BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Reisman je dobro napisao.
Provedena revalorizacija iako je stvarna daje pomalo krivu sliku a i govori kako se fer kod nas upravlja tvrtkama. Naime Agrokor je prvo umanjio kapital za stare gubitke i proveo dokapitalizaciju po 100 kuna a onda je išao u procijenu i revalorizaciji imovine. Naravno nitko mu se nije usprotivio no kako izgleda na skupštini na kojoj se o istom odlučivalo nije druge ni pitao, i zbog toga bi ipak morao snositi neke posljedice.

Koma.
Ovdje nitko nista ne zna.
Rijetko se ukljucim.
Ali kad god se ukljucim pitam se uvijek isto.
Ima li ovdje itko….. da zna nesto?
Ljudi moji dajte se primite knjiga i naucite.
Tada dodjite na burzu.
Osisat ce vas inace.

F i g h t T h e P o w e r ! ! !

Varate se Pipi duga čarapa, ima nas koji nešto i znamo. No veeelike zalihe nije nešto čime se hvalimo, iako je kod Belja to opravdano i proizlazi iz djelatnosti kojom se bavi. A revalorizacijske rezerve nisu nešto od čega dioničari imaju neke koristi i mogu poslužiti za razne kreativne knjigovodstvene svrhe.
Belje zapravo radi sa tuđim kapitalom, a ne svojim (tj vašim) i taj tuđi kapital se oplođuje po nekim interesantnim stopama dok vaš trenutno stvara gubitak. Tu je problem. No ispada da je taj kapital Agrokorov pa on kao dioničar ima od toga koristi. Zašto nije pitao Vas da upišete zajedno s njim još dionica po 100 kuna i tako smanjio zaduženje, pa bi te kamate išle dioničarima (kroz povećanje vrijednosti firme).
Da ne mislite da pišem nešto negativno o Belju. Mislim da ova firma vrijedi više nego to piše u bilanci i svakako više nego što je cijena na burzi.

Nemoj misliti na m2!

Razumiješ li ti da ce Belje kad tad doci do Ledovih 133 milijuna kuna dobiti?

Pitaj Sorosa i sl.

to ćemo uzet ovako zdravo za gotovo, po duhu svetom se dolazi do 133,0 mil. dobiti? Ledu je trebalo 15 godina da dođe do takve dobiti, a nisu imali ni 30% izazova s kojima se belje danas susreće.

Belje mi je zanimljivo, a Soros se ne bavi dionicama. [emo_smijesak]

bravo PE
to im i ja govorim
dapače napisala sam im da su ledo i jmnc ” za sada ” bolje kompanije od belja
i da je sada vrijeme za ulaganje u belje
a tek zalihe belja od 1,4 milijarde kuna
pa tko živ vjeruje da im te to potreban radni kapital
pa i reisman je sam napisao da je povećanje EBITDA nastalo zbog ulaganja u zemlju,repro materijal itd
znači firma je u velikom investicijskom zamahu,a LEDO i JMNC teško da imaju više u čega ulagati, osim širiti tržište
belje je zmaj

Status Quo: Roll Over Lay Down

ovo sto kaže kanabis je jako bitno
iako ja mislim da će se nastaviti povećavaiti EBITDA belja zanačajno
jako je važna bila vijest da je RH ( čitaj belju ) dozvoljen izvoz svinjetine u EU, jer donedavno je bio zabranjen zbog svinjeske kuge koju smo imali
to će sigurno povećavati EBITDA
s ovim todinim muljanjem i kreativama, bitno je gledati EBITDU
kreditne obaveze prema bankama i povezanim društvima nadmašuju BV, ali ipak kada znate da je taj novac uložen u belje, a ne nestao ( kao npr kod dalekovoda ) sve je puno lakše i jednostavnije
čak i da po modelu stare dokapitalizacije ( dug za vlasnišvo ) novi BV bi bio manji od starog, ali svakako veći nego je sada vrijednost dionice na tržištu
a belje bi bilo oslobođeno okova
nemojte se sada samo fiksirati na javnu ponudu odlično ako je bude, ali za zaradu belja to i nije presudno
pogledajte samo povećanje EBITDE kroz poslijednje godine
belje je zmaj

E vidite kolgice
ebitda vam daje jednu sliku koja moze biti vrlo iskrivljena. Jer tvrtku možete zadužiti(belje je to napravilo) Kupiti hrpu imovine (zemlje strojeva) sto ce vam povecati ebitdu. No ima tu nekoliko ALI

Povecanje ebitde ne znaci nista samo po sebi ako je dug rastao vise od 4X ebitda

Dakle ona bitna stavka koja se gleda je EV/Ebitda, dakle treba vidjeti kako smo izfinancirali tu imovinu ( pogledajte kako to rade top tvrtke agrokoroa poput leda i jamnice)

Belje u nekoliko godina nije nista povecalo kapital i rezerve, a bome ni isplatilo dividende.
Povecanje kapitala i rezervi se mora odvijati iz redovnih prihoda.

Ledo je u 5 godina povecao kapital i rezerve za 120 %, jmnc za 100%
Belje za 10 jadnih posto i to revalorizacijom najvjerojatnije, jer u godini kad se to dogodilo neto dobit bila je negativna

Eto kolegice, to vam razlikuje prave firme od belja

Imam ledo, imam jamnicu nemam belje i ne pozivam vas da trgujete navedenim dionicama

[/quote]

Moram se opet ukljuciti.
Jer ispadas pametan.
A ustvari kljuka.
Ovo je koma reisman.
Sve što si napisao je uredno i točno.
Izostavio si najbitnije reisman.
Ledo se trži na povrh 1,5 boooka.
Belje se trži ispod 0,5 booka.
Ledo se trži na 1,27 price salesa
Belje se trži na 0,3 price salesa.

Reisman:
Ledo i Jamnica su blizu maksimuma profitabilnosti.
Nemaju prostora za rast
Belje ima EBITDA 150 milikuna kuna a dobiti gotovo i nema.
Ledo ima EBITDA 160 milijuna kuna a dobit mu je 133 milijuna kuna.
I tu je prostor.
Belje vec sada ima vece prihode od Leda!
Ne kupuješ dionice kada su na vrhuncu poslovanja tada ih prodaješ.
Kupuješ ih kada ocekujes rast profitabilnosti a dionica je fundamentalno nisko.
Kao što je Belje.

Nadam se da sam pojasnio.
Ovo su osnove.
Pitaj Sorosa i sl.
[/quote]

Hmmmmm
ovako

Za ledo i jmnc ljudi i “znalci” govore da su na vrhuncu od tamo negdje 2006.
Isto tako belje govore 0d 2006 da “sad kad krene super poslovanje”

Mislio sam se raspisati sad, ali zbilja mi se neda.Al eto ako zelis da udjemo u raspravu detaljnu oko jamnice , leda i belja, javi se na pm, razmijenit cemo telefone i mozemo. Doista mi se neda trositi energija na ovo. 99% ljudi ovdje ne razumije nista i onda se cude ko pura dreku kaj gube lovu, krivi su im “zlocesti fond manageri, masoni, marsovci, sindikati, svi svi samo ne vide sebe”

Samo jedna stvar
Najveca prednost leda nad drugim tvrtkama je sto nema puno investiranja u materijalnu imovinu, ona je uvijek mala, ledo iz postojecih kapaciteta izvlaci sve vise i vise. Ne mora kupovati i investirati kao druge tvrtke, pa to opet amortizirati, pa opet kupovati i onda dionicarima ostaje kita labodova.

UPAMTI

belje NE moze biti kao ledo i jmnc nikada

Imam ledo i jmnc, nemam belje te vas ne pozivan na trgovanje njima

Mene je belje uvijek zanimalo samo špekulativno. Radničke dionice, Mercator, ponuda. Da tih stvari nije bilo, nikad ni ne bih ulagao u belju. Ledo je voyager naspram belja

Možda nisam bio jasan.
U potpunosti se slažem sa P.E. i pokrenio sam priču o dokapitalizaciji Belja na osnovu trenutno “loše” slike u bilanci i samim tim potcijenjenosti vrijednosti tvrtke i dionice.
No upozoravam da je ključna odluka Hanfe bilo kakva ona bila da bi se moglo dalje. Belje radi, proizvodi, ulaže se ali da bi to sve jednom dioničari i kapitalizirali nužno je provesti neke stvari koje su sada zakočene.

Ne prejudiciram rasplet oko ponude niti želim gubiti vrijeme na to (po meni je do nastanka obveze došlo) no to je teret koji treba što prije odbaciti i ovako ili onako krenuti dalje. U svakom slučaju situacija će za dioničare nakon toga biti jasnija i bolja.

Nemoj misliti na m2!

Pitaj Sorosa i sl.

to ćemo uzet ovako zdravo za gotovo, po duhu svetom se dolazi do 133,0 mil. dobiti? Ledu je trebalo 15 godina da dođe do takve dobiti, a nisu imali ni 30% izazova s kojima se belje danas susreće.

Belje mi je zanimljivo, a Soros se ne bavi dionicama. [emo_smijesak]
[/quote]

Ti si ko melem na ranu.
Belju se otvara cijela EU 1.7.2013.
Kakvi izazovi?
Restrukturiranje je završeno.
Modernizacija je u tijeku.
Jedne od najmodernijih farmi u Europi.
Vinogradi…navrati pa pogledaj.
Proizvodnja hrane.
Gdje su izazovi?
Izazov je kako plasirati ABC sir i beljski kulen na EU tržište?
Ili kako prodati stočnu hranu cije cijene svakim danom rastu?

Ako se za tebe Soros ne bavi dionicama dobro.
Ja ti saljem iduci link:
http://www.gurufocus.com/StockBuy.php?GuruName=George+Soros

koma

bravo PE
to im i ja govorim
dapače napisala sam im da su ledo i jmnc " za sada " bolje kompanije od belja
i da je sada vrijeme za ulaganje u belje
a tek zalihe belja od 1,4 milijarde kuna
pa tko živ vjeruje da im te to potreban radni kapital
pa i reisman je sam napisao da je povećanje EBITDA nastalo zbog ulaganja u zemlju,repro materijal itd
znači firma je u velikom investicijskom zamahu,a LEDO i JMNC teško da imaju više u čega ulagati, osim širiti tržište
belje je zmaj

Još jedan biser.
Mene ne iteresira tko je dionicar tko nije.
Samo znanje.
To sto postoje zalihe nije dobro.
Dobro je da ce iste otici u prihode.
Ako ne prije onda mogucom kupnjom Mercatora tj. ulaskom u EU.
Radni kapital?
Pa Belje ima radni kapital pobogu!

ovo sto kaže kanabis je jako bitno
iako ja mislim da će se nastaviti povećavaiti EBITDA belja zanačajno
jako je važna bila vijest da je RH ( čitaj belju ) dozvoljen izvoz svinjetine u EU, jer donedavno je bio zabranjen zbog svinjeske kuge koju smo imali
to će sigurno povećavati EBITDA
s ovim todinim muljanjem i kreativama, bitno je gledati EBITDU
kreditne obaveze prema bankama i povezanim društvima nadmašuju BV, ali ipak kada znate da je taj novac uložen u belje, a ne nestao ( kao npr kod dalekovoda ) sve je puno lakše i jednostavnije
čak i da po modelu stare dokapitalizacije ( dug za vlasnišvo ) novi BV bi bio manji od starog, ali svakako veći nego je sada vrijednost dionice na tržištu
a belje bi bilo oslobođeno okova
nemojte se sada samo fiksirati na javnu ponudu odlično ako je bude, ali za zaradu belja to i nije presudno
pogledajte samo povećanje EBITDE kroz poslijednje godine
belje je zmaj

E vidite kolgice
ebitda vam daje jednu sliku koja moze biti vrlo iskrivljena. Jer tvrtku možete zadužiti(belje je to napravilo) Kupiti hrpu imovine (zemlje strojeva) sto ce vam povecati ebitdu. No ima tu nekoliko ALI

Povecanje ebitde ne znaci nista samo po sebi ako je dug rastao vise od 4X ebitda

Dakle ona bitna stavka koja se gleda je EV/Ebitda, dakle treba vidjeti kako smo izfinancirali tu imovinu ( pogledajte kako to rade top tvrtke agrokoroa poput leda i jamnice)

Belje u nekoliko godina nije nista povecalo kapital i rezerve, a bome ni isplatilo dividende.
Povecanje kapitala i rezervi se mora odvijati iz redovnih prihoda.

Ledo je u 5 godina povecao kapital i rezerve za 120 %, jmnc za 100%
Belje za 10 jadnih posto i to revalorizacijom najvjerojatnije, jer u godini kad se to dogodilo neto dobit bila je negativna

Eto kolegice, to vam razlikuje prave firme od belja

Imam ledo, imam jamnicu nemam belje i ne pozivam vas da trgujete navedenim dionicama

[/quote]

Moram se opet ukljuciti.
Jer ispadas pametan.
A ustvari kljuka.
Ovo je koma reisman.
Sve što si napisao je uredno i točno.
Izostavio si najbitnije reisman.
Ledo se trži na povrh 1,5 boooka.
Belje se trži ispod 0,5 booka.
Ledo se trži na 1,27 price salesa
Belje se trži na 0,3 price salesa.

Reisman:
Ledo i Jamnica su blizu maksimuma profitabilnosti.
Nemaju prostora za rast
Belje ima EBITDA 150 milikuna kuna a dobiti gotovo i nema.
Ledo ima EBITDA 160 milijuna kuna a dobit mu je 133 milijuna kuna.
I tu je prostor.
Belje vec sada ima vece prihode od Leda!
Ne kupuješ dionice kada su na vrhuncu poslovanja tada ih prodaješ.
Kupuješ ih kada ocekujes rast profitabilnosti a dionica je fundamentalno nisko.
Kao što je Belje.

Nadam se da sam pojasnio.
Ovo su osnove.
Pitaj Sorosa i sl.
[/quote]

Hmmmmm

Mislio sam se raspisati sad, ali zbilja mi se neda.Al eto ako zelis da udjemo u raspravu detaljnu oko jamnice , leda i belja, javi se na pm, razmijenit cemo telefone i mozemo. Doista mi se neda trositi energija na ovo. 99% ljudi ovdje ne razumije nista i onda se cude ko pura dreku kaj gube lovu, krivi su im "zlocesti fond manageri, masoni, marsovci, sindikati, svi svi samo ne vide sebe"

Samo jedna stvar
Najveca prednost leda nad drugim tvrtkama je sto nema puno investiranja u materijalnu imovinu, ona je uvijek mala, ledo iz postojecih kapaciteta izvlaci sve vise i vise. Ne mora kupovati i investirati kao druge tvrtke, pa to opet amortizirati, pa opet kupovati i onda dionicarima ostaje kita labodova.

UPAMTI

belje NE moze biti kao ledo i jmnc nikada

Imam ledo i jmnc, nemam belje te vas ne pozivan na trgovanje njima

[/quote]

Haha.
A iz cega ce se povecati dionički kapital?
Iz redovnog poslovanja?
A materijalna imovina u proizvodnji hrane nije potrebna za redovno poslovanje?
A upravo tu Belje najvise ulaze.
Da li se vi bavite financijskim managmentom?
Ako da možemo nastaviti.
Ako ne nemojmo gubiti dragocjeno vrijeme.

-belje je više svinjogojstvo, tov junadi, stočna hramna, ratarstvo,vina a biti će i obnovljiva energija nego abc sir i kulen
-to će se lako prodavati, zato je bitno da je, konačno, dozvoljen izvoz svinjetine u EU ( a što nije bilo zbog svinjeske kuge u RH )
samo zalihe od 1,4 milijardde kuna kao kratkotrajna imovina, tj 30 % sve imovine kojom belje trenutno raspolaže ( svoje ili posuđene kako reisman kaže ) ne priliče proizvodnoj firmi, pa nije to trgovina ili osiguravajuće društvo
– belje će profitirati od eu, a rasti će i EBITDA
– ledo i jamnc neće profitirati od eu
– konzum polako gubi sapi u RH,a kako bi se nosio sa EU

@PE
to nisu neprodane zalihe, tj zalihe gotovih prozvoda

New Report

Close