Gospodarstvo
08. 09. 2008. | 17:05
Riješen problem isporuke Končarovih transformatora, uskoro dozvole srbijanskim prijevoznicima
Sljedećih će dana biti završen transport Končarovih transformatora Elektromreži Srbije i izdane dodatne dozvole za međunarodni transport kroz Hrvatsku srbijanskim cestovnim prijevoznicima, najavilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI).
Time bi trebao biti zaključen spor koji je nastao jer je hrvatska tvrtka Zagrebtrans mjesecima bila onemogućena da u suradnji sa srbijanskim Eurošpedom preveze, unutar Srbije, transformatore Elektromreži Srbije, koja ih je kupila od Končara, a još su proljetos željeznicom dopremljeni do željezničkih stanica Beograd i Novi Sad.
Zbog odugovlačenja dugog sedam mjeseci Hrvatska je zamrznula odluku o izdavanju 12.000 dodatnih bilateralnih dozvola srbijanskim prijevoznicima za međunarodni transport kroz Hrvatsku za ovu godinu, povrh 45.000 već isporučenih dozvola.
Zbog toga je Udruga srbijanskih prijevoznika "Međunarodni transport" za danas najavila mogućnost blokade prometa na granici s Hrvatskom, no od toga su odustali nakon najava rješavanja tog pitanja.
Prvi od dvaju transformatora tvrtka Eurošped u subotu je isporučila u Novi Sad. Dozvole za prijevoz drugog transformatora trebale bi biti gotove danas, a prijevoz će također obaviti srbijansko poduzeće, najavljuju u Ministarstvu.
Ravnatelj Uprave za cestovni promet MMPI-a Igor Holy primio je pomoćnika ministra infrastrukture Srbije Borislava Borovića i predstavnike srbijanskih prijevozničkih udruga i najavio im da će 12.000 bilateralnih dozvola biti izdano za koji dan, što ovisi o tehničkim detaljima izrade i dostave dozvola. Također su razgovarali i o problemu cestarina za hrvatske prijevoznike u Srbiji, koje su kao i za druge strane prijevoznike veće od onih za domaće.
Novac | Vijesti
Bespovratnih 1,33 milijuna kuna za turizam Piše: NT/Hina
Foto: Franjo Kerep/CROPIX
Ministar turizma Damir Bajs potpisao je danas ugovore s predstavnicima nositelja 11 turističkih razvojnih projekata, većina dolazi iz EU fondova.
Ministarstvo je te potpore dodijelilo temeljem natječaja objavljenog u proljeće ove godine. Natječaj je još otvoren, do 31. listopada ove godine, pa nije isključeno da slične potpore dobije još netko, istaknuo je ministar.
Dodao je da su odabrani projekti razvojni i kvalitetni te da su već prošli zahtjevne inozemne natječaje temeljem kojih je osigurano da se 75 do 80 posto njihove ukupne vrijednosti financira iz EU (CARDS, PHARE) i drugih fondova (UNDP, USAID). Projekti su usmjereni na razvoj agro, prekograničnog, kulturnog, eko i drugih oblika turizma, a potporama Ministarstva omogućit će im se zatvaranje financijske konstrukcije te sama realizacija.
Ukupna vrijednost svih 11 projekata je 3,43 milijuna eura, a među njima ‘najskuplji’ je s iznosom od milijun eura "Etnoland Dalmati" iz Pakovog Sela koji je dijelom već sufinanciran sredstvima UNDP-a i USAID-a, odnosno kreditima. Taj je projekt, uz još pet, dobio i najviši iznos potpora Ministarstva ili 150 tisuća kuna.
Među projektima koji su dobili potpore (od najmanje 34 tisuće do najviše 150 tisuća kuna) su primjerice "Pastrve i turisti" iz Otočca, "Razvoj ruralnog turizma u južnoj Dalmaciji i pograničnom dijelu BiH" iz Dubrovnika, "Mlinarski put" iz Čakovca, "Pravo na zdravi grad" iz Pule te drugi.
Ove godine Ministarstvo turizma za te potpore planira izdvojiti 1,5 milijun kuna, dok je prošle godine, kada su prvi puta dodijeljivane, izdvojeno 1,6 milijuna kuna.
Za te potpore ima sve više zanimanja, a s obzirom da dosta upita za mogućnost suradnje na prekograničnim turističkim projektima dolazi i iz susjednih zemalja, BiH i Mađarske, Ministarstvo će ih i dalje nastojati financijski pomoći, naglasio je ministar Bajs.
dobro ti je čovjek rekao…………..da si poslušao nightridera sad bi kupovao dvije dionice ingre za novce od prodaje jedne dionice
a moraš priznati da je NR lijepo i korektno procijenio vrijednost ingre na 32 k
ja sam ga poslušao i lijepo prodao mmtz na 76k i dlkv na 1.820 kn i sad kupujem ingru na rasprodaji, tj ispod 213,33 kn
pa sad računaj u kolikom sam plusu u odnosu na tebe, hihi
voč end kraj[smiley]
Molim Plavog jednu ozbiljniju analizu INGR-e,ipak vi tu temu održavate duže vrijeme,da ste slušali Kurčila i Motoristu sad nebi bili u minusu,bez ljutnje.
Dragi moj, ja sam sa svojom lovom na Ingri trenutno u plusu oko 360 000 HRK. Sve kupnje i prodaje ako računamo za moj vlastiti novac. Bez dividenda.Istina bilo je i više. Ali nikako ne mogu biti u minusu.Pa ja sam je otkrio na 12 000, jel se ne sječaš?
A za analizu.. baš mi se i ne da jer postoji varijanta da uskoro stigne malo veći priljev cash R-A , pa bih htio malo …znaš već.. [tongue]
[/quote]
ah boze mili pa ja sam mislio kolko pises o ingri da si i neku lovu zaradio
cekaj ti si se tolko raspiso i tolko vremena potrosio na ingri za 50 iljada evra
pa covjece matrix je onda pšrofesor za tebe
pofuk
dobro ti je čovjek rekao…………..da si poslušao nightridera sad bi kupovao dvije dionice ingre za novce od prodaje jedne dionice
a moraš priznati da je NR lijepo i korektno procijenio vrijednost ingre na 32 k
ja sam ga poslušao i lijepo prodao mmtz na 76k i dlkv na 1.820 kn i sad kupujem ingru na rasprodaji, tj ispod 213,33 kn
pa sad računaj u kolikom sam plusu u odnosu na tebe, hihi
voč end kraj[smiley]
to je tesko za izracunati jer ako zaboravimo na cinjenicu da su splitali ingricu ti je kupujes za 370ti dio cene po kojoj si prodavo
svaka cast
pofuk
[thumbsup]Fenomenalan uzlet svjetskih burzi! Piše: NT
Nakon što je tijekom vikenda američka vlada izvršila preuzimanje Fannie Mae i Freddie Maca, svjetske su burze reagirale snažnim rastom, gotovo najvećim ove godine.
Odlučnost Bushove adminstracije da se ipak, u zadnjim mjesecima vladavine, suoči s krizom na tržištu sekundarnih hipotekarnih kredita pokazala se sjajnim potezom. Gotovo 60% hipoteka američkih građana nalazi se u dvije banke, Fannie Mae i Freddie Macu, koji su zadnjih mjeseci izgubili preko polovine vrijednosti.
Preuzimanje dva najveća gubitaša očajnički je potez vlade SAD, jer sve dosadašnje mjere nisu davale pravi učinak, i samo je odlagalo zadnje dvije mogućnosti – bankrot ili preuzimanje. Na sreću ulagača i cijelog financijskog sektora, dogodilo se preuzimanje.
Europske su burze prve imale priliku reagirati na tu vijest, i odgovor ulagača više je nego pozitivan. Credit Agricole, Royal Bank of Scotland i UBS su, svaka na svojoj burzi, skočile preko 10% tijekom jutarnjeg trgovanja, povukavši za sobom ostatak sektora.
FTSE 100 je u Londonu do podneva narastao 3,81%, na 5.440 bodova, frankfurtski DAX skočio je 3,55%, na 6.345 bodova, dok je CAC 40 u Parizu ostvario zasad najspektakularniji rezultat od 5,01%, stigavši na 4.406 bodova. Kako u Londonu ne radi računalni sustav, ne zna se točno kakva je sada situacija, dok su Frankfurt i Pariz lagano smanjili dobit, ali ne značajno.
Wall Street je, očekivano, krenuo sjajno. Prvi trenuci trgovanja donijeli su rast od preko 200 bodova, a generatori su Bank of America, Citigroup i JP Morgan Chase koji su skočili redom preko 6%. [thumbsup] [smiley] [wink]
[thumbsup] Gdje su sada naši vrsni političari da nas ubjeđuju da smo mi dio Europe i svijeta??????
Zašto to onda ne vrijedi i za burzu i za plaće u Hrvatskoj???? [angry]
Rekordi na Wall Streetu
Rastu dionice nakon sanacije Fannie Mae i Freddie Maca
Dionice na Wall Streetu bilježe najveći rast u posljednjih mjesec dana, pridružujući se uzlaznom trendu burzi u Aziji i Europi, nakon što je vladino preuzimanje američkih hipotekarnih divova Fannie Mae i Freddie Mac poboljšalo izglede za oporavak financijskog sustava koji se bori s kreditnim gubicima od 507 milijardi dolara, izvješćuju američki poslovni mediji. [thumbsup] [smiley] [wink]
Oprostite,ja sam novi..Šta proizvodi taj CRAL ?
Gubitke [wink]
VIDEO:
Zdravko Šestak, predsjednik uprave: Podravka neće ‘marketinški’ snižavati cijene
http://seebiz.eu/hr/system/video/?mediaId=538
Zdravko Šestak: Podravka prema financijskim pokazateljima ‘per capita’ najlošija u Hrvatskoj
http://seebiz.eu/hr/system/video/?mediaId=537
Dodjela Zlatnih kuna u Koprivnici
Polančec: Mala i srednja poduzeća najžilaviji su dio hrvatskog gospodarstva
Damir Polančec
Zlatne kune HGK – Županijske komore Koprivnica najboljim tvrtkama u prošloj godini s područja Koprivničko-križevačke županije dodijeljene su danas u kategoriji velikih trgovačkih društava tvrtki Radnik, srednjih tvrtki Lasselsberger-knauf iz Đurđevca, a malih koprivničkoj tvrtki Elin.
Obnovljivi izvori
Iskorištavanje energije vjetra povezalo Siemens i E.ON
Kompanije Siemens Energy i E.ON priopćile su kako su potpisale jedan od najvećih ugovora o iskorištavanju energije vjetra ikad. Ove dvije vodeće njemačke tvrtke su se složile da će Siemens isporučiti 500 vjetroturbina ukupnog kapaciteta od 1.150 megavata (MW) E.ON-u za nove projekte u SAD-u i Europi.