Kak možeš sve to gledati , mrtav-hladan………..? Ajde, šutim.
OBLJETNICA PRIZNANJA
Devetnaest godina poslije: Zemlja bez nade
Autor/izvor: Siniša Malus – sinisa.malus@seebiz.eu
KOLUMNA – Devetnaest godina nakon priznanja samostalnosti i suverenosti Hrvatske, simbolični je trenutak da se zapitamo što zapravo obilježavamo. Smostalnost? Suverenost? Izlazak iz Jugoslavije?
"Odlučimo sami o sudbini Hrvatske" bila je parola koja je dobila izbore 1990. i koja je zemlju izvela kroz rat netko će reći kao pobjednika. Koga smo to "mi" pobijedili? Imamo ono što smo zapravo imali i prije tog rata u teritorijalnom smislu. U svakom drugom smislu, imamo manje nego što smo imali tada, u "olovna" vremena. Manje slobode, manje demokracije, manje tržišta, manje posla, manje vedrine, manje ambicije, više apatije, više nezadovoljstva, više kriminala, više korupcije, više partitokracije. Onaj tko je bio u ratu s pravom se može upitati "zašto sam se borio".
Eto, upravo danas vidimo kako prosvjeduju branitelji, stvarno se nismo daleko maknuli u ovih devetnaest godina. Njima se, dakle, dosta toga promijenilo. Moraju "dokazivati" da je Srbija bila agresor, a Hrvatska žrtva. Aktualne interpretacije tih događaja su nešto "neutralnije". U duhu je regionalne suradnje da svi zaboravimo što je bilo. I to doista i jest ako, želimo li ići dalje, moramo taj dio povijesti zaboraviti jer se sa susjedima nikad nećemo moći dogovoriti o tome tko je kriv, odnosno odgovoran za ono što se događalo.
Država je rasprodana, stranim i domaćim vlasnicima. Lavovski dio nacionalnog bogatstva u rukama je stranih vlasnika, a dobar dio imovine najvećih kompanija u rukama onih koji su se "snašli" 90-ih godina i pokupovali za sitan novac (ili bez njega!) ono što su danas velike regionalne tvrtke. Na lošim temeljima ne može se izgraditi kvalitetna kuća. Pretvorba i privatizacija najveći je zločin koji se dogodio u ovoj zemlji, za njega su odgovarali tek rijetki, i tek za djelić onoga što je zapravo počinjeno. A počinjeno je toliko toga da danas mnogi osjećaju kako ovo nije njihova država, kako žive u nekoj virtualnoj (a zapravo, tako smrdljivo stvarnoj!) BigBrotherŠeherezadaTurbofolk državi s kojom imaju malo toga zajedničkog.
Gledao sam neku večer dokumentarac o Hrvatskom proljeću koji me baš deprimirao. Ne zbog tih događaja i njihova epiloga već zbog toga kako sve to izgleda iz današnje perpsketive. Prijatelju sam nakon filma poslao SMS sadržaja "1971. je časno bilo biti Hrvat, danas to nije". I jebiga, to je stvarno tako. Ostaju ti tek sitna zadovoljstva pored televizora kad pobjeđuje, recimo, rukometna reprezentacija i tu se iscrpljuje pojam "domoljublja". Ma, sve ostalo isto je kao i u Jugoslaviji, uostalom kao i u svakoj zemlji punoj korupcije i kriminala. Želiš zajebati državu gdje god stigneš jer znaš da tvoj novac odlazi u vjetar, ne vjeruješ političarima svih vrsta i čekaš "bolja vremena".
Mnogi moji poznanici i prijatelji žive na rubu, ili koji korak preko njega, više kao životinje nego kao ljudi. Imitacija života. Nije problem toliko u tome što je stvarnost teška nego još i više u tome što se ne vidi boljitak u budućnosti. Tako bih volio da sam u krivu, ne zbog mene i moje generacije nego zbog onih koji će za, recimo, četredesetu obljetnicu priznanja pisati neki sličan "pogled unatrag". Kako sada stvari stoje, šanse za tako pozitivan tekst vrlo su male.
Ima li kraja i konca ovakvim hrvatskim "biznismenima"?
http://www.jutarnji.hr/krah-obitelji-crncevic-koja-je-hrvatima-htjela-prodavati-luksuz/918016/ [rolleyes]
DON VINKO SANADER
NIje me briga koliko ima novaca, i da li je dobio pinku na lobiranju za struju, kakav auto vozi i
što propovijeda, ali, ipak mu zamjeram- što je uz sve te grijehe – tipični ženskaroš i uz sve to
kompletno , ima i žene , kad god hoće.E, pa don Vinko, prećeraše….!
I drugo, gledam malo Sky Park u Singapuru i ulazni hodnik, neodoljivo me podjeća na
idejni projekat IGH za Zračnu luku u Zagrebu…ma , jeli moguć plagijat?
UPOZORENJE…….!!!!!
Virus se širi na FB !!! Trojan worm koji se zove Coobface… Ukrast ce vam
informacije, osvojiti sistem i zatvoriti ga ! NE OTVARAJTE LINK
BarakObama-Clinton Scandal !!! Ako vam Smart Girl15 posalje zahtjev,
neprihvacajte ! TO JE VIRUS! Ako je neko od vasih prijatelja prihvatio onda i vi dobijate virus! Kopirajte……
Premješteno iz teme: Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize
Ma gle, čeka nas kratkoročna koreksija, no ti na izdvojenim primerima ne more da sagledaš celu dugoročnu sliku … ajde pogledaj NDX naprimer, pa ćeš videti da je isti probio vrh iz 2008. i nastavlja dalje… naravno da će po putu biti koreksija… no ovaj ciklus dugoročnog rasta još nije završen i potrajat će još najmanje godinu, možda i dve.
Već možda za koji dan će krenuti priče na vodećim portalima cnbc-a, bloomberga i sl. s katastrofičnim scenariom, pa će se javiti dr. Doom i drugi, pa će Španija zapasti u nove fiskalne probleme… etc., no to ne znači da će market radi toga prestati da raste… Ovo je ulovilo positivan momentum i neće tako lako dolje, opet ponavljam govorimo o dugoročnom secanriu, na kratki rok i ja očekujem koreksiju.
Je si li siguran za ovu reč " koreksija" ? Ja baš i nisam. Pito Google i gle šta on kaže:
korekcija :корекција
Možda ja krivo čitam…
Premješteno iz teme: Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize
***netko mu je "uhakovao nalog" [shocked] vidi šta je napisao u idućem postu:
Ne slažem se baš sa tom konstatacijom, INA je ajmo reći katalizirala proces, ubrzala ga…
a trebalo je: "Ne slažem se baš sa tom konstatasijom, INA ako smemo da kažemo katalizovala proces, ubrzala ga…"
[lol]
UPOZORENJE…….!!!!!
Virus se širi na FB !!! Trojan worm koji se zove Coobface… Ukrast ce vam
informacije, osvojiti sistem i zatvoriti ga ! NE OTVARAJTE LINK
BarakObama-Clinton Scandal !!! Ako vam Smart Girl15 posalje zahtjev,
neprihvacajte ! TO JE VIRUS! Ako je neko od vasih prijatelja prihvatio onda i vi dobijate virus! Kopirajte……
Ovo je bosanski virus.
pa kolega je u počecima prilično dobro vladao štokavskim ijekavskim narječjem Hrvatskog jezika, evo kako je to zvučalo prije ovog prenemaganja, onda je znao reći i korekcija [lol] [lol]
Ajde ne pričaj molim te gluposti. O kakvim ti fundamentima govoriš??? Iz aviona je evidentna precijenjenost Unijapapira. Na kratki rok moguć je manji rast (generiran tvojom aktivnošću i nagovarnju tvojih komapnjona), na dulji rok (govorimo o nekoliko tjedana) značajnija korekcija.
Od kud knjigovodstvena vrijednost od 450 kuna? Na kraju devetog mjeseca iznosila je 257,24 kune.
Zanmljiva im je i nematerijalna imovina veća od 56 milijuna kuna. Bilo bi lijepo znati što se pod tim skriva ili što su preplatili toliko u proteklim godinama.
Pogledaj i dugove malo. Kratkoročne financijske obveze na kraju rujna 168,22 milijuna kuna, a ukupna kratkotrajna imovina iznosi 166,3 milijuna kuna od čega je 100 milijuna kuna zaliha. Pored toga imaju i 117,26 milijuna kuna dugoročnog duga, a samo na ime kamata su u prvih devet mjeseci ove godine platili 11,88 milijuna kuna. Oni ne da su insolventni, njima prijeti blokada. I šećer na kraju, pad poslovnih prihoda od gotovo 25%. Ako nastave tim tempom, piše im se vrlo, vrlo loše. Molit ću za njih. [/quote]
itd…
a onda je naglo prešao na pravoslavlje!Hristos se rodi, sa zakašnjenjem
[thumbsup] [lol]
DON VINKO SANADER
NIje me briga koliko ima novaca, i da li je dobio pinku na lobiranju za struju, kakav auto vozi i
što propovijeda, ali, ipak mu zamjeram- što je uz sve te grijehe – tipični ženskaroš i uz sve to
kompletno , ima i žene , kad god hoće.E, pa don Vinko, prećeraše….!
Miami al si ga upoznala pa ti se upucavao?
Mislim da su to s ženama samo priče, iako mu je uvijek godilo žensko društvo uvjek je bio okružen najboljim macama u gradu.
Ja mu najviše zamjeram što mu je misa često izgledala kao skup HDZ-a. Kad mu je brato utekao našao je neki biblijski citat da se umorni moraju odmoriti, a u zadnje vrijeme priča o izdajicama. [pray] [pray] [pray]
Antiša, ako se čovjek odlučio ići za svećenika- najveće odricanje i nedostatak je u obitelji i ženi- naravno. Ako ima ženu – onda je prevario svog Boga…
O financijama crkve kroz povijest, bolje je niti ne spominjati….tako da tu nema puno novih
prevara, sve je transparetno kroz prošlost ….
Prije ovog teksta o Vinku Sanaderu, htjela sam ispisati marke automobila, koje voze naši svećenici- ovdje – po našim Župama….prava ergela najboljih konja….
Ali, neka im je ….no, ako zajašu nešto drugo…to ne bi mogla ne primjetiti kao nekorektno,
obzirom na opredjeljivost u životnom pozivu i svakodnevno ponovljenim idealima pred ljudima…
Došla iz Zagreba..pitanje glasi: Kako ćete u Zagrebu riješiti problem PROSJAČENJA?
KO pravi seljak, kupila sam CD od Kraljeva ulice na trgu, i jedva se riješila nekoliko prosjaka, koji
su me navlačili za novce tokom jednosatnog boravka u Zagrebu.
Zašto je taj oblik ponašanja u Zagrebu prihvaćen kao normalan, a u ostalim Gradovima nije dopušten?
Mi smo Županija sa najviše Roma, koji tradicionalno prosjače, pa ipak, to je definitivno danas
gotovo rijetkost na ulici.
Komunalni redari i policija- ne radi svoj posao.Gdje su ? U uredima?