‘Bez rasta i strukturnih reformi nema pozitivnih vijesti o rejtingu’

Naslovnica Forum Komentari članaka ‘Bez rasta i strukturnih reformi nema pozitivnih vijesti o rejtingu’

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Iz ovih izjava bi nekom neupućenom promatraču bilo posve nejasno da li su Linić i Grčić u opoziciji ili na vlasti. Oni govore o strukturnim reformama i gospodarskom rastu kao da ih se to tek ovlaš tiče.

za reći ovo stvarno trebaš biti pametan.

Pero7 :

Naši Kolonizatori su nam nametnuli uvjete poslovanja takve koji njima odgovaraju i dolaze s robom koju su raznim poticajima snizili.
Pogledaj samo kako nam uništavaju proizvodnju mlijeka , da bi oni mogli doći u naše trgovine.
Lijepo pričaš o teoriji ali u praksi je drugačije .
Nemamo iste uvjete privređivanja.

Twixer :
Nitko tebi nista nije nametnuo.
Ti si sve sam izabrao.

Ja placam 4.95% za mirovinsko i zdravstveno, tebi uzima 35%.
Meni se prvih 60.000 Kn ne oporezuje i imam vise od 30 poreznih odbitaka.

Medutim ja ne financiram vojsku laznih invalida (ovdje nema prijevremenih umirovljenja), ja ne financiram “besplatan” prijevoz, ne financiram “besplatne” udzbenike, nemam “beslatno” studiranje, ja ne financiram saborske mirovine (ovdje nitko nemoze imati vise od 5000 kuna drzavne mirovine), i moja vlada ne oprasta dugove.

I normalno da nemozes biti konkurentan.
Ali to je tvoj izbor.
Nitko ti to nije nametnuo.

Vise je ljudi izaslo protestirati protiv ubijanja tuljana u Nunavutu nego protiv povecanja poreza i oprastanja dugova kroz predstecajne nagodbe.

.

Infantilna razmišljanja

“Bez gospodarskog rasta i strukturnih reformi ne možemo očekivati pozitivnije vijesti o kreditnom rejtingu”.

Nadam se samo da je novinar pobrkao redoslijed, a ne Linić i Grčić.

A s tim (budućim) reformama je zbilja grdo. Jer prvi dokaz da nekakve reforme postoje, da se provode i da daju rezultate bit će primarni budžetski sufict koji će Hrvatska morati ostvariti na još bolniji i dugotrajniji način nego Grčka. Naravno pod pritiskom “trojke”, a do tada će se o reformama i dalje samo pričati. Nakon što taj cilj bude ostvaren slijedi uravnoteženje budžeta. Sada naravno već idemo u jako daleku budućnost jer će primarni budžetski suficit biti otvaren tek nakon 2020. godine a uravnotežen budžet tek koju godnu poslije.

Svo to vrijeme kontrolu provođenja tih budućih reformi će obavljati “trojka” a dva člana od tri bit će vjerojatno Nijemci (isto kao kod Grčke). Zašto? Zato jer je Nijemcima “puna kapa” šlepanja država koje su bez perspektive i koje se kisele u sitaciji “frustracija bez orijentacije”. Jednom od takvih država smatra se i Hrvatska (“Das naechste Sorgenkind heisst Kroatien“; vidi Wirtschaftswoche (njemački ekvivalent The Economista – http://www.wiwo.de).

Inače kada bi naša sredstva javnog iritiranja (pardon, informiranja) nešto vrijedila onda bi upozorila na zabrinjavajuću zabrinutost i negodovanja u Njemačkoj glede budućeg “šlepanja” Hrvatske koje se već polako pretvara u otvorenu averziju.

Iz patriotskih razloga uz gornji tekst “nacionalno osviještenim Hrvatima” uz gornji preporučam i slijedeće tekstove:
“Kroatien schlaeppt sich dem EU Beitritt entgegen” (Hrvatska se vuče prema članstvu u EU), “Beitrit ohne Begeisterung” (Pristup bez oduševljenja); i posljednji “Zaduživanje na Jadranu”(“Schulden machen an der Adria).

Ovaj posljednji ismijava ideju da će investiranje u državni sektor “povući” rast i zapošljevanje kao “ekonomsku politiku na hrvatski način”.

Gledajući naše medije dobiva se dojam da postoje dvije Hrvatske na dva različita planeta. Naše glavne teme su i dalje liste za europarlament….

Kakva mudrost izbija iz glava ovog “dvojca” – “Bez rasta i strukturnih reformi nema pozitivnih vijesti o rejtingu’
Moja baba bez razreda osnovne škole je došla do istog zaključka!
Strukturnih reformi nema i neće ih biti. O njima se već godinama samo priča.

Marx, napisao si kvalitetan upis. Hvala na njemu.
Inače, investicije u javnu infrastrukturu može povećati zaposlenost i aktivnost gospodarstva. Samo te mjere moraju biti ograničene i pravedno raspodijeljene (tržišno dodijeljene).

Administratori Poslovnog dnevnika brišu upise i profile forumaša koji kritiziraju postojeću projugoslavensku i komunističku vlast.

New Report

Close