Brijem da ovdje nije prilika za ulaz u skorije vrijeme, dok AUDIO ne podijeli glavninu planiranog.
to je sad pri kraju,kolega barbosa bio je stavio podatak koliko će AUDIO otpustiti na topik pred desetak dana. ako se ne varam,AUDIO bi trebao ostati iznad 400.000 komada
Nemam trenutno dionicu Belja. Imao pa prodao, trebalo mi je za HCVT. Dobro je ispalo jer smo sad 10% niže a računam da bi HCVT mogao se realizirati sljedeći tjedan pa razmišljam o povratku.
Odmah da kažem ovo je samo glasno razmišljanje, i uopće ne mislim da se da bilo što napišem može uticati na stanje na ZSE pogotovo ne na Belju.
Pređimo na stvar.
Ja sam nekako kalkulirao da će Agrokor jednostavno morati u jednom trenutku dokapitalizirati Belje. I to po sadašnjoj nominali. Book je iznad 100 kuna, nominala je 100 pa će time nešto smanjiti book, značajno povećati udio ali time bi dobio obvezu ponude za preuzimanje.
Bilanca Belja je takva kakva je, i dug je 3 x veći od kapitala, tj 4 x veći od upisanog kapitala. Revalorizacijske rezerve skoro 700 mil, skoro koliko i upisani kapital.
No koliko vidim sada onih 1,5 milijardi više nije od povezanih poduzetnika??
To mi je promaklo?
Tko je preuzeo taj dug? Da ne istražujem sad.
Po ovom mi onda izgleda da ta opcijea pretvaranja duga u kapital otpada?
I pod 2.
Razmišljate li da bi Todorić mogao gurniti Belje u predstečajnu nagodbu nebi li iskoristio zakon i restrukturirao firmu bez posljedica (obvezna ponuda)
@daliborop
Todorić će,po meni, iskoristiti sve Zakonom predviđene opcije da dokapitalizira Belje po što jeftinijoj cijeni bez davanja javne ponude.
No ,s druge strane,koji to poduzetnik ne bi učinio???
Dug Belja je ogroman i to “može definitivno iskoristiti” !!!
Pozdrav
A možda proda Arapima, vidiš da se su se počeli motat ovuda.
Love imaju ko blata, a nafta nije jestiva!
@bisakovi
Naravno, i sam sam poduzetnik. Zapravo njegov je posao da svim zakonom raspoloživim mogućnostima maksimalizira profit. Tu je pametnjaković Linić kriv što donosi zakone preko koljena koji se definitivno mogu iskoristiti na štetu malih dioničara. Eno ide i izmjena ZPDD-a u tom smjeru.
Ta opcija je i prije naravno postojala, ali ipak je bila malo nategnuta. Ima čak i nekih zakona na koje bi se moglo ići da je isforsirao nešto dok je Agrokor kao većinski vlasnik i većinski vjerovnik to napravio.
Bilanca Belja ima ozbiljnih problema.
Jedno je kad dug drži većinski vlasnik, a drugo kad ne.
Drugo i ne tako nebitno je da kratkotrajna imovina naoko jednaka kratkoročnim obvezama.
No u toj kratkotrajnoj imovini samo je 500 mil kuna potraživanja i novac, a jedna milijarda je ne baš tako brzo utrživa zaliha.
Prilično je to na rubu.
Zato mi je zanimljivo ovo da Agrokor nije više vjerovnik za tih 1,5 milijardi????
Nitko to nije vidio? Spomenuo?
Vidim da ću morati sam istražiti tko je preuzeo potraživanje.
Nemam trenutno dionicu Belja. Imao pa prodao, trebalo mi je za HCVT. Dobro je ispalo jer smo sad 10% niže a računam da bi HCVT mogao se realizirati sljedeći tjedan pa razmišljam o povratku.
Odmah da kažem ovo je samo glasno razmišljanje, i uopće ne mislim da se da bilo što napišem može uticati na stanje na ZSE pogotovo ne na Belju.
Pređimo na stvar.
Ja sam nekako kalkulirao da će Agrokor jednostavno morati u jednom trenutku dokapitalizirati Belje. I to po sadašnjoj nominali. Book je iznad 100 kuna, nominala je 100 pa će time nešto smanjiti book, značajno povećati udio ali time bi dobio obvezu ponude za preuzimanje.
Bilanca Belja je takva kakva je, i dug je 3 x veći od kapitala, tj 4 x veći od upisanog kapitala. Revalorizacijske rezerve skoro 700 mil, skoro koliko i upisani kapital.
No koliko vidim sada onih 1,5 milijardi više nije od povezanih poduzetnika??
To mi je promaklo?
Tko je preuzeo taj dug? Da ne istražujem sad.
Po ovom mi onda izgleda da ta opcijea pretvaranja duga u kapital otpada?
I pod 2.
Razmišljate li da bi Todorić mogao gurniti Belje u predstečajnu nagodbu nebi li iskoristio zakon i restrukturirao firmu bez posljedica (obvezna ponuda)
A financijski rashodi u drugom kvartalu za dvadesetak milijuna kamata veći.
Dakle,Agrokor i povezana društva su ustupili nekoj banci dugoročna potraživannja od 1,5 mlrd kn,i kratkoročna od cca 600 mil,ukupno
2,1 mlrd kn.Kada bi bilo kvartalno 1% tj 20 mil kn na 2,1 ..nije li to
skuplje ukupno 4% ili gotovo 80 mil kn veći financijski rashodi godišnje.
Vodi se računa da Belje ne ostvari nikakvu dobit,ali možda je razlog i da
se Agrokor rastereti duga ,radi kupnje Merkatora.
Činjenicaje da će sa povečanjem financijskih rashoda Belje poslovati lošije,da bi to u konačnici trebalo cijenu dionice držati nisko,pa bi Toda zaista mogao dati
i obvezujuću ponudu i bez predstečajne nagodbe.A ako bi išao na model predstečajne nagodbe mogao bi ići u denominaciju i dokapitalizaciju recimo
po 50 i doći do 75% imovine,a možda se odluči i na 10 pa sa squioz autom odere
male dioničare.Ni prvi ni zadnji put da nekoga odere.
glupost, time bi drastično pao kredibilitet cijelog Agrokora i Todorića u očima velikih kreditora, a tako nešto najmanje mu treba sad kad preuzima Mercator….
Druka se protiv Belja sve u šesnaest, očito je velik interes za ulazak po 60 kn, a ponuda na prodaji sve je slabija [emo_smijeh]
dalibor moram priznati da veću glupost nisam dugo pročitao, da Toda baca BELJE u predstečajnu hahaha..pa Belje će usisati Vupik, sad kupuje jeftino