BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

A ja ti kazem da prodavao nije.Tebi u knjzi dionicara ne pise da je prodao osim sto vidis da ima manji broj dinoca.Jasno da tebi nece rec ni on,a jos manje ja sto je posrijedi.Na kraju krajeva najmanje mi je bitno tko sta radi sa dionicama koje je kupio svojim novcem.

Pa ti mene tu nešto prozivaš. I ja ne govorim o dionicama pod skrbi. Ukoliko imaš dionice na osobnom imenu i ako se taj broj smanji za koju deseticu tisuća i iste se ne pojavljuju pod nekim skrbničkim nego na imenima drugih fizički osoba, zar je pogrešno pretpostaviti da si prodavao? BTW prodao je VPIK, prodao je ADPL, zašto misliš da nije prodao i Belje?

Ne prozivam te.Spomenes ga ti,spomenem ga ja i idemo dalje.Nije prodao,nazovi ga i pitaj.Za ADPL nije mogao napravit bolji potez kad me vec cimas,a skoro bi mogli vidjeti kako je to bio dobar potez. Bas sam prije par dana razgovarao sa nekim ljudima koji rade nekakve poslice za ADPL i nemaju bas neko dobro misljenje o firmi.Ali to nije tema.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Zlatne medalje za crne sorte Vina Belje
U talijanskom Bergamu Vina Belje su osvojila dvije zlatne medalje i posebnu novinarsku nagradu za cabernet sauvignon merlot berbe 2011.
23.10.2013

——————————————————————————–

U Bergamu se prošlog vikenda održalo deveto po redu ocjenjivanje vina Emozioni dal mondo: Merlot e cabernet insieme (Emocije svijeta – merlot i cabernet zajedno). Na jednom od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina, posebno kada je riječ o crnim sortama, ove se godine ocjenjivalo 209 uzoraka iz sedamnaest zemalja. O važnosti i kvaliteti samog ocjenjivanja govori i brojka od 81 sudca među kojima su osim poznavatelja vina bili i novinari i potrošači prema čijim su se ocjenama dodijelile i posebne nagrade – nagrade novinara i nagrade potrošača.
Vina Belje u zadnjih nekoliko godina osvajaju brojne zlatne medalje na ocjenjivanju Emozioni dal Mondo, a ove godine su trijumfirala s dvije zlatne medalje za cabernet sauvignonom iz 2009. i cabernet sauvignonom merlot iz 2011. Upravo je Cabernet sauvignon merlot Vina Belje iz berbe 2011. jedino hrvatsko vino koje je dobilo i ovogodišnju novinarsku nagradu za kvalitetu.
Hrvatsko Podunavlje koje su brojni svjetski vinski stručnjaci proglasili idealnom lokacijom za uzgoj i proizvodnju graševine, potvrdilo je ovim nagradama i ogroman potencijal za uzgoj crnih sorti, posebno cabernet sauvignona i merlota.

Marijan Knežević, glavni enolog Vina Belje ovako je predstavio nagrađena vina:
Cabernet Sauvignon, berbe 2009. je vrhunsko suho crno vino koje u sebi utjelovljuje sve karakteristike hrvatskog Podunavlja. Njegova duboka rubinski crvena boja, te intenzivan miris u kome se isprepleću note hrasta, začina i šljiva tijekom kušanja će vas upravo odvesti na mjesto na kojem to vino nastaje, na blage padine Banovog brda s puno sunca, neposredno uz Dunav. U ustima je masivno i snažno s lijepom ravnotežom između voćnosti, alkohola i začina.Živahne kiseline ovom vinu osiguravaju dugovječnost i potencijal za odležavanje.
Cabernet Sauvignon Merlot, berbe 2011. je vrhunsko suho crno vino kontroliranog podrijetla čijem bogatstvu okusa doprinosi idealan omjer dvije vrhunske vinske sorte – cabernet sauvignona i merlota. Duboke rubinski crvene boje, vino je harmonično i meko s mirisom crnoga bobičastog voća uz lijepo naglašen miris koji podsjeća na kakao. Ovo je zrelo, harmonično i uglađeno vino.
U kombinaciji s kulinarskim specijalitetima, oba vina bih preporučio uz crvena mesa, divljač, zrele i snažne sireve te naravno Baranjskim kulenom.

Vina Belje – Princ hrvatskog Podunavlja

http://www.youtube.com/watch?v=6mOe33kvf44

Dada11

Nemoj biti pesimista, s obzirom na prihode (više od 1,5 milijardu kuna) godišnje, može Belje i preko 100.
Nije nagovor na P/K dionica.

biti ukljucen na zse u bilo kom obliku I ne biti pessimist moguce je samo uz upotrebu nekih kemijskih aditiva bijele boje pri tom ne mislim na secer ili sol

Nažalost poslovanje i nema neke veze sa cijenom na burzi.
Istina dug je ogroman, ali i prihod. Nema puno tvrtki koje rade preko milijardu kuna prihoda a sa druge strane da vrijede tako malo.
TK belja je 400 mil kuna, a imovina je 4,2 milijarde
No budite sigurni da oni koji su dali tih 3 milijarde su se dobro osigurali i da su uvjereni da će belje to vratiti. A oni su u Belje uložili puno puno više nego Todorić .
Vjerujem ja da bi ih todorić pustio i u vlasništvo ali on sam premalo ima i to će nekako morati popraviti. Mali dioničari mu smetaju, država polako izlazi. No belju je potreban kapital da uravnoteži bilancu. Sam Todorić ga nema pa će to morati netko drugi.
No svi su izgleda zaboravili kako je to napravljeno na Ledu?
Kada i kako će to posložiti ne znam. Na ledu si je ostavio samo 55% i mirovinci mu se ne petljaju u posao.
Belje treba smanjiti obveze za najmanje 1 milijardu kratkoročnih zajmova, i za toliko povećati kapital.
Tada bi bilanca izgledala donekle pristojno.
Ove godine su ti zajmovi prešli u tuđe ruke, to je 2,7 milijardi, a glavnica se uopće ne vraća, a meni se čini ni kamata.
Tu netko sigurno ima plan kako će to završiti. Po mom mišljenju tko taj rasplet dočeka dobro će zaraditi jer sigurno fondovi kada budu ulazili će platiti puno više nego je nominala. Ne vidim tko bi drugi dao novac.

Nemoj misliti na m2!

Istina lagano, da lakše ne može biti.[emo_smijeh]

Nema puno tvrtki koje rade preko milijardu kuna prihoda a sa druge strane da vrijede tako malo.

a još ih je manje s 3 milijarde duga.
ok si ovo analizirao, samo malo navijaš.
pokušao sam na sto načina natjerat excel da mi da neku pozitivnu sliku belja, al jednostvano ne ide. s tim da onih 1,5 mlrd. dugoročnih smatram kapitalom, opet ne vrijedi.

Nema puljićka excel bit’ će
Kakve su bile te excel tablice kad se Belje plaćalo 6x više?
Ok nije bilo tako zaduženo ali nije dug problem, čak što više, ako znaš kako najbolje je koristiti tuđi novac
No belje je 2008 na aktivu od 2,4 milijarde radilo prihod od 1,5 milijardi, a sada na aktivu od 3,9 milijardi radi prihod od 1,68 milijardi moramo se pitati gdje je uložen taj novac. Radi se o dodatnih 1,5 milijardi kuna ulaganja a ja ne vidim nikakav pomak ni u visini prihoda niti u bitnom povećanju profitabilnosti.
2008 je EBITDA bio oko 100 mil kuna, a u 2012 140 mil
No povećana amortizacija, a još više financijski rashodi iz pozitivne nule doveli su nas u solidan gubitak?
Zašto je uloženo dodatnih 200 mil eur? Da bi napravili godišnje 15 mil eur gubitka?
Teško je gledati Belje izvan sustava i oni ga tako sigurno ne gledaju, no žalosno je da jedna takva tvrtka u koju su uloženi toliki novci i koja je ipak samo u 2/3 vlasništvu todorića u svojim izvješćima ne napiše ni slova o nekakvom planu, cilju, ideji ?
Vjerujem da ista postoji jer teško bi ovi koji su novce dali podržali tu priču ako iza svega ne stoji neka pozitivna matematika. Pitanje je kada će se ona realizirati i isplati li se čekati?

Nemoj misliti na m2!

Daliborop

Kolega u tijeku je realizacija, a čekati se ne trebalo još dugo, možda i idući FI pokaže činjenice.
Pozdrav.

Nema puljićka excel bit će
Kakve su bile te excel tablice kad se Belje plaćalo 6x više?

nema puljićka izbora, bit će. ja imam.
ovo ostalo te slabo razumijem, al vidim da slično razmišljamo – ništa se nije promjenilo osim duga. matematika je naplatit kamatu i uzet svu ebitda sebi, nisu je ludi dijelit s dioničarima valjda.

Nismo se baš razumijeli
Osim duga promijenila se i imovina i to ne za malo. Trenutno rade za kamatu (primjetite da vlasnika duga više nije povezana osoba) no čemu tolika ulaganja ako prihod ne raste?
Ulaganja jesu dugoročna ali bilo bi ipak zanimljivo vidjeti neki plan, kada će se ulaganja početi vraćati
prihod bi morao rasti barem stopom od 15-20% godišnje da opravda ova ulaganja
Tada bi se vidio smjer

Nemoj misliti na m2!

New Report

Close