TESCO ? Što znamo o toj firmi ? Ja, malo .
Pitaj Buffetta. On je nedavno prodao njihove dionice. Već im dugo pada prodaja i dobit. Možda zato
@ bisakovi
Kako je Toda dobio Belje za 1 kunu ?
Stvarno mi se neda guglati po internetu i pitanje je što bi našao o tome.
Ja cijenim vašu stručnost pa ako možete u par rečenica o toj akviziciji.
Da li je bio neki natječaj i koji uvjeti?
Sve mi to smrdi u vezi toga, i svaki od nas bi se javio da kupi Belje za 1 kunu.
Po meni po tom pitanju trebali bi se i sada angažirati DORH i organi gonjenja , da se razriješi ta misterija .
@ bisakovi
Sve mi to smrdi u vezi toga, i svaki od nas bi se javio da kupi Belje za 1 kunu.
Po meni po tom pitanju trebali bi se i sada angažirati DORH i organi gonjenja , da se razriješi ta misterija .
pišeš svakodnevno na dionici o kojoj priznaješ da nisi informiran, i ne da ti se guglati, a istovremeno dozivaš Dorh.
Svi važni dokumenti su na ZSE, odi tamo pogledati kad već imaš vremena za forum
@ bisakovi
Prvo imaš minus iz zalaganja jer uz internet stvarno nije problem iskopati nešto o tome. Drugo, nema tu neke velike filozofije, dobio je za 1kn uz uvjet da preuzme sve dugove koji su iznosili, ako me pamćenje ne vara oko 250mil kn, te je uz to obećao uložiti dodatna sredstva u proizvodnju. Priča je slična kao i sa brodogradilištima. Da nije bilo tog preuzimanja belje danas najvjerovatnije ne bi postojalo.
@ bisakovi
Ako vam se baš da čitati 🙂
Do Belja za 1 kunu u 3 čina:
1. Čin – pretvorba priprema, pozor za nekog se sprema
Ima tu zanimljivih likova po NO i u Upravi, svašta se može pročitati ali negdje u pozadini neki sporedni likovi (Zavod za urbanizam i izgradnju d.d. Osijek) su napravili nešto zanimljivo. Strana 7, tablica 1. Nije u DEM kao što piše nego u kunama. Zemljište je procjenjeno na cca 50 mil eur manje nego se vodilo u knjigama. Što ćeš, takva su vremena valjda bila, a zapravo se nije ni znalo što ulazi a što ne u kapital. O ostalom je teško suditi na ukupno je vrijednost smanjena za cca 100 mil eur.
2. Čin – poslovanje do 2005 – zatri&uništi
Nekako se i guralo i nije tako loše počelo no onda su očito došli ljudi koji su bili zaduženi da se to odgura u velike gubitke. Samo poslovanje nije bilo dovoljno pa su im naknjižili mislim čak neke obveze iz ratnih godina itd. Sve u svemu na prihod od 350 mil kuna u 2004. je napravljen gubitak od 220 mil kuna!! Financijske i ostale kratkoreočne obveze rastu za nekih fantomskih 210 mil kuna. I dugovanja (567 mil) postaju veća od kapitala (348 mil) što je razlog da se tvrtka proda za 1 kunu.
3. Čin – poslovanje 2005 – Feniks se diže iz pepela
Pod novim gazdom koji tvrtku preuzima negdje polovicom godine odjednom se događaju čuda. Već po 9 mjeseci u ostalim prihodima se pojavljuje nekih 300 mil kuna prihoda. Tek tako. Godinu završavaju u plusu 100 mil kuna. A i imovine se ponovo revalorizira i gle sada odjedno vrijedi nekih 366 mil kuna više. Čudno nitko se to nije sjetio procijeniti 6 mjeseci ranije?
I zanimljivo netragom je “nestalo” je 330 mil kuna duga???
Kapital 1.05 milijardi, dug 235 mil kuna !!!!
U 6 mjeseci čarobnim štapićem.
Da ne mislite da je izvršena neka dokapitalizacija u 3 činu.
To se dogodio tek 2007. kada je gazda izvršio što je obećao i pretvorio potraživanja od 270 mil kuna u kapital bez da je pitao ostale i to po 100 kuna dok je dionica na tržištu bila 300 :))
Sve sam ovo prepisao i ako lažu revizori i bilance, lažem i ja.
@ daliborop
Hvala vam na opisu akvizicije, i kao što velite već u prvih 9 mjeseci pod novim gazdom u Belju se događaju čuda, odmah po preuzimanju.
I zanimljivo netragom je “nestalo” je 330 mil kuna duga???
Kapital 1.05 milijardi, dug 235 mil kuna !!!!
U 6 mjeseci čarobnim štapićem.
I zar to nije sumnjivo i zar to nebi trebao istražiti DORH ?
Nemojmo zatvarati oči i već jednom se probudimo !
hoće li ovdje doći do neočekivanog obrata?? [emo_vrtimise]
http://www.glasistre.hr/vijesti/svijet/slovenija-zeli-ispitati-financije-za-kupnju-mercatora-459010