primjetna je strpljiva i dugotrajna akumulacija dionica oko 50 kn. ovo kad jednom krene prema gore bit će slično rastu LPLH zadnja 3 dana
Bembo
Da se nije malo odužilo to sakupljanje, ovi na prodaji se ne povlače.
Nije nagovor na prodaju/kupovinu dionica.
Moj bleki nabroj mi pet (5) proizvoda koje Belje ima da neće biti dovoljno da se plasiraju na police Merkatora. Dali si vidio i jedno deklarirano pakovanje mesa u Konzumu sem PIK Vrbovec? Koliko svi.a i goveda uzogoji taj isti Pik? Sva ta marva je iz Belja otkupljena po mizernoj cijeni obrađena, zapakirana i složena na police Konzuma pod imenom PIK Vrbovec. Belje obradi nešto malo slanine i kulena i to je to. Tvornica stoćne hrane naplati od stoćarstva redovnu cijenu , a ovi su primorani isporučiti stoku kako gazda kaže. Ima i nešto vina koje je tako dobro da ih pakuju u tetrapak od jedne litre, i nešto abc sira i to je to od cijelog asortimana Belja. Ovo nije nagovor za kupnju i prodaju dinica Belja jer autor ovih redaka ima priličan broj na višim cijenama i kojem je šira slika Belja sve jasnija.
Gonzales
Nije daleko od toga da mu se ispuni želja samo
10 tak kuna.
I meni bolje izgleda 10 nego 40 koliko priželjkuje kolega Lojzek.
Bembo
Da se nije malo odužilo to sakupljanje, ovi na prodaji se ne povlače.
prosli tjedan si govorio drugacije,sta ces onaj iduci?!
Gonzales
Što je netočno.
Dugo se skuplja, a prodavači stoje.
Pozdrav.
http://www.seebiz.eu/agrokor-mercator-prodaja-objekata-i-u-srbiji/ar-77886/
Hoće li uspjeti što misle optimisti?
Pozdrav.
Dobro jutro Basina,
Svakome tko prati Belje, jasno je da Agrokor iz njega izvlači dobit i seli u druge dijelove koncerna. To je, naravno, pljačka manjinskih dioničara. No, to ne brine niti Linića, niti koga drugoga na strani regulatora i financijske kontrole poslovanja.
A dok to ne stane, uopće ne vidim kako bi cijena Belja mogla rasti.
Pozdrav,
H.
Ja pratim Belje i ne vidim to tako.
Trenutnu situaciju u Belju gledate previše statično.
Belje je u fazi investiranja i razvoja. Ovdje su ciklusi nešto duži nego u nekim drugim djelatnostima, treba vremena da se stvar zavrti. Rezultati investicija koje su puštene ove godine u pogon, zajedno sa povećanjem proizvodnje u tijeku (zaliha) pokazt će se kao povećanje prihoda u narednom periodu.
No za razumjeti tako nešto treba malo bolje poznavanje određenih djelatnosti i same tvrtke. Evo vam primjer u jednom segmentu, mlijekarstvu i PC tvornica mliječnih proizvoda:
Krenuti ću u nazad:
Tvornica mliječnih proizvoda sa 2010 na 2012 je povećala proizvodnju 33%, radila je u 2 smijene i ostvarila u 2012 214 mil kuna prihoda.
U 2013 su skoro udvostručeni kapaciteti, radi se u 3 smjene.
U narednom periodu za očekivati je i veliki rast prihoda.
No da bi imali od čega praviti gotovi proizvod trebaju sirovinu.
Belje zadnjih godina značajno ulaže u farme, povečali su proizvodnju na preko 20 mil litara mlijeka godišnje (u zadnje 2 godine 10%) a prošle godine ostvarili i rekord dnevnog muznog prosjeka od 27,47 !!!! Prosjek u hrvatskoj je vjerujem upola.
Sada su otvorili novu farmu sa 2000 grla što je onda i cca 20 mil nove sirovine koju onda može progutati proizvodnja mliječnih proizvoda.
PC mliječnih proizvoda je u 2012 imala prihode od 214 mil kuna.
Zadnja investicija tj otvaranje najveće farme muznih krava i udvostručenje kapaciteta mljekare rezultirat će u konačnici sa cca 200 mil kuna novih prihoda.
Mislite da to ide preko noći? Siguran sam da to nisu radili napamet i da mljekara koja je radila u 3 smjene nije radila da bi punila skladišta. Ali isto tako od otvaranja farme do povećanja proizvodnje finalnih proizvoda, povećanja prodaje i prihoda mora proći neko vrijeme.
Osim toga i megavati iz bioplinskih postrojenja koja su rađeni uz farme, će ti završiti u prihodima, kao i rajčice iz staklenika kod kojih se iskorištava otpadna toplina iz elektrane.
Da ne radim sve ja, neka netko izračuna koliko 2 megavatna elektrana prihoduje. Za rajčice ne znam kapacitet tj ne da mi se tražiti.
Mogao bi ovako o vinarstvu (rast prodaje ove godine 35%, proizvodnje 50% u par godina), proizvodnji mesa, ratarstvu itd itd
Ali vi čete i dalje o zločestom Agrokoru koji izvlači dobit.
Ako ste voljni dati svoj kapital jeftinije (kapital nije Agrokorov ni Todorićev) ponudite mu, siguran sam da će odmah prihvatiti koliko god imate pa vi izvlačite onda 3-4% i svi smo sretni.
Ovo nije sad o cijeni dionice, fundamentima, bilanci itd. Ovo je bilo o poslovanju i proizvodnji. Možemo i u ove druge analize, to mi je bliže, proizvodnja mlijeka nije, ali se raspitam gdje ulažem novac 🙂
daliborop
Kako objašnjavaš da je na burzi belje jeftinije oko 20 % u odnosu na kraj prošle godine, a oko 50 % posto u odnosu na 2011, kako ta ulaganja nisu prepoznata do sada ako se radi o tolikome potencijalu.
Pa dajte molim vas pogledajte kako se ruši cijena Meccatora u Sloveniji, pa će vam biti jasnije.
Pozdrav,
P.
Poštovani Dalibor,
O kojem to narednom periodu pišete?
Elementarna stvar kod ulaganja je da dobit mora rasti, a ne padati, inače ulaganje nema smisla. A Belje ima sve lošije rezultate, što više ulaže.
Koje to investicije sada ne proizvode dobit i kada će početi i koliko, to bi bilo pitanje svih pitanja. Molim odgovor, kada ga već navodno znate, pa ćemo lako izvesti matematiku iz toga. Hvala, pozdrav,
P.