BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Možda nisam bio jasan.
U potpunosti se slažem sa P.E. i pokrenio sam priču o dokapitalizaciji Belja na osnovu trenutno "loše" slike u bilanci i samim tim potcijenjenosti vrijednosti tvrtke i dionice.
No upozoravam da je ključna odluka Hanfe bilo kakva ona bila da bi se moglo dalje. Belje radi, proizvodi, ulaže se ali da bi to sve jednom dioničari i kapitalizirali nužno je provesti neke stvari koje su sada zakočene.

Ne prejudiciram rasplet oko ponude niti želim gubiti vrijeme na to (po meni je do nastanka obveze došlo) no to je teret koji treba što prije odbaciti i ovako ili onako krenuti dalje. U svakom slučaju situacija će za dioničare nakon toga biti jasnija i bolja.

Niste jasni.
Ali barem priznajete da niste.
Da vam pojasnim.
Nema nicega losega u bilanci Belja.
Odnesite bilancu Belja nekom racunovodji.
Neka vam pojasni.
Velike zalihe jesu problem,ali nije smak svijeta.
Problem je RDG zbog amortizacije i kamata.

Što se plasite dokapitalizacije?
Agrokor nema 75% potrebnih glasova da radi što želi.
Niti može dokapitalizirati ispod nominale.
Koja je 100 kuna.
Što vas plasi?

F i g h t T h e P o w e r ! ! !

Pe

Dakle, vec sam vam napomenuo da mi se neda ovdje pisati plahte, al ajde nesto nabrzinu

Tvrtke koje konstantno moraju investirati u nove pogone, nove strojeve kojima su investicije vece od amortizacije, prilikom knjizenja neto dobiti zapravo “varaju dionicare” ( belje jos nije ni na toj razini jer knjizi jos uvijek gubitak)
Sto vam vrijedi net dobit od 100 milijuna kn ako ste ju morali potrošiti, tj tocnije investirati u kupnju nove materijalne imovine da bi tvrtka mogla zadrzati postojece poslovanje. U investicije se ide iskljucivo ako je povrat na te investicije najmanje jednak povratu na postojece poslovanje. Ako nije tako onda lijepo isplatite dobit vlasnicima, i gotovo.
Shvatite konacno prednost leda i tuha pred ostalima. Ledo ne mora kupovati materijalnu imovinu da bi rastao, on raste jer ima proizvod koji je jednostavno savrsen, puno troši na marketing i ima jednostavno dobar business.
Sladoled se nije puno mijenjao unazad 100 godina i zato je to odlican posao. Ne morate svake godine kupovati nove strojeve , izmisljati toplu vodu da bi u najbolju ruku zadrzali isti nivo poslovanja.
Probajte to zamisliti s kaficem
Otvorite kafic i u njega ulozite cca 100 000 eura. Vi kroz 5 godina “zaradite ” tj ostvarite netto dobit 100 000 eura. No badava vam to kad morate 50 000 investirati u obnovu interijera, šanka, stolica. vama ce pisati da vam je netto dobit 100 000 e u 5 god, no serem se ja na takvu dobit
E to vam je kod firmi koje moraju puno investirati, kupovati materijalnu imovinu.
I jos je manje zlo kada to tvrtka radi iz vlastitog novca, dakle mijenja jedan oblik imovine u drugi, ali kad se još pritom zadužuje i kad joj je neto financijski dug 5-6 x ebitda, ma je-bem ja takvo poslovanje.

-belje je više svinjogojstvo, tov junadi, stočna hramna, ratarstvo,vina a biti će i obnovljiva energija

jesi sigurna da ce to ici u bilancu belja sta se tice energije? mislim, nisam bas skroz upoznat ali je bilo govora o nekoj agorkoj energiji poslovnoj jedinici (ili tako nesto). bilo bi ljepo da je to pod beljem ali nisam siguran (?)

Opet corak.
Renci.
Najveci udio u proizvodnji trenutno je stocna hrana.
Nakon toga mlijecni proizvodi pa svinjogojstvo.
Tu spada i kulen.
Najvecu perspektivu porasta ima PC Svinjogojstvo.
Tu je najvise uloženo.

To je dobar poslovni potez firme, jer Hrvatska u prosjeku godišnje uveze 40000 tona svinetine.
U Hrvatskoj je prošle godine obradjeno 926000 svina a procjena je da za domace potrebe treba još toliko.

u ovom ternutku stanje sa hranom je takvo da bi za takve zalihe i amortizacije bilo potrebno konzaktirati veterinare i ing agronome, čemu im to služi ?

da li su te zalihe kao i zalihe u proizvodji nafte i plina ?

to su zalihe koje su zlatne,kao one iz josipovim gospodarenjem fatraonovim riznicama

Status Quo: Roll Over Lay Down

-belje je više svinjogojstvo, tov junadi, stočna hramna, ratarstvo,vina a biti će i obnovljiva energija

jesi sigurna da ce to ici u bilancu belja sta se tice energije? mislim, nisam bas skroz upoznat ali je bilo govora o nekoj agorkoj energiji poslovnoj jedinici (ili tako nesto). bilo bi ljepo da je to pod beljem ali nisam siguran (?)
[/quote]

Belje vec ima prihode od Agrokor energije. Ima nesto o tome u revidiranom izvjescu za proslu godinu.

Ako nece Belje imati direktno prihode od prodaje energije HEPu, sigurno ce imati prihode od prodaje sirovine tvrtki Agrokor energija. Naravno i smanjeni troskovi za elektricnu energiju ce biti veliki pozitivni pomak u smanjenju rashoda.

Pe

Dakle, vec sam vam napomenuo da mi se neda ovdje pisati plahte, al ajde nesto nabrzinu

Tvrtke koje konstantno moraju investirati u nove pogone, nove strojeve kojima su investicije vece od amortizacije, prilikom knjizenja neto dobiti zapravo "varaju dionicare" ( belje jos nije ni na toj razini jer knjizi jos uvijek gubitak)
Sto vam vrijedi net dobit od 100 milijuna kn ako ste ju morali potrošiti, tj tocnije investirati u kupnju nove materijalne imovine da bi tvrtka mogla zadrzati postojece poslovanje. U investicije se ide iskljucivo ako je povrat na te investicije najmanje jednak povratu na postojece poslovanje. Ako nije tako onda lijepo isplatite dobit vlasnicima, i gotovo.
Shvatite konacno prednost leda i tuha pred ostalima. Ledo ne mora kupovati materijalnu imovinu da bi rastao, on raste jer ima proizvod koji je jednostavno savrsen, puno troši na marketing i ima jednostavno dobar business.
Sladoled se nije puno mijenjao unazad 100 godina i zato je to odlican posao. Ne morate svake godine kupovati nove strojeve , izmisljati toplu vodu da bi u najbolju ruku zadrzali isti nivo poslovanja.
Probajte to zamisliti s kaficem
Otvorite kafic i u njega ulozite cca 100 000 eura. Vi kroz 5 godina "zaradite " tj ostvarite netto dobit 100 000 eura. No badava vam to kad morate 50 000 investirati u obnovu interijera, šanka, stolica. vama ce pisati da vam je netto dobit 100 000 e u 5 god, no serem se ja na takvu dobit
E to vam je kod firmi koje moraju puno investirati, kupovati materijalnu imovinu.
I jos je manje zlo kada to tvrtka radi iz vlastitog novca, dakle mijenja jedan oblik imovine u drugi, ali kad se još pritom zadužuje i kad joj je neto financijski dug 5-6 x ebitda, ma je-bem ja takvo poslovanje.

Sa vecinom se slažem.
Samo vas pitam:
Je li vi mislite da ce Belje dovijeka ulagati u materijalnu imovinu zato jer je to nužno?
Da li je potrebno svake godine ulagati u modernizaciju pogona za svinje???
Ako ne,onda vas pitam sto ce se dogoditi kada se amortizacija ” otplati “?
Ove godine Belje ce vjerojatno amortizirati 100 milijuna kuna.
Vjerojatno se radi o ubrzanoj amortizaciji.
Da vas preduhitrim.
Smanjuju se rashodi.
A onda?
Povecava se dobit.
Malo po malo i evo Belja blizu Ledovih 133 milijuna dobiti.
I onda?

PE
a što ćorak ?
pa to i reče čovječe, s v i nj o g o j s t v o
čija je svinjska kuga ?
o tome cijelo vrijeme govorim
kakav abc sir i kulen ?
jeste li se vi mrdnuli kada iz ove hrvatske bare ?
kome ćete vi u EU prodavati kulen ?
nemojte me činiti smijati
ne radi se svinjogojstvo zbog kulena, možda bi bilo zbog pršuta kao parma ham, ali zbog kulena ha ha ha
belje cilja na eu i rusiju ( u koju još nije uspio ući )
malo pitati veterinare i stručnjake, a ne se samo dičiti investicijskim bankarstvom
u čega vi investirate i kako kada niti ne znate što i kako se prozvodi
ajme mene, pa stočna hrana najviše zato što im sama stoka to i pojede
stočna hrana nije glavni proizvod belja, ali je i njihov prouzvod kojim si dižu profit na krajnjem proizvodu
eto zato stočna hrana itd itd itd
ajde ako ima kakav ing poljoprivrede ili veterinar recite nam kakve su ono kratkotrajne zalihe?
sigurno nije kulen i abc sir za 1,4 milijarde kuna

@Dunlop
nisam niti ja sigurna, ali sam sigurna da će i Belje biti dobavljač repromaterijala i to sigurno neće biti badava, pa će i tu biti nekakv porast EBITDA

PE
ili Vi koji se bavite financijskim managementom

-hoće li barem netko od vas otkriti kakva je to kratkotrajna imovina i zalihe Belja u visini od 1,4 M I L I J A R D E kuna ?
-pa koliko su oni to sira, mlijeka, vrhnja i kulena proizveli pa sada ne mogu prodati ? [emo_ooooo][emo_namigusa]
-to se zove imati zalihe, više kao ratne rezerve
-kupiti merkator ?
nemojte me činiti smijati opet
-pa slovenci ga nisu htjeli prodati po većoj cjeni prije manje od 1 godinu, a sada će ga prodati po manjoj cijeni
pa tko to vjeruje ?

Belju se otvara cijela EU 1.7.2013.
Kakvi izazovi?
Gdje su izazovi?

Tako je, nema izazova. Belje je Apple, Exxon, BMW.

Cijene osnovnih namirnica kukuruza, pšenice i soje su ove godine na svjetskim tržištima rekordno rasle, cijena šećera je rekordno padala. Belje sve to proizvodi, kupuje i prodaje. Kako se Belje snašlo u tim previranjima, koliko se zaradilo? Kad za dvije godine cijene svih tih proizvoda budu 50% niže, kako će se Belje tada snaći?

kakve su ono zalihe i kratkotrajna financijska imovina ?
ima li to veze sa pšenicom, kukuruzom, šećerom ?
čeka li belje ulazk u EU ?
zna li to neko ?

New Report

Close