BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

U tom slučaju tko i zašto bi uložio novac u dokapitalizaciju kada će Belje vrijediti nula obzirom da su jamstva nekoliko puta veća od kapitala Belja?

Kako na to gledaju vjerovnici ili vi da ste na njihovom mjestu ?

Ti zbilja nista ne razumijes. Ni ja puno toga ne razumijem al onda niti ne pisem postove u kojima nesto kategoricki tvrdim, pogotovo da ne kazem zasto to tvrdim.
Vjerovnici ce se upisati BEZ uplate u novcu. Pa ne mislis valjda da jos trebaju i uplatit?

I te firme ce i dalje vrijediti jednako (vjerovatno i vise u promjenjenim okolnostima) ali ce mali dionicari biti jako razvodnjeni i ako npr. sad immamo na belju 45mil dionica a ti ih imar npr. milion. Izdat ce se jos npr. 500mil dionica koje ce sve upistati novi vlasnik i on ce imati agrokorovih starih npr. 38 mil +500novih i to ce sve skupa biti 98,7% vlasnistva. Tvoj udio pada sa bivsih 2.2% na 0.18%. Jel ti sad konacno jasno ko tu dobiva ko nosi gace na stapu?

na osnovu cega ce izdati 500 mil novih dionica po 10 kn = 5 milijardi kuna?

[/quote]

Kockanje na Agrokoru se očituje u:

a/ stecaj
postojeci dionicari rasprodaju po ista s obzirom da su u stecaju imaju nista, Panika je gadna stvar,
pogotovo s ulazom 40-100 KN. Male kolicine su kupljene ispod 30 KN
b/nagodba
b1- postojeci dionicari ako ruse cijenu ruse cijenu ulaza novom vlasniku odnosno nude mu priliku za
vecim razvodnjavanjem s obzirom da prvo mora preuzeti 65% (serija A i B dionica) vlasništva po
tržnoj cijeni ili 3 mjesečnom prosjeku. U ovom slučaju veći dio preostalog duga ide u izdavanje
novih dionica.
b2- postojeci dionicari ako dizu cijenu a tim skuplje prodaju svoju kožu jer je cijena ulaza za novog
vlasnika veća (za 30 milijuna dionica Agrokora) s obzirom da će manji dio preostalog duga ići u
razvodnjavanje, ako ga uopće i bude.

Pa valjda Vam je jasno kome koristi rušenje trenutne cijene.

Ovdje je intervju, moga miljenika, suca Kolakušića, rođenog čovjeka za generalnu rekonstrukciju pravosuđa.
Prema njemu @bisakovi je potpuno upravu i sve za dioničare ide u 3pm, a nekako sam sklon vjerovanju ovome sucu, bez rezerve.

I meni je bio ok ali kad mi neko kaze (pa i on) da u jeku najvece krize nije trebalo donest lex agrokor naglo mi opada zadivljenost tim covjekom. Koja je bila druga opcija? Jos je nisam cuo od nikog.

[/quote]
Nije trebalo uopće donijeti nikakav zakon… Trebali su primijeniti stecajni zakon (neku vrstu kontroliranog stecaja) a za likvidnost upotrijebiti HBOR i njemu dat pravo Senioriteta.
Nikakav roll up
Tek tada nebi nitko rekao da se nekome pogoduje.
Ovako je slijepcu jasno kome je namjenjen

Ivo Sanader je otišao jer mu je tako naredio Chuck Norris.

Nije trebalo uopće donijeti nikakav zakon… Trebali su primijeniti stecajni zakon (neku vrstu kontroliranog stecaja) a za likvidnost upotrijebiti HBOR i njemu dat pravo Senioriteta.
Nikakav roll up

70 stecajeva na nasim sudovima? ti zbilja mislis da je nase pravosudje sposobno to rijesiti dok se kolaps ne desi?

Ako je tako dobar lex agrokor sta onda i drugi nisu ulozili pare? Zasto sberbank nije riskirao pa jos ulupao?

Nikakav roll up

70 stecajeva na nasim sudovima? ti zbilja mislis da je nase pravosudje sposobno to rijesiti dok se kolaps ne desi?

Ako je tako dobar lex agrokor sta onda i drugi nisu ulozili pare? Zasto sberbank nije riskirao pa jos ulupao?

[/quote]
Mene niko nije pozvao.
Da je da bih 100.000 e pa uzeo 200.000

Mene niko nije pozvao.

Sad je lako pricat. U to doba nakon donosenja lexa i sljedecih mjesec dva situacija je bila kriticna. Veliki dobavljaci su govorili da je situacija vrlo napeta i neizvjesna i svi scenariji su moguci. Nije se znala dubina dubioze u izvjescima, nije se znalo dali ce netko dati novi kredit vec prezaduzenom poduzecu.
Al sad su svi generali.

Mene niko nije pozvao.

Sad je lako pricat. U to doba nakon donosenja lexa i sljedecih mjesec dva situacija je bila kriticna. Veliki dobavljaci su govorili da je situacija vrlo napeta i neizvjesna i svi scenariji su moguci. Nije se znala dubina dubioze u izvjescima, nije se znalo dali ce netko dati novi kredit vec prezaduzenom poduzecu.
Al sad su svi generali.
[/quote]
ne zelim se svadjati
al kad ti netko kaze daj pare i ti bus se prvi naplatio …
o cem da razmisljam?
samo kako potrositi zaradjeno
no ja i ti nismo imali mogucnost kreditirati
to ti kaze Kolakusic u interview..

ne zelim se svadjati
o cem da razmisljam?

Pa bio je model za kunu koju das novu naplatit ces kune stare. Jesi ti bio kreditor prije da bi mogao dobit novi?
Ali i ovi koji su bili prije kreditori se nisu bas jagmili. Rizik je bio velik.

ne zelim se svadjati
o cem da razmisljam?

Pa bio je model za kunu koju das novu naplatit ces kune stare. Jesi ti bio kreditor prije da bi mogao dobit novi?
Ali i ovi koji su bili prije kreditori se nisu bas jagmili. Rizik je bio velik.
[/quote]
Rizik je bio velik za one koji su vec puno ulozili “cistog novca” putem kreditnih plasmana,ali Fond tzv “lesinarski”-je kupio obveznice po ,navodno oko 30% nominale,da bi odmah unovcio 100%,zar ne?To ipak nije isto!
I taj roll-up ce ocito “povuci za sobom” niz tuzbi vjerovnika koji ce se osjecati osteceni.
Kakvog smisla bi imala nagodba,ako bi nakon nje najveci dionicar pokrenuo tuzbe u Hrvatskoj i pokusao naplatiti jamstva?

Puno priče, a malo zbilje sto ce biti bit će.
Belje kao Belje sigurno će opstati i nije tako strasno kako izgleda.
Mnogi od Vas bi trenutno kupili po 8 i prodali po 10, tisuću komada i vidi zarada.
Zaradio onaj koji je to napravio.
Tvornica je dobra i ima budućnost, a da netko moze zasrat to stoji i sigurno da pod Lex Agrokorom bolje radi nego zadnjih dvije, tri godine i to isto stoji.
Sretno malim dionicarima noga u guzicu velikima i to stoji.
Da se mene pita pod ovom upravom nebi ja nikom vratio nista jer kako netko moze imat potrazivanja stotinu milijuna ili milijardi kako.
Znaci dao si a nisi obavio snimanje prije nego si nesto dao ili toliko si puno puta isporucio robu a nisi se naplatio, a odjednom bi odmah sve, ma nemoj.
Onda mogu i mali koji su kupovali po 300 i nesto Kn dionice trazit povrat razlike jer nisu znali da će pasti na 8 ili 2.5 Kn prvog dana trgovanja, to se zove rizik.
Odite u banku pa zatrazite par milijuna kredita a da nema pokrića ili u Konzum natovarite kamion sa robom pa nemojte odmah platit. Platit ćete sigurno jedino mozete uzeti na rate.
Lijepi pozdrav malima i samo malima jer veliki ni na šekretu nisu nikad ostali gladni.

na osnovu cega ce izdati 500 mil novih dionica po 10 kn = 5 milijardi kuna?

To je bio samo slikovit prikaz. stotine miilona sigurno mogu izdati.

U zivotu gotovo uvijek pobjeduje jaci, ovdje je definitivno najjaci SBERBANK, a trenutno prema van izgleda da SBER gubi, tako je i sa vlsništvom.

EBITDA AGROKOR je procjenjen na 344 mil EUR. 6 EBITDA (po Ramljaku je maksimalno buduće zaduženje 6 EBITDA) ili 2 milijarde EUR vracat ce iz poslovanja cca 10 god ali s kamatom od 4 ili manje %, za 10 god to je vraceno cca 2 milijarde + cca 0,8 milijardi kamata.

Otpis 60% od preostalog duga koji iznosi 5 milijardi (7 ukupnog duga -2 milijarde vraceno u 10 god) je 3,0 milijarde EUR. Preostalih 2 milijarde ce biti pretvoreno u vlasništvo onog dijela koji ima AGROKOR u povezanim društvima. Ovaj dio od 3 milijarde EUR vjerovnici mogu potraživati od svih lešinara i neradnika koji su bili na isplatnoj listi AGROKORA ovih 20-ak godina (cca 150 milijuna godišnje, mozda su popili, pojelii i satrali i više)

Udio preostalog potraživanja koje ce preuzeti Belje je omjer EBITDA Belja naspram cijele grupe a to je 25/344 cca 7%

7% od preostalih 2 milijarde je 140 milijuna EUR će novi vlasnici preuzeti kao AGROKOR odnosno 30/46 65% Belja ili razređivanjem

trenutno Belje ima kapitalizaciju od cca 45 milijuna EUR-a. Po tom dionica Belja treba vrijediti 140/0,65/46=4, 68 EUR ili cca 35 KN ili ti ga ccaka trenutni BV 29 KN ili kako je gazda rekao prilikom pretvorbe 1,5 milijarde KN u vlasništvo po 40 KN i nikakvog razređivanja dodatno tu netreba, odnosno dionica je vec toliko razrijđena da je dalje nepotrebno, a prema Zakonu nova dokap ide po min 10 KN.

Pozdrav iz Rovinja

Nije 10 kuna minimalni iznos dokapitalizacije.
Moze i manje,a dionica niti ne treba imati minimalnu vrijednost(INGRA).

New Report

Close