BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ništa opasnog, a kako su burno reagirali prodavači danas.
Ovo je samo poziv na dobrovoljnu dokapitalizaciju.
I da veliki dokapitaliziraju po 40, to nema nekog utjecaja na cijenu dionice.
Samo mala digresija, u DLKV je nedavno provedena dokapitalizacija po 10 kn, a trenutna cijena dionice je 18 kn.
I još k tome, po izjavama dokapitalizanata, nema prodaje dok se cijena još ne podupla.
Pa vi sad recite i odlučite što i kako.

S obzirom da Agrokor trenutno ima 67,55% udjela u Belju nakon dokapa bi vrlo lako mogao premašit 95% ako mali dioničari ne budu sudjelovali.

Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

novih 12.5 mil kn po 40,dokapitalizacija minimalno 500 mil kn
Ako prođe,a vjerujem da hoće jer će gazda ući po 40
Ako cijena bude minimalno 40,a nema razloga da bude veća novi BV će biti oko 48.
Ipak je to pad gotovo 50% u odnosu na sadašnjih 94,49.
Ovo će biti deračina malih dioničara jer većina neće u dokapitalizaciju!!!!!!!
A nema ni razloga da bi za 40 dobili 48.Mislim da je to premalo ,iako dokapitalizirani Vupik i Belje vrijede više,jer zaduženost pada.A to im je glavna boljka.Da li je inekcija od 500 mil kn dovoljna da Belje postane likvidna firma.
Ali da će biti bolje i da bi se moglo plačati manje za financijskr obveze.Dakle,
dobit bi trebala biti puno veća.

Agrokor bi mogao imati 87,13%, ako se poveća za 500 mil kn i uz uvjet da nitko od ostalih dioničara ne sudjeluje.

500 mil kn / 40 kn = 12.500.000 dionica

(0,6755*8.215.487+12.500.000)/(12.500.000+8.215.487) = 0.8713

Naravno, ovo vrijedi uz pretpostavke o 500 mil kn i 40 kn po dionici.

Mene bi zanimalo, ako netko zna, da li će moći sudjelovati i oni koji danas prodaju dionice odnosno oni koji kupe ?
U Pozivu piše postojeći, ali na koji datum ?

novih 12.5 mil kn po 40,dokapitalizacija minimalno 500 mil kn
Ako prođe,a vjerujem da hoće jer će gazda ući po 40
Ako cijena bude minimalno 40,a nema razloga da bude veća novi BV će biti oko 48.
Ipak je to pad gotovo 50% u odnosu na sadašnjih 94,49.
Ovo će biti deračina malih dioničara jer većina neće u dokapitalizaciju!!!!!!!
A nema ni razloga da bi za 40 dobili 48.Mislim da je to premalo ,iako dokapitalizirani Vupik i Belje vrijede više,jer zaduženost pada.A to im je glavna boljka.Da li je inekcija od 500 mil kn dovoljna da Belje postane likvidna firma.
Ali da će biti bolje i da bi se moglo plačati manje za financijskr obveze.Dakle,
dobit bi trebala biti puno veća.

Ovo na kraju je bitno: “dobit bi trebala biti puno veća”.
Ovo je zapravo vrlo povoljna stvar za Belje.
Samo neki dioničari ne misle tako kad rasprodaju danas.

To govorei da su spekulanti jer nema razloga da padne cijena dokap. je spas za BELJE ,

Što se dogodilo novo a da nismo znali?
Nisam sad siguran ali mislim da smo prije bili isključeni iz dokapa a sad nismo. To je onda dobra vijest a ne loša. Onako bi bili u opasnosti za squeez out a sad nismo.

Da li u dokapu mogu sudjelovati samo postojeći dioničari ili bilo tko?

Ako mogu samo postojeći zar to nije dobro?

Zašto bi svoje pravo netko prodao nekome da kupuje po 40 nakon svega pozitivnoga na Belju!

Mi smo sitni, mogli smo kupovati na burzi po 40,xx kn ali veliki igrači nisu jer bi odmah jako podigli cijenu. Ovako će po 40 kn kupiti koliko žele. Sutra se pad neće nastaviti, dapače očekujem ponovo rast.

Ovo je skoro za ne povjerovati 🙂

Uprava predloži dokapitalizaciju za postojeće dioničare po 10% nižoj cijeni od tržišne i cijena padne !?!?!

Nekad se “tuklo” za takve dionice da bi se sudjelovalo u dokapitalizaciji po 40% trenutne knjigovodstvene vrijednosti.

Nakon dokapitalizacije book će biti 64 kn

Ali taj book je “kvalitetniji”

Zašto kažem kvalitetnija.
Nije sva imovina u bilanci baš jednako vrijedna.
Kad bi u aktivi sve bio novac siguran sam da se tvrtka nebi tržila po 40% vrijednosti zar ne. S druge strane u pasivi su dugovi koji po prirodi zbog kamata rastu i oni se ne diskontiraju kao dugotrajna imovina, potraživanja, zalihe. Svako smanjenje duga ili povećanje novca ili nekog novčanog ekvivalenta značajno povećava “kvalitetu” vrijednosti tvrtke tj smanjuje se omjer imovine koja se diskontira, a povećava one kvalitetnije.

Book sa 500 mil kuna na računu (ili manjim dugom) je bolji nego sa 500 mil kuna većim potraživanjima, ili dugotrajnom imovinom. Naravno da će omjeri u dokapu promijeniti ali to je sad stvar izbora svakog dioničara- Šteta što tržišna vrijednost nije bila na 50-55 kuna to bi tada bilo stvarno interesantno, ali s druge strane bilo bi malo pre blizu novoj knjigovodstvenoj.

Nemoj misliti na m2!

Squeeze out
– pravno-tehnički izraz kojim se označava svojevrsno “istiskivanje“ manjinskih dioničara od tzv. glavnog dioničara. Glavni dioničar je pravna ili fizička osoba koja sama ili preko društava koja kontrolira ima dionice koje se odnose na gotovo čitav temeljni kapital nekoga dioničkog društva. Prema hrvatskim propisima, da bi glavni dioničar mogao ostvariti pravo na squeeze out, on mora imati dionice koje se odnose na najmanje 95 posto temeljnoga kapitala društva.

Dakle, squeeze out je zakonom utvrđeno pravo glavnog dioničara da od glavne skupštine dioničkog društva zatraži donošenje odluke na temelju koje se glavnom dioničaru prenose dionice manjinskih dioničara. S obzirom na većinu glasova koje u tom slučaju ima glavni dioničar, sasvim je sigurno da će skupština donijeti takvu odluku, budući da joj se manjinski dioničar ni na koji način ne može suprotstaviti.

Za prenesene dionice glavni dioničar isplaćuje otpremninu u novcu. Visinu naknade, prema zakonom utvrđenim kriterijima, utvrđuje glavni dioničar. Ako manjinski dioničar ponuđenu svotu otpremnine smatra neprimjerenim, visinu otpremnine utvrdit će sud.

Riječ je, dakle, o svojevrsnoj iznimci od načela zaštite manjinskih dioničara u dioničkom društvu.

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Mi smo sitni, mogli smo kupovati na burzi po 40,xx kn ali veliki igrači nisu jer bi odmah jako podigli cijenu. Ovako će po 40 kn kupiti koliko žele. Sutra se pad neće nastaviti, dapače očekujem ponovo rast.

Tržište vam je već jasno pokazako što misli o cijeni dionice nakon dokapitalizacije.
Pojavit će se ogromna količina novih dionica na tržištu!!!
Mislim da ova dionica neće rasti dugo vremena,ali to je dakako samo moje mišljenje!
Pozdrav

New Report

Close