BEZ CENZURE – OPĆENITO

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BEZ CENZURE – OPĆENITO

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

[cool]
ŽELJE I MOGUĆNOSTI
Budućnost kongresnog turizma u Zagrebu
Autor/izvor: Romana Dugandžija
Zagreb trenutno ne raspolaže niti dovoljnom gradskom prometnom infrastrukturom niti dovoljnim kapacitetima zračne luke niti smještajnim kapacitetima a da ne spomijemo turističku ponudu i sadržaje.

Na seminaru pod naslovom “Može li Zagreb postati Barcelona srednje Europe” održanom prije par dana u organizaciji njemačke zaklade SHBE European Real Estate Circles, mogle su se čuti brojke nakon kojih nije uopće upitno da je odgovor na postavljeno pitanje negativan, bar u skoroj budućnosti. Pri tom se prvenstveno misli na kongresni turizam kojim se Zagreb voli pohvaliti iako godišnje ugosti oko 200 poslovnih skupova.

Zanimljivo je da se Grad priprema za gradnju kongresnog centra praktički u središtu grada, ali pretpostavka za normalno fukcioniranje ovog centra je izgradnja metroa od zračne luke do samog centra grada u blizini budućeg kongresnog centra.

Ako se uzme u obzir da za gradnju centra treba oko 5 godina a za gradnju metroa, o čemu trenutno najviše govori Jure Radić kao predsjednik uprave IGH koji bi vjerojatno dobio natječaj za taj posao, treba puno više od 5 godina, postavlja se pitanje kako će zamišljeni centar funkcionirati dok do njega ne stigne brza gradska željeznica. Jasno je da bi za svaki događaj koji bi okupio par tisuća posjetitelja sve gradske prometnice bile zakrčene, što bi izazvalo frustracije i kod građana i kod gostiju koji se vrlo vjerojatno ne bi poželjeli opet vratiti.
Tako u Zagrebu na jednog stanovnika dolaze 2,2 putnika, u Budimpešti 4,4, Pragu 9,8 a u Barceloni 17,6.

Ako usporedimo Zagreb odnosno zagrebački zračni prijevoz s recimo Budimpeštom, Pragom i Barcelonom jasno je da hrvatska metropola poprilično zaostaje. U 2006. godini broj putnika u zračnom prijevozu u Zagrebu je iznosio 1 728 413, dok je Budimpešta zabilježila 7 709 355 putnika, Prag 11 580 000, a Barcelona nedostižnih 30 008 302.

Iz Zagreba i u Zagreb prometuje 13 avionskih prijevoznika, a u Budimpešti 46, Pragu 50 a Barceloni 90. Odnos prema turizmu pokazuje i broj low cost prijevoznika čiji je udjel u zračnom prijevozu u Zagrebu 12 posto, Pragu 22,26 posto, Budimpešti 27,8 posto te u Barceloni 30 posto. Kao posljedica svega navedenog 2005. godine Zagreb je ugostio 201 kongresni skup, Prag 47, Budimpešta 364, a Barcelona 1353.

Predstavnici turističke zajednice Grada Zagreba vole često reći kako su gosti koji dolaze u Zagreb zapravo naši najbolji prijatelji jer i u ovim uvjetima akomodacije odlučuju se na posjet Zagrebu. Međutim, kongresni turizam ne može se razvijati na šačici entuzijasta koji Zagreb iz nekog razloga zaista vole.

I na spomenutom seminaru moglo se čuti da nije upitno treba li Zagreb zaista kongresni centar i kongresni turizam, ali da bi to imao mora se razviti cijela industrija koja će podržavati kongresni turizam odnosno biti dio njega, od gastro, shopping i zabavne ponude. Kultura grada koji želi biti turističko odredište za bilo kakve, a posebno za poslovne goste, mora se u potpunosti promijeniti. Svi, od vozača taksija do konobara, recepcionera, trgovaca i čistača na ulici, moraju postati dio kulture u kojoj je gost uvijek u pravu i treba mu pružiti što više i to s osmjehom na licu. Taj proces, pak, trajat će puno duže od izgradnje kongresnog centra, pa čak i zagrebačkog metroa.[thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup]

i još nešto o čemu se ne govori puno ovih dana, prije godinu dana kada je u sloveniji zavladala atmosfera linča protiv one romske obitelji i iz svih krajeva su ih protjerivali i prijetili im smrću a vlada to tolerirala, drnovšek se uz svu svoju bolest jedini od političara aktivno suprotstavljao rulji i njihovim balvanima.

Delboy & drhtava_r.,

sačuvaj me Bože ovakvih moralista kakvih ste vas dvojica,
ne želim više replicirati na temu smrt g.Drnovšeka jer nije mi čovjek ništa skrivio, pokoj mu duši.

Delboy,

FYI, ne vozim Audi 8 već nešto puno skromnije od toga ( iako je Audi marka automobila koju volim i kad bi već mogao birati vozio bih Q7 a ne Audi 8).
To koliko sam ja nisko ili nisam zasigurno nisi ti ovdje da mi to daš na znanje jer nemaš pojma niti tko sam a kamoli da me smjestiš u rang u koji si me stavio (bahatih mlađih novovalnih bogataša u Audi 8-icama)
Što se tiče mog vjerskog opredijeljenja, nemam namjeru o tome ovdje pisati no reći ću ti samo da se deklariram kao pijanac (ak se već trebam deklarirati kao nešto).
Što se tebe tiče, ne vidim baš da se iskazuješ prevelikim ulagačkim znanjem i iskustvom iako bi to žarko želio sudeći prema tvojim postovima, možda bi imao više sreće da probaš u nekoj kladionici.

drhtava_r.

moj komentar o zaklanoj krmači bio je sprdnja isključivo na to što su neki kolege objavom informacije o Eduardovoj ozljedi duboko otišli u off topic teme Tržišta kapitala, pa sam i ja nastavio u istom smijeru.

Lijep pozdrav,

Febo

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

Delboy & drhtava_r.,
sačuvaj me Bože ovakvih moralista kakvih ste vas dvojica,
ne želim više replicirati na temu smrt g.Drnovšeka jer nije mi čovjek
ništa skrivio, pokoj mu duši.
Delboy,
FYI, ne vozim Audi 8 već nešto puno skromnije od toga ( iako je Audi
marka automobila koju volim i kad bi već mogao birati vozio bih Q7 a ne
Audi 8).
To koliko sam ja nisko ili nisam zasigurno nisi ti ovdje da mi to daš
na znanje jer nemaš pojma niti tko sam a kamoli da me smjestiš u rang u
koji si me stavio (bahatih mlađih novovalnih bogataša u Audi 8-icama)
Što se tiče mog vjerskog opredijeljenja, nemam namjeru o tome ovdje
pisati no reći ću ti samo da se deklariram kao pijanac (ak se već
trebam deklarirati kao nešto).
Što se tebe tiče, ne vidim baš da se iskazuješ prevelikim ulagačkim
znanjem i iskustvom iako bi to žarko želio sudeći prema tvojim
postovima, možda bi imao više sreće da probaš u nekoj kladionici.
drhtava_r.
moj komentar o zaklanoj krmači bio je sprdnja isključivo na to što su
neki kolege objavom informacije o Eduardovoj ozljedi duboko otišli u
off topic teme Tržišta kapitala, pa sam i ja nastavio u istom smijeru.
Lijep pozdrav,
Febo

Ma ti si jedno dijete. Nije da ja plačem, ali moraš pokazati poštovanje prema pokojniku, ma tko on bio. O mojem znanju nemoj ti govoriti jer nisi kompetentan. Na burzi sam preko 10 godina i zaista mi nije bitno što ti misliš o mom znanju o ulaganju jer dok sam ja kupovao svoju prvu dionicu, ti si mislio da je burza mjesto gdje nezaposleni traže posao..Ti, štoviše, pojma nemaš o tržištu kapitala a svoje znanje crpiš na forumu. O kladionici nemoj, prije bih tebi savjetovao da tamo pođeš jer ja svoje dionice ne prodajem, štoviše jednu imam već 8 godina u portfelju a ti si misli koliki mi je na njoj prinos. Puno pametuješ, a bolje bi ti bilo da pročitaš o čemu ja cijelo vrijeme na forumu govorim…bio bi pametniji, to je sigurno. Dakle, za 10 godina vidjet ćemo hoćeš li uopće biti na burzi tj. hoćeš li sve popušiti ili nećeš. Uvjeren sam da spadaš u 90% onih koji na burzi gube, a vrijeme će pokazati jesam li u pravu ili nisam.[thumbsup]

...povijest se ponavlja...

hahahahahahaha

ovako se nisam odavno nasmijao, kad nemaš argmenata onda igraš na neko životno iskustvo, kolko ti to imaš godina? 50, 60?
BTW, za tvoju informaciju ZSE mi je puno bliža i poznatija nego što ti uopće misliš da znaš..bio sam ondje davno, davno…he-he-he

[smiley]

Ok,

Ste vas dvojica (delboy i febo) sada gotovi sa komparativnim pogledima na živote?

Suricata suricatta

@febo

Ako se ne varam, ovo je topic OPCENITO, tako da ne znam kako i jedna tema na ovom topicu moze bit off.
Kada si quotao Geronima, samo smo jos Saladin i ja imali kratak komentar na tu temu, pa je tesko pricat o nekom masivnom osvrtu na Da silvu (kada bi i bio off).
Na osobnoj razini se nebi natezao, vec samo iznosim cinjenice.
LP

CASH, ZVZD, ATPL, LEDO, PTKM, MRSK. Hic Rhodos, hic salta !!!!

hahahahahahaha
ovako se nisam odavno nasmijao, kad nemaš argmenata onda igraš na neko
životno iskustvo, kolko ti to imaš godina? 50, 60?
BTW, za tvoju informaciju ZSE mi je puno bliža i poznatija nego što ti
uopće misliš da znaš..bio sam ondje davno, davno…he-he-he
[smiley]

Ne poznajemo se i ja uopće ne želim ovaj razgovor spuštati na osobnu razinu. Mogu suditi samo o ljudima koje poznajem. Vjekoslav Čulo je u pravu, ovaj razgovor nema smisla, ali ti si ga inicirao svojim nepoštivanjem pokojnih. Ne čudi me, obzirom na vrijeme u kojem živimo gdje se cijeni samo divljaštvo i novac. Imam 35 godina.

Vjeko,

ma sve je u redu, nema nikakve panike, red je da se tu i tamo malo pokefamo inače bi bila preuštogljena atmosfera ( a među inim vjerujem da i PD Forumu barem malo poraste čitanost priikom ovakvih postova).

Delboy,

sve OK, nemoj zamjerit…ak se ikad negdje vidimo , rado ću nazdravit s tobom. Daj Bože da obojica još dugo budemo aktivni sudionici na ZSE a i šire ( vidim da pišeš i na Belex topicu)

[thumbsup][smiley]

ja se ne ljutim, svi mi smo ovdje s istim ciljem, ali nemojmoj zaboraviti ono malo ljudskosti u sebi. pozdrav i tebi febo.

, ali nemojmoj zaboraviti ono malo ljudskosti u sebi. pozdrav i tebi febo.

Febo i ljudskost..[lol] [lol] [lol]

[wink]

ume da broji sarafe, ali krivo:procenat i tacno; povjest;samnom, neznam, 100 ATPL=1000E, uvjek, vjest..plata?!, dejstvuje

imam 32 godine (za tjedan dana) volim sve što vole mladi,
osim što boksujem volim i lepo da se obučem,
imam psa Šaru.
Eto takav sam vam ja , Febo.

[lol]

New Report

Close