vecina u agrokoru pripasti njima. Tako da ne razumijem cemu bi se to politika protivila kad je to priroda stvari i jedino moguce rjesenje vec najavljeno na koje se niko ne buni.
A oce li malih dionicara biti 20 ili 2% u belju, mislis li stvarno da ce politiku bit briga za to?
Na tapeti su radna mjesta i ocuvanje gospodarstva. Male dionicare moze jedino spasit prekompliciran postupak dokapitalizacije tvrtki kceri ili nesto tako slicno. Nikakva politika nama pomoc ne moze.
[/quote]
Zasto mislite da je postupak dokapitalizacija tvrtki-kceri kompliciran?
Po meni je vrlo jednostavan.Sukladno % potrazivanja svakog vjerovnika u cjelokupnom dugu,svaki vjerovnik ce u tom istom postotku dokapitalizirati tvrtke -kceri.Dakle,svaki vjerovnik ce u odgovarajucem postotku postati “suvlasnik” svake tvrtke-kceri.Formalno ce se sazivati GS drustava da to odobre i pripreme(smanjenja i povecanja temeljnog kapitala),ali,po meni,tu nece biti vecih problema.Dakako,to implicira veliki broj novoizdanih dionica.
Ja ne znam kako bi drugacije vjerovnici pristali na nagodbu?
Cini mi se da sam procitao tako nesto pred koji mjesec. Mislim da je netko spominjao kompliciranost i dugotrajnost takvog procesa.
Moguca su i osporavanja (nesto sta radi KBZ). Ko zna cega tu jos ima.
Nesklapanje nagodbe ce prouzrociti stecaj, a tad ce najjaci, bit najjaci, mislim da je to SBER banka neovisno o svemu.
U roll up-u Lešinar Knihgthead ima samo 200 mil eur, VTB (rusi) i ZABA imaju po 180, pa do minimalnih samo 200000 EUR (igrac golfa).
Ako nema Lexa, onda su potpuno druge igre, i ode i Lešinar, ko i mi mali….
Zato je njima itekako stalo do nagodbe, malo pogledaj tablicu s jamstvima (jamstva van LEX-a su skoro 100 milijardi kuna, rekao bih da je to 95% SBER). Drugo cjeli roll up je 18% duga, kao što nosi i sam SBER.
To je razlog zašto ostale banke nemogu ucjenjivat ili 100% vlasništva ili nema nagodbe. Odnosno Ramljak sa svojom ekipom ima jako veliku ulogu.
Nagodba dalekovoda ima 120 stranica za dug od 230 mil eur, ovdje je 7 milijardi (mozda padne na 4).
Ovo samo dok se 2x pročita trebat će vremena
…. wrong topic