@ gismund
ne slazem se bas jer ako SAD bankrotira cijeli svijet je u banani…tako smo i za pocetak ove krize prije nekoliko godina govorili da ce nas zaobici,da se kod nas nista ne dogadja,da nam je bankarski sektor stabilan i neko vrijeme se stvarno nista kod nas nije dogadjalo dok su zapad i SAD imali pad BDP-a ali onda kad nas je stiglo jos uvijek se nismo oporavili mislim da nam BDP pada vec 2 i pol godine
@ gismund
ne slazem se bas jer ako SAD bankrotira cijeli svijet je u banani…tako smo i za pocetak ove krize prije nekoliko godina govorili da ce nas zaobici,da se kod nas nista ne dogadja,da nam je bankarski sektor stabilan i neko vrijeme se stvarno nista kod nas nije dogadjalo dok su zapad i SAD imali pad BDP-a ali onda kad nas je stiglo jos uvijek se nismo oporavili mislim da nam BDP pada vec 2 i pol godine
ma OK, ja sam i rekao da očekujem da će se zbog financ. interesa to na kraju riješiti…možda i par dana nakon roka, da bude dramatičnije, ali riješit će se, prvenstveno zbog Amera koji neće dozvoliti da izgube status AAA. To je i pitanje velikih gubitaka za same Amere, ali i njihove taštine, a na kraju i političke odgovornosti onoga koji bi odbio povećanje limita koje je već bezbroj puta odobravano. Sad je to sitno političko prepucavanje i skupljanje bodova, glumljenje principa itd. ali nitko na kraju nije lud zahebati sam sebe, svoje burze i prinose.
….OVO PROČITAJTE I VIŠE PUTA …..jako je dobro za rad na burzi / iz retrospektive postova /
Teško je danas uspjeti kao samostalan strijelac …na 418. stranici ove teme..piše IVANA7….
No, kako se I ZAŠTO – ekipa iz portala MOJ NOVAC.hr gdje je navlačenje prekinuto-PRESELILA NA OVAJ
POSLOVNI.HR FORUM…u originalu pročitajte od autora …………. Lijepi pozdrav.
čemu toliko priče o zavjerama?
možda je bolje, ako netko 1000 dolara prodaje za 500, naprosto kupiti i ne zamarati se pitanjem zašto se 1000 prodaje za 500 🙂
@ gismund
ma OK, ja sam i rekao da očekujem da će se zbog financ. interesa to na kraju riješiti…možda i par dana nakon roka, da bude dramatičnije, ali riješit će se, prvenstveno zbog Amera koji neće dozvoliti da izgube status AAA. To je i pitanje velikih gubitaka za same Amere, ali i njihove taštine, a na kraju i političke odgovornosti onoga koji bi odbio povećanje limita koje je već bezbroj puta odobravano. Sad je to sitno političko prepucavanje i skupljanje bodova, glumljenje principa itd. ali nitko na kraju nije lud zahebati sam sebe, svoje burze i prinose.
[/quote]
trenutno europa nosi hipoteku grcke,a pred vratima je spanjolska,zypern i italia.
tocka na "i" bila bi spuštanje rejting americi.
ali fokus je pred našim vratima a to je europa,ako dolar slabi prema euru,europa ima poteškoce izvozom i proizvodnjom
Premješteno iz teme: Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize
evo jedno konstruktivno pitanje koje sam sebi postavljam,,,,,
početkom godine sam dignuo kredit u eurima(25 000)…gotovninski ….imao isto toliko od prije.,…..
znači cca 50 000 eura i to mi je za igru na burzi,,,,
u kešu sam preko 50%….
e sad zanima me….
kad je euro ovoliko narastao ljeti moga bi bit i viši na zimu recimo 8….
Bijah bio u banci i u ponudi su izašli krediti u kunama….super povoljne kamate bez troška otvaranja,,,
a za ovaj prije netreba trošak otvaranja…..
Moja dvojba….
držat kredit u eurima…ili ..prebacit ga u kune….(pa kad sve rokne uletit sa lovicon)
Znači EUR ili KUNA…
u čemu je bolje bit dužan?
evo jedno konstruktivno pitanje koje sam sebi postavljam,,,,,
početkom godine sam dignuo kredit u eurima(25 000)…gotovninski ….imao isto toliko od prije.,…..
znači cca 50 000 eura i to mi je za igru na burzi,,,,
u kešu sam preko 50%….
e sad zanima me….
kad je euro ovoliko narastao ljeti moga bi bit i viši na zimu recimo 8….
Bijah bio u banci i u ponudi su izašli krediti u kunama….super povoljne kamate bez troška otvaranja,,,
a za ovaj prije netreba trošak otvaranja…..
Moja dvojba….
držat kredit u eurima…ili ..prebacit ga u kune….(pa kad sve rokne uletit sa lovicon)
Znači EUR ili KUNA…
ovisi u čemu su ti prihodi i kakvi su po strukturi
Znači EUR ili KUNA…
Kune definitivno, jer i Vaši prihodi su u kunama, dakle nema opasnosti od gubitka na tečajnoj razlici.
Al opet izvrne li se dolar, neće ni Euro vrijediti baš ništa.
Zasad me ne iznenađuje rast Eura prema Kuni, jer je država uzimala velike količine Eura za otplatu, međutim s tim je uskoro gotovo pa je očekivati pad Eura prema kuni.
Ne pravi se blesav.
zamisli ovu situaciju.
– imaš direktora brokerske kuće s kojim se njegovi zaposleni, a svima im je on dao posao, sprdaju da nikad u životu nije izračunao p/e
– imaš glavnog analitičara koji na spomen korelacije fedove kamate i indeksa gleda u tebe tupo ko tele u šarena vrata, ono, na čelu mu piše da blagog pojma nema o čemu to govoriš
– drugi analitičar je zamalo izgubio curu jer je beznadno zaljubljen u glavnog analitičara, njegova presudna kvalifikacija za dobivanje posla bila je da nedvojbeno zna manje od glavnog analitičara, i zato nikad neće ugroziti poziciju broja 1
i, da sad ne nabrajam kog sve tu imaš
– imaš još glavonju nekog fonda koji pozove direktora i kaže mu: ‘hajd nam vi predajte u bescjenje 10.000 dionica vaših portfeljaša, kupite i sebi koliko treba, a mi ćemo je napucati na deset puta veću cijenu’.
što ti želim reći je, možda bi stvarno trebala pogledati onih nekoliko grafova.
u nekim točkama, a znala su to biti i duga razdoblja, možda je bilo sjajnih prilika za kupnju. što te briga je li zavjera, jesu li reptili, ili je grah pao, ako misliš da je jeftino – kupiš…
u nekim točkama možda je bilo dobro prodati dionicu. što te briga je li zavjera, jesu li iluminati, i tako dalje, možda je naprosto bilo rezonski prodati.
želim reći da bi možda bilo dobro da razmotriš mogućnost, samo mogućnost!, da te možda ne bi trebalo biti briga dogovara li glavonja fonda s direktorom brokeraja i njegovim kretićima neku zavjeru, ali te ništa ne priječi da, i ne znajući za zavjeru, u njoj sudjeluješ kupujući po besramno niskoj cijeni, a prodajući po besramno visokoj [smiley]
ne pravim se blesav, nego samo to htjedoh reći.
smatram da što si financijski pismeniji, to je manja šansa da ćeš trebati zaštitu institucija koje rade ili ne rade svoj posao.
možda da ipak pogledaš nekoliko grafova [smiley]
Pogledala sam grafove. I šta sad ?
Barmen , možeš mi iskreno reći: Koliko si u ovoj godini zaradio – mislim, koliki ti je prinos…
od 01.01.2011.-31.07.2011. ? Ali, stvarno- najiskrenije…
Onako, sve izračunaj. I novac koji si sebi isplatio, i ukupno -koju cijenu tržišnu imaš sad, a koju si imao
na taj dan,na početku godine.
Sad taj prinos usporedi s fondovima. Uzmi nasumce iz dioničkih fondova svaki drugi- izračunaj srednju
vrijednost prinosa u ovoj godini- usporedi je s tvojom.
Gdje si ? U minusu- u plusu- bolji od njih ili lošiji od njih. Onda pljujte po njima.
Sad uzmi ,prinos DOTIČNOG. I usporedi ga s prosjekom fondova.Kaj , oni su toliko gluplji od njega.?
Ne znaju kupiti dionice -perspektivne- a imaju FI – svaku sekundu pred sobom, samo nazovu …..
POZICIJA NA TRŽIŠTU
Primjena teorije narodnih izreka poput: Tko je jamio , jamio, Tko je bliže vatri taj se bolje grije,
Tko tebe kruhom, ti njega kamenom / tako nekako/…i sl.
Ti mi pričaš o knjigama, ko da sam polupismena, MENI? u generaciji na 2. drugom mjestu-na spisku najboljih primljenih / upisanih/studenata komparativne književnosti u ZG,od njih masu / prešla na drugi faks, taj mi je bio dosadan prije početka predavanja/???
Neću napisati koje godine..može na p.p. ako hoćeš pa provjeri..
Pa, najmanji je problem pročitati knjigu..
Misliš da si umišljam zavjere, da ne razumijem prirodne zakone ponude i potražnje…?
Veliš, manja je šansa da ću trebati zaštitu institucija? Hanfe, Uskoka, …kojih misliš?
U HANFI rade djeca. Uskok? Pa, ima materijala za njih, neću reći da nema organiziranih dogovora
za nastanak koristi- i štete za ulagače…
Danas sam slučajno pročitala nešto o gosp.Davoru Šternu .I njemu i još 40 najbogatijih Hrvata
davne 2002.g. o kojima je pisao NACIONAL.Zar nitko nema hrabrosti pitati tih 40 najbogatijih
HRVATA -2011 GDJE SU NJIHOVE DIONICE , tko ih vodi..i kolike su im vrijednosti .DANAS? I tko su novi
najbogatiji Hrvati sada!
Pusti tu knjigu..dobar posao za izdavača…