Premješteno iz teme: Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled
Daješ previše važnosti "suvremenim" pojavama, kao da su nešto novo. [rolleyes]
Feničani su vjerovatno najbolji trgovci koje svijet vidio. Investirali su, širili se, zaradu reinvestirali.
Kad su nadrasli svoje podneblje, outsourcali su se u Kartagu. Banca Medici i đenoveške banke koje su uzimale depozite od aristokrata i njima financirale trgovinu, otvarale podružnice po europi i aziji, isplaćivale dividendu, imali direktore židove i na kraju krajeva sufinancirale DEIC i EEIC.
Dovoljno suvremeno i kapitalistički?
Premješteno iz teme: Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled
@James Knox
Naravno, tako opčenito gledano. Ja ovdje govorim o "suvremenom europskom kapitalizmu" (kojega su brzo preuzeli i razvili amerikanci pa bi mnogi danas kapitalizam više poistovjećivali sa njima nego Europom kao kolijevkom).
Kapitalizam kakvog danas znamo je nastao u Nizezmskoj krajem 16., početkom 17. st. Englezi su ga odmah preuzeli i u neku ruku unaprijedili (oni bi rekli i neovisno izmislili), a njihova prekomorska kolonija je stvar dovela do opet novih razina… i to je taj današnji europsko-američki kapitalizam o kojem govorim.
Naravno da je postojalo i prije sličnih tvorevina, kao i istovremeno na drugim dijeloviam svijeta sličnih ideja, možda drugačije crpljenje inspiracije… to je jasno.
To je kao ono u znanosti, matematici npr., kada par ljudi istovremeno dođe do istog zaključka, neovisno, i krenuvši iz savim drugačijeg smijera. A onda se ponekad pokaže da je to nekada netko prije par stoljeća također znao u nekom obliku…
P.S. Što se tiče kršćanstva, mislim da je ipak ključna greška prije pada Carstva, i puno prije tog 8. stoljeća, onda kadaje Rimsko Carsvo kršćanstvo priznalo za državnu religiju. Mislim da je sve moglo bolje završiti da su puno prije toga, vidjevši kako se kršćanstvo širi i da ga nema smisla pokušavati uništiti, pristali na novu revolucionranu ideju – da su odlučili odbaciti staru rimsku vjeru kao službenu, ali niti jednu drugu uzeti umjesto nje, nego dati i kršćanima i svim ostalim slobodu vjeroispovijesti na jednakopravnim principima gdje se država strogo distancira od bilo koje. Međutim takvo nešto očito u ono dobe nikome nije moglo pasti na pamet. Oni su mislili da će sve riješiti tako da jednostavno staru nepopulranu religiju zamijene sa onom koja je sad u modi. Često se kompanije, pa eto i cijela društva nađu u sitaciji kada treba donijeti neke radikalne promjene, jedan novi pogled na svijet, kako bi se opstalo i dalje napredovalo. Oni u to doba nisu uspjeli donijeti onakvu radikalnu promjenu i zato su propali. Očito je tada i samo prihvaćanje kršćanstva izgledalo radikalno, međutim očito da je njima trebala još puno radikalnija stvar.
Feničani su tamo gdje su i bili, u Libanonu. Ovo ne volim propadanje, kad umreš si izgubio je razmišljane 12-godišnjaka, no svejedno…
Monte dei Paschi di Siena, since 1427.
Najstarija banka na svijetu, treća najveća u Italiji danas.
Lynx,
cijenim tvoje postove, sli ovaj put se sa mnogo stvari ne bih mogao sloziti. Nemam sada vremena da ti odgovorim, nisam u HR, pa cu to ostaviti za drugi put. Poslat cu ti cinjenice i izvore na PM.
Prvo, ne znam zasto bi ti je zao Rimskog carstva? Pa nisu li oni svoju vladavinu temeljili na osvajanjima i potlacivanju slabijih, kao i sve druge drzave u povijesti, i danas koje koriste "monopol sile" da bi mogle upravljati drugima. U stvarnosti bi vjerojatno Asterix i Obelix zavrsili negdje na vjesalima. Zasto bi Rimsko pokoravanje drugih naroda bilo drugacije od Hitlerove teznje da osvoji Europu? Razlika je u naoruzanju i tome sto su Rimljani imali razvijenu kulturu, sto ne osporava cinjenicu o osvajanjima.
Rimsko carstvo propali zbog krscanstva??? Da prostis ovo je nevjerojatno zakljucivanje. A sto je s barbarskim plemenima? Vandali (ime – razorili Rim), vizigoti… kako je palo istocno rimsko carstvo? Nemam namjeru braniti Crkvu, ali oni su sigurno jedni od zasluznijih za prenosenje znanja, ne bi vjerivao koliko se knjiga prepisalo, koliko se detaljno proucavalo Aristotelova djela (logika) i sl. Prije ce biti da je obrnuto, Rimsko carstvo je pokusalo razoriti krscanstvo (katakombe, Neron…), a ne krscanstvo Rimsko carstvo (reci mi primjer napada krscana na rimsko carstvo, ja cu ti rec obrnute primjere).
Inace mislim da nista nije vise promjenilo svijet od Isusa krista. Samo jedan primjer. Robovlasnicki sustav – uzorni Grci, pa i Aristotel smatrali su robove nuznim i potlacenim dijelom drustva. Robovlasnicki sustav s pojavom Krisova ucenja izumire.
Utjecaj na ekonomiju – redivnici, recimo benediktanci su imali poseban pravilnik radu i poljodjelstvu…
Tema nije deirektno ekonomska pa necu vise o tome. Iako bi ekonomija trebala teziti multidisciplinarnosti pa bi se slobodno unutar ekonomije miglo pricati i o drugim fundamentalnim i pojedinacnim znanostima s kojima je povezana.
Feničani su tamo gdje su i bili, u Libanonu. Ovo ne volim propadanje, kad umreš si izgubio je razmišljane 12-godišnjaka, no svejedno…
U kojoj liki igraju Fenicani, da se kladim na njih ? Izgleda da su mocni.
U kojoj liki igraju Fenicani, da se kladim na njih ? Izgleda da su mocni.
[/quote]
Ne volim samo svije vrste šala – o Libanonu i trudnicama.
Samo da kažem jednu činjenicu – Srednjovjekovna Europa nastala je na temeljima Rimskog Carstva.
malo smo markirali povijest u 6. osnovno, ha?
srednji vijek se zove srednji jer se nalazi između dva klasična… antike i renesanse.
kužiš on smeta između dva velika razdoblja, tak ne, ne temelji se na rimskoj (grčkoj) kulturi.
[/quote]
Hebi ga – tebi nikakva škola ne pomaže.
Kud ćeš jasnije – Srednjovjekovna Europa nastala je na temeljima Rimskog Carstva.
Robovlasnicki sustav s pojavom Krisova ucenja izumire.
Ovo jednostavno nije točno.
Robovlasnički sustav u kršćankom svijetu izumire tek u XIX stoljeću, pobjedom Sjevera u američkom građanskom ratu, točnije 1865. god.
Dakle kršćanima je trebalo točno 1865 god da se otarase robovlasništva!!!!
Robovlasnicki sustav s pojavom Krisova ucenja izumire.
Ma baš… Robovlasnički sustav je kroz povijest postao toliko fundamentalno važan za stabilan i održiv gospodarski sustav, da je dugo bilo praktički nezamislivo imati društvo ustrojeno na drugačiji način. Niti Kristovo učenje nije moglo promijeniti neke osnovne stvari, poput toga da je Zemlja okrugla.
Robovlasnički sustav je preživio u raznim (nekada ne tako očitim) oblicima na raznim dijelovim svijeta do vrlo nedavnih dana (sjetimo se samo robovlasništva u Americi i u Novom vijeku kao pak jedan sasvim konkretan/neskriven robovlasnički primjer).
Moje mišljenje je da robovlasnički sustav je bilo moguće ukinuti isključivo posljedicom razvoja tehnologije (produktivnosti) i da tu nikakav "etičko-filozofski uzrok" ne bi mogao prevagnuti sam od sebe da nije bilo toga što je omugučilo u praksi provođenje tog ideala.
Nekada smo imali robove, danas imamo robote. To je uistinu veliki napredak. Sloboda čovjeka je beskrajna vrijednost, sloboda milijuna potencijalnih robova je nešto preveliko, nevjerojatno, predivno – ali mislim da za to ipak nije zaslužan Isus Krist na taj izravan način, nego evenutalno na neizravan što je možda po njegovom utjecaju čovječanstvo razvilo sustav bitno više razine produktivnosti nego prije.
P.S. Svatko zna da su u prvim fazama barbari uništili staro Rimsko Carstvo, ja sam govorio o posljednjim godinama i konačnom kraju, kojega pomišljam da se možda moglo izbjeći da Rimsko Carstvo nije bilo vjerska država. I rekao sam već da ni meni Rimljani nisu dragi i baš iz sličnih razloga koje ti navodiš, sliče mi na današnje Amerikance (Grci su mi bili draži, mada su i oni radili na prvi pogled slične stvari), ali ono što je bilo poslije još mi je gore… zato uvjetno "žalim". Za mene je Crkva napravila više štete nego Rimljani, jer za razliku od Rimljana koji su ljude ubijali mačem u svojim pohodima, Crkva je ljude ubijala u pojam psihičkim manipulacijama što je za mene uvijek nešto neusporedivo gore nego fizičko uništavanje. No to je samo moj osobni stav, vjerojatno posljedica toga što malo previše cijenim neke apsktratne ideale poput slobode…, koje mislim da je Crkva puno masovnije uništivala kroz tih 1000 godina nego antički robovlasnički narodi. Tamo je pola stanovništva bilo robovi, ali onih drugih pola slobodni građni, dok u Srednjem vijeku je 100 % građana bilo neslobodno, i to ne fizički neslobodno nego ono puno gore. Na kraju krajeva i sami robovi npr. u antičkog Grčkoj uopće nisu imali tako loš život osim što im je falila sloboda (što priznajem da je nešto jako puno, beskrajni nedostatak) ali to je ipak neusprodivo sa onim kako su živjeli američki robovi u sasvim nedavnoj prošlosti – to je bilo pravo barbarstvo, dok su Grci prema svojim robovima bili možda i bolji nego pola današnjih poslodavaca prema svojim slobodnim radicima u nekim divljijim državam današnjeg svijeta.
I očito nisu zadržali puno od stare slave.
Umreš se odnosi na društva (propast civilizacije) odnosno društva kapitala (bankrot). Za mene je kolaps neke civilizacije ili bankrot nečega definicija gubitka.
Ljudi su nešto drugo… ljudi žive vječno kroz ono što su stvorili za vrijeme života. Između ostaloga upravo i kroz te kompanije koje ih nadžive a koje su oni stvorili.
hehe, znam za ovu banku, odličan primjer!!!! Ima još par (nešto mlađih) firmi, ali uglavnom nisu tako uspješne, odnosno tako velike, obzirom na sve te silne godine koje su imale priliku se razvijati i rasti. Naime, bezbroj je bitno mlađaih kompanija koje su danas najveće na svijetu, a za očekivati bi bilo da te najstarije budu na vrhu da su stvaarno bile dobre cijelo vrijeme. Ali očito nitko ne može biti stoljećima sjajan… jer ljudi se mijenjaju, kompaniju ipak u prvom redu čine ljudi koji njome upravljaju, a ljudi nisu vječni, i mnogi ne uspiju na sljedeće generacije prenijeti svoje sposobnosti i to je tragično. Svaka generacija bi trebala biti bolje od prethodne, svaki učenik nadrasti učitelja… u savršenom svijetu, a savršenstvo dakako da nije moguće… ali treba mu težiti!
Rim je civilizacija,barbari koji su mu srušili zapadne granice i prihvatili krščanstvo su odvukli zapadnu Europu u 1000 godina mraka i tame. Rim je nadogradnja i bolja verzija antičke Grčke.Rim je temelj zapadne kulture, usporedi malo sudstvo,pravo,medicinu,upravu,organizaciju u Grčkoj i Rimu i bit će ti jasno da je Rim za ove bio 100 svjetlosnih godina ispred.
malo smo markirali povijest u 6. osnovno, ha?
srednji vijek se zove srednji jer se nalazi između dva klasična… antike i renesanse.
kužiš on smeta između dva velika razdoblja, tak ne, ne temelji se na rimskoj (grčkoj) kulturi.
[/quote]
Hebi ga – tebi nikakva škola ne pomaže.
Kud ćeš jasnije – Srednjovjekovna Europa nastala je na temeljima Rimskog Carstva.
[/quote]
Srednjovjekovna Europa nije nastala na temeljima Rimskog Carstva,nego na uvrnutim učenjima Tome Akvinskog i ostalih filozofa ranog krščanstva. Nasljeđe starog Rima u srednjem vijeku je imalo samo primjenu u Islamu.