Hrvatska je nakon Libanona druga zemlja po udjelu kredita u stranim valutama u ukupnoj zaduženosti. Stanje je slično onomu kada je 1996. došlo do sloma azijskog tržišta.
Stanje u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Srbiji po svim je makroekonomskim pokazateljima slično ili puno gore od stanja koje je kulminiralo 1996. slomom azijskog tržišta i golemim gubicima u Koreji i istočnoj Aziji.
Usporedba osnovnih makroekonomskih pokazatelja otkriva da je u četiri spomenute države manjak u razmjeni s inozemstvom dvostruko veći nego što je bio u Aziji, vanjski dug veći je 20 posto, gospodarski je rast niži nego što su ga imale azijske zemlje, veća je stopa inflacije, a veće devizne rezerve jedini su segment u kojima spomenute države imaju prednost pred Azijom.
Takvu usporedbu povukao je ekonomski odjel MMF-ova ureda u Europi, čiji su analitičari početkom ovoga tjedna objavili stručni rad pod imenom “Ranjivost zemalja u razvoju u jugoistočnoj Europi – Ima li mjesta zabrinutosti”. MMF je izdvojio četiri najrizičnije tranzicijske države, čije teškoće ne može dovoljno ublažiti ni postupak pristupanja EU. Nakon Libanona, Hrvatska je druga zemlja u svijetu po udjelu kredita u stranim valutama u ukupnoj zaduženosti.
Najproblematičnije razdoblje u njezinu razdoblju spominje se period između 2000. i 2006. godine, koje karakteriziraju visok rast zaduženosti i niska efikasnost investicija. Bez obzira na to što su Hrvatska i baltičke države imale sličnu razinu investicija, u nas je došlo tek do umjerenog rasta, institucionalno okruženje nije bilo dobro, velik je utjecaj javnog sektora i usluga koje nisu izložene tržištu. Ranjivost je dostigla razine koje u drugim državama nisu održive.
Ma nije to kolega tako pa zar ne cujete naseg Sukera i Sanadera da je sve za 5 i samo sto nismo u blaostanju? [smiley1]
Korekcija ide zbog Atlantica, a ne zbog MMF-a, stvarna ili nestvarna teško je reći. Međutim, do jučer su šutili vezano za MMF, Šukera, porez i slične bedastoće, danas ponovno počinje drukanje i to će trajati još par dana, da se ekipa nakrca i onda opet tišina.
Tako sve do petka popodne, a onda počinje salto unaprijed neviđenih razmjera.
zanima me koja je razlika u ona dva programa za praćenje dionica koja se nude na zse.osim u cijeni.unaprijed hvala na odgovoru
zanima me koja je razlika u ona dva programa za praćenje dionica koja se nude na zse.osim u cijeni.unaprijed hvala na odgovoru
Mislite na 2 nivoa pretplate pretspostavljam. Start paket vidite do 10 dionica na svakom od trzista. ostich je za ZSE a ATM ja usporedno trziste tj. za nekadasnji VSE. Vidite trgovanje u realnom vremenu, ali ne vidite top5 ponuda na kupnji i prodaji.
Pro paket dozvoljava pracenje po 20 dionica na svakom od programa i vidite top5 najboljih ponuda sa kolicinama.
Premješteno iz teme: [color=blue]DLKV (Dalekovod d.d.)[/color]
još u vrijeme kad sam samo čituckao po forumu primjetio sam kako su neki članovi izraziti predani, korektni i spremni pomoći… SLK je jedan od njih i hvala mu na tome….
ludi poput njega i plavog čine ovaj forum, unatoč svemu, kvalitetnim štivom…
RESPECT!
Dana 24. listopada 2007. održana je 60. izvanredna sjednica Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga na kojoj je doneseno Privremeno rješenje kojim se nalaže Središnjoj depozitarnoj agenciji d.d. da obustavi sve radnje prijenosa vlasništva s računa prenositelja na račun stjecatelja u trajanju od 60 dana od konačnosti ovog Privremenog rješenja, u kojemu će roku Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga provesti nadzorne radnje te donijeti odgovarajuće mjere shodno utvrđenom činjeničnom stanju, na temelju transakcija sklopljenih na Zagrebačkoj burzi d.d. dana 22. listopada 2007. godine i 23. listopada 2007. godine, a koje se odnose na trgovinu vrijednosnim papirom oznake CRAL-R-A, izdavatelja Croatia Airlines d.d. Zagreb.
hehe legende… temeljem kojih zakona i pravilnika su ponistili trgovanje da bi ga opet dozvolili pa da bi opet vjerovatno ponistili…
necu tako, ajmo izpocetka igrati se… ja bi kupio xzxz-R-A po 40 kn [smiley1]
hehe legende… temeljem kojih zakona i pravilnika su ponistili trgovanje da bi ga opet dozvolili pa da bi opet vjerovatno ponistili…
necu tako, ajmo izpocetka igrati se… ja bi kupio xzxz-R-A po 40 kn [smiley1]
I onda još napadnu brokere za to.
ma nisu brokeri krivi… ne znam odakle im pravo da poplj… ljude… ako ja hocu kupiti dionicu i netko mi kaze ne valja nemoj…. a ja i dalje kupim zasto bi on bio kriv…
moram biti iskren, na sase nisam htio ici zbog ovakvih stvari… a gle sad imamo to i u HR
Premješteno iz teme: [color=blue]IGH (Institut građevinarstva Hrvatske d.d.)[/color]
Zadnje sudjelovane rasprave:
IGH (Institut građevinarstva Hrvatske d.d.) 24.10.2007. 17:07
DLKV (Dalekovod d.d.) 15.10.2007. 09:44
INA (INA-Industrija nafte d.d.) 26.09.2007. 15:21
HT (HT-Hrvatske telekomunikacije d.d.) 16.09.2007. 21:18
ATPL (Atlantska plovidba d.d.) 14.09.2007. 15:26
PTKM (Petrokemija d.d.) 14.09.2007. 15:18
HDEL (Hidroelektra niskogradnja d.d.) 14.09.2007. 15:08
BEZ CENZURE – OPĆENITO 14.09.2007. 12:31
IPKK (IPK KANDIT d.d. za proizvodnju bombona i čokolade) 14.09.2007. 12:29
INGR (Ingra d.d.) 14.09.2007. 12:15
Evo kako izgleda profil sudjelovanja u raspravama jednog kritičara na IGH.
Dođe svakih 2 tjedna, nešto kaže (ni on sam ne zna šta je rekao) i ode.