nadajmo se da su ovaj put s Beljem ipak pogodili, jer ako se povijest ponavlja… ne bu dobro!
evo izvor: Vaš link …
Mislim da je kod Belja dosta važno istovremeno okrupnjavanje dioničara (ima ih oko 8600), ali i disperzija na one koji nisu pod utjecajem (vlasničkim ili poslovnim) sa Todorićem.
U tom smislu je ova investicija NEK fonda iznimno važna iako relativno mala.
Naravno, u odnosu na ukupan broj izdanih dionica to je tek 0,29%.
Ali, ako će Todo ikada htjeti preći prag od 95% i ako otkupi dionice od raznih Agramova, Eurohercova, KBZ-ova i sličnih koji sa njegova produžena ruka, dionice koje mu nedostaju (do 1 % kompanije) će morati kupovati na tržištu.
Upravo sam napravio kratku analizu knjige dioničara koju imam sa sadašnjim stanjem.
Došao sam do dva zanimljiva zaključka.
1) Top 10 dioničara je u posljednja 4 mjeseca otpustilo 83.577 dionica tj. njih su kupili oni ispod njih.
2) Pod (vrlo neralnom ali ipak!) pretpostavkom da Todorić ima utjecaja na svih top 10 dioničara Belja oznake BLJE-R-A (uključujuči CERP i novi NEK fond) da baš njemu prodaju dionice u slučaju istiskivanja manjinskih dioničara, nedostaje mu još 125.796 dionica. Tom broju slobodno dodajte one dionice za koje smatrate da ih ne bimogao samo tako otkupiti od prvih 10. Ova računica je rađena i pod pretpostavkom da Todorić ima utjecaja na 100% dionica roda BLJE-R-B (što ne mora biti sasvim točno, ali smatram da jest).
Dakle Todorić bi morao ili otkupljivati na tržištu ili napraviti novu dokapitalizaciju.
Mislim da neće raditi niti jedno niti drugo u kraćem roku.
Tu smo gdje jesmo i čekamo FI za koji iskreno strepim kakav će biti….
Zadnji kvartal je u principu nešto bolji za Belje zbog povećane potrošnje ljudi (efekt blagdana).
Vidjet ćemo.
Evo malo dobrih vijesti prije nego dođu loše
http://www.seebiz.eu/hrvatska-vina-krecu-u-osvajanje-japanskog-trzista/ar-130667/
Pozdrav,
Čestitam svim suvlasnicima jer smo postali 100% vlasnici Moslavke, Kutina.
http://www.skdd.hr/portal/f?p=100:2:229613901538701::::P2_SEC_CODE,P2_PROCESS,P2_PROCESS_VALUE:AC3LUY,10,4208
Bilo bi super kad bi znali po kojoj cijeni.
Granolio je objavio pozitivnu dobit unatoč lošoj godini za žitarice.
Naravno da je stavka “zalihe” odigrala najvažniju ulogu.
Eto malo vjetra i u naša jedra.
Hm, prije je Belje bilo vlasnik 95,04% dionica Moslavke, a ovaj d.d. se nalazi i u FI Belja kao subjekt konsolidacije.
Koliko razumijem ovo samo predstavlja finacijsku obavezu za Belje zbog isplate manjinskih dioničara, što bi moralo biti vidljivo u FI za 1Q 2016.
Gubitak 6 mil kn za zadnji kvartal 2015. a godinu prije je bio gubitak 189 mil kn….znaci 30 puta bolji rezultat.ponestaje im stavaka za prikazivanje gubitaka, iduce izvjeyce mora biti pozitivno.