@Grga
Dokapitalizacijom bi vjerovnici dobili daleko vece izglede da povrate veci dio duga iz poslovanja i u slucaju prodaje imali bi daleko veci iznos cijene pod pretpostavkom da se nastave ulaganja.
Agrokor?On je nebitan.On ce se ugasiti ili vegetirati.Kada vjerovnici dobiju udjele tamo,oni ce ih transferirati dokapitalizacijama na tvrtke-kceri (odnosno izdavanjem ogromnog broja novih dionica male vrijednosti)u istim omjerima kako su ih ishodili za Agrokor..
BELJE bi dobilo najvise jer bi potencijalno novi vlasnik-vlasnici mogli osnaziti tvrtku.Naravno dosadasnji dionicari ce biti marginalizirani i njihov udio ce biti bezznacajan.Njihov polozaj je vrlo los,ali ce im ostati barem nesto.
Dakako,ako se ne dogovore,ostaje samo stecaj i malima ne ostaje nista!
Dakle, ovo je moj zadnji post na temu Agrokor ili tvrtke kćeri, jer mi se više stvarno neda slušati i ponavljati jedan te isti argument.
Nagodba znači da su se vjerovnici DOGOVORILI oko visine duga kojeg će na ovaj ili onaj način dobiti van.
Ramljak nudi povrat na dvije razine:
1. iz budućeg poslovanja kompanija
2. kroz udjel u Agrokoru.
To je smisao dogovra i svi možemo zapaliti svječicu na Kamenim vratima da dogovor postignu.
U protivnom, ako svako navlači na svoju stranu i poteže pitanje jamstva (čija je vrijednost 520 milijardi kuna), do dogovora neće doći jer tog novca nema, što prevedeno znači stečaj svega.
To se neče dogoditi iz puno razloga. Političkih, geopolitičkih, socijalnih, temeljno ekonomskih i drugih.
Nastojanja da se izvuče maksimum od duga je moguć samo prije nagodbe.
Jednom kada se ona potpiše je gotovo.
Živi bili pa vidjeli kako će se sve ovo odbiti.
Hvala bogu pa izravna uprava ima vremenski rok što znači da ćemo uskoro znati na čemu smo.
[/quote]
Ne odlucuje Ramljak.To je nebrojeno puta receno i od Dalic i premijera i od samog Ramljaka.
Odlucuju VJEROVNICI!I nadlezni SUD!
GOTOVO UVIJEK I SVUGDJE u svim medijima i izjavama analiticara navode se NEIZBJEZNE DOKAPITALIZACIJE!
Bez mogucnosti istih NIKAKVA NAGODBA NECE BITI MOGUCA!
To je stav i misljenje velike vecine,osim nekih koji su “zaglavili u dionicama po velikim cijenama” pa sada prizeljkuju neke ishode koji su vrlo malo vjerovatni.
I nije tocno da je nakon nagodbe SVE GOTOVO za one koji joj NE PRISTUPE!Ta to je barem jasno!
I oni valjda imaju neka prava.Koliko ce uspjeti na sudovima,ostaje za vidjeti!
Ok , razumijem , ali si postavljam pitanje;
U slučaju da vjerovnici kroz udio vlasništva u Agrokoru postanu neposredni vlasnici dionica Belja u zadanom postotku ( jer više vjerovnika će dobiti udio u vlasništvu Agrokora nakon otpisa djela duga ) i svi zajedno se dogovore za dokapitalizaciju Belja, njima će se vlasnistvo Belja razvodniti osim ako sami ne dokapitaliziraju Belje, a to bi bilo iz šupljega u prazno.
Znači da sam ja vjerovnik moram bi dodatno uložiti u Belje da sam sebi vratim dug ? Malo čudna matematika ?
Ukoliko sam ja novi ulagač u Belje kroz dokapitalizaciju Belja i imam kontrolni ili nadpolivični paket dionica onda te novce ulažem u Belje, a ne jamstva , a eventualne dugove plaćam iz poslovanja.
Bisokavi, budimo realni, ni Belje ni Ledo……, nisu u suštini dužni ništa vjerovnicima Agrokora osim datih solidarnih jamstva.
U tom slučaju svaki sudac ove kugle zemaljske prve će iscrpiti sve mogućnosti namire iz samoga Agrokora, a njih će prema svemu sudeći , nakon nagodbe , biti dovoljno.
Ne vidim nikakvi financijski interes bilo koje zainteresirane strane za dokapitalizaciju ?
@Twrr
Tako je.Odlucuju vjerovnici i nadlezni sud.Mi smo tu nebitni,ali postoje odredena pravila i logika.
Po meni firme ce i dalje opstati i raditi ,ali sa izmjenjenom vlasnickom strukturom i to je dobro za firme,za Drzavu ,dobavljace i zaposlenike ako dode do nagodbe.
No,ono sto je bitno naglasiti je da ce udio dosadasnjih dionicara biti bitno umanjen i to je to.
Zakon “LEX AGROKOR” nije donesen da zastititi dosadasnje dionicare.Naprotiv,cilj je zastititi radna mjesta,dobavljace,nasu privredu.I u tome je zakon vec sada uspjesan.
Na zalost ceh ce platiti vjerovnici i najvise dosadasnji dionicari.
I nije tocno da je nakon nagodbe SVE GOTOVO za one koji joj NE PRISTUPE!Ta to je barem jasno!
E s ovim neznam kolko se mogu slozit. Ako bude onih koji joj ne pristupe a postoji mogucnost da kasnije “ruju” onda se nece ni nagodba dogoditi. Tko bi pristupio takvoj nagodbi ?
@Grga
Dug po jamstima je DOSPIO i on je DUG TVRTKI-KCERI.
Ta to Vam je i uprava obznanila u dopisu prije trgovanja!!!
TI DUGOVI koji ce na odgovarajuci nacin biti prikazani u buducim bilancama ce biti osnova dokapitalizacije-a!Isto kako je prije cinio Todoric.POTPUNO ISTI PRINCIP!
Kod solidarnih jamstava(za razliku od obicnih i suduznistva) nije potrebno pokusati se prethodno naplatiti od glavnog duznika vec se moze neposredno od jamca!
nisu u suštini dužni ništa vjerovnicima Agrokora osim datih solidarnih jamstva.
Osim? ako si ti jamac svom kumu koji vise ne moze vracati kredit jer to onda OSIM? To se prebacuje na tebe.
U tom slučaju svaki sudac ove kugle zemaljske prve će iscrpiti sve mogućnosti namire iz samoga Agrokora, a njih će prema svemu sudeći , nakon nagodbe , biti dovoljno.
Dovoljno? Jesi ti zimski san spavao. Dugovi su puno veci od kapitala. Nestale su milijarde. Otpisi su reko 70%. A po tebi ima dovoljno?
Ne vidim nikakvi finasncijski interes bilo koje zainteresirane strane za dokapitalizaciju ?
Nakon ovog gore recenog vjerujem da i ne vidis.
E s ovim neznam kolko se mogu slozit. Ako bude onih koji joj ne pristupe a postoji mogucnost da kasnije "ruju" onda se nece ni nagodba dogoditi. Tko bi pristupio takvoj nagodbi ?
[/quote]
Tako je.To i jest problem.Zato se SBERBANK pokusava “privoliti na suradnju”!
Vec sada je jasno da u susjednim zemljama primjenjuju domicilno pravo,a ne nase,zar ne?
Prijedlog nagodbe ce ICI SVAKOM VJEROVNIKU na potpis!!!!ZASTO?Stoga jer je istina da ce vejrovnici koji potpisu istu,tu istu MORATI PROVODITI!!!Dakle trazit ce se preko 5000 potpisa.Vrlo slozen postupak.
Nije neki problem,po meni,ako neki “mali” ne potpisu,ali ako znacajan postotak ne potpise,to bi mogao biti problem.
Zatim,treba vidjeti sto ce biti sa onim vjerovnicima koji imaju jamstva,a ne potpisu,a imaju nadleznost stranog Suda u ugovoru?
Naravno,za trajanja zakona,nista od toga,ali sto poslije?
Po meni je bitno da VELIKI potpisu.Mali onda nisu “veliki” problem,potpisali ili ne!
Ovo je novi Zakon i nemamo sudske prakse u ovom slucaju ,tako da postoje neke pravne nepoznanice.To je jasno.
U tom slučaju tko i zašto bi uložio novac u dokapitalizaciju kada će Belje vrijediti nula obzirom da su jamstva nekoliko puta veća od kapitala Belja?
Kako na to gledaju vjerovnici ili vi da ste na njihovom mjestu ?
vodite rasprave u nedogled i sve se svodi na želje i očekivanja forumaša , odvisno dali imaju ili nemaju dionice BELJA- što će biti za nekoliko mjeseci -biti će ..
Ne sudi po sebi!!
Ja sam unutra al obraza imam. Pesimistican doduse jesam za ovaj konretan slucaj jer logika tako nalaze. Ne drukam na nista nit mi je ikad bila pomisao. Nit sam takav po prirodi nit vjerujem da bi to imalo ikakav ucinak.
Vidis da je prije onog petka ovdje bila totalna pozitiva i najave od 100% rasta pa je roknulo 90%.
Smanjite dozivljaje, pisite iskreno na korist svih. ovo dnevno navlacenje samo zagadjuje prostor a ne pridonosi nicemu.
http://zse.hr/userdocsimages/novosti/JFzmUFUyueQHZzmMtLbwdA==.pdf [zse.hr]
Sukladno članku 194. Pravila Burze i točke 3. Trgovinskog priručnika, dionice BLJE i JMNC ispunjavaju kriterije za ubrzani prijelaz u modalitet kontinuirane trgovine, u kojem će se istima početi trgovati od ponedjeljka, 13. 11. 2017. godine.