BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

U 2013, PO KVARTALIMA, UKUPNI PRIHOD: 338,414,435,530
Ako se nastavi ovaj tren od 26.3% i vise po kvartal ispada: 427,522,550,670, sto rezultira za 2.17 milijardi, iskreno mislim da ce to biti tesko dohvatljivo, jer treba uzeti u obzir da je prodan transport i mlinarski, no sve preko 2 milje bi bilo super.

Svašta se lupeta.
Prodaja osnovnih sredstava ako je i ušla u ovo izvješće vjerovatno je prikazana u netto iznosu tj kao razlika između knjigovodstvene i prodajne cijene.
Možda je pozitivna, a možda čak i negativna no svakako nije svih 46 mil kuna prikazano u prihodima jer su isti samo 6,7 mil. (Ostalim prihodima a ne prihodima od prodaje) Bilo bi jako lijepo da su prodali Beljetrans za 46 mil kuna i da je to sve zarada ali valjda je svima jasno da je zarada samo ono između prodajne cijene i knjigovodstvene neotpisane vrijednosti.
Kad gledam u bilanci materijalnu imovinu meni izgleda da ta prodaja ipak nije provedena jer dugotrajna imovina je veća za 45,5 mil kuna što je prebijeno novih 73 mil na poziciji Sudjelujući interesi i amortizacije od 28 mil kuna. I u izvještaju o novčanom tijeku ne vidim tu prodaju.
Ali kako god to nema baš nikakve veze sa povećanjem prihoda, operativne dobiti i rastom EBITDA.
Ako to baš nekog veseli možemo izvlačiti i svo ono negativno, visoku zaduženost, malu marži itd, ali to je sve već poznato i ukalkulirano.
No evo zaduženja se smanjuju. Belje je za zajmove i kredite smanjilo dug za 63 mil kuna, dobavljačima još 28.
Izgleda kao zaokret barem po papirima.

Dakle,Vi niste sigurni da li je prodaja “Beljetransa” proknjižena ili ne,zar ne?
I prošle godine u 1 tromjesečju prikazana je manja dobit(samo oko 800.000 kuna manja nego ove),ali kasnija izvješća nisu bila dobra,zar ne pa je godina završila kako je završila!!!
Prodana je i pekarska proizvodnja(mjesec travanj 2014)!!!Dakle proizvodnja koja bi trebala rezultirati većom dobiti,zar ne?
Kako će se to odraziti na buduće poslovanje društva?
I po čemu mala,simbolična dobit Belja u jednom tromjesečju “izgleda kao zaokret u poslovanju”?????
Ako je sve tako “bajno”,zašto cijena dionice konstantno pada već duže vrijeme???
Zašto nitko,niti mirovinci niti “Gazda” ne kupuje na ovim razinama dionicu(ako je potcjenjena),već ona i dalje pada???
Pozdrav

Da nešto se prodalo, a u isto vrijeme se u drugo uložilo i ostvariti će se novi prihodi.

Očekivani godišnji prinos rajčica je 2300 tona, a prva se berba očekuje već početkom travnja ove godine, čime će se smanjiti uvoz rajčice za Konzum.

Prošlih godina je 1Q imao najmanji prihod od ostalih kvartala. U prvom kvartalu Belje ostvari manje od 1/5 ukupnih prihoda.
Bitna je struktura, a nju vidimo sada po godišnjem izvješću. Za pretpostaviti je da su ti trendovi nastavljeni u ovoj godini, a vidimo koliki je rast prihoda.
Što se tiče mlinarskog poslovanja (ne pekarskog) ono je donosilo u 2013 na godišnjoj razini 78 mil kuna prihoda i prodano je jer ne donosi dobit nego gubitak. Prihod PC Mlin je u 2013 manji za 30%.
Istovremeno u značajno prerada mesa tj proizvodnja suhomesnatih proizvoda i prerada mlijeka bilježi značajan rast i segment industrijske proizvodnje kada izdvojimo mlinarstvo napravio je u 2013 rast od 20% (sa PC Mlin 10%)
Preokret se vidi u poslovanju, a ne u cijeni dionice (o tome nisam ni pisao)

2013 je bila godina završetka jednog velikog investicijskog ciklusa koji će sada razultirati povećanjem prihoda. Vidimo to već u prvom kvartalu.

Mogli bi sada tu analizirati još puno stvari koje su se dogodile u 2013. U bilanci Belja ima puno stvari koje tamo ne moraju baš stajati i očekujem da će se kroz neko vrijeme za taj dio Belje razdužiti. (Financijski udjeli, pozajmice itd)
Bit će zanimljivo i dali će Agrokor jeftinije rusko financiranje spustiti na Belje. Razlika u kamati od 7% i 5,5% Belju bi trošak financiranja na godišnjoj razini smanjilo za 40-50 mil kuna.

Mislim da se stvari o kojima sam pisao prije cca pola godine polako ostvaruju. Prihod ove godine bi trebao biti najmanje 15-20% viši.
S obzirom na opću situaciju to je pohvalno.

Što se tiče cijene dionice i “Gazde”?
Mislim da je “Gazda” sada trenutno jako koncentriran na jednu drugu dionicu i da sve svoje potencijale upinje da realizira kupovinu Mercatora.
Pretpostavljam da pratite kako s vremena na vrijeme zalaže i dionice Belja između ostalih preslagujući financije koncerna.

Zaključak:
Rast prihoda od 27% i promijena strukture prihoda za mene su očekivani “zaokret u poslovanju”

Nemoj misliti na m2!

Ako se uskoro probiju prihodi 2 milijarde koja bi cijena dionice Belja na burzi trebala biti?

Kada se očekuju rezultati od proizvodnje rajčica i koliko će pomoći proizvodnja rajčica u probijanju prihoda od 2 milijarde.

Ako se preuzme Mercator da li su mogući drastičniji još veći prihodi i dobit Belja.
Koliki je kapacitet pogona Belja za proizvodnju hrane, ako bude proizvodio za više država?

Pozdrav.

Cijana na burzi bit će onolika po koliko prodavatelji budu prodavali, a kupci kupovali. To i nema neke veze sa prihodom Belja.
Procijenu proizvodnje u staklenicima i prihoda od istih pisao sam prije cca 6 mjeseci pa molim vas sami potražite. Ispostavilo se da sam čak i malo potcijenio u odnosu na kasnije medijske objave iz uprave.
Općenito rast prihod ne znači nužno i rast zarade tj dobiti, npr vinogradarstvo trnutno radi minus.
Znamo da su staklenici ovdje dio vezanog projekta, farma, bioplin, i grijanje staklenika otpadnom toplinom.
Ako se isplati onima kojima je grijanje trošak onda će ovdje to biti i malo isplativije.
Prednost Belja je neupitan kanal distribucije.
Možete i sami probati, uložite novac, napravite staklenik (ili bilo što drugo) i proizvedite nešto. Pitanje je kako to prodati? Belje taj problem nema, tj usmjeravaju se u proizvodnju s kojom nemaju problem plasmana.
Svatko tko se bavi proizvodnjom pa i prodajom jako dobro zna o čemu pišem.
Akvizicijom Mercatora Belje konačno postaje i potencijalno veći izvoznik jer za neke kapacitete naše tržište je ograničavajuće. Iako neke druge tvrtke u grupi će od toga imati i veće benefite i za Belje je to vrlo značajno.
Ja ovdje pišem o Belju i njegovom poslovanju, cijene dionica i slično prepuštam drugima.

Nemoj misliti na m2!

eto nakon 4 godine apstinencije ulazim i ja u igru idući tjedan,svi argumenti za rast su ispunjeni,blje će imati najbolje rezultate od svih firmi na zse ove godine,sir gouda ide ko lud,rajčice stižu ovaj mjesec,prodali su ono što im je stvaralo gubitak,i ako se poklopi mercator,uff sreće….dosta je samo jedna činjenica..u belje je uloženo 2.3 milijarde kuna ,a sadašnja tržišna vrijednost iznosi 340 milijuna,ako samo vrati uloženo,a za to ima kanale,moglo bi belje za 2 godine počet isplaćivat dividendu,i kad mu tržišna vrijednost dosegne milijardu kuna,onda će dignit kredit i tek onda će blje bit jamac tog kredita,kao što su sada jamnica i ledo koji su napumpani do jaja…ivica je iskoristio milijarde kuna pomoći države da stekne carstvo,i sada mu je hrvatska postala mala,i on jedini ide dalje u petoj brzini,svi ostali se vraćaju na start..preuzimanjem mercatora izvući će hrvatsku iz krize,tj dignit će bdp iznad nule,jedino on to može,i zato će imati svesrdnu potporu i politike kao što je imao i do sada…

Prvo se pisalo kako će branitelji rasprodati svoje dionice i zatući belje na dno. Branitelji su dionice dobili, a niti su se prometi povećali niti je cijena dodatno zatučena.
Druga stvar za koju se drukalo su rezultati poslovanja. Sada kada je završen investicijski ciklus i kada se pozitivni rezultati pomalo naziru opet nevalja.
Baš me zanima čega će se dežurni drukeri sada uhvatiti. Vjerovatno vlasničke strukture..

Baš jučer probao rajčice iz Belja, čisto su u redu po okusu, boji

A kako je gore naveo alt333 Toda nema frke sa plasmanom robe, tako da očekujem brzi povrat ove investicije u staklenike :))

ttp://www.youtube.com/watch?v=XTzjTaGxews

Prvo se pisalo kako će branitelji rasprodati svoje dionice i zatući belje na dno. Branitelji su dionice dobili, a niti su se prometi povećali niti je cijena dodatno zatučena.
Druga stvar za koju se drukalo su rezultati poslovanja. Sada kada je završen investicijski ciklus i kada se pozitivni rezultati pomalo naziru opet nevalja.
Baš me zanima čega će se dežurni drukeri sada uhvatiti. Vjerovatno vlasničke strukture..

Kako nije zatučena u manje od 1 godine od kada je krenula priča sa mercatorm zatučena je sa 79 na oko 40 (na pola).

E sada kada je fin. izvješće izišlo drugačije i kada se očekuju još bolja izvješća nakon ogromnih ulaganja u Belje sad je nestalo prostora za drukanje na pad.
Gledajući realno čudno je tko je i do sada prodavao.

Pozdrav do skorih mogućih probijanja prihoda od 2 milijarde i transakcije stoljeća koja je pri kraju.

http://www.zse.hr/default.aspx?id=50858

http://www.banka.hr/hrvatska/todoric-prodaje-male-konzume-i-velike-mercatorove-trgovine

Zadnji koraci do preuzimanja.

New Report

Close