BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

čim sam pročitao: ‘Cjelovit, zaokruženi proces proizvodnje hrane u Belju započinje…’
znao sam koliko je sati, opet gubitak!
ni trunka o ekonomskim i financijskim pokazateljima jer se nemaju čime hvaliti
bljak!

Lojtra dobro su oni smanjili gubitak za 183 milijuna kn, ipak se trend okrenuo

SeRija, isto tako je činjenica da još uvijek gube novce..
raspravljalo se dosta na ovom topicu da očito prevaljuju dio prihoda na drugo društvo iz koncerna, kroz ugovor o distribuciji
sad sve više shvaćam da je to vrlo blizu istine

čim sam pročitao: 'Cjelovit, zaokruženi proces proizvodnje hrane u Belju započinje…'
znao sam koliko je sati, opet gubitak!
ni trunka o ekonomskim i financijskim pokazateljima jer se nemaju čime hvaliti
bljak!

Pa taj pocetak im je isti godinama, samo copy paste i skeniranje tablica malo ustranu, malo ostalih milijunskih troskova tko zna kakvih, za napravit izvjesce utroseno cijelih 14 minuta i zakonska obaveza u zadnji cas izvrsena

Barem jedna briga manje.Ne moram se zamarat koliki će mi biti porez i prirez na dividendu.

Kao što znate, već sam vam najavio da me strah kakav će Belje izbaciti FI.

Već sama ta činjenica je znakovita jer na uređenim tržištima uprave d. d. – ova komuniciraju sa svojim dioničarima te se glavni obrisi izvješća mogu naslutiti.
Ovdje su jednako mogli izbaciti katastrofu od izvješća kao i solidno izvješće. To je pokazatelj nepostojanja kulture dijaloga što bi bilo jako dobro promijeniti. Uprava i dioničari nisu neprijatelji!

Evo već dobrih sat vremena gledam ovo izvješće i što ga duže iščitavam, analiziram i uspoređujem, sve se jasnija slika stvara što je po srijedi.

Dakle, globalno gledajući, zapravo sam zadovoljan ovime što vidim.
Dakako, daleko je to od bajnoga.

Evo što sve iščitavam iz FI-a:

1) Todorić uistinu radi ono što je najavio, a to je – čišćenje bilance! Je li to u cilju pripreme za nešto veće, možemo samo nagađati, ali je činjenica da praktički više nemamo dugoročnih obaveza. Ostalo je jedino odgođena porezna obveza koja će se izvršavati kada nastupi dobit. Vjerujem da bi to moglo biti u sljedećoj godini, ali nemamo garanciju za to.

2) Smanjene su kratkoročne obaveze za 30M kuna i bitno im je, (na bolje), promijenjena struktura. Prepolovljen je dug financijskim institucijama i bankama koje se hrane kamatama. (Stvorene su obaveze po vrijednosnim papirima, a ne znam na što se točno to odnosi.)

3) Dug kompanije je spušten na prihvatljivih 81% kapitala. To je puno, ali znatno manje od prijašnjih 550%

4) Što se proizvodnje tiče uglavnom se raste po količinama, ali se uglavnom pada po prihodu. Uspoređujem sa 2014!
Tako:
PC Baranjka raste sa 986 tona na 1.046 T. Prihod također raste.
Tvornica mliječnih proizvoda raste sa 9.450 T na 9.810 T, ali prihod znatno pada.
PC Stočna hrana sa 206.936 raste na 209.840 T. I tu prihod pada.
PC Tovna junad je ista u proizvodnji, ali prihod pada.
PV Vino pada sa 3,28 milijuna litara na 2,8 M litara. I prihod pada.( Ovo me iznenađuje.)
Za 2015 se uopće ne spominje proizvodnja i prihod od voća i povrća. To mi je isto čudno s obzirom da su pustili u promet beljski paradajz. Njega ne vidim u FI-ju.

5) Iz ovoga možemo zorno vidjeti deflacijske utjecaje koji vladaju u RH.
Pad prihoda od prodaje me ujedno najviše boli i smeta.
Umjesto da smo „napali“ 2 milijarde kuna prihoda kroz povećanu proizvodnju i Konzum/Merkator kao prodajni lanac, mi smo se vratili na 1,5 milijardi.
Da nismo, dobit bi bila više nego očita.
Ovako opet imamo gubitak koji, iako je najmanji u posljednjih 5 godina, još uvijek jest gubitak! GRRRRRRRRRRRRR.

La vita e bella!

nije zgoreg napomenuti da je jesenas isplaćeno oko 30% potpora (avans) koja inače slijeduju u ovoj kalendarskoj godini

Fino dečki, za 66% smanjen gubitak. Uskoro bi mogli i ovdje početi poslovati s dobiti.

Prvi rezultati promjene predsjednika Uprave su ipak vidljivi.
Bošnjaković je veći stručnjak i bolji manager od bivšeg predsjednika.
Kolega Posejdon je u pravu, rasu količine, no zbog pada cijene hrane u Europi profitabilnost pada.
I za mene su iznenađenje jedinice vinarstva i proizvodnja rajčica.
Ako ništa, barem kod rajčica mora postojati solidna marža s obzirom na prodajne cijene i vrhunsku tehnologiju koju Belje posjeduje. No, pitanje je koliko Belje ide nisko sa cijenama da bi Konzum izgledao profitabilniji.
Ukratko postoji veliki potencijal kod Belja, top tehnologija, dobar manager na čelu, sve manja zaduženost, sve veća mogućnost povlačenja sredstava iz EU-a, te činjenica da su trenutno za proizvođače hrane vrlo izazovna vremena.
Kada se situacija na tržištu hrane normalizira Belje će biti spremno za snažan korak naprijed.

nije zgoreg napomenuti da je jesenas isplaćeno oko 30% potpora (avans) koja inače slijeduju u ovoj kalendarskoj godini

jedno je novčani tok, a drugo kako se to uvede u knjige – ako je nešto prihod 2016.-te onda se tamo mora i uvesti
ako ste na to aludirali?

meni (opg) je uračunato u prihod 2015. i kao takvo ispostavljeno u godišnjoj prijavi poreza na dohodak

malo o ABC siru
https://repozitorij.pfos.hr/islandora/object/pfos%3A47/datastream/PDF/view
U radu se spominje glasilo zaposlenika.
Šteta što se ne može doći do njega online.
Ako netko ima preporučam se.

New Report

Close