piše da svraćaju pozornost (revizori) na bilj. 2. i 35.
a tamo kažu da izražavaju zabrinutost zbog prevelikih KO u odnosu na KI (točnije, KO su veće od KI za 648,2 mil kn), no u istoj bilješci uprava društva napominje da je pretpostavka nastavka poslovanja primjerena, i to nakon planiranja sklapanja Nagodbe iz bilj. 35 i provedenih mjera restrukturiranja
dakle, uprava smatra da nema zime a to smo svi znali i prije ove objave, nagodba je ključna stvar inače mogu svi lijepo kluč u bravu i rasprodati ovo što je ostalo
Problem su jamstva, I nagodba.
To ce biti glavni uvijet kako za dionicu belja tako i za se ostale Agrokorove kompanije.
@accountant Gracias!
Koliko ja vidim uglavnom su korigirali izvjesca na nacin da u otpisivali kredite dane Agrokoru. Belje nije dalo kredit Agrokoru pa nisu nista otpisali. Ali to jos ne rjesava glavno pitanje a to su obveze po jamstvima
Koliko ja vidim uglavnom su korigirali izvjesca na nacin da u otpisivali kredite dane Agrokoru. Belje nije dalo kredit Agrokoru pa nisu nista otpisali. Ali to jos ne rjesava glavno pitanje a to su obveze po jamstvima
Kome bi Belje dalo kredit? Ono je UZIMALO kredite, ugl. od matičnog društva
Drugo, glavnina minusa proizlazi iz VU zaliha, a operativno je Blje po mom sudu ok
Jer znate kako kažu: mali dug, tvoj problem, veliki dug, problem je vjerovnika!
Dakle Agrokor će morati otpisati malo tog potraživanja Belju, a vjerovnici Agrokora opet njemu…
Bit će Belje okej
evo mog pogleda na stvari…
prije nekog vremena sam napisao da se knjige u Belju ‘kuhaju’ (davno prije Lexa), jer mi nikako nije bilo jasno da nakon pretvaranja duga u kapital Belja, ono još uvijek ne može do pozitivnog poslovanja; dakle obveze su maknute u kapital a ogromna ulaganja u tehnologiju i nasade (tko je bio tamo, zna o čemu govorim) nikako nije davalo rezultata
međutim, sad je isplivao gubitak od vrij. usklađenja zaliha u iznosu 454 mil kn, kako to? zalihe i biološka imovina su se, jer je to ‘godilo’ bilanci radi prikazivanja veće imovine a time i knjigovodstvene vrijednosti, pumpale i stalo rasle u aktivi
no osim utjecaja na bilancu, to je tijekom godina utjecalo i na RDiG jer kad ste prikazali prihod od prodaje morali ste za taj ekvivalent prodanih zaliha knjižiti i troškove; time ste dobili krajnje neefikasnu i skupu proizvodnju jer zbog nabildane cijene inputa ostalo je jako malo (ili nimalo?) mjesta za maržu do prodajne cijene ako ste njome htjeli biti konkurentni; ergo vrlo, vrlo, vrlo iskrivljena slika profitabilnosti, kad se sjetim da sam kalkulirao da ‘vrhnje’ ubire tvrtka iz sastava koja za Belje vrši distribuciju, očito sam bio u krivu
opaska: sad je jasnije kako se i g. Bakić čudio da na VPIKu stalno rastu zalihe i očekivao je, prirodno, da se jednom te zalihe prikažu u troškove prodaje, a gdje su troškovi prodaje moraju biti i prihodi te iste prodaje, jel? o kako smo bili u krivu, nije prvi put g. Bakiću…; tko ne vjeruje nek pogleda njegov blog, Rezultati: VUPIK, ima i lijep graf ‘udjel zaliha u aktivi’
dakle ako je ovo sve gore navedeno istina, onda smo odrezali to kancerogeno tkivo koje je stalno raslo i opterećivalo poslovanje, činilo Belje tromim, i sad mislim da je operativno spremno za izazove, tim više što je rečeno da su poljoprivredne kompanije imale rekordni urod-prinos
a ostalo će se riješiti kroz Nagodbu… ima nade za Belje!
Umanjenje kapitala odnosi se uglavnom na umanjenje vrijednosti kratkotrajne imovine. To vjerojatno znaci vecu dobit u buducem razdoblju kad se te zalihe budu prodavale. Mozda zato i imamo rekordnu dobit u 2017
Do 31. listopada mogli bi komotno dati i izvješće za prva tri kvartala ove godine, a ne samo za prvo polugodište.
http://zse.hr/default.aspx?id=79112
Umanjenje kapitala odnosi se uglavnom na umanjenje vrijednosti kratkotrajne imovine. To vjerojatno znaci vecu dobit u buducem razdoblju kad se te zalihe budu prodavale. Mozda zato i imamo rekordnu dobit u 2017
Pod uvjetom da je to uopće roba za koju postoji kupac na tržištu, jer očito je riječ o nekurentnoj/neispravnoj robi kada joj se na taj način održavala vrijednost.
Ovo mi je možda i najgore od svega iz izvještaja, BLJE + VPIK + PIVK skupa imaju skoro milijardu kuna umanjenja zaliha.
Na 31.12.2016. vrijedile su 1.508 (935 + 358 + 208), a s novim izvještajem 521 (299 + 66 + 156). Ovdje čak od same cifre gore zvuči relativna brojka, umanjenje od 65% ?!?!?!?!
Pa već sada Belje posluje s dobiti …
Do 31. listopada mogli bi komotno dati i izvješće za prva tri kvartala ove godine, a ne samo za prvo polugodište.
http://zse.hr/default.aspx?id=79112
Dovoljno je da objave izvješća za prvi i drugi kvartal i trgovina predmetnim dionicama može početi što se tiče HANF-e . Ironično ali trgovina bi mogla početi 01.11. na “dan mrtvih”! 🙂