Siguran sam da je sve navedeno o poljoprivrfedi i njenom okrupnjavanju točno. Ali u međuvremenu, što raditi sa malim imanjima? Ima jedno rješenje: otjerati ih sa imanja i pustiti da pomru od gladi. Tako se radilo u Velikoj Britaniji u 17. stoljeću i u SSSR 1929-1930. Ekonomski, to može biti razuman potez (u SSSR je ispalo loše, ali u Velikoj Britaniji je izvrsno pomoglo industrijski razvoj).
Živim u gradu, probleme sela ne poznam dovoljno, i nisam siguran da li je HSS-ov zahtjev od šest milijardi godišnje za selo stvarno dobar. Ali, znam da “ekonomska racionalnost” ne smije biti u sukobu sa socijalnom pravdom. Ima raznih vrsta ekonomskih računa. Gospodin Bilić mogao bi pročitati , o kojoj također danas piše Poslovni dnevni.
zbog ljudi kao gosp. Bilić trebalo bi ponovo imati stup srama. Vjerujem da ni u HSS-u nitko ne misli da prozvonja pšenice, kukuruza, šećerne repe ili slićnih polj. kultura je rentabilna. I u Evropi je 8o% polj. proizvodnje organizirano preko zadruga .za povrće i voće sigurno netreba 100 ha da bi ta proizvodnja bila rentabilna a da o ekološkoj proizvodnji ( u kojoj Hrvatska ima najviše šanse da nađe svoje mjesto na evropskom tržistu) ne govorimo. Hrvatski poslodavci otpisali su starije od 30-35 g. , nezapošljavajući ih. Vjerovatno da se njih pita: penzionere bi trbalo eutanazirati , samo su trošak društvu i ne ostvaruju profit , zemlju okrupniti i prodati stranim kompanijama a male proizvođaće natjerati da budu jeftina radna snaga. Ako neće treba ih izgnati iz Hrvatske i uvesti jeftinu radnu snagu. Hrvatsku bi trebalo globalizirati a sva bogatstva dati u ruke 200 bogati. Trebamo i mi imati svjetski jet-set, porasla bi prodaja rols rojseva, bentlija , jahti i svih tih vrijednih stvari a obićan puk neka ide pješke i manje jede, pa to je vrlo dobro za zdravlje.
izlaganje g. bilića čini se iznimno stručnim i utemeljenim.
ne znam zašto bi netko umro od gladi ako ne dobiva potiacje, većina ljudi u državi ne dobiva poticaje pa preživljavaju – ta priča o umiranju od gladi mi zvuči kao teška demagogija.
a tek o “jefinoj radnoj snazi za strance” – to političari-demagozi uspješno rješavaju nametanjem “skupe radne snage za domaće”, sve skuplje, lošije i zaštićenije skupine glasno viču iz dana u dan umjesto da ih se natjera u konkurentsku borbu.
stalni rast troškova i pad kvalitete bogomdanih monopolista vuče nas očito u inflacijsku spiralu sovjetske ekonomije, ali je izgleda teško doći do svijesti da se ekonomija može razvijati samo pametnim i poštenim radom a ne grubom vikom i prijetnjama.
očito je pitanje “malih poljoprivrednika” trenutno najteži zalogaj za novu koaliciju s obzirom na stav HSS-a. oni se istovremeno razumiju i kao stranka koja zastupa interese svojih birača “malih seljaka” i kao stranka koja se želi brinuti za poljoprivredu. a to je moguće samo tako da se te dvije grupe ciljeva i interesa ODVOJE. mali seljaci uvijek će biti kočnica razvoju i nema smisla “poticati” ih. nego treba kombinirati socijalni i razvojni pristup, a ne miješati ih. atraktivnim socijalnim ponudama ih motivirati da prepuste gospodarenje velikima. i to je cijela mudrost. i svima bi bilo bolje, osim ako netko misli da bi teta bara osjećala da je izgubila smisao života bez mužnje svoje kravice svako jutro.