BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Joj, ajmo malo ozbiljnosti.
Dug je velik, ali:
Možda da malo pogledamo i usporedimo sa nekim drugim kompanijama?
Nije to baš u svakoj branši i u svakoj fazi razvoja tvrtke jednako.
No jeli stvarno omjer dug/kapital 3 baš tako neobičan?
Evo za primjer jedna velika prehrambena tvrtka: KRAFT Foods
Kapital po 3Q je 4,39 milijarde $
A dug je 18,27 milijardi!!
To je omjer 4,16 a po 31.12.2012 je bio čak 5,5 !!
Neću sad naravno o profitabilnosti i ostalim podacima koji možda i opravdavaju sadašnju cijjenu na razini P/B 7,68 i P/S 1,8
Ameri obično uzimaju omjer dugoročni dug / kapital jer se računa da se kratkoročni pokriva sa kratkotrajnom imovinom.
Kod Belja je to onda 1,6 a kod Krafta 2,05

Sve u svemu nije to tako nategnuto kao što mi ovdje pišemo, problem je u investitorima kojih jednostavno nema. Kad se jednom pojave neki ulagači i pokupuju sve ovo za sitniš opet će se kukati kako smo kratkovidni bili.

Nemoj misliti na m2!

vjerujem da to neće ići na bubanj prije nego li ih gazda sve posloži. prije će se on riješiti konzuma, mercatora i tiska, vjerovatno u paketu, a agrokor sa svim povezanim tvrtkama postati glavni dobavljač i proizvođač. dosadašnji postupci (delisting konzuma i javna ponuda za tisak) navode me na takvo razmišljanje. nisam prorok!

koliko sam ja čuo za belje od jednog iz top 10, belje bi trebalo ići u prodaju nekome. navodno ovaj gubitak se za sada prikazuje iz nekog razloga. inače belje i vupik su uvijek u plusu zbog dobivenih državnih poticaja.

ima smisla prikazivat gubitak kako bi zajebo potencijalne kupce i uvalio im to što jeftinije. zna gazda šta radi…

@iga3
Iskreno ne vjerujem da Toda ima u planu prodavati Belje. Mislim da će puno prije kad konsolidira maloprodaju, upravo nju prodati, a ugovorm će si u svakoj interesantnoj maloprodaji ostaviti XX metara polica za proizvode iz svog proizvodnog asortimana. Na posljetku iskreno vjerujem da Toda vjeruje više u proizvodnju i dugoročno je jedino ona održiva i isplativa. IMHO

Na cijenu je malo pritisak dugovi firme i gubici firme već nekoliko godina, ali mora proći i to.

da li bi ovdje onda moglo biti dno cijene dionice?

Iga3

Problem je što se ne zna što namjerava najveći dioničar plus veliki dugovi firme.
Ako obrana na 50 izdrži onda bi mogla krenuti uzbrdo, za sada je prodaja ustuknula, ovi na 50 nikako da kupe.
Nije nagovor na prodaju i kupovinu dionica.

Sigurno najveći dioničar misli na Belju izgubiti što više može.
Stvarno se ovdje svašta piše.
Najvećeg dioničara ne brine previše cijena na burzi jer on niti će kupovati niti prodavati dionice na burzi a ne vjerujem da uopće za sada razmišlja o prodaji Belja. Tu posao nije gotov. Ni blizu.

I ne znam zašto vas kao dioničare toliko brine što su vam banke spremne posuđivati novac? Zar ne mislite da bi to prije trebao biti njihov problem? Dok god banke na ovu bilancu i dalje spremno prate ulaganja očito je da priznaju cifre koje u bilanci pišu, a još više poslovne planove koje mi na žalost nismo vidjeli.
Zar mislite da su banke uložile tih 3 milijarde samo tek tako?
Za svaku kunu koja je uložena u Belje postoji vrlo konkretan investicijski plan i dobro je analiziran prije nego su novci odobreni, a s obzirom na iznos to nije radio neki referentić, nego vanjski analitičari. Pa ako su banke dale 3 milijarde onda jako dobro znaju da to vrijedi i više.

Imate u Belju dioničara br. 3 koji je ponovo dokupio još 10.000 komada.
To nije skrbnički račun, a rekao bi da je njima vrlo jasno da je ovo povoljna cijena. Dali će biti i povoljnije?
Ne znam, a ne znaju ni oni pa “pomalo” dokupljuju.

Nemoj misliti na m2!

..da belje nema novih unvestija bilo bi u plusu iznad 150 milk .kuna..kad stanu (a stat ce) nove investijcije dobit blje će bit ogromna…

Prdekalo

Hoće li kreativmo knjgovodstvo dopustiti takvu dobit, nakon gubitaka nekoliko godina, bar da bude oko nule.

Dobit belje na burzi nece docekat

Zar mislite da su banke uložile tih 3 milijarde samo tek tako?
Za svaku kunu koja je uložena u Belje postoji vrlo konkretan investicijski plan i dobro je analiziran prije nego su novci odobreni, a s obzirom na iznos to nije radio neki referentić, nego vanjski analitičari. Pa ako su banke dale 3 milijarde onda jako dobro znaju da to vrijedi i više.

pa nije uopće upitno vrijedi li bankama i drugim vjerovnicima kad sva operativna dobit ide njima, a šta ide tebi kao dioničaru?

a ovo o poslovnim planovima i analitičarima je da se nasmiješ. na taj način se odobravaju krediti do 30.000 eura, ovi 300 milijuna eura se dogovore između aperitiva i predjela na proslavi dobivanja bonusa za prošlu godinu.

New Report

Close