Uvaženi kolega cartmann pa nije valjda do toga došlo. Još sam mogao i prihvatiti da imate daleko najvećeg na forumu ( mada se dosta forumaša bunilo da je tehnika najvažnija ) ipak morate priznati da se na onom drugom forumu nazovimo ga pravim imenom ” ideje naše pare Vaše ” odvija jedna od većih zakulisnih igara.
Nadam se da će Hanfa to pravovremeno sankcionirati naravno kad utvrdi sve činjenice.
Ja sam nova na ovom trgu, zato bih molila ako mi se mogu razjasniti te igre. Potpuno mi je nejasna aluzija a ne bih htjela nastradati. Puno hvala unapred.
Inace, kolega Cartmann razlika između riječi “znanac” i “znalac” je ogromna, tako da između njih nikako ne može stajati veznik “ili” kako kod Vas stoji.
Ja sam nova na ovom trgu, zato bih molila ako mi se mogu razjasniti te igre. Potpuno mi je nejasna aluzija a ne bih htjela nastradati. Puno hvala unapred.
Razni su nacini pokusaja varanja naivnih investitora, od namjernog plasiranja laznih informacija pa do igara na samoj burzi “laznim” trgovanjem. Ovo prvo je jasno, par clanova foruma otvori vise nickova i uz blagoslov ili suradnju moderatora hvali odredjenu dionicu, dok neistomisljenike brisu i baniraju. Cuo sam dosto o tome, ali moram priznati da to nisam primjetio na spomenutom forumu (za razliku od ovog, samo sto u ovom slucaju nema suradnje/blagoslova moderatora, pa moraju tjerati neistomisljenike drugim metodama – vrijedanjem, prijetnjama putem privatnih poruka i sl.). O ovom drugom, igrama na burzi sam prije par dana pisao na temi PTKM, pa evo copy paste:
Npr, ja imam 10 milijuna kuna dionice XYX, koja je nelikvidna i u losem stanju, pa sam te dionice dobio/kupio od radnika po 30kn. Kako se tom dionicom ne trguje, u rukama imam “mrtvi kapital”, pa napravim ovo;
a) stavim milijun kn na prodaju u 15 manjih naloga po 40-50kn
b) moja supruga kupi tih milijun kn tj. poklopi tih 15 naloga
– naivni promatrac zakljucuje kako se dionicom pocelo trgovati tj. kako postaje likvidna
Zatim to napravim 15x, svaki put podizuci cijenu za 5-10kn.
Nakon 15 dana dodjem na forume, novine i ne znam gdje urlati kako je ta dionica super, kako je likvidna, kako dionica neprestano raste i kako ce sigurno porasti jos vise.
Znaci, ujutro stavim 20 naloga po npr. 130kn (te dionice koju sam kupio po 30kn), dodje par malih-naivnih koji su podlegli pricama na forumu i kupe npr. 50k kn po 130kn, ali kako to nije dovoljno za likvidnost, moja supruga kupi jos 200k kn na kraju dana. I tako to ide sve dok jedno jutro ja ne stavim 20 naloga po 250kn, skupi se veci broj malih uvjerenih u daljnji rast i likvidnost dionice te pokupe svih 20 naloga, a moja supruga ne kupi nista.
Rezultat je jasan, kupio sam 10m kn dionica po 30kn, prodao ih po 250kn stvarajuci laznu likvidnost i lazno podizuci cijenu. Protuzakonito, ali funkcionira i provodi se svakodnevno.
Pouzdano znam da su u takvim rabotama sudjelovale i neke kolege s ovog foruma, zato i odmah polude kad se krene pisati o tome.
Znači, ti si jedan od one četvorice.
[smiley2][smiley2][smiley2]
Kako ti se zove nova brokerska?[smiley2][smiley2][smiley2]
meni sve to govori da motiv takvog trgovanja je više izražen špekulacijama nego fundamentima
ne vjerujem da je netko toliko siguran u takvo pozicioniranje u Belju na tim razinama, ali opet…
metka: ” Ja sam nova na ovom trgu, zato bih molila ako mi se mogu razjasniti te igre. Potpuno mi je nejasna aluzija a ne bih htjela nastradati. Puno hvala unapred. ” Razni su nacini pokusaja varanja naivnih investitora, od namjernog plasiranja laznih informacija pa do igara na samoj burzi “laznim” trgovanjem. Ovo prvo je jasno, par clanova foruma otvori vise nickova i uz blagoslov ili suradnju moderatora hvali odredjenu dionicu, dok neistomisljenike brisu i baniraju. Cuo sam dosto o tome, ali moram priznati da to nisam primjetio na spomenutom forumu (za razliku od ovog, samo sto u ovom slucaju nema suradnje/blagoslova moderatora, pa moraju tjerati neistomisljenike drugim metodama – vrijedanjem, prijetnjama putem privatnih poruka i sl.). O ovom drugom, igrama na burzi sam prije par dana pisao na temi PTKM, pa evo copy paste: Npr, ja imam 10 milijuna kuna dionice XYX, koja je nelikvidna i u losem stanju, pa sam te dionice dobio/kupio od radnika po 30kn. Kako se tom dionicom ne trguje, u rukama imam “mrtvi kapital”, pa napravim ovo; a) stavim milijun kn na prodaju u 15 manjih naloga po 40-50kn b) moja supruga kupi tih milijun kn tj. poklopi tih 15 naloga – naivni promatrac zakljucuje kako se dionicom pocelo trgovati tj. kako postaje likvidna Zatim to napravim 15x, svaki put podizuci cijenu za 5-10kn. Nakon 15 dana dodjem na forume, novine i ne znam gdje urlati kako je ta dionica super, kako je likvidna, kako dionica neprestano raste i kako ce sigurno porasti jos vise. Znaci, ujutro stavim 20 naloga po npr. 130kn (te dionice koju sam kupio po 30kn), dodje par malih-naivnih koji su podlegli pricama na forumu i kupe npr. 50k kn po 130kn, ali kako to nije dovoljno za likvidnost, moja supruga kupi jos 200k kn na kraju dana. I tako to ide sve dok jedno jutro ja ne stavim 20 naloga po 250kn, skupi se veci broj malih uvjerenih u daljnji rast i likvidnost dionice te pokupe svih 20 naloga, a moja supruga ne kupi nista. Rezultat je jasan, kupio sam 10m kn dionica po 30kn, prodao ih po 250kn stvarajuci laznu likvidnost i lazno podizuci cijenu. Protuzakonito, ali funkcionira i provodi se svakodnevno. Pouzdano znam da su u takvim rabotama sudjelovale i neke kolege s ovog foruma, zato i odmah polude kad se krene pisati o tome.
E ovo je dobar post. Ja to zovem igra ” Ko zadnji magarac ” i vrlo vrlo često je primjenjivana na našem tržištu.
Trenutno znam za 3 takve igre na našem tržištu. Rizik je vrlo mali ( u biti se riskira samo provizija ) a zarada je ogromna. Nažalost takvo što je teško otkriti a još teže zaustaviti jer nije nelegalno. U biti nas dva možemo u dogovoru to raditi i u biti je to dozvoljeno. Pa bar na našoj burzi ima puno dogovorenih transakcija.
Nemojte misliti da je današnji promet Montmontažom “slučajan”. Riječ je o jednom kupcu i jednom prodavaču.
meni sve to govori da motiv takvog trgovanja je više izražen špekulacijama nego fundamentima ne vjerujem da je netko toliko siguran u takvo pozicioniranje u Belju na tim razinama, ali opet…
Zbog čega ste toliko sigurno. Belje je Todorićeva firma, a sve njegove se trže po nekoliko puta book value, a i on ima tu prste. Kako vrijedi za Konzum, vrijedi i za Belje, i za Jamnicu itd.
Nema tu puno špekulacija kod Belja, iznos dobiti za ovu godinu vrijednost će dionice samo potvrditi.
pa kolega Davorine, nisam siguran… samo eto tako mi dolazi kao neki osjecaj… a sto ces…
znam da ĆE vrijediti i 400 ali komentirao sam ovo trgovanje i trenutnu situaciju…
Izgleda da će u ponedjeljak biti po onoj:”TKO JE JAMIO, JAMIO JE”[smiley2][smiley2][smiley2]
pa kolega Davorine, nisam siguran… samo eto tako mi dolazi kao neki osjecaj… a sto ces… znam da ĆE vrijediti i 400 ali komentirao sam ovo trgovanje i trenutnu situaciju…
U redu je komentar, ali očito je da mu je u interesu da vrijednost njegovih dionica raste. Još ako uzmemo da Belje tek treba potvrditi sve to, dolazimo do zaključka kako i nema puno špekulacija.
čisto off topic… ameri prisvojili svemir [smiley1]