BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

neznam što gazda hoće dobiti izlazom na eu burzu.
veću ili još nižu cijenu svojih firmi?
kredite ili ih skupo prodati ?

[color=blue][emo_cool] [b]PRAVI DUDEK IMA REGICU , DIONICE BELJE , I OVU DIVNU VLADU[] [emo_palacg][/b] [/color]

preporucujem procitati clanak u Poslovnom “Na Agrokoru banke nece vise dizati lovu” koji dijelom odgovara na pitanja o motivaciji izlaska na burzu.LP

inverter je bijesan jer je na 60 kn pisao da mu upada belje u korpicu a sad kad je u minusu 50% onda riga vatru na mene ali nema veze neka pokaze svoje pravo lice

a belje tone i tone , probijena su sva dna koja su se cinila nemoguca , prvo je bilo da nece ispod 60, 50 , 40 , sad smo na blizu 30 , pitanje je dana kad ce se i to dno probit

u jutarnjem je bio veliki clanak da su ulozili preko 2 i po milijarde kuna u belje i da zele bit najveci proizvoidac hrane u ovom dijelu europe

http://www.belje.hr/novosti_opsirnije.asp?id=179

Cilj oba projekta je promoviranje Vina Belje i destinacije hrvatskoga Podunavlja na ova dva nama geografski najbliža tržišta i to kroz kušanja, degustacije i predstavljanja vina te informativna putovanja u Hrvatsku. Centralne manifestacije oba projekta su bile dvije vinske večeri održane 26. I 27. Studenog u Sarajevu i Beogradu na kojima je Belje predstavilo svoja najbolja i najnagrađivanija vina. Specijalni gost večeri Vina Belje održanoj u najprestižnijem sarajevskom hotelu Europe bio je gastro umjetnik i vinski kritičar Rene Bakalović koji je sa više od sto prisutnih gostiju podijelio svoje impresije o graševini Belje. „Graševina je sigurno najvažnija vinska sorta cijele regije, ova sorta dominira i u proizvodnji Vina Belje. Odlikuje se karakterističnom svježinom i okusom koji nas vodi na mjesto gdje ona nastaje, na vinograde iznad Dunava.“ Na veliku vinsku degustaciju organiziranu u posebno impresivnom ambijentu najvišeg kata PC „Ušće“ u Beogradu odazvalo se više od sto uzvanika među kojima su brojni novinari, poznate javne osobe i dvoje Master of Wine (Master of Wine je prestižna titula koja se dodjeljuje najvećim svjetskim vinskim znalcima). „Vina Belje nose u sebi mirise i okuse velike i moćne rijeke – Dunava. Plodna baranjska zemlja, vrijedni ljudi i višestoljetni rad u vinogradima i podrumima iskristalizirao je jednu sortu – Graševinu, koja na najbolji način opisuje ovo podneblje”, rekao je Igor Luković, vinski sudija i jedan od najpoznatijih srpskih sommeliera i dodao: „iako su Vina Belje pozanata po bijelim sortama u koju ubrajamo i Chardonnay, veliki broj sunčanih sati i specifična mikroklima oko Dunava bez jakih sjevernih vjetrova sjajna su podloga za uzgajanje mnogih međunarodnih crvenih sorti, od kojih Belje naročito njeguje Merlot, Cabernet Sauvignon, Frankovku i Crni Pinot. “Zahvaljujući timu posvećenih ljudi u vinogradu i vinariji, te ultramodernoj tehnologiji, a oslanjajući se na strast i ljubav prema vinu, vina koja nam dolaze iz srca vinogradarske regije Podunavlje ispisuju najljepše vinske stranice cijele regije”, rekao je Dušan Jelić, urednik portala Wines of Balkans, najveći online promotor vina u regiji i dodao: “izuzetno me raduje što su Vina Belje već sada dostupna na tržištu Srbije, pa ljubitelji vina mogu uživati u vinima koja su dostojna prinčeva”. Enolozi i sommelieri Belja uz graševinu su predstavili i chardonnay, merlot, frankovku i cabernet sauvignon te posebnu liniju Goldberg pod kojom se puna najbolja vina odabranih godišta. Upravo su prezentirana vina osvojila brojne nagrade i priznanja na međunarodnim ocjenjivanjima u ovoj godini od čega posebno treba istaknuti tri zlatne medalje Mundus Vini te zlatnu medalju i regionalni trofej londonskog Decantera za graševinu berbe 2006.

Serija

Bliže smo 40, a ne 30.

A onda se možda napokon krene u probijanje vrhova.

Pozdrav.

kolege, nakon konačne najave agrokorova ipo-a, malo analiziram vlasnička pretumbavanja unutar koncerna koja traju već neko vrijeme. gazda naravno želi postići max cijenu, pa stoga prebacuje udjele tvrtki koje nisu do kraja konsolidirane izvan vlasništva koncerna. unutar ostaje kompletna maloprodaja + ledo, jamnica, zvijezda,…. dok će se poljoprivredna proizvodnja objediniti u novu tvrtku koja neće u ipo jer bi trenutnim poslovanjem utjecala na kompletnu sliku. to mi jedino logično objašnjenje.

nisam siguran da li razmišljam u pravom smjeru, ali da sam ja gazda postupio bih upravo tako! kakva su vaša razmišljanja??

Zanimljivo razmišljanje iako, moram priznati, elementi koje ja iščitavam me upućuju na drugačiji slijed događaja.

Evo kako ja vidim stvari:

1. Jasno je da Todorić (Agrokor) sam ne želi izaći na burzu nego je na to prisiljen. Od njega to traže financijeri projekta “Mercator”.

2. Konzum (koji je već delistan sa ZSE) je samo mali dio vrijednosti Agrokora te po meni on kroz novu trgovačku kuću “Adria Group” ne predstavlja pravi oblik osiguranja za one kojima je Todorić “prodao dušu” nebi li se dočepao Mercatora. Na žalost, mi još uvijek ne znamo tko je novi stvarni vlasnik te tvrtke registrirane u inozemstvu.

3. Prava vrijednost Agrokora leži u činjenici da je to proizvodno – prodajni koncern. Jedno bez drugoga ne znači ništa, a zajedno predstavljaju stvarnu vrijednost.

Iz ovoga slijedi da investitori u Agrokor ne žele cjepkanje ovog koncerna već da će sve napraviti da on na tržište izađe kao jedinstveni entitet. Mislim da ovo dobro objašnjava zašto Todorić već nije prodao Ledo niti će to uopće moći napraviti.

Todorićev pravi rizik je da ne uspije sačuvati Agrokor i da će ga “hijene” sa međunarodnih tržišta uspijeti izigrati.

Ono što mene kao investitora u tvrtke koncerna Agrokor prvenstveno zanima je:

1. vjerojatnost da će stvarno poslovanje kompanija unutar koncerna Agrokor postati znatno transparentnije. Na međunarodnom tržištu Todorić više neće moći kontinuirano prikazivati neto gubitak Belja, Vupika i dr, a da ne naruši vjerodostojnost samog Agrokora. Naša država je za Todorića premala i njezini zakoni su za njega poprilična glupost. Tu mu niko ništa ne može i to obilato korisiti. (Čak se i sprda sa javnošću pa kaže da njega i njegovu obitelj nikada nisu zanimali novci! To kaže čovjek čija obitelj i on žive u Kulmerovim dvorima i najveći je neto primatelj državnih subvencija u poljoprivredi!!!)

2. vjerojatnost da će se ekonomija obujma napokon odraziti i na financijske rezultate kompanija unutar Agrokora. Proizvodi Belja od od Zagreba do Tokija! 🙂

3. vjerojatnost da će, ako ništa drugo, a ono biti prisiljen promijeniti odnos prema vlasititm dioničarima koliko god tomu on nije sklon.

La vita e bella!

Mislim da je izlaz na stranu burzu neizbjezan, i to Agrokora u cijelini, ako IPO uspije bit ce to najelegantniji nacin za rjesenja nepovoljnijih kredita i kapital za nove akvizicije, sirenje trzista. No uz sve to, opet ostaje upitno sto ce to donesti malim dionicarima… Neka pozitivna reakcija na ZSE je izostala.. barem zasad…

…………………………………………

(Čak se i sprda sa javnošću pa kaže da njega i njegovu obitelj nikada nisu zanimali novci! To kaže čovjek čija obitelj i on žive u Kulmerovim dvorima i najveći je neto primatelj državnih subvencija u poljoprivredi!!!)
potpisujem [emo_palacg]
Kad se hvali koliko ima zaposlenih radnika čovjek ne može a da ne prizna svaka mu čast…
Međutim to je istina za nas male i sirote.
Koliko poljoprivrednika i seljaka je u međuvremenu dovedeno na rub gladi, bankrotiralo,iselilo,a sve po blagoslovu politike…samo Bog zna…!?
Očito zna i bivši ministar poljoprivrede čobanković koji je dobio(opa.)umijesto zatvora, rad za opće dobro(!?)-očit primjer kriminala u državi,a ima tog u ovoj državi toliko da svi odjednom ne stanu u Remetinec
Sličnu foru prodaje i linić s stečajevima npr. Spačvom.Spasio je desetke radnih mjesta,a o stotinama kooperanata koji su ostali bez svoje love i bankrotirali se ne priča
(ili ne smije otvarati ta tema …)
Ništa se u ovoj državi ne događa slučajno,sve je pod kontrolom i u interesu moćnika iz sjene koji rade samo za sebe…
Ne biti naivan,ne vjerovati svakome,znanje je majka mudrosti[emo_smijesak]

POKRET OTPORA

Denis Kuljiš: IVICA TODORIĆ – Tajkun pod grbom zmije i kokoši

POKRET OTPORA

Denis Kuljiš: IVICA TODORIĆ – Tajkun pod grbom zmije i kokoši

Svaka rečenica je zanimljiva za analizu.

Mene posebno veseli dio:
“Todorić ima jednu slabu točku – taj divovski dug u skupim kreditima, koji je već dvaput pokušao supstituirati obveznicama, što nije išlo zbog slabosti domaćeg tržišta vrijednosnih papira, na kojem se dionice poduzeća prodaju pet do dvadeset puta ispod knjigovodstvene vrijednosti firme, umjesto pet puta iznad nje, kao u inozemstvu. Kod stranih brokera, Agrokor ne bi išao kao Pliva, koja ima svoje svjetske proizvode i svoj segment europskog tržišta.”

Ovo je promjena koju bi IPO mogao donijeti.
A tada bi s obistinila ona Bakićeva rečenica: “Svatko može investirati s Todorićem i (lako moguće) proći bolje od njega”
[emo_smijesak]

La vita e bella!

IPO !? Trebao je Dalekovod na Poljsku burzu mislim da je bio cca 330 kn,a di je sad!?
Trebao se i Merkator prodat po znatno višoj cijeni,znamo kako su prošli dioničari.
Svjedoci smo kako je prošao naš visokoprofitabilni Tisak,a tko garantira da se to ne dogodi i dioničarima BLJE i VUPIK-a.
Hrvatska posla…!Zaduži firmu s razlogom,napravi paniku bez razloga ,a onda otkupi po bagateli,što bi se reklo po 1 kunu
Ispada da neki u Hrvatskoj to prelako sprovode,međutim van granica u EU se igraju burze malo iskusniji i bogatiji igrači koji ne kupuju za jednu kunu nego im još ostaneš dužan !
Nebi želio da se dogodi PEVEC II ,ali izlaskom na strano tržište sve karte su otvorene…
Svjedoci smo da papira imamo na pretek,pitanje je samo kad …
Banke sjede na svim nekretninama agrokora i doslovno vrte oko malog prsta,naravno zato su i izmišljene da na pošten način opelješe što im se nudi…Zaduženju nema kraja i možda “ima” pravo kad kaže da ih novci ne zanimaju,možda ih zanima kako izvuč živu glavu…
Da sve ovo rade iz domoljublja ne vjerujem,a ne izgleda mi ni kao hobi,pa se pitam ,a što s nama (dioničarima) ako sam bio …[emo_naivan][emo_naivan][emo_naivan]

POKRET OTPORA

a što je to interes nekog vlasnika kompanije da mu dionica kotira na zse burzi.u ny,londonu,varšavi,frankfurtu je jasno što mu je interes ali što mu nudi zse i naša država?

država se treba uhvatiti zse,nacionalizirati burzu i plasirati 5-6 utility poduzeća na burzu ,podijeliti mirovinske fondove i dati licence svim bankama da imaju mirovince.omekšati i liberalizirati osnivanje društava za upravljanje i brokeraja ,kako bi zagreb bio financijski hub za regiju.nemojmo se zavaravati na promet od današnji milijun eura dnevno nitko od velikih igrača neće doći .

zamislite da imamo hep,plinacro,proplin,pošte,šume.vode,ceste,autoceste sa 10-15 posto free floata na zse. pa bili bi jači od budimpešte a sa regijom imali bi veći bdp od austrije pa bi promet bio veći nego u beču. poslije varšave je zagrebačka burza imala perspektivu da bude druga u istočnoj europi bez rusije.
ali mislim da je ta šansa bespovratno otišla i da je slijedeći korak da nas beč preuzme i umrtvi kao što je sve burze koje su preuzeli a sa ciljem da najbolje kompanije kotiraju na beču a ostatak mrvice.tako su zatukli i prašku i budimpeštansku burzu

Some people get rich studying artificial intelligence. Me, I make money studying natural stupidity

New Report

Close