Ministar Primorac izjavio na Radio Splitu da će nova HDZ-ova vlada biti poznata za dva dana.[cool]Izvor:Nacional.
[pray][pray]
Nego..upravo me zvali iz Japana, Alonso prelazi u Hondu??[pray][pray]
Mislim da je oko PKD podignuto previše prašine. Naravno svima nama ulagačima u interesu je da PKD-a ne bude. Ipak smatram da nije tako opasno kao što se predstavlja. U programu se ističe da bi se porez plaćao u visini 10% ali na dobit ostvarenu prodajom dionice koju je ulagač kupio prije manje od godinu dana. Obveza plaćanja poreza odnosi se samo na one koji od ovakvih trgovina ostvare dobit veću od 50K unutar jedne kalendarske godine. Što znači da onaj tko ostvari dobit veću od 50K,npr. 65K platio bi 10% na 15K, odnosno 1500,00 kn. Nije mi poznato da negdje stoji službeni prijedlog o detaljima zakona, ali stalno nešto dadju i mijenjaju, a kao i u svemu nakon 2-3 godine od početka primjene ispravljale bi se greške. Smatram da porast ili pad portfelja u samo nekoliko dana može dostići vrijednost poreza koji bi se platio. Zato nema razloga za ovakvu paniku. Moje osobno mišljenje je da će porez biti ,ili neće biti uveden, bez obzira tko bio na vlasti. Ali smatram da se treba usredotočiti, ako bude potrebno kako se nositi s njim, a ne stvarati paniku.
Premješteno iz teme: [color=blue]Komentari trgovanja[/color]
Dragan Primorac je danas izjavio da ce sastav nove vlade biti poznat za dva dana. Sanaderova objava: “Imamo vladu” bit ce svojevrsni okidac za startanje kupnje. A neki vec kupuju…
Gledajući dnevnik na novoj tv,zaključujem da Hdz ima 77mandata.
HDZ +ROM+HSU+HSP+HSS-HSLS=77
66+1+1+1+8=77
[center][color=blue]Zlomrex dokapitalizacijom povećava udjel u Željezari Split[/color]
škrtac: ” Uložio sam 100kn i otvorio novu firmu i 100%-tni sam vlasnik. Prve godine zaradio sam 20kn i na to platio porez na dobit od 4kn. Zatim tu firmu prodam nekome po 116kn i ponovo platim PKD na 16kn zarade od dionica. Dakle plaćam drugi puta porez na istu zaradu. Trebali bi odlučiti da li se plaća porez kad se zaradi ili kad se isplaćuje.” hm, ne znam. u tvom primjeru je prvi puta platila firma (na firminu zaradu), a ti na svoju kod prodaje firme. nisam siguran da je to dvostruko oporezivanje.
dragi Tunasalad i ostali,
o dvostrukom oprezivanju pisao sam još prije nekoliko mjeseci te sam se oko toga već jednom žučno raspravljao sa ostalim sudionicima foruma. nakon toga mogli smo u raznim novinama pročitati mišljenje poreznih savjetnika koji to isto smatraju dvostrukim oporezivanjem. naime riječ je o istom kapitalu kao poreznoj osnovici koja se prvo oporezuje porezom na dobit a zatim i na dohodak te ja kao takvo riječ o de facto dvostrukom oporezivanju. e sad istina, mnoge zemlje porez na dohodak od kapitala imaju u svojim por.sustavima i to je apsolutna istina međutim i sve te zemlje imaju isto tako mnoge porezne olakšice te izuzimanja iz porezne osnovice kao i ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. ono što jest bitno na ovom forumu to je da će takav porez garantirano kako u kratkom tako i u srednjem roku (do 5 godina) djelovati destimulativno na tržiše kapitala i na investicije uopće.
kako? tako što će svaka dodatno zarađena kuna umjesto da se investira bit opterećena fiskalnim odljevima.
također taj porez destimulativno će djelovati i na potrošnju iako u manjoj mjeri a toga bi zagovornici takvih poreznih oblika trebali biti svjesni. on njega će zapravo profitirati samo banke, naravno ukoliko takav porez ne bude kačio i štedne uloge.
Premješteno iz teme: [color=blue]LKPC (Luka Ploče d.d.)[/color]
Ako HDZ ne sastavi vladu kapetan će biti smjenjen, to je jednostavno tak.
Jel gledate ovo na HTV-u povodom dana republike. Al negdje crveni kmeti uživaju.[thumbsup]
i jos nesto iz prve ruke hss ode u plave[proud]
Uložio sam 100kn i otvorio novu firmu i 100%-tni sam vlasnik. Prve godine zaradio sam 20kn i na to platio porez na dobit od 4kn. Zatim tu firmu prodam nekome po 116kn i ponovo platim PKD na 16kn zarade od dionica. Dakle plaćam drugi puta porez na istu zaradu. Trebali bi odlučiti da li se plaća porez kad se zaradi ili kad se isplaćuje.
Nisi u pravu. Kad si platio 4kn, isplatiš sebi (vlasniku) tih 16kn dobiti na koje si platio porez. Zatim prodaš firmu za onih prvih 100kn i imaš u džepu 116kn.
Ali možeš onih 20kuna sakrit od dobiti, ko fol amortizirat, investirat, na bilo koji način uložit u firmu i time joj dignuti vrijednost, itd.. I kulerski prodaš firmu za 120kn. I imaš u džepu 120kn. Nula poreza! E to oni hoće ukinuti!
[color=blue]Trebaju li nam lobisti?[/color]
škrtac: ” Uložio sam 100kn i otvorio novu firmu i 100%-tni sam vlasnik. Prve godine zaradio sam 20kn i na to platio porez na dobit od 4kn. Zatim tu firmu prodam nekome po 116kn i ponovo platim PKD na 16kn zarade od dionica. Dakle plaćam drugi puta porez na istu zaradu. Trebali bi odlučiti da li se plaća porez kad se zaradi ili kad se isplaćuje. ” Nisi u pravu. Kad si platio 4kn, isplatiš sebi (vlasniku) tih 16kn dobiti na koje si platio porez. Zatim prodaš firmu za onih prvih 100kn i imaš u džepu 116kn. Ali možeš onih 20kuna sakrit od dobiti, ko fol amortizirat, investirat, na bilo koji način uložit u firmu i time joj dignuti vrijednost, itd.. I kulerski prodaš firmu za 120kn. I imaš u džepu 120kn. Nula poreza! E to oni hoće ukinuti!
Ako tako mislite kolega ZG828 (da ovo nije dvostruko oporezivanje), kako bi pojasnili trostruko oporezivanje kod mirovinskih fondova koje bi nastalo uvođenjem PKD-a?