BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pa di će biti proturječnosti kad usklađuju sve par godina. Do sada bi i mulast naučio napaamet što treba reći.

Upravo tako xD…Bilo bi zanimljivo pratiti hoće li se u skoroj budućnosti, ili je li se možda već netko od ovih svjedoka i njihovih bližnjih zaposlio na nekakvoj ključnoj funkciji u Agrokoru.

...

…¨majstorija¨ na najvišoj razinni!!!!! ….dobiješ firmu za 1 kunu, država ti otpiše sva dugovanja,…stimulira te sa poticajima…..podigneš kredit na ime firme u koju si se obavezao da ćeš ulagati te nakon toga još teretiš firmu sa 1,5 miliardi kuna….bravo….tako se postaje bogat!!!!!

Gospon lebowski…Ne zelim ulaziti u nikakvu svadju naime ja sam potpuno miran oko ovog raspleta dogadaja jer sam se na njega vec pripremio..shvatite ovaj odgovor kao ugodan razogovor…

Nemam namjeru svađati se, kao što nemam namjeru i razgovarati o drugim dionicama osim BLJE-a na ovoj temi, no stvar je u tome što je nas nekoliko ovdje odmah nakon prvog rješenja HANFA-e upozoravalo na ovakav rasplet, i to iz niza razloga. Ta javna ponuda jednostavno nije držala vodu, jer cilj zakona o preuzimanju je zaštiti male dioničare, koji u slučaju BLJE nisu bili oštećeni. To je poanta. Da je kojim slučajem prošla ta javna ponuda, većinski dioničar bio bi oštećen. Pa zar bi to trebala biti svrha zakona?

Samodol nije ništa napravio za male dioničare. Nijedna od njegovih prisilnih javnih ponuda nije prošla. A nije djelovao kada su se mirovinci krcali bezvrijednim obveznicama. Zato je na odlasku udario na jakog Todu, da ga raja pamti kao pozitivca, pa da sva njegova prethodna s*anja padnu u zaborav.

Raja je to popušila. Ali, srećom, na BLJU se i nije nešto previše moglo izgubiti, dok su oni koji su ga prodali na najavu javne ponude uspjeli fino zaraditi.

Hajdemo malo o Belju, ako nema ponude za sada po 300 i nešto, što je sa Beljem
da li vrijedi 140 i nešto po fundamentima, i što je sa ovom cijenom od 66 (zato što smo većina očekivali ovu sramotnu odluku), što mislite da li će biti super posao spašavati ove što prodaju ako bude po 55 do 60.

I na kraju jedno kviz pitanje što mislite za koliko će je opet ovi što ih spašavamo podići cijenu na 110-115 (molim pametne odgovore),unaprijed hvala.

P.S.
Nije nagovor na kupnju ili prodaju.

Gospon lebowski…Ne zelim ulaziti u nikakvu svadju naime ja sam potpuno miran oko ovog raspleta dogadaja jer sam se na njega vec pripremio..shvatite ovaj odgovor kao ugodan razogovor…

Nemam namjeru svađati se, kao što nemam namjeru i razgovarati o drugim dionicama osim BLJE-a na ovoj temi, no stvar je u tome što je nas nekoliko ovdje odmah nakon prvog rješenja HANFA-e upozoravalo na ovakav rasplet, i to iz niza razloga. Ta javna ponuda jednostavno nije držala vodu, jer cilj zakona o preuzimanju je zaštiti male dioničare, koji u slučaju BLJE nisu bili oštećeni. To je poanta. Da je kojim slučajem prošla ta javna ponuda, većinski dioničar bio bi oštećen. Pa zar bi to trebala biti svrha zakona?

Samodol nije ništa napravio za male dioničare. Nijedna od njegovih prisilnih javnih ponuda nije prošla. A nije djelovao kada su se mirovinci krcali bezvrijednim obveznicama. Zato je na odlasku udario na jakog Todu, da ga raja pamti kao pozitivca, pa da sva njegova prethodna s*anja padnu u zaborav.

Raja je to popušila. Ali, srećom, na BLJU se i nije nešto previše moglo izgubiti, dok su oni koji su ga prodali na najavu javne ponude uspjeli fino zaraditi.
[/quote]

Nemam riječi, svaka čast kolega!!!!

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Ok, i ta priča sa preuzimanjem je završila . Idemo dalje . Nisam BELJE kupio zbog toga a još mi manje pada napamet prodati zbog ove odluke Hanfe.

Usporedimo malo staro i novo Rješenje:

Zakon iz 2002 na koji se Hanfa poziva kaže:

(3) Osoba koja je na temelju ponuda za preuzimanje stekla 75 ili više posto dionica s pravom glasa u slučaju daljnjeg stjecanja dionica s pravom glasa istog izdavatelja obvezna je objaviti ponudu za preuzimanje kada:

– nakon ponude za preuzimanje stekne dodatnih 5% dionica s pravom glasa,

– protekne 18 mjeseci od dana prvog stjecanja dionica nakon prethodne ponude za preuzimanje.

Ok ovom novom matematikom Hanfa pobija sebe iz prethodnog Rješenja gdje kaže:

Čak i pod pretpostavkom da su društvo AGROKOR d.d. i Republika Hrvatska djelovali zajednički u navedenoj ponudi za preuzimanje Ciljnog društva nije ispunjen zakonski uvjet da su društvo AGROKOR d.d. i Republika Hrvatska zajednički objavili ponudu za preuzimanje Ciljnog društva, jer je istu, objavilo samo društvo AGROKOR d.d. ne navodeći pritom da djeluje zajednički s Republikom Hrvatskom.

i još:

Podredno Agencija ovdje napominje, da čak i pod pretpostavkom da su društvo AGROKOR d.d. i Republika Hrvatska djelovali zajednički u navedenoj ponudi za preuzimanje Ciljnog društva, naknadnim stjecanjem 2.700.000 dionica Ciljnog društva, za društvo AGROKOR d.d. i Republiku Hrvatsku bi sukladno odredbi članka 4. stavak 3. alineja 1. Prethodno važećeg ZPDD-a nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje, s obzirom da se radilo o stjecanju dodatnih 5% dionica Ciljnog Društva.

E sad Hanfa kaže da to nije zapravo 5% nego manje, a da nisu objavili ponudu zajednički zanemaruje

Možda bi trebalo ukinuti ZPDD ?
Ovime se vrijeđa sam smisao Zakona. Možda se u ovom slučaju kao i nekim drugim pronašla rupa da se isti izbjegne iako ja osobno mislim da je do ovog došlo zbog neznanja ili nepažnje (što su i sami priznali pokušajima da dokap i skupštinu ponište) ali rezultat je isti. Smisao zakona je da ako netko povećava svoj udio u društvu i umanjuje prava drugih ima prema njima neke obveze. Agrokor si je to izglasao na skupštini iako je za to trebala 3/4 većina glasova ne računajući glasove Agrokora i HFP ako su djelovali zajednički. Ovo je silovanje. Danas na Belju, jučer na LRH sutra na nekoj drugoj firmi i drugom zakonu.

Nemoj misliti na m2!

@cxy 2012

Do sada si trubio kako to ide na 300 kuna, a sada mjenjaš ploču. Izgleda da će netko spašavati tebe. Rekao sam ti da od pozitivne odluke neće biti ništa. Trubio si da će Vupik na 50, a Belje na 300. Izgleda da će ipak biti obrnuto. Pozdrav!

@daliborop
mislim da ovo nije bilo neznanje i nepažnja, nego nisu mogli dobiti 2 / 3 većinu pa su to protuzakonito namjerno izglasali pa su to željeli provesti na trgovačkom sudu u osijeku po sistemu ako prođe prođe…ali tamo su naletili na, još tada nekorumpirane, sudce koji nisu željeli zakoniti otimačinu tuđe imovine i poklanjanje belja todorići za 1 kunu, jer sav novac koji je uložen u belje je dobiven kao hipoteka na već postojeću imovinu belja….e pa tako je todorić za 1 kunu i svjesnim varanjem drugih dioničara od kojih je veliki dioničar i država dobio belje za 1 kunu
sada će nastojati doći do više od 75 % na sličan nači
država diže poreze, a njemu poklanja svoju imovinu

Status Quo: Roll Over Lay Down

Hajdemo malo o Belju, ako nema ponude za sada po 300 i nešto, što je sa Beljem
da li vrijedi 140 i nešto po fundamentima, i što je sa ovom cijenom od 66 (zato što smo većina očekivali ovu sramotnu odluku), što mislite da li će biti super posao spašavati ove što prodaju ako bude po 55 do 60.

Ako BLJE vrijedi 140, koliko vrijedi ZVZD? I ako ZVZD vrijedi više, zađto imate BLJE?

Dakle, ovo rješenje je stvarno zabavno, u dijelu gdje opisuje neformalno zajedničko djelovanje. Kao da su Stef i Joža preuzeli gostionu i vinograd od Jankeca.

Međutim, Republika Hrvatska mora po zakonu sklapati ugovore i te ugovore objavljivati u javnom glasilu. Tko je anonimne svjedoke ovlastio da zajednički djeluju na takav način i gdje je o tome raspravljano, tko je napisao i potpisao zaključak, pod kojom klasom i urudžbenim brojem? Pa svatko tko ima malo pojma o radu državne uprave zna da je to zakonom propisani postupak.

Ovo me još podsjeća na neugodan dokument koji je potpisala bivša premijerka. Poslije su se šalili da je potpis samo mogao značiti da nije dokument pročitala. Inače ga sigurno ne bi potpisala. Pa je to amnestira od bilo kakve odgovornosti.

Tko će dignuti upravnu tužbu, da stvar ostane zabavna?

…Zdrav razum je shvatiti da su djelovali zajedno. Trebalo je pročitati onaj prvi nalaz Hanfe, i odmah prodati. Elementarna logika i zdrav razum, bez obzira je li Agrokor najveći hrvatski poslodavac ili obrtnik koji ne zapošljava nikoga.

U medicinu se previse ne razumin tako da ne znam sto je to zdrav razum. Ali cak i moj bolesni razum mi govori da zajednicko djelovanje drzave temeljeno na presutnom dogovoru bez ikakvog ugovora na nivou Vlade koji bi trebao biti ne prolazi.Ali dajmo(nije beg cicija) im i to presutno zajednicko djelovanje kako ga oni nazivaju,ali kako onda objasnit skupstinu drustva na kojoj je izglasana dokapitalizacija ako onda oni nisu imali pravo glasa( ni Agrokor ni RH jer kako kazes djeluju zajednicki)jer da bi se odobrila dokapitalizacija s pravom iskljucenja bez objave ponude za preuzimanje to mora izglasati skupstina sa 75% vecinom ali bez prava glasa onih u ciju korist se izglasava tj Agrokora ,a sada i RH s kojom su navodno zajednicki djelovali. Sad se postavlja pitanje tko je onda izglasao tu dokapitalizaciju?

Uistinu, bez svoje samostalnosti, narod ne može biti narodom, osobom, nego je samo puk - množina čeljadi! Dokle budemo imali domaćih izdajica, dotle ćemo imati tuđinca gospodara!

New Report

Close