BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Dakle firma sa najvise hektara obradivih povrsina u evropi padne pod sberbank, jel vi to namjermo pisete gluposti ili sta?

@TWRR
Belje je koncesionar ogromne vecine zemljista,ne vlasnik,a to je ogromna razlika!
A,to,tko ce biti vlasnik BELJA,trebalo je prije misliti,kada se zaduzivalo i davala jamstva.
Ja osobno sumnjam da SBERBANK zeli biti vlasnik poljoprivrednih kompanija u hrvatskoj jer se time SBERBANK ne bi ,kao banka,trebao baviti.
Banke hoce novac nazad ,a ne koncesije na zemljista.Kroz koncesije,Drzava i lokalna samouprava mogu imati utjecaja na BELJE,ali,s druge strane,BELJE ce biti manje interesantno zbog toga za investitore.
Ako banke dokapitaliziraju BELJE ,htijeti ce ga,po meni prodati “firmi” koja se bavi poljoprivredom i stocarstvom i doci do “casha-a”!
Prije sto nekoga napadate bez razloga,procitajte odredbe “Lex Agrokor”,zakone koji se odnose na predstecaj i stecaj,Zakon o trgovackim drustvima,pa cete shvatiti da svugdje vjerovnici odlucuju,a prinudni upravitelj je nesto poput posrednika,a privremene mjere imaju i rok trajanja.

Ako banke dobiju belje mogu same birati kome će ga prodati a to znači da to uopće ne mora završiti u našim rukama.
Ili bi naši trebali oduzet belju koncesiju na zemlju samo da se riješe banaka iz firme.
U ostalom još nismo ni došli do toga koliko će banke otpisivati potraživanja.
Da firma kao što je beljezavrši u nečijim stranim rukama bila bi katastrofa kao što se desilo sa inom i to nema šanse da se dogodi.

@TWRR

Belje je koncesionar ogromne vecine zemljista,ne vlasnik,a to je ogromna razlika!
A,to,tko ce biti vlasnik BELJA,trebalo je prije misliti,kada se zaduzivalo i davala jamstva.
Ja osobno sumnjam da SBERBANK zeli biti vlasnik poljoprivrednih kompanija u hrvatskoj jer se time SBERBANK ne bi ,kao banka,trebao baviti.
Banke hoce novac nazad ,a ne koncesije na zemljista.Kroz koncesije,Drzava i lokalna samouprava mogu imati utjecaja na BELJE,ali,s druge strane,BELJE ce biti manje interesantno zbog toga za investitore.
Ako banke dokapitaliziraju BELJE ,htijeti ce ga,po meni prodati "firmi" koja se bavi poljoprivredom i stocarstvom i doci do "casha-a"!
Prije sto nekoga napadate bez razloga,procitajte odredbe "Lex Agrokor",zakone koji se odnose na predstecaj i stecaj,Zakon o trgovackim drustvima,pa cete shvatiti da svugdje vjerovnici odlucuju,a prinudni upravitelj je nesto poput posrednika,a privremene mjere imaju i rok trajanja.

Sve je tocno, osim ovog da je upravnik posrednik. Upravnik je povjerenik Vlade za ovaj slucaj. Upravno tijelo.
Vjerovnici odlucuju, da, ali ne suvereno nego u zadanim okvirima, koji su podlozni promjeni ako ne budu razumni. Ovo se referiram na ukupni zakonski okvir.
Dali su pare propalom biznismenu, a izvuci ce van koliko im se dozvoli. Bolje nisu ni zasluzili.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Ako banke dobiju belje mogu same birati kome će ga prodati a to znači da to uopće ne mora završiti u našim rukama.
Ili bi naši trebali oduzet belju koncesiju na zemlju samo da se riješe banaka iz firme.
U ostalom još nismo ni došli do toga koliko će banke otpisivati potraživanja.
Da firma kao što je beljezavrši u nečijim stranim rukama bila bi katastrofa kao što se desilo sa inom i to nema šanse da se dogodi.
[/quote

kako to mislite da nema sanse da se dogodi da belje zavrsi kao ina u stranim rukama ?
Pa tocno to ce se dogoditi.
Zar ne vidite da Hrvatska vise ne postoji. Postali su Hrvati Indijanci u vlastitoj domovini.

Status Quo: Roll Over Lay Down

Ok može se dogoditi ali onda mi tu u državi više nemamo što tražiti.
Ako zigubimo firmu od strateškog interesa onda će se isto dogoditi i sa ledom i sa jamnicom koji iap nemaju takav značaj.
Možemo se preselit na jadran i čistit sa strancima pošto smo im sad ionako konobari.

Ok može se dogoditi ali onda mi tu u državi više nemamo što tražiti.
Ako zigubimo firmu od strateškog interesa onda će se isto dogoditi i sa ledom i sa jamnicom koji iap nemaju takav značaj.
Možemo se preselit na jadran i čistit sa strancima pošto smo im sad ionako konobari.

BELJE je privatizirana tvrtka(sada u problemima),zar ne?Hrvatska je clanica EU,a ne socijalisticka republika unutar Yu.Clanica EU ne bi smjela ogranicavati protok ljudi i kapitala,posebice unutar EU.
Vi sada zagovarate nesto poput ponovne rekvizicije ili nacionalizacije ,tipa,pa eto,jesmo se rjesili svojedobno BELJA kao “notornog gubitasa” i “dali ga u privatne ruke”(isto prezaduzenog),ali sada kada su drugi ulozili velike novce u njega(banke,fondovi,dobavljaci) i BELJE treba vratiti te novce,jednostavno trebate ponovno “uzeti-nacionalizirati” BELJE i “izbrisati dugove”!!!
Mislite da “to moze proci”?

@ Bisakov

A jesli li prije pola godine mislio da će Agrokorom (kao PRIVATNIM holdingom!) upravljati DRŽAVNI povjerenik? 🙂

Ne milsim da će se Belje nacionalizirati niti u kojem obliku, ali u Lijepoj našoj su i nezamislive stvari moguće.
Ja i dalje nemam straha za Belje niti proizvodne kompanije u sastavu Agrokora. Sve će ispasti na dobro samo se sve prolongira. Važno je da je rak rana hrvatskog gospodarstva koja je stvarala enormni dug i nelikvidnost – VANI! Sada se preslaguju karte, ali dobre karte su uvijek dobre karte!

La vita e bella!

Nisam rekao da će se nacionalizirati nego sam ponovio ramljakove riječi da je belje hrvatska hrana i da će se se itekako paziti u čijim će rukama završiti.
Pa sad vi pričajte da će ga banke uzeti i raditi sa njim što hoće tj. ucjenjivati državu ili provesti stečaj.
To je prebitna firma a od kolege bisakovia ionako ništa drugo i nisam pročitao osim stečaj.

@ Bisakov

A jesli li prije pola godine mislio da će Agrokorom (kao PRIVATNIM holdingom!) upravljati DRŽAVNI povjerenik? 🙂

Ne milsim da će se Belje nacionalizirati niti u kojem obliku, ali u Lijepoj našoj su i nezamislive stvari moguće.
Ja i dalje nemam straha za Belje niti proizvodne kompanije u sastavu Agrokora. Sve će ispasti na dobro samo se sve prolongira. Važno je da je rak rana hrvatskog gospodarstva koja je stvarala enormni dug i nelikvidnost – VANI! Sada se preslaguju karte, ali dobre karte su uvijek dobre karte!

“Karte drze i imaju u rukama” vjerovnici, a povjerenik je samo vrsta posrednika “na odredeno vrijeme”!
Za BELJE se mozda “cijela prica” i svede na dobro kao firmu sa novim vlasnikom-cima,ali za sadasnje dionicare ja ne vidim kako ta prica moze biti dobra???Mozda dugorocno za 20 godina i vise .

Nisam rekao da će se nacionalizirati nego sam ponovio ramljakove riječi da je belje hrvatska hrana i da će se se itekako paziti u čijim će rukama završiti.
Pa sad vi pričajte da će ga banke uzeti i raditi sa njim što hoće tj. ucjenjivati državu ili provesti stečaj.
To je prebitna firma a od kolege bisakovia ionako ništa drugo i nisam pročitao osim stečaj.

Zasto imate potrebu stalno izmisljati ?Mantru o stecaju stalno ponavljate,iako NIKADA nisam stavljao stecaj niti kao PRVU niti kao JEDINU opciju!
Stecaj je otvorena opcija SAMO AKO SE VJEROVNICI NE DOGOVORE o nacinu namire(dokapitalizacije,otpisi,etc).
Dakako da je to MOGUCA opcija,ali svakako ne jedina i ne najbolja!
Mislim da je ono sto vi ne shvacate i ne prihvacate da SE MIMO VJEROVNIKA ne moze odlucivati i da precjenjujete mogucnosti povjerenika!

Naravno da se mimo vjerovnika ne moze nista. To nitko ovdje ne osporava.
Samo je pitanje koliko ce se tocno nagnuti klatno. Ima vise dionika procesa. Vjerovnici su svakako najveci, ali nisu jedini.
Sto bolje poslovanje sad to ce po postojece dionicare bolje bitu rjesenje sutra.
Ima li netko da se ne slaze s tim?

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

New Report

Close