S obzirom da Agrokor daleko najveci dionicar nebih se cudio i tom scenariju, lagano izvuc lovu uz minimalni porez
lovica je već na sigurnom, ne bojte se, znate kako je gazda velikodušni sprem malih priljepaka, već je bilo o tome riječi
Ako se po jutru dan poznaje… Vpik i Pivk gubitak
Hoce li nas neugodno iznenaditi? Ili ugodno?
Pitanje je sad…
e sad pa gori smo od Ingre gdje je nas izvjestaj inace dans sam malo podebljao poziciju i pokvario prosijekali neka
44 miliona gubitka u ovom kvartalu.
Nije katastrofa, kakose neki ovdje olako izražavaju, ali Belje očito ima problem.
Prvo, ono što je dobro, konačni rezultat na polugodišnjoj razini (- 2,7M kn) je najmanji gubitak unazad puno godina! Pesimisti (s pravom) mogu gledati i veliki gubitak u drugom tromjesečju od -44M kn.
Na što ćete staviti naglasak je pitanje afiniteta (ili možda interesa za jeftin dokup :))
Pri ovakvom FI- nužno je gledati poslovne segmente.
Pritom imamo problem jer ne možemo usporediti podatke sa prošlogodišnjim prvim polugodištem jer jednostavno nisu skenirali sve stranice iz 1H 2015. Fali im druga stranica u kojoj se opisuju količine i prihodovani novac od Junadi, Mlječnog Govedarstva i Vina.
To je takva nemarnost da je to za popi*diti!
Uprava, koja još k tome kontinuirano za FI koristi šprancu u kojoj samo mjenja brojeve bi trebala paziti na takve stvari.
Ono u čemu vidim problem kod Belja su 2 stvari.
Uz tolika enormna ulaganja u Belje nevjerovatno je da:
1. Belje ima prevelike oscilacije u proizvodnji. Padaju količine proizvodnje u Svinjogojstvu i Mlinu, a rastu u Baranjki Stočnoj Hrani. Mljeko je na razini prošle godine, a za spomenuto Vino, Junad i Govedarstvo ne možemo usporediti zbog nemarnosti iz prošlogodišnjeg FI.
2. NAJVAŽNIJE – Belje ima problem u pretvaranju svojih proizvoda u novac.
Za ovo postoje neke objektivne loše okolnosti (općeniti pad cijena hrane i roba, naročito mlijeka!) što se vidi u FI-ju, ali tome uvelike doprinosi i loša politika Agrokora koji uvozi inozemnu robu koju i sam proizvodi. Time on sam svojoj proizvodnji radi konkurenciju! Da ne vjeruješ kakva je to poslovna politika?
Djelom je to i rezultat samog menadžmenta Belja koji očito ne može (ne zna) prodavati svoju robu.
S obzirom na ulaganja, prihod od prodaje bi morao rasti, a on pada.
Iz ovakvog FI mogu zaključiti da, ako je nešto kod Belja loše , onda je to menadžment i uprava.
P.S. Sada sam dobio info da se nedostajući podaci iz 2015 mogu naći u nerevidiranom FI, pa ako vas zanima, možete si sami napraviti cjelokupnu usporedbu. Sretno! 🙂
*ebate, proizveli su identičnu količinu mlijeka i mlječnih proizvoda, a uprihodili su 108 M kn u odnosu na 160 M kn iz 2015.
Izgleda da je netko omastio brk sa puno besplatnog ABC sira…. 🙂
Ispravak, da ne bude poslije podbadanja, gledao sam krivu poziciju (VPIK), BLJE sam u minusu 18,80%.
Koliko vidim VPIK je ovaj kvartal 4 miliona u plusu tako da pričekaj s prodajom, mogao bi i godinu završiti u plusu ako ovako nastavi.