[color=blue]Omišanka nije kriva, nećak broker kontrolirao je račun[/color]
Priča o jednoj od najvećih burzovnih prevara u američkoj povijesti, u koju je izravno ili neizravno bilo umiješano i nekoliko hrvatskih državljana, došla je do samog kraja. Eugene Plotkin, glavni mozak operacije u kojoj se na razne načine na računima sudionika našlo “zarađenih” gotovo sedam milijuna dolara, izjasnio se krivim i sada čeka presudu zakazanu za 30. studenoga.
Pred Saveznim sudom Južnog okruga na Manhattanu 28-godišnji Plotkin je, očito pritisnut dokazima i svjedočenjem ostalih pokajnika, rekao da je kriv za sve za što ga se tereti, a prema dogovoru s tužiteljima, čeka ga između 57 i 71 mjesec zatvora, znatno manje od čak 160 godina (po 20 godina za svaku od osam točaka optužnice) koliko je mogao dobiti da se nije nagodio. Uz to, mora vratiti i nelegalno zarađeni novac.
– Shvaćam da sam činio krivo i da su moja djela bila protivna zakonu – izjavio je Plotkin u svom izjašnjavanju. Plotkinovim priznanjem svi koji su privedeni sudovima u SAD-u, uključujući i njegova glavnog kompanjona, brokera hrvatskoga podrijetla Davida Pajcina, priznali su sudjelovanje u nekoliko prevara, a dvojica prvookrivljenih sada zajedno čekaju presudu.
Najpoznatija od tih prevara je ona dionicama Reeboka: Plotkin i Pajcin su na dojavu analitičara Merrill Lyncha, Stana Shpigelmana, u kolovozu 2005. kupili dionice prije nego što je objavljeno spajanje s Adidasom, a zatim ih odmah prodali i zaradili milijune.
No, zbog tog posla su i otkriveni jer je američkim financima bilo sumnjivo kad je 65-godišnja umirovljena krojačica iz Omiša Sonja Antičević, Pajcinova teta, preko noći na svoj račun dobila više od dva milijuna dolara.
Na isti je način podebljan i račun Pajcinove djevojke, striptizete Monice Vujevic, te još nekoliko ljudi, prema svemu sudeći bez njihova izravnog sudjelovanja.
Pravosudne vlasti u SAD-u sada su prvi put službeno rekle da su računi Sonje Antičević, Ilije Borca i Zorana Šormaza, među ostalima, bili pod direktnim Pajcinovim nadzorom, pa bi se lako moglo dogoditi da oni i ne budu gonjeni.
Osim klasičnog trgovanja povjerljivim informacijama u slučaju Reebok, Pajcin i Plotkin su smislili još dva iznimno maštovita načina pribavljanja podataka. U prvom su potkupili dvojicu tiskarskih radnika da im unaprijed dostavljaju kolumnu “Inside Wall Street” iz časopisa BusinessWeek, prema kojoj se često formiraju burzovna kretanja. U drugom su slučaju, pak, platili članu istražne porote u New Jerseyju da im javlja kako ide istraga o malverzacijama u jednoj tvrtki. No, na tom posljednjem poslu čak su i izgubili novac.
izvor: jutarnji.hr
ko i svugdje ako si mali igrac mogu te goniti kako hoces.. ako si veliki mozes sta hoces.. otkud meryl linchu takve informacije?
ko i svugdje ako si mali igrac mogu te goniti kako hoces.. ako si veliki mozes sta hoces.. otkud meryl linchu takve informacije?
merril lynch je market maker, pa bi trebao imat pristup tim podacima. Ili je mozda bio konzultant pri spajanju sa adidasom.
isto tako isti se bavi investiranjem.. hmmm[smiley1]
isto tako isti se bavi investiranjem.. hmmm[smiley1]
Po definiciji se market maker bavi investirnanjem. Ne znam tocno kako je to rijeseno kod njih, ali salu na stranu: u SAD je inside trading tezak prijestup, povlaci ogromne novcane kazne, a bogami i zatvorske. Nije ko kod nas da dobijes ukor od hanfe. A bogami i provjeravaju sve sumnjive transakcije…
super24: ” isto tako isti se bavi investiranjem.. hmmm[smiley1] ” Po definiciji se market maker bavi investirnanjem. Ne znam tocno kako je to rijeseno kod njih, ali salu na stranu: u SAD je inside trading tezak prijestup, povlaci ogromne novcane kazne, a bogami i zatvorske. Nije ko kod nas da dobijes ukor od hanfe. A bogami i provjeravaju sve sumnjive transakcije…
Ne bi bilo dovoljno mjesta u zatvorima….. Izaslo je objasnjenje da su imali pristup novinama prije drugih; ok to je insider trading, ali mislim da je vjerovatnije ovo sto si napisao-da su na odredjeni nacin bili ukljuceni u deal adidas-reebok
…
Ne bi bilo dovoljno mjesta u zatvorima….. Izaslo je objasnjenje da su imali pristup novinama prije drugih; ok to je insider trading, ali mislim da je vjerovatnije ovo sto si napisao-da su na odredjeni nacin bili ukljuceni u deal adidas-reebok
Ma ti amerikanci su opaki kad krsis zakon, ali naravno da prodje inside trading. Mislim da je kod prodaje Hiltona cijena pocela rast koji sat prije objave. Neznam dal su koga ukebali…
Mislim da je kod prodaje Hiltona cijena pocela rast koji sat prije objave. Neznam dal su koga ukebali…
Mislim da je Paris zavšila u zatvoru.
deimos:
”
Mislim da je kod prodaje Hiltona cijena pocela rast koji sat prije objave. Neznam dal su koga ukebali…
”
Sto nije ona zbog voznje u pijanom stanju? Ne pratim trac rubrike…
SLK:
”
deimos:
”
”
”
Sto nije ona zbog voznje u pijanom stanju?
Je.
Bez veze, zbog toga? Mislim, kod nas pijan bez vozacke ubijes dvoje ljudi pa dobijes skolovanje u Svicarskoj ako si iz dobre obitelji. Dobro sad, nekima je i skolovanje kazna, ali bolje i to nego zatvor.
Bez veze, zbog toga? Mislim, kod nas pijan bez vozacke ubijes dvoje ljudi pa dobijes skolovanje u Svicarskoj ako si iz dobre obitelji. Dobro sad, nekima je i skolovanje kazna, ali bolje i to nego zatvor.
da nije istinito bilo bi smijesno .