BEZ CENZURE – OPĆENITO

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BEZ CENZURE – OPĆENITO

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ova kazna je slična kao ona što će možda opaliti Tehniku.

Bolje ga pustiti da igra, a svu plaću uplaćivati na Duduov račun, dok se ne oporavi…

Iz prošlosti se može izvući samo pouka, da ljudi nikad neće izvući pouke iz - prošlosti. wb

Ova kazna je slična kao ona što će možda opaliti Tehniku.

Bolje ga pustiti da igra, a svu plaću uplaćivati na Duduov račun, dok se ne oporavi…

Mislim da to Dudua ne bi ni malo usrećilo. [wink]

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

[cool][thumbsup]
RAD
Više od polovine zaposlenih prima plaću manju od prosječne
Autor/izvor: Jasminka Filipas, Privredni Vjesnik
ZAGREB – Sindikati traže da minimalna plaća za početak bude 41 posto prosječne plaće, a HUP – najviše 35 posto, s mogućnostima da u pojedinim granama bude i niža od toga

Minimalna mjesečna plaća za najjednostavnije poslove označene koeficijentom 1,00 od 1. srpnja ove godine pa do kraja 2009., trebala bi biti u visini 41 posto prosječne plaće, i na nju se ne bi trebao plaćati porez na dohodak i prirez. Od 1. siječnja 2010. taj bi se postotak trebao povećati na 47, a godinu kasnije – na 50 posto prosječne plaće isplaćene u prethodnoj godini kod pravnih osoba u razdoblju od siječnja do kolovoza prethodne godine, a koju objavljuje Državni zavod za statistiku.
Uz IDD obrazac
poslodavac bi bio
dužan dostaviti
izjavu da su plaće
isplaćene u skladu
s kolektivnim
ugovorom i
zakonom, te
podatak o najnižoj
isplaćenoj plaći za
puno radno vrijeme

Zajednički je to prijedlog svih sindikalnih središnjica zakona o minimalnoj plaći, a može se pronaći na internetskim stranicama Nezavisnih hrvatskih sindikata (www.nhs.hr). Prijedlog zakona se, podsjećamo, usuglašavao s Hrvatskom udrugom poslodavaca iza zatvorenih vrata, no kako se dogovor nije postigao do sjednice Gospodarskosocijalnog vijeća koja je potkraj veljače održana u Vukovaru, Vlada je rok za dogovor produljila do 15. ožujka. U suprotnom će izaći s vlastitim prijedlogom, koji, kako smo neslužbeno saznali, još nema u pisanoj formi.

Prema podacima Regosa za 2006. godinu, više od 700.000 radnika zaposlenih kod pravnih osoba primalo je plaću manju od prosječne (u posljednjem tromjesečju 2007. iznosila je 4987 kuna), a još oko 40.000 radnika nižu od najniže ili jednaku onoj najnižoj (od početka ove godine to je 2441 kuna bruto). U Hrvatskoj je, inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, potkraj veljače ukupno bilo zaposleno 1.175.623 osobe. Tom broju, kako tvrde sindikalisti, treba dodati još oko 200.000 ljudi koji rade u obrtu ili slobodnim profesijama, a kod kojih također ima isplata plaća ispod prosjeka i ispod one najniže.

Korekcija poreznih propisa Sindikalci u svom prijedlogu ističu kako bi se plaće trebale usklađivati u odnosu na složenost poslova koje radnik obavlja, a koeficijenti su u rasponu od 1,00 (za radna mjesta na kojim se ne traži stručna sprema) do 2,80 posto za poslove visoke stručne spreme. Za postotak rasta iznosa minimalne plaće uvećavala bi se i proračunska osnovica za prava korisnika socijalne zaštite. Sukladno svemu, trebali bi se korigirati i porezni propisi oporezivanja dohotka na način da se mijenjaju faktori množenja osnovnog osobnog odbitka: faktor 2 mijenjao bi se u faktor 1,4, faktor 5 u 3,5, a faktor 14 u 9,8.

Uz IDD obrazac poslodavac bi bio dužan dostaviti izjavu da su plaće isplaćene u skladu s kolektivnim ugovorom koji mora biti usklađen sa zakonom o minimalnoj plaći, te podatak o najnižoj isplaćenoj plaći za puno radno vrijeme. Za slučajeve kršenja propisa, sindikalisti predlažu kazne od 60.0-00 do 100.000 kuna za pravne osobe, a za odgovorne osobe od 7000 do 10.000 kuna.

Prijedlog HUP-a U HUP-u nisu željeli odgovoriti na pitanje novinara, ali smo neslužbeno saznali kako su predlagali da minimalna plaća u ovoj godini bude 35 posto prosječno isplaćene plaće u prvih osam mjeseci prošle godine, a o daljnjem povećanju, posebice o dosezanju 50 posto, u pisanom prijedlogu HUP-a nije bilo ni riječi. Nadalje, otvorenom su ostavili mogućnost da se nacionalnim granskim kolektivnim ugovorom u nekim sektorima mogu dogovoriti i manje plaće od minimalne, a postotak udjela bi, prema njihovom prijedlogu, utvrđivala Vlada u prosincu svake godine za narednu godinu, uz prethodno pribavljeno mišljenje GSV-a. S ostalim prijedlozima sindikata, popunjavanjem IDD obrasca i kontrolom inspekcije rada i financijske policije se slažu, no predlažu da kazne za nepoštivanje propisa budu najviše 50.0- 00 kuna za pravn

[cool][thumbsup] Nažalost i ovo je Hrvatska.[lol]
07. 03. 2008. | 20:47
Ispovijesti ljudi koji kopaju po smeću
Autor D. L. Saftić, T. Romić, M. Milčić

Novom odlukom Gradskog poglavarstva od 15. srpnja komunalni redari kažnjavat će sugrađane koji kopaju po smeću u potrazi za bocama. Iznos od 300 kuna naplatit će odmah svakom koga zateknu. Za toliko novca ti nesretnici cijeli tjedan moraju kopati po smeću u kontejnerima da bi plastikom platili režije, kupili kruh…

Prihod za siromašne
– Skupljam boce za suprugove lijekove jer je bolestan na srce i kako bih imala čime platiti majčin sprovod jer je na umoru. Zar nisam već dovoljno kažnjena? S užitkom bih pljunula u lice redaru koji bi me pokušao oglobiti – kaže Jasna, trgovkinja iz Španskog koju smo danas u sedam ujutro zatekli uz kontejner.

Otkad su u dućanima počeli otkupljivati prazne boce po pola kune, za mnoge umirovljenike, nezaposlene i one s niskim plaćama to je bila slamka spasa.
– S vrećama i “hvataljkom” obilazim kontejnere po kvartu rano ujutro i navečer. Neki me susjedi zbog toga preziru, ali ne obazirem se i ne osjećam sram. To je pošten posao jer ne kradem – priča Anđelka Grbić. Neki obilaze kontejnere u potrazi za svime što se može iskoristiti glumeći da su se tu slučajno zatekli.

– Ne, ne ja ne skupljam otpad. Bio sam glavni mehaničar u Vjesniku i imam dobru penziju. Neka u gradu budu jeftinije režije, pa ljudi neće kopati po smeću – ogorčeno je rekao Željko koji je upravo izvadio nekoliko boca te dodao:

– To je prihod za ljude bez prihoda. Ako u Gradu tvrde da se time narušava estetika ulica i trgova, zašto se ne zapitaju kako je preko noći sav taj otpad iščeznuo iz gradskih parkova i ulica – pita se bivši autolimar Stjepan Križanić.

Na plac po otpatke
Na trešnjevački plac mnogi dođu po ono što kumice i prodavači odbace. – Dotrajalo voće i povrće na kraju dana ostavim na štandu, a to obično odmah nestane. Odluka gradskih vlasti “u prilog ljepoti” sramotna je, jer one su skrivile to što ljudi guraju glavu u smeće, a sad bi ih još i kažnjavale! Ma, njih treba kazniti – kaže prodavačica Hajra Begić.

Bivši novinar Vlado Bakarčić, koji je mirovinu zaradio u časopisima “Brodogradnja” i “Sam svoj majstor”, kaže da mu mirovina kad podmiri režije nije dostatna za normalan život. Zbog toga je svakog dana na placu i gleda jesu li prodavači štogod odbacili.

– Ne znam zašto bi me netko kažnjavao zbog toga što uzimam ono što drugi odbace. Pa nije to krađa – kaže Bakarčić koji cijeli život stanuje u Novomarofskoj ulici na Trešnjevci. – U mom društvu gotovo svi su prestali pušiti. Ne treba vam nikakvo odvikavanje, dovoljno je da nemate novca – našalio se Bakarčić.

Marija Štefanac odnedavno ima rješenje o mirovini.
– Izračunali su mi mirovinu od 1600 kuna. Kolegama u poduzeću rekla sam neka mi za oproštaj kupe kolica i gumene rukavice da lakše pretražujem gradske kontejnere – kaže razočarana Marija Štefanac..[bye][bye][bye][bye][bye]

http://edition.cnn.com/2008/WORLD/africa/03/10/zimbabwe/index.html

LOL

Ajmo se malo dotaknuti poreznog aspekta vrijednih skupljača otpada. Da tako rade na zapadu, ta lova koju dobijaju bi im lijepo ušla u njihove prihode, pa bi ih država dernula porezom na dohodak!!! Jedno je to kada si ekološki osviješten građanin, pa pet ambalažu ne bacaš u smeće nego odneseš u sabiralište i dobiješ koju kuju da si pokriješ trošak npr. benzina, a drugo je kada netko od toga napravi business i zarađuje. Koliko-toliko, ali zarađuje. E, na to bi morao platiti porez.

Death and taxes!!!!!

Slažem se sa plaćanjem poreza, samo bi onda morali poreze i doprinose plaćati svi: fudbaleri, pevaljke (tzv. estradni umjetnici) itd…Zatim članovi uprava i menadžeri koji dobe bonus u dionicama po cijeni iz 199… , a prodaju ih na burzi i nama ruše cjenu….E kad bi svima njima naplatili poreze….onda se može i ovu sirotinju opaliti po džepu..[angry]

[cool][thumbsup]Analiza: Nastavljen štrajk fond menadžera
Dopunjeno 10.03 16:22!

Nakon završetka trgovanja na Zagrebačkoj burzi u sastavu Crobexa porasla je jedino cijena PBZ-a i Atlantic grupe, dok je dvadeset i šest dionica izgubilo na vrijednosti. Crobex je na vrijednosti izgubio 1,57 posto spustivši se na 4110,15 bodova. Najintenzivniju cjenovnu promjenu od dionica u sastavu Crobexa doživjela je dionica Viadukta, izgubivši na vrijednosti 4,51 posto. Ulagače s pravom zanima je li razlog suzdržanosti nekih upravitelja fondovima nedostatak njihove likvidnosti ili pak nešto drugo.[lol] [lol] [lol] [lol]

[cool][thumbsup]Analiza: Nastavljen štrajk fond menadžera
Dopunjeno 10.03 16:22!

Nakon završetka trgovanja na Zagrebačkoj burzi u sastavu Crobexa porasla je jedino cijena PBZ-a i Atlantic grupe, dok je dvadeset i šest dionica izgubilo na vrijednosti. Crobex je na vrijednosti izgubio 1,57 posto spustivši se na 4110,15 bodova. Najintenzivniju cjenovnu promjenu od dionica u sastavu Crobexa doživjela je dionica Viadukta, izgubivši na vrijednosti 4,51 posto. Ulagače s pravom zanima je li razlog suzdržanosti nekih upravitelja fondovima nedostatak njihove likvidnosti ili pak nešto drugo.[lol] [lol] [lol] [lol]

[bye][bye][bye][bye][bye]

No respect

Ajmo se malo dotaknuti poreznog aspekta vrijednih skupljača otpada. Da tako rade na zapadu, ta lova koju dobijaju bi im lijepo ušla u njihove prihode, pa bi ih država dernula porezom na dohodak!!! Jedno je to kada si ekološki osviješten građanin, pa pet ambalažu ne bacaš u smeće nego odneseš u sabiralište i dobiješ koju kuju da si pokriješ trošak npr. benzina, a drugo je kada netko od toga napravi business i zarađuje. Koliko-toliko, ali zarađuje. E, na to bi morao platiti porez. Death and taxes!!!!!

?????? Naplatio bih ja tebi porez na besćutnost….[angry] nadam se da ne misliš ozbiljno[sad]

[cool][thumbsup] Molimo građane koji nemaju od čega živjeti da ne živciraju gradonačelnika Bandića. [lol] Kopanjem po kontejneru protiv novih Bandićevih pravila

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever jučer je oštro kritizirao zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića zbog najavljenog uvođenja novih komunalnih pravila koja među ostalim predviđaju zabranu kopanja po kontejnerima radi prikupljanja PET ambalaže.[bye][lol]

ne kuzim jednu stvar,novine pisu,TV,txt…nafta ispod 104-105 dolara a ja stalno gledam a on iznad 105 evo sad je 107[huh]

http://money.cnn.com/data/markets/

jel ja krivo gledam ili su oni ludi

više boli kada drugome raste, nego li kada tebi pada

New Report

Close