BLJE (Belje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BLJE (Belje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

http://www.belje.hr/download/Revizorsko_i_financijsko_izvjesce_2011.pdf

Ponovio bi pitanje, molim da li netko moze objasniti sto su to revalorizacijske rezerve i od kuda tih 165 miliona. Hvala
[/quote]
nije li Toda naručio procjenu Belje prije nekog vremena, mislim da bi od tud moglo doći ovih 165 mil, jer google kaže da su:
"Revalorizacijske rezerve su dio kapitala koje nastaju ponovnom procjenom imovine iznad troškova nabave (dugotrajne materijalne i nematerijalne imovine te financijske imovine raspoložive za prodaju). "

Ne sramim se svojega siromaštva, Do njega sam dosao postenim radom !!!

To je kad firma procjeni da je tržišna cijena neke imovine koju ima (nekretnina, zamljište, financijska imovina) veća od vrijednosti te imovine iskazane u poslovnim knjigama. Razlima između te dvije brojke predstavlja (ako se firma odluči iću u revalorizaciju) ili gubitak od revalorizacije (ako je tržišna manja od vrijesnoti u knjigama) ili dobit do revalorizacije (kao u ovom slučaju).
Na str 23 revozorskog se vidi da su semljišta procjenili za 165 mil kn više. Pozitivnu revalorizaciju je nabolje iskazati u uvjetima gubitaka u prethodnim godinama – ne plaća se porez na dobit u konačnici, ojačava se bilanca, i poboljšava RDIG

Jel zna netko sta mu dodje onaj dug prema agrokoru od 1,5mlr kn u smislu vracanja? sad pise da je kamata snizena sa 9 na 7% (bila je i 4 jedno vrijeme) i da ce se taj dug vratit jednokratno u roku 36mj??? sta ce reci iduce godine? jel to moguce? pa kolku onda to lovu belje generira ako moze vratiti 1.5mlr kn kroz 3 godine? jel ima neki strucnjak da to prokomentira..

Kratko i Tadis hvala lijepa!

Kako Agrokor dobiva sve pare kroz emisiju obveznica, onda ih tvrtkama kćerima distribuira kao zajam dalje.Tako kontam i ovih 1,5 mlrd. E sad, kamatu koju Belju zaračuna je sigurno minimalno omjer 1:1 s onom koju ima na obveznice. Pošto ju je smanjio, znači da je i Agrokorova smanjena (refinanciranje kroz novu emisiju, povoljniji kredit ili jednostavno smanjenje kam stope na postojeći). Čini mi se negdje da sam u novinama pročitao da je Agrokoru neka rejting agencija poboljšala ocjenu, možda je i to vezano uz ovu priču.
Nevjerujem da će to odjednom vratiti, rok se može lako produžiti. Pitanje je samo kad će početi vraćati pomalo. Moje mišljenje je da značajnijeg povratka neće biti dok investicijski ciklus traje i planira se da ide dalje (neka moderna klaonica, biodizel/struja iz gnojiva na farmama).

To je kad firma procjeni da je tržišna cijena neke imovine koju ima (nekretnina, zamljište, financijska imovina) veća od vrijednosti te imovine iskazane u poslovnim knjigama. Razlima između te dvije brojke predstavlja (ako se firma odluči iću u revalorizaciju) ili gubitak od revalorizacije (ako je tržišna manja od vrijesnoti u knjigama) ili dobit do revalorizacije (kao u ovom slučaju).
Na str 23 revozorskog se vidi da su semljišta procjenili za 165 mil kn više. Pozitivnu revalorizaciju je nabolje iskazati u uvjetima gubitaka u prethodnim godinama – ne plaća se porez na dobit u konačnici, ojačava se bilanca, i poboljšava RDIG

A nismo zaključili da revolorizacija nejde u RDG nego direktno u bilancu i da je sa poreznog aspekta neutralna? Imali bi izvanredne prihode ako prodamo po većoj cijeni od one u bilanci ili izvanredne rashode ako prodamo za manje a inače se revalorizacija vidi u RDG jedino kroz povećanu amortizaciju ako se ne radi o zemljištu. Na Varteksu je bila riječ o tome prije par tjedana.

Ako ja omaljam kuću postavim, nove parkete, pločice….da li će vrijednost moje kuće porasti ????
Nadam se da je sad jasno…

Ako ja omaljam kuću postavim, nove parkete, pločice….da li će vrijednost moje kuće porasti ????
Nadam se da je sad jasno…

To o čemu ti pričaš je bilanca stanja, nema veze sa računom dobiti i gubitka a farbanje u pravilu nije trošak već investicija. Da bi farbanje ušao u RGD prvo treba povećati osnovna sredstva u upotrebi nakon što dovršiš kuću ( kad se gradi je osnovno sredstvo u pripremi i nema trškova), i nakon toga obračunati amortizaciju. Uglavnom koliko je znam revalorizacija nema direktne veze sa troškovima i prihodima već samo posredno preko povećane amortizacije.

Znakovit je ovaj graf.

Kako je krenulo u veljači i ožujku sa sušom i strahom za podbačaj određenih kultura a tako i dobiti BELJA, koliko vidim sad su klimatsko – hidrološki uvjeti za usjeve odlični….

Poznavatelji i dioničari, hoćemo li uskoro gledat beljaru na nekim većim razinama!?

[thumbsup]

NOVAC JE SAMO SREDSTVO POMOĆU KOJEG SE ZADOVOLJAVAJU POTREBE

Puno je dionica u rukama radnika, teško je u firmama gdje dosta dionica drže radnici a oni kad moraju prodat ne pitaju za cijenu. Sve ove sitne transakcije od 15, 20,30 do 100 komada mislim da su njihove, a s druge strane veći igrači čekaju odluku suda (Toda je u pitanju pa se i s..ima tresu g.ć.).Nažalost mislim da kod nas nitko ne glede fundamente.

Poznavatelji i dioničari, hoćemo li uskoro gledat beljaru na nekim većim razinama!?
[thumbsup]

***hoćemo, ako mi ne onda naši unuci hoće

Alkoholom protiv droge, kriptovaluta, dionica i kladionica!

Izgleda da smo na dnu….

New Report

Close