[cool][thumbsup] Saab ulaže 250 milijuna eura u termoelektranu u Hrvatskoj?
Termoelektrana na komunalni otpad jedna je od mogućih investicija švedskog koncerna Saab u hrvatsko gospodarstvo kroz offset program, u sklopu nabave novih borbenih zrakoplova.
Super nama u Europi služit ćemo za odlaganje otpada jeli se to zove kolonija ili ?[lol]
ne znam gdje da to napisem pa cu tu, mozda i Vjeko procita.Otvorio bi novu temu “Olaksaj dusu” al tu bi bilo jako puno psovanja i pljuvanja na sve i svasta i na svakoga sto ne vjerujem da bi pomoglo ali bi nekim investitorima bilo malo lakse i mozda ne bi napravili krivi korak.Mnogi to drze u sebi ali nemaju kome to istovarit pogotovo ne zeni ili poznatima da se priznaju greske.Ne znam jel bi bilo dozvoljeno psovanje na eto jednoj posebnoj temi i to bi spadalo u PA(psiholoska analiza[thumbsup] ) .Mozda na lezerno
…jadno Ležerno…što sve mora trpit…[rolleyes]
a znam bakice al ovo nije nista naspram onih karoja,bubaspara….ovo je stvarno ono potrebito.Tu bi cak moglo biti i pomoci,evo to sam danas razmisljao kad sam vidio ovih dana,jedan je pitao bar sto da radi tbog margina al drugi bez ijedne rijeci je rasprodao svoj portfelj jel sigurno ga je grizlo iznutra i puknuo je.Bio je to Dijoncar i bas mi zao jer mozda je na samom dnu prodao.Ili frustracije gdje bi ispustili npr. na Fon Brauna pa ne bi na temi k. trgovanja bilo 20 postova o tome ili ko jos zivcira….ne mora to biti doslovno psovanje al onak bar do neke granice bar sa tockicama[smiley].Jest da bi postovi bili puni tockica al skuzili bi mi to[lol]
Evo jedna glupost. pada pada i sto cemo ja sam cvrsto odlucio dokupljujem dok imam love mislim kako sam dobro prosao onda odmah padne i onda sam tuzan pa me nije briga kezem smanjujem si ulaz gore ce to ulazes u dobre firme nema mi kraja za godinu dvije tri….. Eto proci ce i ovo pad crvenilo iz dana u dan i tome slicno ali glavno pitanje je kada kada cemo poceti rasti. Amo definirati do kada mislite da ce ZSE skociti recimo 5-10 % u jednom tjednu eto neka teko definiramo rast i onda da se odrzi samo lagianiji i dalje.
Eto ja kazem 01.10.2008 ali ja sam pesimist po prirodi.
Sada vi dajte datum
ne znam gdje da to napisem pa cu tu, mozda i Vjeko procita.Otvorio bi novu temu “Olaksaj dusu” al tu bi bilo jako puno psovanja i pljuvanja na sve i svasta i na svakoga sto ne vjerujem da bi pomoglo ali bi nekim investitorima bilo malo lakse i mozda ne bi napravili krivi korak.Mnogi to drze u sebi ali nemaju kome to istovarit pogotovo ne zeni ili poznatima da se priznaju greske.Ne znam jel bi bilo dozvoljeno psovanje na eto jednoj posebnoj temi i to bi spadalo u PA(psiholoska analiza[thumbsup] ) .Mozda na lezerno
Hmmm, kužim o čemu pričate, ali tema na kojoj ćemo se međusobno pljuvati, vrijeđati, spominjati užu i širu rodbinu? Ležerno je mogućnost, ali staviti to pod Ležerno, pa ulaziti u temu Olakšaj dušu ili Trenutak istine ili kajgod i zatim izlaziti iz teme. Mislite stvarno da bi izašli iz te teme olakšane duše nakon čitanja svega i svačega. Nekako mi se čini da osjećaj ne bi više bio “ležeran”.
A da se mi ponovno okupimo pa da svatko dobije što ga slijedi u lice? Ono, umjesto predstavljanja portfelja, oslobađanje duše i osjećaja?
wiking:
”
”
Hmmm, kužim o čemu pričate, ali tema na kojoj ćemo se međusobno pljuvati, vrijeđati, spominjati užu i širu rodbinu? Ležerno je mogućnost, ali staviti to pod Ležerno, pa ulaziti u temu Olakšaj dušu ili Trenutak istine ili kajgod i zatim izlaziti iz teme. Mislite stvarno da bi izašli iz te teme olakšane duše nakon čitanja svega i svačega. Nekako mi se čini da osjećaj ne bi više bio “ležeran”.
A da se mi ponovno okupimo pa da svatko dobije što ga slijedi u lice? Ono, umjesto predstavljanja portfelja, oslobađanje duše i osjećaja?
uh vrlo nezgodno face to face pogotovo kad cujem inside i njegovih misica[wink] .Da sto se tice teme vrlo potrebito a opet nezgodno jer bi bilo pun kufer svadja i na kraju niko nebi snikim pisao.Al opet sam to shvacao da ko god sto napise da ne uzima to k srcu jer to je onaj tkz. ispusni ventil koji psiholoski bi jako pomogao.Neko nekog ima pa mu se izjada al neko nema i taj vjerujem je u teskoj psiholoskoj krizi.Sastanak bi bio vrhunski i ovaj put bi se tak olesio jer je i meni vec pun kufer svega i vidim sebe dosta psiholoski lose kao i mnoge druge sto se primjeti po pisanju mnogih jer se i kroz pisanje primjeti to.Eto napad na Von Brauna koji eto nastradao od svih i postao je meta mnogih da se na njemu ispusu.
Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku cijene dobara i usluga korištenih za osobnu potrošnju, po prvi puta nakon srpnja 2007. zabilježile su pad na mjesečnoj razini. Naime, u veljači su promatrane cijene zabilježile blagi pad od 0,1% u usporedbi s siječnjem. Istovremeno, godišnja stopa inflacije spustila se na 5,8 posto.
Donekle iznenađujućem padu cijena na mjesečnoj razini najviše je pridonijelo smanjenje cijena prehrane od 1%, pri čemu je najznačajniji pad cijena zabilježen kod povrća (8,7%). Pozitivan doprinos padu potrošačkih cijena došao je od pada cijena obuće i odjeće te zdravstva budući da su obje kategorije proizvoda u odnosu na siječanj u prosjeku niže za 0,2%. S druge strane najznačajniji rast cijena zamijećen je kod ugostiteljskih usluga s mjesečnim rastom od 1% te cijena stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva te pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja (0,6%).
Na godišnjoj razini cijene prehrane, koja u strukturi potrošačke košarice sudjeluje s preko 29%, ipak su zabilježile natprosječno visoku stopu rasta (s obzirom na poskupljenja u prijašnjim mjesecima) tako da su cijene prehrambenih proizvoda u odnosu na veljaču 2007. bile u prosjeku vise za 10,6 posto.
Tijekom prva dva mjeseca 2008. prosječna stopa godišnje inflacije iznosila je 6%, a sto je ukazuje na nastavak snažnih inflatornih pritisaka iz druge polovice 2007. godine. I narednih mjeseci moguće je očekivati nastavak sličnog trenda, dijelom zbog uvozne inflacije odnosno utjecaja rastućih cijena energije i prehrane.
Na godišnjoj razini cijene prehrane, koja u strukturi potrošačke košarice sudjeluje s preko 29%, ipak su zabilježile natprosječno visoku stopu rasta (s obzirom na poskupljenja u prijašnjim mjesecima) tako da su cijene prehrambenih proizvoda u odnosu na veljaču 2007. bile u prosjeku vise za 10,6 posto.
Tijekom prva dva mjeseca 2008. prosječna stopa godišnje inflacije iznosila je 6%, a sto je ukazuje na nastavak snažnih inflatornih pritisaka iz druge polovice 2007. godine. I narednih mjeseci moguće je očekivati nastavak sličnog trenda, dijelom zbog uvozne inflacije odnosno utjecaja rastućih cijena energije i prehrane
Blokirana ulaganja od 300 milijuna eura
Zbog neizdavanja građevinskih dozvola onemogućeno zapošljavanje oko 200 tisuća radnika, tvrde u Hrvatskoj odvjetničkoj komori
Blokirana ulaganja od 300 milijuna eura Zbog neizdavanja građevinskih dozvola onemogućeno zapošljavanje oko 200 tisuća radnika, tvrde u Hrvatskoj odvjetničkoj komori http://www.poslovni.hr/73690.aspx
S 300 miljuna EUR-a htijeli otvoriti 200000 tisuća radnih mjesta.. Pa to je 1500 Eura po zaposlenom. O kakvim se to proizvodnim zanimanjima radi. Akviziter na biciklu.[lol]
Ciljane sankcije kao ‘produženo oruđe’ diplomacije
Leta Hong Fincher
13/03/2008
Američka vlada odavno koristi ekonomske sankcije – odnosno, prekidanje financijskih i trgovinskih veza – kako bi primorala druge vlade da odustanu od onog što Washington promatra kao “loše ponašanje”. Međutim, kritičari ovakve politike smatraju da sankcije često nanose štetu prosječnim građanima i ne postižu željeni vanjskopolitički cilj, iako su posljednjih godina sankcije postale više ciljane.
Kad je burmanska vojna vlada koristila nasilje u kampanji protiv pro-demokratskih prosvjednika u rujnu prošle godine, američke ekonomske sankcije protiv te zemlje već su deset godina bile na snazi. U veljači Sjedinjene Države su uvele nove sankcije koje su bile precizno usmjerene na kompanije i pojedince povezana s burmanskim vojnim vladarima.
Međunarodna zajednica koristi sankcije već desetljećima kako bi izvršila pritisak na razne zemlje da izmjene svoje nepoželjno ponašanje. Ponekad se smatraju velikim uspjehom. U Južnoafričkoj republici, primjerice, međunarodnim se sankcijama pripisuje u zaslugu pomoć pri okončavanju aparthejda. U nekim drugim slučajevima, sankcije su bile manje djelotvorne. Primjerice, američke sankcije protiv kubanske vlade na snazi su već više od 40 godina, međutim, malo su učinile da smanje čvrsti stisak bivšeg vladara te zemlje Fidela Castra. Kritičari tvrde da sankcije pogađaju obične ljude više negoli čelnike neke konkretne zemlje.
Ted Galen Carpenter
Ted Galen Carpenter analitičar je pri washingtonskoj ustanovi za istraživanje Cato. Kaže kako su sankcije Ujedinjenih naroda u Iraku izazvale rasprostranjene patnje ljudi. “Postoje različite procjene o tome koliko su sankcije protiv Iraka devedesetih i sve do invazije i okupacije 2003. godine nanijele štetu djeci te zemlje, koliko je porasla smrtnost novorođenčadi i djece. Procjene se kreću između 100 tisuća i 500 tisuća. Bez obzira koliko ih je stradalo, to je enorman ukupan broj potpuno nedužnih ljudi”.
Neki vanjskopolitički stručnjaci kažu da je neuspjeh sankcija protiv Iraka potaknuo Sjedinjene Države da traže nove načine vršenja pritiska na pojedine zemlje kako bi promijenile svoju politiku. Michael Jacobson, bivši dužnosnik Ministarstva financija u administraciji predsjednika Busha, stručnjak je za protu-terorizam u washingonskom Institutu za Bliskoistočnu politiku. On kaže da su posljednjih godina Sjedinjene Države usvojile ono što se često naziva “pametne sankcije” – ciljane financijske mjere protiv pojedinaca angažiranih u onom što se promatra kao nepoželjno ponašanje.
Uzmite Iran. Sjedinjene Države su 1995. godine pokrenule zabranu trgovanja američkih tvrtki u toj zemlji. Međutim, nakon 2005. Ministarstvo financija je imenovalo pojedine iranske dužnosnike i kompanije kao proliferante oružja za masovno uništavanje. Michael Jacobnson tvrdi da će se te nove mjere, kao što su zamrzavanje imovine pojedinaca i uvođenje ograničavanja putovanja, pokazati djelotvornijima od širokog spektra sankcija u prošlosti. “Kad kažete nešto poput ‘američke kompanije ne mogu poslovati s bilo kakvim iranskim entitetom’, mislim da to šalje vrlo različitu poruku