Prvo se pisalo kako će branitelji rasprodati svoje dionice i zatući belje na dno. Branitelji su dionice dobili, a niti su se prometi povećali niti je cijena dodatno zatučena.
Druga stvar za koju se drukalo su rezultati poslovanja. Sada kada je završen investicijski ciklus i kada se pozitivni rezultati pomalo naziru opet nevalja.
Baš me zanima čega će se dežurni drukeri sada uhvatiti. Vjerovatno vlasničke strukture..
Kako nije zatučena u manje od 1 godine od kada je krenula priča sa mercatorm zatučena je sa 79 na oko 40 (na pola).
E sada kada je fin. izvješće izišlo drugačije i kada se očekuju još bolja izvješća nakon ogromnih ulaganja u Belje sad je nestalo prostora za drukanje na pad.
Gledajući realno čudno je tko je i do sada prodavao.
Pozdrav do skorih mogućih probijanja prihoda od 2 milijarde i transakcije stoljeća koja je pri kraju.
[/quote]
Ništa nije čudno.Društvo je vrlo zaduženo i većinski vlasnik mora dokapitalizirati društvo ,vjerovatno pretvaranjem duga u vlasništvo ,ali samo kada to njemu odgovara i po cijeni koja njemu odgovara!!!
I danas ,do sada,prosječna cijena pada,a mislim da će i dalje padati!
Pa ipak ako padne do 30 kuna ili niže i meni bi mogla biti zanimljiva i mogao bih možda reskirati!!!
No sada mi ova cijena nije “privlačna”!!!
No svatko odlučuje za sebe!!!To je samo moje mišljenje!!!
Pozdrav
Ekipa iz CERP-a nastavlja podjelu
3. CERP (38083028711)/REPUBLIKA HRVATSKA (52634238587)
237.863
– 8XXX komada
Prošlih godina je 1Q imao najmanji prihod od ostalih kvartala. U prvom kvartalu Belje ostvari manje od 1/5 ukupnih prihoda.
Bitna je struktura, a nju vidimo sada po godišnjem izvješću. Za pretpostaviti je da su ti trendovi nastavljeni u ovoj godini, a vidimo koliki je rast prihoda.
Što se tiče mlinarskog poslovanja (ne pekarskog) ono je donosilo u 2013 na godišnjoj razini 78 mil kuna prihoda i prodano je jer ne donosi dobit nego gubitak. Prihod PC Mlin je u 2013 manji za 30%.
Istovremeno u značajno prerada mesa tj proizvodnja suhomesnatih proizvoda i prerada mlijeka bilježi značajan rast i segment industrijske proizvodnje kada izdvojimo mlinarstvo napravio je u 2013 rast od 20% (sa PC Mlin 10%)
Preokret se vidi u poslovanju, a ne u cijeni dionice (o tome nisam ni pisao)
2013 je bila godina završetka jednog velikog investicijskog ciklusa koji će sada razultirati povećanjem prihoda. Vidimo to već u prvom kvartalu.
Mogli bi sada tu analizirati još puno stvari koje su se dogodile u 2013. U bilanci Belja ima puno stvari koje tamo ne moraju baš stajati i očekujem da će se kroz neko vrijeme za taj dio Belje razdužiti. (Financijski udjeli, pozajmice itd)
Bit će zanimljivo i dali će Agrokor jeftinije rusko financiranje spustiti na Belje. Razlika u kamati od 7% i 5,5% Belju bi trošak financiranja na godišnjoj razini smanjilo za 40-50 mil kuna.
Mislim da se stvari o kojima sam pisao prije cca pola godine polako ostvaruju. Prihod ove godine bi trebao biti najmanje 15-20% viši.
S obzirom na opću situaciju to je pohvalno.
Što se tiče cijene dionice i "Gazde"?
Mislim da je "Gazda" sada trenutno jako koncentriran na jednu drugu dionicu i da sve svoje potencijale upinje da realizira kupovinu Mercatora.
Pretpostavljam da pratite kako s vremena na vrijeme zalaže i dionice Belja između ostalih preslagujući financije koncerna.
Zaključak:
Rast prihoda od 27% i promijena strukture prihoda za mene su očekivani "zaokret u poslovanju"
Ja mislim da si ti jako preoptimistican i da na “svijet” gledas kroz ruzicaste naocale. Takodjer, na osnovu jednog kvartala ne mozes govoriti o promjeni trenda poslovanja odnosno o preokretu jer jos uvijek nemas nikakve relevantne potvrde za to. Za to treba najmanje dva do tri kvartala rasta. Tim vise, jer dio proizvodnje u sebi sadrzi snaznu sezonalnu komponentu. Belje je servis nekih drugih dijelova Agrokora i dok je tome tako, dionicari i investitori mogu zaboraviti na vrijednost (za njih) i zaradu.
Agrokor i Mercator imaju 2,5-3 mlrd. eura konsol. duga, istina donekle refinanciranog. Neka je prosjecna kamata 6-7 posto na taj dug, sad ti racunaj koliko novaca treba samo za “krpanje hladnog pogona”. Treba to u ovakvoj raspadajucoj ekonomiji i zamrloj regiji, zaraditi. Tako da, optimizam je pohvalan i dobar, al ne bi smio prevladati nad raciom i zdravim razumom.
[/quote]
BISAKOVI
“Ništa nije čudno.Društvo je vrlo zaduženo i većinski vlasnik mora dokapitalizirati društvo ,vjerovatno pretvaranjem duga u vlasništvo ,ali samo kada to njemu odgovara i po cijeni koja njemu odgovara!!!
I danas ,do sada,prosječna cijena pada,a mislim da će i dalje padati!
Pa ipak ako padne do 30 kuna ili niže i meni bi mogla biti zanimljiva i mogao bih možda reskirati!!!
No sada mi ova cijena nije "privlačna"!!!
No svatko odlučuje za sebe!!!To je samo moje mišljenje!!!
Pozdrav”
[/quote]
Ovo je moguć, čak i izgledan scenarij u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti. Ono što veseli, da bi to značilo da je cijena dovoljno nisko da bude privlačna ulazna točka za večinskog vlasnika. U tom scenariju bi bilo važno da pravo upisa po tim uvjetima imaju svi postojeći dioničari. E za ovo potonje nisam siguran da će se dogoditi i to je sistemski rizik ZSE što omogućuje i takvu opciju. Isključivanje manjinskih dioničara iz dokapitalizacije je podlost koja se ne bi smjela dozvoliti, a čini mi se da bi Todo mogao biti sklon takvom ponašanju, naročito ako mu je cilj okrupnjavanje vlasničkog udjela. Volio bih da griješim. Ukoliko bi i mali mogli sudjelovati u dokapitalizaciji to bi bio pun pogodak.
Uopće ne gledam kroz ružičaste naočale, samo gledam što se događa. Rezultati poslovanja su vrlo vidljivi i mogu se usporediti.
Ako je nekome 27% (dao sam prihode i po strukturi), malo, ok. Da ne kažem da je taj rast u apsolutnom iznosu 90 mil kuna.
(veliki dio tvrtki na ZSE nema ni toliko ukupni prihod, npr mogu spomenuti zvijezdu naše burze RIZO koji je u 1Q imala 9 mil kuna prihoda)
Mene rast prihoda nije iznenadio budući da je iz prošlogodišnje bilance i završenih investicija bilo jasno da to slijedi.
Tko u današnjim uvjetima samo zadrži istu razinu prihoda već je uspješan, a tko ga ovako snažno podigne mora mu se skinuti kapa.
U ostalim kvartalima ne očekujem ovakav rast, ali očekujem rast cca 10-15%. A to nikako nije malo
Belje ima dovoljno svog duga da bi se ja zabrinjavao sa ovim Mercatorovim. Da ga nema i da je divno i krasno dionica nebi bila tu gdje je.
Za sada radi se za kamatu, kao i većina u ovoj zemlji :))
Ali ako se bude radilo i zarađivalo više, a možda se zaduživalo i po manjoj kamati jednom ćemo (možda) isplivati.
Za sebe ne znam, ali nekako mi se čini da Todorić i Belje hoće :))
@Daliborop
Kolega,Vaše postove cijenim jer su kulturni i trudite se svoje stavove i argumentirati!!!
Vas “vuče pozitivna energija” i to je za pohvalu,ali i Vi prihvaćate realnost da je “Belje” vrlo zaduženo(ja bih rekao:prezaduženo) i da je vrlo teško servisirati te i takve dugove!!!
Osim toga radi se o specifičnoj sezonskoj proizvodnji i jedan kvartal načelno ništa ne znači.Tek nakon nekoliko kvartala,možemo govoriti o eventualnoj promjeni trenda,zar ne???
Ako preuzme “Mercator” cijeli “Agrokor”(sa jamstvima društava u sastavu) će biti dužan 2,5- 3 milijarde Eura,zar ne?????
To treba vraćati sa kamatama,zar ne???Vjerovatno će “Gazdi” nedostajati novca i za dokapitalizaciju Belja,odnosno pokušat će to što jeftinije,zar ne???Uvijek je to radio!!!
Vi se ne upuštate u predviđanja kretanja cijene dionice i to je OK,ali većini dioničara je ipak to najbitnije,a tu je trend konstantan i jasan!!!
Pozdrav
ne može po zakonu,prodavati dionice pa istiskivati male dioničare,to je priča za malu djecu…ovo je trenutno najpodcijenjenija dionica na zse i drago mi je što sam postao njen ponosni vlasnik 500 komada…živjeli…nije puno,ali je indikativno
@Daliborop
Vi se ne upuštate u predviđanja kretanja cijene dionice i to je OK,ali većini dioničara je ipak to najbitnije,a tu je trend konstantan i jasan!!!
Pozdrav
[emo_palacg] ima razumnih, jer vecina mnozi trzisnu kapitalizaciju, kulene sireve i ine zvizdarije belje asortimana a trguju dionicom koja je u silaznoj putanji a prvi novi jaci otpor je na visokih 2x [emo_ooooo]
A zasto ne moze zamjenito dug za kapital,pa potom raditi istiskivsnje?Moze-ako hoce i moze.
A zasto ne moze zamjenito dug za kapital,pa potom raditi istiskivsnje?Moze-ako hoce i moze.
ne može po zakonu,prodavati dionice pa istiskivati male dioničare,to je priča za malu djecu…ovo je trenutno najpodcijenjenija dionica na zse i drago mi je što sam postao njen ponosni vlasnik 500 komada…živjeli…nije puno,ali je indikativno
Može slobodno prodavati i kupovati dionice.
Ako ima Zakonom propisane uvjete ,može i istisnuti “male”,ali mu to uopće nije potrebno i vjerovatno neće!!!
Pozdrav