hoće hoće … na ex-rudača day. samo pazi an T+3. [smiley]
+ današnji post vezano za ivana7 (kojeg ne mogu pronaći)
kolega Tuna, uljepšali ste mi današnji dan …. od srca sam se nasmijao … hvala …
nema problema kolega fazan. kad nema profita in the morning, onda malo šale during the day ublažava dan.
jedino mi žao onog posta vezano za ivanu … sigurno ga je netko obrisao … po meni jedan od legendarnijih …
trenutak slabosti. uz dužno poštovanje prema starijoj kolegici (u smislu investiranja) … moja isprika.
trenutak slabosti. uz dužno poštovanje prema starijoj kolegici (u smislu investiranja) … moja isprika.
Za kaznu skuzi u cemu je tu fora… Polja A i B.
A ja znam, ja znam…
Suti onda…
Hint: Things are not what they seem…
Neš ti ribe u hrvata….
[P] Kamo ribe bježe od burze
Dimitri Jelovčan
redakcija@business.hr
(objavljeno 28.2.08 07:00)
Na prvu aukciju odazvala su se samo tri licitatora, a ponuđeno je tek 120 kilograma ribe.
U Rijeci je nakon sedam desetljeća, po uzoru na legendarnu riblju burzu osnovanu 1938. godine na Sušaku, ponovno započela s radom burza ribe, prva takve vrste u regiji. U prvoj je aukciji, održanoj prošloga tjedna, prodano oko 120 kilograma ribe zadruge Eko riba Cres – Lošinj iz Malog Lošinja.
Jedan od razloga osnivanja Veletržnice, ističe pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo, promet i veze Primorsko-goranske županije Nikola Mendrila, koji će volonterski godinu dana obavljati dužnost direktora Veletržnice, bilo je poboljšanje statusa domaćih ribara po uzoru na talijanske.
“Naše ribarstvo karakterizira velika neorganiziranost: nakon nestanka Jugoslavije praktički su se ugasile velike tvornice ribe, kao i udruge, što je prisililo ribare da se sami snalaze. To nas razlikuje od Italije, gdje se ribar stoljećima tretira kao gospodin i njegova su prava jasno regulirana. Od uloženih sredstava, više od 100 tisuća eura bilo je uloženo za animaciju ribara, za osnivanje ribarskih zadruga te za organizaciju različitih sajmova. Također, budući da je Jadransko more zajedničko bogatstvo obiju zemalja, predstavnici talijanskih regija predložili su Hrvatskoj taj projekt budući da im odgovara, što se više naša zemlja približava članstvu u Europskoj uniji, imati što odgovornijeg susjeda”, objašnjava Mendrila, navodeći kako je potrebno razvijati svijest o važnosti hrvatske ribe kao izvornog brenda.
Brend jadranska riba
“Studiju o Veletržnici Rijeka poslali smo različitim potencijalnim klijentima, među ostalim, predstavnicima Liburnia Riviera hotela, na što nam je odgovoreno kako imaju dovoljno uvezene smrznute ribe na lageru, što zasigurno nije turizam i što u konačnici dovodi do pada kvalitete usluge. Stoga je i više nego nužno formirati brend jadranska riba, a tome će Veletržnica definitivno pridonijeti”, ističe Mendrila.
No, prvu aukciju obilježio je odziv tek triju licitatora te manja prodaja od očekivane. Ipak, sva riba je prodana u skladu s cijenama koje je postavila zadruga.
“Moram priznati da sam na prvoj aukciji očekivao puno veći odziv, kako u ponudi tako i u potražnji. Čini se da je najveći problem naš pravilnik. U posljednje je vrijeme, naime, dosta kritika upućeno na velik broj predviđenih restrikcija, a čini se da je najveći problem činjenica da Veletržnica ribe ne jamči ribarima prodaju cjelokupna ulova”, objašnjava voditelj aukcijske prodaje Zlatko Špurej, navodeći kako je jedan od uzroka neprodanih zaliha ribe ograničenost ribara na jedno lovno područje, što osigurava ulov tek nekoliko vrsta riba.
“Ribari nisu svjesni toga da postoji zasićenost tržišta oslićem i trljom, no ta se vrsta ribe i dalje lovi. Aukcija će napredovati, i to je sigurno, ali nužno je prepoznati potrebe tržišta te ponudu u većoj mjeri usmjeriti na vrhunsku ribu.”
Prema Špurejevu mišljenju, treba biti optimističan u pogledu budućnosti burze ribe jer je u Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja upućena dokumentacija s podacima kako je riječka Veletržnica ribe usklađena s HASAP standardima, što će, nakon izdavanja dozvole, riječkoj ribi otvoriti vrata prema europskom tržištu.
Postupak dražbe
Modernizirana Veletržinica Rijeka osigurava cjelokupnu uslugu u prometu ribe, što je još jedan od glavnih aduta poslovanja. Robu dopremljenu u Veletržnicu pregledavaju veterinar i osoblje (Veletržnica snosi troškove veterinarskog pregleda), nakon čega se primljena roba slaže na palete te se određuje redni broj dražbe. Prije početka dražbe kupac u računovodstvu Veletržnice mora obaviti administrativne radnje, nakon čega dražba počinje u 6 sati ujutro.
Dražbi prisustvuju svi registrirani kupci Veletržnice Rijeka te sudjeluju u aukciji u iznosu sredstava za kupnju robe do granice depozita, a dražb
Na gujicu ću prolajat…
Al ovo je toliko teško za povjerovat, da i kad bi nekom išao objašnjavat, ne bi ti vjerovao.
Baš se mora pogledat kontra slika.
Dražbi prisustvuju svi registrirani kupci Veletržnice Rijeka te sudjeluju u aukciji u iznosu sredstava za kupnju robe do granice depozita, a dražba se obavlja pomoću daljinskoga upravljača, putem kojeg se pritiskom na jedan od četiri prekidača licitira roba izložena na vagi. Djelatnici Veletržnice dopremaju robu do tekuće trake te je na ribi istaknut redni broj dražbe i ime vlasnika robe, a kašeta putuje tekućom trakom do vage, nakon čega se težina na zaslonu prikazuje kao bruto i neto težina. Nakon dovršetka dražbe, kupac u računovodstvu preuzima fakturu za robu te se zadužuje za ambalažu, a postignuta se cijena robe uvećava za PDV te tri posto provizije na vrijednost robe i PDV.
Veletržnica Rijeka nudi i usluge uskladištenja robe do raspoloživog kapaciteta te raspolaže dvama ledomatima kapaciteta četiri tone, a u tijeku je i internetsko povezivanje s drugim europskim burzama ribe. Burza ribe zasad ne radi svakodnevno nego se prilagođava ribarima, odnosno količini ulova za određeni dan, i takva će se praksa provoditi dok se ribari ne odluče svakodnevno dostavljati ribu. No, Špurej smatra kako će ribolovno područje od Paga do hrvatsko- slovenske granice koje gravitira za prodaju ribe u Rijeci pogodovati daljnjem razvoju Veletržnice jer je ovo tržište izrazito pogodno kupcima iz Hrvatske, Slovenije i Italije.
Put u EU
“Nakon dobivanja suglasnosti Ministarstva poljoprivrede, rudarstva i ruralnog razvoja, put prema europskom tržištu definitivno nam je otvoren, a rješenje očekujemo u ožujku ove godine. Veletržnica Rijeka jedina je lokacija na ovom području koja ispunjava sve uvjete za ispravno trgovanje ribom, od trgovačkih do sanitarnih. Dozvolom Ministarstva osigurat će se realizacija cjelokupnog posla na jednom mjestu, od nabave ribe do izvoznih papira, što će pogodovati kako domaćim kupcima tako i inozemnim”, zaključuje Špurej.
Hrvatsko-talijansko partnerstvo
Burza je rezultat poslovne politike razvoja Veletržnice ribe, koja je u listopadu prošle godine osnovana ugovorom o partnerstvu Primorsko-goranske i Istarske županije s talijanskim regijama Veneto, Emilia Romagna i Friuli Venezia giulia uz uloženih 850 tisuća eura. Za potrebe Veletržnice sredstvima američke agencije za međunarodni razvoj modernizirana je infrastruktura nekadašnje tvornice Torpedo.
Na gujicu ću prolajat… Al ovo je toliko teško za povjerovat, da i kad bi nekom išao objašnjavat, ne bi ti vjerovao. Baš se mora pogledat kontra slika.
ajde nemam živaca objasni pa da krenem mirno prema krevetu…..
SLK:
”
Na gujicu ću prolajat… Al ovo je toliko teško za povjerovat, da i kad bi nekom išao objašnjavat, ne bi ti vjerovao. Baš se mora pogledat kontra slika.
”
ajde nemam živaca objasni pa da krenem mirno prema krevetu…..
Budem ja na PM… Nek se drugi jos malo muce [lol]