Dugoročno ovo je sigurno veliki korak naprijed za Belje. Ako ste u trgovini sigurno znate koliko košta ulaznica kad vaš kupac otvori samo jedan novi trgovački centar, a ulazak u novi trgovački lanac je još skuplji i teži. Ovo je velika prilika za sve hrvatske proizvođaće ali naravno najviše za one koji su u vlasništvu Agrokora a istovremeno njihovi proizvodi nisu bili značajnije zastupljeni u Mercatoru. Samo u Hrvatskoj proizvodi Belja sada izlaze na police preko 100 novih trgovina i to uglavnom velikih hipermarketa, trgovačkih centara, supermarketa itd..
Prodaja finalnih proizvoda samo s tih osnova mogla bi se dići za najmanje 20-30%, a ulaskom proizvoda Belja u cijelu mrežu vrlo vjerovatno i puno puno više (tu je već i pitanje kapaciteta)
Zanimljivo nitko ne govori o prodaji dijela največe hrvatske kompanije strancima? Tih 450 mil eur koje će Agrokor dati za Mercator dobio je prodajom dobrog dijela svoje tvrtke.
Eto, potvrđena je stara narodna da “nije svako zlo za zlo”.
Dobili su Mercator u pola cijene od onog što su lani planirali. To je puno bolja startna pozicija.
Mislim da Agrokor ne bi toliko grizao na taj Mercator da to nije dobra prica, puno je love ulozeno u proizvodnju, kapaciteti su sve veci, sukladno trebaju i vece trziste, eto sad ga imaju, nadam se daljnjim ulaganjima u proizvodnju, u BLJE posebno, naravno…
Hrvatska voćarska zajednica u posjetu PC Voćarstvu Belja
Predstavnici Hrvatske voćarske zajednice posjetili su danas PC Voćarstvo Belja u čijem sklopu posluju voćnjak Obreška te hladnjača u Dugom Selu. Cilj posjeta je upoznavanje s potencijalima voćarske proizvodnje u Belju, a posebno s potencijalima u proizvodnji, skladištenju i distribuciji jabuke.
14.06.2013
——————————————————————————–
Tijekom obilaska voćnjaka Obreška, najvećeg plantažnog nasada u RH, prezentirane su nove tehnologije uzgoja jabuka, sustavi navodnjavanja, sorte jabuka koje su konkurentne na europskom tržištu te specifičnosti proizvodne godine 2013. Voćnjak Obreška nalazi se u blizini Ivanić Grada, te se prostire na površini od 278 ha. U proizvodnji imamo nasade starosti od 1-26 godine te možemo na jednom mjestu prezentirati stare tehnologije proizvodnje i nove trendove.
Nakon obilaska voćnjaka organizirana je posjeta i hladnjači Belja u Dugom selu, najsuvremenijem pogonu za dugotrajno čuvanje, sortiranje i pakiranje jabuke u ovom dijelu Europe. Hladnjača Dugo Selo ima kapacitete za dugotrajno čuvanje jabuke od 11.500 tona u jednom turnusu, ULO tehnologiju čuvanja jabuke, kalibrator i pakirnicu godišnjeg kapaciteta 25.000 tona.
Hladnjača u Dugom Selu je od 2007.-2010. potpuno obnovljena i nadograđena te je u tom periodu i instalirana navedena oprema. Osim jabuka, Hladnjača Dugo Selo, je i distributivno skladište za banane i ostalo voće sezonskog karaktera.
tu se sad puno pise,sta ce biti ko ce sta kupit kad proda dionice i ostalo…mozemo sad svi biti spekulanti,sto ce biti od svega toga vidicemo,ja osobno imam dionice dugo i ne mislim ih prodavati dok ne dodju na zeljenu razinu,to nisam mislio ni prije ovoga a da ne kazem sada kad ja belje dio ovoga svega.meni je zapravo bilo cudno sto je ova dionica i ostila tako nisko,kad znamo da je belje u vlasnistvu agrokora a da oni ipak gledaju na svoje vlasnistvo.iskreno ,da imam novaca kupio bih ovih dionica i po 30 posto vecoj cijeni ako bih gledao nesto malo dugorocnije,a da ne kazem kad je bilo 66 kn da sam pisao da je ovo pre smjesno bez obzira na mercator.volio bih da vec sutra ide 50 posto gore..ovo zadnje je mala sala naravno ali vidicemo [emo_namigusa]
Kupovanje dionice Todex-a je za špekulante i insajdere. Niti jedna firma nema konsolidacijski račun a sve zajedno konsolidiraju u Agrokoru koji nije na Burzi. Tipična shema kretanja kako nam paše. Novac, bolje rečeno iznosi se prilijevaju iz jedne tvrtke u drugu, svako izvješće namještaljka. Jednostavno je nemoguće izračunati koliko što vrijedi a još plus toga se Agrokor zadužuje vrlo skupo u inozemstvu za 10% kamate. Cijena će padati jer će rasti zaduženost. Na kraju će Toda morati sve prodati po sitnoj cijeni, dobro zaraditi a mali naivci onda neka pričaju bajke o prometu i zaradi. Pričajte onda i o dugovima i njihovim posljedicama. Pa kad zajedno sve ukalkulirate i vidite rast 100% samo navalite. A kad ste već toliko optimistični onda barem obrazložite na osnovu čega bi sad odjednom nešto raslo 100%. Prihodi rastu a još više rastu i dugovi(i to inozemni).
Ajde neka je netko i Slovence zavalja i to skoron uduplo jeftinije.
Vrijeme ce pokazati koliko je ovo dobar potez, mislim da je perspektiva vrhunska, ako je u Agrokoru budu znali iskoristiti onda ce se to itekako osjetiti u poslovanjima svih proizvodackih firmi u sklopu Agrokora… naravno da ce u tom slucaju cijene dionica biti na neki drugim visinama… naravno da postoji i druga strana medalje, Mercator je u dugovima, potrebne su velike promjene… no gdje ima znanja, umijeca i volje biti ce i rezultata…Agrokor je to vec dokazao…
Poštovani kolege…
Svim dioničarima Belja želim danas i nadalje puno sreće, te da vam dionica pod pritiskom današnje euforije ode visoko, visoko… Znam koliko ste godinama bili “zarobljeni” u kojekakvim situacijama koje nisu dionici dali gore. A tako perspektivna i ulagački nastrojena firma…
Nemam nijednu dionicu Belja i nisam vođen nekakvim sitnim interesima. Nisam dvoličan, zavidan, ironičan, ciničan. Samo vam uistinu želim puno sreće. To je valjda još uvijek dozvoljeno.
Srdačan pozdrav !
Danas vrlo izvjesno probijamo 80 kn….da li će se rast nakon toga zaustaviti ili jedna ovako velika vijest kao kupnja Mercatora zaslužuje rast barem na 90-100 kn? [emo_namigusa]
Čitam i nemogu vjerovati koliko entuzijazma, samo neznam tko će podignuti cijenu do nebesa vi koji ste entuzijasti ili netko drugi, i zanima me što određuje cijenu dionice, kupnja mercatora tu još nebude Belje imalo koristi, a meda i mlijeka će biti za one koji se budu na vrijeme utovarili i na vrijeme iskrcali
Evo šta je gosp. XY napisao na svom blogu:”Što se tiče Agrokorovih poljoprivrednih tvrtki Belje i Vupik, zanimljivo je ovo iz Petrokemijine prezentacije od prošlog tjedna:
Ključ svih ovih promjena je – isplativa potražnja na tržištu, posebno domaćem i regionalnom, koja bi se u slijedećem petogodišnjem razdoblju mogla povećati 30 do 50%, a u optimističnom scenariju i udvostručiti.
Pri tome mislim i dalje da je VPIK daleko bolje dioničko ulaganje od BLJE (koliko razumijem, naši fond manageri misle suprotno, još od kad su BLJE i VPIK bili na sličnim cijenama od oko 60 kn), a to je zbog dva razloga:
– vrlo vrlo jak razlog: ogromne stope rasta prihoda VPIK-a (a prihodi BLJE stagniraju)
– vrlo jak razlog: znatno veće kreditno opterećenje BLJE zbog čega je EBITDA solidna, ali malo toga ostaje dioničarima.”