hoće li ovdje doći do neočekivanog obrata?? [emo_vrtimise]
http://www.glasistre.hr/vijesti/svijet/slovenija-zeli-ispitati-financije-za-kupnju-mercatora-459010
kako to da su čekali do sada… ?
@ bisakovi
Kako je Toda dobio Belje za 1 kunu ?
Stvarno mi se neda guglati po internetu i pitanje je što bi našao o tome.
Ja cijenim vašu stručnost pa ako možete u par rečenica o toj akviziciji.
Da li je bio neki natječaj i koji uvjeti?
Sve mi to smrdi u vezi toga, i svaki od nas bi se javio da kupi Belje za 1 kunu.
Po meni po tom pitanju trebali bi se i sada angažirati DORH i organi gonjenja , da se razriješi ta misterija .
Ako vam se baš da čitati 🙂
Do Belja za 1 kunu u 3 čina:
1. Čin – pretvorba priprema, pozor za nekog se sprema
Ima tu zanimljivih likova po NO i u Upravi, svašta se može pročitati ali negdje u pozadini neki sporedni likovi (Zavod za urbanizam i izgradnju d.d. Osijek) su napravili nešto zanimljivo. Strana 7, tablica 1. Nije u DEM kao što piše nego u kunama. Zemljište je procjenjeno na cca 50 mil eur manje nego se vodilo u knjigama. Što ćeš, takva su vremena valjda bila, a zapravo se nije ni znalo što ulazi a što ne u kapital. O ostalom je teško suditi na ukupno je vrijednost smanjena za cca 100 mil eur.
2. Čin – poslovanje do 2005 – zatri&uništi
Nekako se i guralo i nije tako loše počelo no onda su očito došli ljudi koji su bili zaduženi da se to odgura u velike gubitke. Samo poslovanje nije bilo dovoljno pa su im naknjižili mislim čak neke obveze iz ratnih godina itd. Sve u svemu na prihod od 350 mil kuna u 2004. je napravljen gubitak od 220 mil kuna!! Financijske i ostale kratkoreočne obveze rastu za nekih fantomskih 210 mil kuna. I dugovanja (567 mil) postaju veća od kapitala (348 mil) što je razlog da se tvrtka proda za 1 kunu.
3. Čin – poslovanje 2005 – Feniks se diže iz pepela
Pod novim gazdom koji tvrtku preuzima negdje polovicom godine odjednom se događaju čuda. Već po 9 mjeseci u ostalim prihodima se pojavljuje nekih 300 mil kuna prihoda. Tek tako. Godinu završavaju u plusu 100 mil kuna. A i imovine se ponovo revalorizira i gle sada odjedno vrijedi nekih 366 mil kuna više. Čudno nitko se to nije sjetio procijeniti 6 mjeseci ranije?
I zanimljivo netragom je "nestalo" je 330 mil kuna duga???
Kapital 1.05 milijardi, dug 235 mil kuna !!!!
U 6 mjeseci čarobnim štapićem.
Da ne mislite da je izvršena neka dokapitalizacija u 3 činu.
To se dogodio tek 2007. kada je gazda izvršio što je obećao i pretvorio potraživanja od 270 mil kuna u kapital bez da je pitao ostale i to po 100 kuna dok je dionica na tržištu bila 300 :))
Sve sam ovo prepisao i ako lažu revizori i bilance, lažem i ja.
[/quote]
Ajde nek netko ko je odvjetnik uobliči ovo u kaznennu prijavu pa da onda zatrpamo DORH sa time.Prijava se može podnjeti i anonimno, ali ja ću se rado potpisati.
@ bisakovi
Sve mi to smrdi u vezi toga, i svaki od nas bi se javio da kupi Belje za 1 kunu.
Po meni po tom pitanju trebali bi se i sada angažirati DORH i organi gonjenja , da se razriješi ta misterija .
Ima tu zanimljivih likova po NO i u Upravi, svašta se može pročitati ali negdje u pozadini neki sporedni likovi (Zavod za urbanizam i izgradnju d.d. Osijek) su napravili nešto zanimljivo. Strana 7, tablica 1. Nije u DEM kao što piše nego u kunama. Zemljište je procjenjeno na cca 50 mil eur manje nego se vodilo u knjigama. Što ćeš, takva su vremena valjda bila, a zapravo se nije ni znalo što ulazi a što ne u kapital. O ostalom je teško suditi na ukupno je vrijednost smanjena za cca 100 mil eur.
Nekako se i guralo i nije tako loše počelo no onda su očito došli ljudi koji su bili zaduženi da se to odgura u velike gubitke. Samo poslovanje nije bilo dovoljno pa su im naknjižili mislim čak neke obveze iz ratnih godina itd. Sve u svemu na prihod od 350 mil kuna u 2004. je napravljen gubitak od 220 mil kuna!! Financijske i ostale kratkoreočne obveze rastu za nekih fantomskih 210 mil kuna. I dugovanja (567 mil) postaju veća od kapitala (348 mil) što je razlog da se tvrtka proda za 1 kunu.
Pod novim gazdom koji tvrtku preuzima negdje polovicom godine odjednom se događaju čuda. Već po 9 mjeseci u ostalim prihodima se pojavljuje nekih 300 mil kuna prihoda. Tek tako. Godinu završavaju u plusu 100 mil kuna. A i imovine se ponovo revalorizira i gle sada odjedno vrijedi nekih 366 mil kuna više. Čudno nitko se to nije sjetio procijeniti 6 mjeseci ranije?
To se dogodio tek 2007. kada je gazda izvršio što je obećao i pretvorio potraživanja od 270 mil kuna u kapital bez da je pitao ostale i to po 100 kuna dok je dionica na tržištu bila 300 :))
[/quote]
Ajde nek netko ko je odvjetnik uobliči ovo u kaznennu prijavu pa da onda zatrpamo DORH sa time.Prijava se može podnjeti i anonimno, ali ja ću se rado potpisati.
[/quote]
A koji bi to bili razlozi za prijavu i za što bi ga prijavili?
Pozdrav
@ bisakovi
[/quote]
[/quote]
A koji bi to bili razlozi za prijavu i za što bi ga prijavili?
Pozdrav
[/quote]
Da se ispitaju ove stvari koje je kolega naveo, a ja quotao. Procjene zemljišta, manipuliranje gubitcima, pa onda nestajanje dugova, pretvaranje dugova u vl. udio po cijenama 3x manje od tržišne…Ako je to istina onda je država oštećena za više stotina miliona kn. Ajmo rasčistiti to jednom za svagda. Ako je sve bilo čisto nitko ne bi trebao imati ništa protiv.
Kad sam prije više mjeseci napisao da Belje nema više od 5 proizvoda malo sam se preračunao Belje ima svega 3 proizvoda u međuvremenu sa ove stranice treba ukloniti mlin i brašno kao gotov proizvod.
Pun sam Belja i ovo ne uzimajte prviše srcu a pogotovo za k/p dionica Belja.
Naravno, rajcicu takodjer ne mozemo smatrati kao proizvod.
Iz toga proizlazi da recimo Dukat ima samo jedan proizvod…
@cehinja
Evo neki dan je Osječko baranjska županija dobila 80 mil kuna po presudi na ime toga što je država dug koje je Belje imalo prema općinama i županiji prisvojila i pretvorila u kapital. Glavnica je bila mislim oko 28 mil kuna ali se stvar vuče iz 2002. Već 2 godine presuda je bila pravomoćna ali država nije plaćala svoj dug. I nikome ni dlaka sa glave. Ok istina ovo je plaćeno iz državnog proračuna županiji tj oštećen je državni proračun u korist lokalne uprave pa možemo reći da nije novac završio u privatnim džepovima ali bi bez obzira za to netko trebao odgovarati. Što je najgore to je kod nas praksa, država ne pristaje na mirno rješavanje spora, a dug računaju da će platiti oni koji dođu iza njih na vlast.
No s druge strane ne znam koja je alternativa bila za Belje. Iako mnogi u to sumnjaju ovdje, Belje je sada vrlo ozbiljna i perspektivna priča.
Poštovani forumaši, vidim da uopće ne pratite tko, koliko i pod kojim uvjetima ima prava na subvencije EU koje će iz godinu u godinu biti veće za (okrupnjene, ekološki osvještene, tehnološki napredne) poljoprivredne proizvođače u Hrvatskoj. Hebeš potpore HR. EU potpore su puno interesantnije, a nitko od vas o njima ne razmišlja niti ih spominje, međutim, vjerujem da uprava Belja o tome vodi računa.
To ne pišem zato što cijena dionice ide dolje ili gore. Prije mjesec-dva-tri sam vam ionako napisao da ne očekujem ništa spektakularno i da će cijena vjerojatno ići špekulativno gore, a onda nakon par dana dolje, pa sam dobio hrpu jedinica, a upravo se to dogodilo.
Međutim, vjerujem da će Belje imati pravo na potpore EU i da će se i u budućnosti i dalje razvijati, tako da tu problema nema, osim ako nešto iz uprave Agorokora ne useru.
I posljednja ljestvica preskočena, priča je završena, sad idemo delati.
Slovenski državni holding o prodaji Mercatora: Posao je ekonomski opravdan.
http://www.seebiz.eu/slovenski-drzavni-holding-o-prodaji-mercatora-posao-je-ekonomski-opravdan/ar-90681/
Daliborop
Kod Belja (a i drugih Todex firmi) prihodi i rashodi su fiktivni što je lijepo opisao kolega u jednom od prethodnih poslova. U biti novci (i dugovi) cirkuliraju između pojedinih tvrtki kako gazda odluči (ili kako mu netko naredi). U tom preslagivanju smješno je čitati komentare kako tvrtka bolje/lošije posluje kolika je imovina i slično. Nema tu nikakve osnove po kojoj to mežete zaključiti u ovakvoj organizaciji koja je jedino Agrokoru dopuštena i potpuno protuzakonita. Druga i još bitnija stvar što Toda nikada nije i neće doživljavati svoje tvrtke kao nekakva dionička društva. On je jedini i najvažniji a svaki drugi (dioničar) će biti neutraliziran prije ili kasnije. Treće kao šlag dug Agrokora prelazi 2,5 milijardi EUR, koliki dio pripada od toga Belju??
Ovako prezaduženo Belje vrijedi upravo onoliko po koliko ga je i sam gazda kupio. prihodi – rashodi – ulaganja – dug = vrijednost 1 kuna po dionici